10 lecții de viață pe care trebuie să le predai copilului înainte de a deveni adult

10 lecții de viață pe care trebuie să le predai copilului înainte de a deveni adult

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există câteva lecții de viață pe care copilul trebuie să le învețe înainte de a deveni adult. Qbebe îți vine în ajutor cu 10 recomandări pe care este important să le predai copilului tău. Dar nu uita: modul în care te comporți reprezintă cel mai important exemplu pentru copilul tău.

1. Meriți să fii iubit și respectat

Orice persoană are acest drept, indiferent de ceea ce a făcut. Dacă nu ești tratat cum trebuie, trebuie să discuți situația și să faci tot posibilul pentru a o remedia - într-un mod în care ți-ar plăcea la rândul tău să ți se vorbească.
Sfat: lasă-ți copilul să își exprime liber emoțiile și oferă-i instrumentele pentru a comunica celorlalți gândurile și sentimentele sale. Arată-i că îl iubești și respecți, dar și că te iubești și te respecți. Ești cel mai important model și ceea ce faci îți va influența viitoarele acțiuni.

2. Nu este rău să te confrunți cu probleme. Relațiile solide necesită efort

Provocările ne fac mai puternici și ne ajută să devenim persoane mai bune. Dacă îți dorești ca al tău copil să își urmeze visele și să aibă succes în relațiile pe termen lung, trebuie să îl înveți să își rezolve singur problemele. Când ești supărat este bine să eviți orice conversație pentru a nu spune lucruri regretabile. Conceptul de adevăr este unul vital pe care copilul trebuie să îl deprindă.
Sfat: când cel mic/cea mică întâmpină probleme cu construirea/desenarea unui obiect, nu îi veni în ajutor. Lasă-l să se descurce singur și ajută-l să privească provocările drept o posibilitate de a-și îmbunătăți abilitățile. Același lucru este valabil și în cazul prieteniilor. Lasă-l să se descurce cât de bine poate și oferă-i instrumentele, nu răspunsurile.

3. Ești ceea ce gândești

Dacă te privești drept o persoană drăguță, competentă, sigură pe sine, ești pe drumul de a deveni astfel. Dimpotrivă, dacă poți vedea doar defectele pe care le ai, acestea îți vor aglomera mintea și te vor împiedica să evoluezi.
Sfat: nu te critica niciodată (în special în fața copiilor); ei îți vor copia limbajul și vor prelua gândirea negativă. Oferă-ți în schimb scopuri pentru a te îmbunătăți, fie că este vorba despre o alimentație echilibrată, fie despre deprinderea unei abilități noi.

lectii de viata

4. Nimeni nu este perfect

Cu toții facem greșeli. Nu îi judeca pe cei din jur și nu permite ca judecata celor din jur să te afecteze. Fii întotdeauna respectuos cu cei din jur și mai ales tolerant. Nu te compara cu ceilalți, fiecare persoană este unică și specială.
Sfat: nu îi critica pe cei din jur. Când copilul tău spune un lucru negativ despre o altă persoană, reamintește-i că suntem diferiți și putem face greșeli. Cu toții avem zile proaste, suntem distrași de probleme sau avem opinii diferite. Gândurile sau acțiunile unei alte persoane nu trebuie să fie o scuză pentru comportamentul tău.

5. Trebuie să fii acel prieten pe care ți-ar plăcea să-l ai

Un bun prieten este acela care iartă și ajută când apare o problemă sau când celălalt greșește. Înseamnă să râzi și să plângi alături de cineva, dar și să îl lași pe acesta să facă același lucru. Dacă încerci să devii o persoană mai bună, și prietenii tăi vor face același lucru.
Sfat: lasă-ți copiii să fie martori ai prieteniilor tale sănătoase, arătându-le cum pot suna pe cineva să întrebe cum se simte (și să ofere suport emoțional când este nevoie), cum să ducă mâncare unei persoane prea ocupate (și să accepte o favoare când este rândul său să ceară ajutor), cum să le pese de preferințele/activitățile altei persoane (și să fie recunoscători când prietenii fac același lucru). Nu te poți aștepta să îți ignori prietenii iar apoi să ai pretenția să îți fie aproape.

6. Nu totul este ușor sau amuzant și acest lucru este în regulă

Munca asiduă ne permite să ne bucurăm de viață. Dacă ne străduim să devenim cât de buni putem și să oferim lumii cât de mult putem, acest lucru ne va aduce atât mulțumire, cât și satisfacția de a contribui la dezvoltarea comunității. Dacă ne mulțumim cu lucruri ușoare sau cu distracție, nu ne vom atinge potențialul maxim. Și cel mai important, nu vom obține întotdeauna ce vrem.
Sfat: arată-i copilului că ești dispus să faci lucruri care nu-ți plac întotdeauna datorită beneficiilor pe termen lung. Oferă-i un exemplu de atitudine pozitivă și în astfel de situații deoarece în acest mod pui temelia vieții pe care ți-o dorești.

7. Învățarea este o aventură pe viață

Nu ne oprim din a învăța, chiar și la bătrânețe. Sursele învățării sunt nesfârșite, nu se rezumă la cărți sau la experți. Putem învăța și din experiențe, din experimente și chiar de la cei mai tineri. Uneori aceștia sunt cei mai buni profesori.
Sfat: nu te opri din învățare și canalizează interesele copilului pentru a învăța lucruri noi, indiferent de domeniu. Mintea ta deschisă va fi un exemplu pentru copilul tău și îi va crește setea pentru cunoaștere și înțelepciune.

8. Apreciază-i pe cei din jur și recunoaște propria contribuție

Trebuie să fii recunoscător celor din jur, dar și mândru de propria contribuție, cu o doză de modestie. Fiecare persoană are un rol și încearcă să ajute, iar prin această mentalitate demonstrezi că ai spirit de echipă și că ești mulțumit de ce oferi la rândul tău.
Sfat: încurajează atitudinea de recunoștință spunând mulțumesc și apelând la copil pentru a ajuta familia și vecinii. Dacă acesta este un membru activ, va aprecia efortul celorlalți și va dobândi curaj pentru a contribui corespunzător.

lectii de viata

9. Chiar dacă ești descurajat, găsește un mod de fi util

Când suntem triști sau nesiguri cu privire la viață, putem obține o perspectivă potrivită ajutându-i pe ceilalți. Viața presupune și dezamăgiri, dar acestea te ajută să devii mai puternic. Astfel descoperim oportunități de a ne folosi talentele individuale. Ieșind din zona de confort ne reamintim cât de uimitor este să trăiești și că trebuie să facem bine în lume.
Sfat: natura sarcificiului presupune să renunți la ceva un beneficiu mic pentru unul mai mare. Actele mici de caritate contribuie la o lume mai bună și au o valoare inestimabilă.

10. Viața este o călătorie, nu o destinație. Fii recunoscător

Scopurile și visurile sunt importante, dar recunoștința pentru fiecare zi este ceea ce conferă valoare vieții. Gratitudinea ne atrage atenția asupra lucrurilor importante. Găsește bucurie în tot ceea ce faci.
Sfat: înconjoară-te cu mesaje pozitive și fii recunoscător pentru toate momentele pe care le trăiești. Păstrează scopurile în minte, dar nu le lăsa să te distragă de la viață. Exprimă recunoștință pentru zâmbete, surprize, amintiri, provocări și oportunități. Nimeni nu îți poate trăi viața și nimeni nu are șansa de a fi tu.

Citește și: 5 lectii de viata de la copii 

Surse: 

http://blogs.psychcentral.com; www.momentsaday.com; http://theweek.com

Articolul urmator
Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult
    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult

    De la a-și urma visele până la a învăța din greșeli, sunt atât de multe lecții de viață pe care vreau să le învețe fiica mea înainte de a crește....

    Când am am născut, nu m-am gândit că voi deveni și mamă de adult
    Când am am născut, nu m-am gândit că voi deveni și mamă de adult

    În zilele noastre, tot mai mulți tineri aleg să își continue studiile în străinătate, după absolvirea liceului. Potrivit datelor UNESCO, peste 40.000 de tineri...

    Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte
    Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte

    Societatea se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, multe cupluri aleg să aibă copii mai târziu în viață, după ce se simt împliniți profesional, pe...

    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

    Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

    7 lecții de viață pe care le-am învățat de la tatăl meu
    7 lecții de viață pe care le-am învățat de la tatăl meu

    O tânără celebrează Ziua Tatălui printr-o scrisoare deschisă către tatăl ei și către public, în care trece în revistă toate lucrurile esențiale pe care le-a...

    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

    Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

    Trei lectii de viata pe care le-am primit de la fiica mea in 3 zile
    Trei lectii de viata pe care le-am primit de la fiica mea in 3 zile

    Fiica mea a crescut si in fiecare zi ma trezesc ca o urmaresc cu o curiozitate aproape palpabila ca sa o descopar mai mult, mai bine, sa o inteleg si sa invat de la ea. Pentru ca, trebuie sa...

    I-am găsit un job fiului meu de 18 ani și asta i-a calmat stările de anxietate și emoțiile tranziției la viața de adult
    I-am găsit un job fiului meu de 18 ani și asta i-a calmat stările de anxietate și emoțiile tranziției la viața de adult

    Aveam 20 de ani când am adus-o pe lume pe fiica mea, Brynna. La 32 de ani, l-am născut pe fiul meu, Emmanuel. Când erau în gimnaziu, respectiv liceu, am început să...

    © 2024 Qbebe