Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

10 lucruri pe care copilul tău trebuie să te vadă că le faci

de Alina Nedelcu

Pentru ca ai noștri copii să aibă parte de o dezvoltare armonioasă și pentru a-și desăvârși personalitatea au nevoie de modele. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, noi, părinții, suntem primii ce ar trebui să le ofere primele modele din viață. Iată ce ar trebui să facem pentru ca micuții noștri să învețe de la noi lucruri care le vor fi deosebit de utile pe parcursul întregii vieți.

Dăruim afecțiune

În vederea unei dezvoltări optime a copilului, acesta are nevoie să fie înconjurat de afecțiune. Aceasta nu se referă doar la modalitățile în care noi, părinții, reușim să le-o dăruim, ci și la capacitatea noastră de a o oferi celor din jur. Astfel, pe lângă gesturi de tandrețe, copilul are nevoie și să audă, de pildă, că vorbești cu drag despre diverse rude sau despre prieteni apropiați.
Totodată, specialiștii consideră că un copil ar trebui să ne vadă și cum ne exprimăm afecțiunea față de partener. Mai important va fi ca micuții noștri să fie martori la așa ceva, decât să audă un simplu „Te iubesc!".
Practic, dacă un copil va fi înconjurat de afecțiune, el se va simți mai în largul lui, va simți că este iubit necondiționat și va învăța, la rândul său, să fie afectuos cu cei din jur.

Cuplu afectuos, in aer liber

Citește și: Sfatul psihologului: Cum sa fii un model pentru copilul tau

Învățăm permanent

Pentru ca un copil să înțeleagă faptul că învățatul este un proces de care putem avea nevoie oricând în viață, este indicat să ne vadă pe noi înșine că ne străduim să învățăm mereu câte ceva.
De pildă, fie că învățăm să preparăm o rețetă mai specială, fie că ne-am înscris la un curs nou sau că ne apucăm să ne completăm studiile, el va fi martor la demersul nostru de a ne adapta schimbărilor, de a deveni mereu mai buni.
Va fi o adevărată „lecție" pentru copiii noștri să ne vadă învățând oricând, astfel încât și ei să fie dispuși să învețe cât mai mult inclusiv în viața de adult.

Suntem creativi

Nu este neapărat nevoie să creăm ceva în sensul convențional, ci pur și simplu să ne implicăm în orice demers ce presupune creație, astfel încât micuții noștri să ne vadă și să înțeleagă faptul că acesta este un lucru ce trebuie să facă parte din viața noastră.
Văzându-ne pe noi înșine creând, copilul va fi mai dornic să se implice și el în așa ceva. Acest lucru va fi mai mult decât binevenit, în condițiile în care știm că dezvoltarea creativității face parte din desăvârșirea personalității sale.

Suntem blânzi cu noi înșine

Deși ni se întâmplă adesea să fim cei mai severi critici ai noștri, psihologii ne recomandă să încercăm să fim cât mai blânzi cu noi înșine, mai ales în fața copilului nostru. Desigur, în momentele mai tensionate, nu va fi simplu să încercăm să vedem și ce am făcut bun sau să fim recunoscători pentru ceva anume, dar este indicat să îi transmitem un asemenea mesaj copilului. Numai așa îl vom învăța de mic să-și construiască încrederea și stima de sine, precum și curajul de a recunoaște un eșec și de o lua de la capăt pentru a rezolva o problemă.

Suntem preocupați și de latura spirituală a vieții

Conform experților, copiii sunt spirituali prin natura lor și sunt deschiși să afle lucruri ce nu țin neapărat de lumea materială.
De exemplu, lasă-ți copilul să te vadă rugându-te sau meditând. Numai așa va înțelege că și aceste activități fac parte din viața noastră și că este firesc să le desfășurăm.
În același timp, pe măsură ce cresc, micuții au nevoie de explicații mai detaliate legate de asemenea activități. Ideal este să găsim modalitățile cele mai simple și totodată cele mai inspirate pentru a-i face să le înțeleagă scopul și semnificațiile.
Practic, ori de câte ori simți nevoia să te rogi sau să meditezi, nu te feri să fii văzută de copil. Lasă-l să te vadă și într-o astfel de ipostază și, dacă îți va pune diverse întrebări, încearcă să vii cu răspunsuri adecvate capacității sale de înțelegere.

Familie la masa, spunand rugaciunea

Ne străduim

Pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă de timpuriu faptul că efortul, strădania noastră de a deveni mai buni sunt lucruri firești, este necesar să-l lăsăm să ne vadă implicându-ne și în această direcție.
În vederea construirii încrederii în sine, dar și a dorinței de a accepta provocări și de a face tot posibilul să treacă peste ele, micuții noști trebuie să învețe să devină perseverenți, să se familiarizeze cu rezolvarea problemelor. Tot noi le putem fi cele mai bune modele și din acest punct de vedere.
În plus, de noi va depinde să le explicăm faptul că este normal ca lucrurile să nu fie din prima așa cum ne-am fi dorit, dar datorită muncii noastre ele ar putea deveni așa.
Nu în ultimul rând, pentru a-i obișnui pe copii să facă eforturi pentru a-și îndeplini obiectivele, este indicat să le oferim feedback-uri adecvate legate de ceea ce fac, fără a-i lăuda în exces și fără a le insufla astfel ideea că nu ar mai fi nevoie să se  perfecționeze.

Uneori plângem

Deși putem fi tentați adesea să le transmitem copiilor noștri că nu este bine să plângem, că acest gest înseamnă că nu suntem suficient de puternici sau curajoși, psihologii ne sfătuiesc să nu procedăm așa.
Din contră, spun ei, plânsul este unul dintre lucrurile pe care al nostru copil trebuie să ne vadă că îl facem. Mesajul pe care ar trebui să i-l transmitem va fi acela: plânsul este și el o emoție și este firesc să ne simțim uneori copleșiți de o asemenea emoție. Iar când se întâmplă așa, avem tot dreptul să o exprimăm, să nu o lăsăm să rămână în interiorul nostru.
Alegând să reacționăm în acest fel, îi vom da de înțeles copilului că tristețea este și ea normală, că sunt momente din viață când ne putem întâlni cu ea și că plânsul ne poate ajuta să o învingem mai ușor.

Activități de binefacere

Fie că este vorba despre activități de voluntariat, fie că este vorba despre ajutorul pe care i-l acordăm cuiva ce are nevoie, oricare dintre acestea vor fi o dovadă, pentru copil, a faptului că este bine să ne dedicăm o parte din timp pentru a-i sprijini pe cei aflați în dificultate.
Implicându-l și pe copil direct în vreuna dintre asemenea activități sau pur și simplu discutând cu el despre așa ceva, îl vom familiariza cu empatia , cu ideea de solidaritate, în condițiile în care oricine, la un moment dat, poate avea nevoie de ajutorul cuiva.
Micuții noștri vor ajunge treptat să înțeleagă că nu numai noi părinții, putem avea nevoie de sprijinul lor, ci și cei din jur.

Activități fizice

Un copil are nevoie să învețe de la o vârstă fragedă că activitățile fizice sunt esențiale pentru sănătate. Iată de ce este recomandabil să-i arătăm, cât de des, faptul că noi ne implicăm în asemenea activități.
Odată ce un copil se va obișnui cu ideea că mișcarea, sportul, sunt lucruri firești din viața noastră, va fi și el dornic să ne imite. Datorită acestui lucru, el își va forma un obicei pe care va fi dispus să-l păstreze și pe parcursul vieții de adult.
Nu ezita și lasă-ți micuțul să te vadă, de pildă, cum faci exerciții de înviorare dimineața, cum alergi în aer liber sau pur și simplu cum te echipezi să mergi la o sală de sport!

Discutăm despre bugetul familiei

Experții în psihologia infantilă sunt de părere că este normal să ne protejăm copiii de a auzi că avem probleme financiare, dar că este bine pentru ei să fie martori la discuții firești despre bugetul familiei.
Spre exemplu, un copil ar trebui să audă despre prețurile anumitor lucruri, despre costurile cu întreținerea mașinii etc. pentru a înțelege că o parte dintre banii câștigați vor merge spre astfel de cheltuieli.
Datorită unor asemenea discuții, copilul va începe să înțeleagă modalitățile concrete în care se cheltuiesc banii, că aceștia nu trebuie risipiți și că prin muncă îi putem dobândi. Aceste cunoștințe îl vor ajuta mai ales pe măsură ce va crește și va începe să fie și el răspunzător de propriile cheltuieli.

Citește și: Ce trebuie să îți înveți copilul până face 10 ani

Voi mai puteți da și alte exemple de lucruri pe care ai noștri copii ar trebui ne vadă că le facem?

Surse:
www.parenting.com, www.parents.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine? Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?
Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac? Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac?
10 trucuri de crestere a primului-nascut 10 trucuri de crestere a primului-nascut
10 trucuri de crestere a celui de-al doilea copil 10 trucuri de crestere a celui de-al doilea copil

Articole Lifestyle

Nu se mai poartă unghiile într-o singură culoare. 14 manichiuri care te vor convinge! Nu se mai poartă unghiile într-o singură culoare. 14 manichiuri care te vor convinge!
Ce cred oamenii despre tine când te văd prima dată, în funcție de zodie Ce cred oamenii despre tine când te văd prima dată, în funcție de zodie
Manichiura sidefată nu se mai poartă! 11 modele pe care să le încerci Manichiura sidefată nu se mai poartă! 11 modele pe care să le încerci
De ce te rănesc bărbații în dragoste, în funcție de zodie De ce te rănesc bărbații în dragoste, în funcție de zodie

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Povestea Alexei: în timp ce îi reproșa că i-a distrus viața, fiindcă este însărcinată, arunca cu cărțile din bibliotecă în eaÎl iubea sau poate nu. Poate era prea tânără ca să-și dea seama ce înseamnă dragostea cu bune cu rele. Mama o învățase că este un lucru frumos care îți dă aripi iar Alexa așa se simțea...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Placenta accreta: ce trebuie sa stie o gravida

Placenta accreta: ce trebuie sa stie o gravida

Placenta accreta constituie o problema cu care se confrunta rareori gravidele,
MAI MULT

Statul britanic plateste 500 de lire gravidelor ca sa nasca natural

Statul britanic plateste 500 de lire gravidelor ca sa nasca natural

Deoarece o nastere prin cezariana presupune nu un risc mai mare pentru sanatatea
MAI MULT

Ingrijorari pe care le au parintii legate de somnul bebelusului

Ingrijorari pe care le au parintii legate de somnul bebelusului

Somnul bebelusului constituie un motiv de ingrijorare permanenta pentru parinti.
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net