11 obiceiuri ale părinților care opresc copilul din drumul spre succes

11 obiceiuri ale părinților care opresc copilul din drumul spre succes

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu toate că din ipostaza de părinte poți avea cele mai bune intenții, există o serie de obiceiuri ale tale, de cele mai multe ori involuntare și inconștiente, care pot opri copilul din drumul său spre succes. Iată-le explicate în detaliu în cadrul următorului articol.

Deși un mediu familial armonios în copilărie poate constitui baza unui viitor adult de succes, adevărul este că și copiii crescuți în medii abuzive pot deveni niște adulți remarcabili și chiar artiști, scriitori, profesori, atleți, oameni de știință, filosofi sau lideri excepționali în orice domeniu își doresc. Capacitatea de adaptare constituie o trăsătură cheie pentru o mentalitate sănătoasă la maturitate și, în general, este deprinsă în copilărie. Cel mai important este ca al tău copil să fie în stare să se redreseze în urma unui eșec, parte indispensabilă a vieții. De altfel, orice greșeală poate deveni, prin gândirea corectă, o oportunitate de învățare.

Citește și:9 lucruri pe care părinții cu copii de succes le au în comun 

Obiceiuri ale părinților care opresc copilul din drumul spre succes

1.Îți descurajezi copilul când vrea să încerce lucruri noi
Primul pe listă, acest tip de comportament este dăunător pentru că împiedică practic copilul din a deprinde o nouă abilitate. Uneori părinții au cele mai bune intenții în restricționarea unui comportament, de cele mai multe ori generate de dorința de a preveni un eșec. Cu toate acestea, după cum am spus, eșecul face parte din viață, iar dacă înveți cum să îi faci față într-o manieră pozitivă, ai șanse mari de succes ulterior.

opresc copilul din drumul spre succes

2. Nu îți lași copilul să experimenteze riscuri
În continuarea punctului anterior, trăim într-o lume în care vedem peste tot pericole, prin urmare încercăm să facem tot ce putem pentru a-i proteja pe copii. Însă un grup de psihologi din Europa a descoperit faptul că dacă un copil nu se joacă afară și nu i se permite experiența unui genunchi lovit, se va confrunta cu mai multe fobii la maturitate. Copiii au nevoie să cadă de câteva ori pentru a înțelege că acest lucru este normal. Dacă îndepărtezi riscul din viața copilului, va ajunge cel mai probabil să experimenteze un nivel ridicat de aroganță și un respect scăzut față de autoritate.

3. Îți menajezi exagerat copilul
Atunci când realizezi orice sarcină pe care ar fi putut și ar fi trebuit să o facă copilul pentru a deveni un adult funcțional, manifești un comportament care împiedică copilul să aibă succes. Un exemplu de "cocoloșire" constă în sortarea rufelor pentru copii când au deveni deja adolescenți.

4. Confunzi inteligența și înzestrarea mentală cu maturitatea
Inteligența este adesea folosită drept o unitate de măsură pentru maturitate, prin urmare nu este bine nici să crezi că un copil inteligent poate face față întregii lumi. Nu există o vârstă anume pentru responsabilitate sau un moment specific în care să acorzi copilului libertate, dar este de ajutor să fii atent la ceilalți copii de aceeași vârstă. Dacă ei sunt capabili să facă anumite lucruri și al tău nu, este posibil să întârzii involuntar independența copilului.

5. Îți lauzi copilul pentru lucruri mărunte
Află că în cazul în care îți lauzi copilul excesiv îl poți împiedica să devină un adult de succes. Dacă lauzi micile realizări ale copilului nu îl vei motiva să se autodepășească. De exemplu, dacă feliciți un copil de 8 ani pentru faptul că s-a îmbrăcat singur nu-l vei încuraja să repete comportamentul și fără laudă. În schimb, dacă îți concentrezi încurajările asupra unor realizări semnificative ale copilului, de exemplu asupra performanței școlare, faci un lucru important pentru bunăstarea emoțională a celui mic.

6. Nu lăsa vina să te copleșească
Este extrem de ușor să îți răsfeți copilul când îl vezi dezamăgit sau supărat dintr-un motiv. Conform specialiștilor, este vorba de răsfăț atunci când îi oferi unui copil cadouri nu pentru că vrei, ci pentru că te simți obligat. Acest sentiment este mai pregnant la părinții singuri, divorțați sau care nu au reguli consistente. Evită să recompensezi copilul cu lucruri materiale deoarece le va aștepta întotdeauna. De asemenea, în acest mod se va crea prejudecata nefericită că dragostea ta necondiționată este de fapt materialistă.

opresc copilul din drumul spre succes

7. Descurajezi priteniile copilului 
Cercetătorii și-au reconsiderat concluziile cu privire la comportamentele de parenting non-adaptive și au descoperit că rezultate pozitive pentru copii de succes au fost oferite de părinții care și-au ajutat să creeze relații sociale în mod efectiv. Un sistem puternic de sprijin în acest sens s-a dovedit extrem de util pentru copii în perioade de nesiguranță sau de stres.

8. Ești supra-protector sau părinte elicopter
Atunci când supraveghezi îndeaproape fiecare mișcare a copilului nu ești doar enervant, ci și determini copilul să ajungă la o concluzie regretabilă: mama sau tata nu au încredere în abilitatea mea de a mă descurca singur. Acest tip de comportament de parenting conduce la o lipsă de încredere în propriile abilități, precum și în mai puține riscuri asumate, chiar și în condițiile în care sunt lucruri pe care le poate face copilul și singur.

9. Ai un comportament de parenting extrem de sever
O cercetare realizată de către Universitatea College din Londra a descoperit că un stil dur de parenting are efecte asupra nivelului de auto-control în cazul copiilor și că aceste efecte au persistat, fiind corelate cu probleme de conduită ulterior în viață. Oamenii de știință susțin că "un stil autoritar de parenting anticipează probleme de conduită atât în cazul băieților, cât și al fetelor. Lipsa de auto-control la vârsta de 9 ani a anticipat probleme de conduită și dificultăți emoționale la vârsta de 12 ani." De asemenea, un nivel de auto-control redus este rezultatul unui comportament de parenting restrictiv. Atunci când îi permiți copilului, în limite rezonabile, să manifeste un comportament pe care îl stăpânește bine, îl ajuți să experimenteze o senzație de libertate indispensabilă pentru succes.

10. Descurajezi exprimarea emoțională

O relație părinte copil sănătoasă este benefică pentru ambele părți. Un echilibru între a da și a primi în cadrul unei relații ajută la dobândirea succesului. Pentru a clădi această conexiune, ajută discuțiile despre frustrări, îngrijorări și alte lucruri care deranjează copilul; acestea îl pot ajuta să învețe despre emoțiile negative și să le gestioneze fără a le suprima.

11. Mergi pe principiul ca cel mic/cea mică să facă ceea ce spui, nu ceea ce faci
Chiar dacă îi oferi îndrumările potrivite copilului tău, acesta te va urmări în permanență pentru a verifica dacă ele coincid cu învățămintele "predate" de tine. În cazul în care tu nu ții cont de ceea ce îl sfătuiești să facă, nu reprezinți un exemplu bun, iar copilul va primi un mesaj mixt și va dezvolta confuzie cu privire la lucrurile care sunt corecte în viață.

Surse: 

www.powerofpositivity.com; www.emmaspawprints.com; http://theheartysoul.com; www.forbes.com

Articolul urmator
Am încălcat una din regulile „de aur” ale parentingului: Le-am acordat copiilor timp nelimitat cu tehnologia
Am încălcat una din regulile „de aur” ale parentingului: Le-am acordat copiilor timp nelimitat cu tehnologia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    I-am sugerat prietenei mele care își crește singură copilul să se gândească să-l dea spre adopție
    I-am sugerat prietenei mele care își crește singură copilul să se gândească să-l dea spre adopție

    O femeie în vârstă de 22 de ani i-a sugerat prietenei ei să-și dea copilul spre adopție, pentru că are un comportament dificil, iar ea e mamă singură.

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

    Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

    Mama mea vitregă a vrut să-mi dea copilul spre adopție. Cum am aflat
    Mama mea vitregă a vrut să-mi dea copilul spre adopție. Cum am aflat

    Când Deseree Rose era însărcinată în 9 luni, a devenit conștientă de o realitate despre care nu credea că va afla vreodată, în viața sa. Mama sa vitregă a...

    Partenerul meu îmi cere să-mi dau copilul spre adopție dacă vreau să aibă o relație serioasă cu mine
    Partenerul meu îmi cere să-mi dau copilul spre adopție dacă vreau să aibă o relație serioasă cu mine

    Nu este întotdeauna la îndemână să-ți construiești o nouă relație de cuplu când există copii din relațiile anterioare. Astfel, nu este exclus ca viitorul...

    © 2024 Qbebe