3 lucruri pe care un copil o sa le invete intotdeauna

3 lucruri pe care un copil o sa le invete intotdeauna

Eva Pirosca

...mai devreme sau mai tarziu. Pentru tine au devenit automatisme, dar, pentru cel mic, fiecare deprindere este ceva fascinant si poate lua ceva timp pana sa ii intre in obisnuinta. Asa ca invata-l pas cu pas ce are de facut... si ai rabdare cu el!

Copilul invata intotdeauna... sa se stearga la poponeata

Ei, bine... da. Chiar si tu ai trecut prin asa ceva, pentru ca si asta se educa. Ce trebuie sa tii minte: invata-l sa se stearga la popou, pe masura ce il educi sa faca la olita. Unele mamici asteapta ca micutul sa se deprinda cu asta, si abia apoi vor sa il invete sa se foloseasca de hartia igienica.


Insa procedura cea mai eficienta este sa il inveti intregul ritual odata. Si este si mai simplu pentru copil.

Asadar, ce ai de facut? Cei mai multi copilasi se obisnuiesc sa faca si sa ceara la olita, intre 1 an si jumatate si 3 ani. Odata ce vezi ca cel mic accepta sa stea pe olita si intelege cam cand este cazul sa se ridice de pe ea, arata-i si ce sa faca dupa. Se sterge la fundulet.

Apoi - daca prefera sa faca direct pe vasul de WC, pentru ca unii copii nu se sperie de el - sa apese pe butonul de tras apa. La urma de tot, se spala pe manute. Deci, acestia sunt cei trei pasi: ne stergem la fundulet, tragem apa, ne spalam pe manute. Din nou, din nou si din nou. Pana cand invatam... 

Cateva trucuri, care sa te ajute:

1. Copilul are nevoie de exemplu, atunci cand invata un comportament nou. Probabil stii deja: ca sa il inveti ce anume sa performeze el pe olita, o varianta buna este sa il aduci cu olita in baie, langa tine. Tu te asezi pe toaleta si faci... ce trebuie sa faca si el, timp in care il incurajezi sa se manifeste. La fel de potrivit este si sa continui procedura, cu stersul la popou. Dupa ce faci pipi, rupi hartie si te stergi. Nu rade. Si nici sa nu ti se para jenant. Este perfect natural: copilul nu are nevoie sa vada in detaliu, ci are nevoie sa inteleaga pasul acesta si sa vada la mama lui ceea ce are el de facut. Apoi, trage apa si spalati-va impreuna pe manute...

2. Pentru inceput, poti inlocui hartia cu servetele umede pentru bebelusi. Cel mic va folosi destul de mult "material" pana sa ajunga sa il manevreze cu dexteritate si cu... eficienta. O perioada, il vei ajuta sa se stearga si vei mai tolera si urmele ramase pe chilotei. Servetelele umede devin un aliat: curata mai bine. Le poti "micsora", ca sa faci economie: taie-le pe din doua, cel mic oricum va folosi, cu incantare, cat de multe poate, dar fara sa nimereasca neaparat "la tinta".

3. Lauda-l si dragaleste-l, dupa fiecare episod in care cel mic coopereaza. Asteapta-te sa lase urme pe chilotel o vreme, pana sa stapaneasca procedeul. Nu il certa: din contra. Tu vrei sa isi intre in mana: si poate face acest lucru numai exersand. Dupa fiecare ritual reluat si dus la capat (olita, sters, spalat pe manute), felicita-l si apreciaza-l.

4. Pe fetite, invata-le inca de la primul "sters", sa treaca batistuta dinspre fata inspre spate, asa cum desigur stii si tu, pentru a preveni transmiterea microbilor.

  

5. Pentru ca cel mic sa retina pasii ritualului (nu este complicat, dar unui copil mic ii vine foarte usor sa uite), ii poti schita un poster pe care sa il agati in baie, pe perete, ca sa il aiba in fata ochilor. Puteti realiza impreuna posterul, va fi amuzant. De exemplu: la primul pas lipesti poza cu micutul si alaturi, o batistuta, o bucata de hartie igienica sau un desen cu o batistuta. La pasul al doilea, poza cu bebele si o poza cu butonul de la toaleta, pe care sa apese ca sa traga apa. La pasul trei, poza cu bebele si o imagine cu robinetul de apa si cu sapunul. Sau, poti chiar sa ii faci poza micutului atunci cand executa efectiv fiecare dintre acesti pasi, iar apoi sa lipesti, pe o coala mai mare de hartie, pozele cu el. O sa ii fie clar...

Copilul invata intotdeauna... sa isi lege sireturile

Pe la 5-6 ani, deja poate face asta de unul singur... daca il inveti cum! Dar cum tie ti-a intrat in reflex, probabil va trebui mai intai sa inveti tu cum... ca sa poti "preda" unui copil. Haide sa invatam impreuna!

Ce trebuie sa tii minte: copilul isi pierde interesul repede in acele activitati care nu ii aduc degraba satisfactie si se inhiba atunci cand o activitate ii frustreaza. Legatul sireturilor poate fi o astfel de activitate... pentru ca necesita dexteritate si rabdare. Solutia: fa din asta un joc.

De exemplu, haide sa facem, din sireturi, urechi de iepurasi.

1. Pentru asta, avem nevoie sa facem mai intai un nod, care sa fie capul iepurasului. Cum? Trecem sireturile unul peste altul, ca sa arate ca un X. Acum, luam o "ureche", o trecem pe sub X si legam strrrans!

    

2. Acum, ca avem cap la iepuras, sa vedem mai departe. Luam fiecare siret si il indoim, astfel incat sa formeze urechi de iepurasi. Capetele sireturilor sa atarne indeajuns incat sa ramana "afara" din forma urechilor.

    

3. Iar acum, sa ne asiguram ca iepurasului nu ii cad urechile! Cum? Mai facem un X, asezand "urechile" una peste alta, la fel cum am asezat sireturile mai devreme. La fel, trecem o "ureche" pe sub X si strangem tare... Gata! Uite si iepurasul si urechile lui!

Cateva trucuri, care sa te ajute:

1. Exista jucarii sub forma de pantofi, supradimensionate, care au tocmai aceasta utilitate: sa experimenteze copilul pe ele.

Multi copii se descurca mai bine cu astfel de jucarii, poate si pentru ca sunt mai usor de manipulat si sunt mai mari.

Sau, ii poti crea chiar tu o jucarie, desenand o forma de pantof pe un carton, cu cele doua laturi cu gauri pentru sireturi, si decupand-o.

2. Foloseste un siret in doua culori, pentru ca cel mic sa vada mai clar ce face. Cum?

Ia doua sireturi de culori diferite, mai taie din ele, ca sa fie mai scurte si apoi coase cele doua bucati intr-un singur siret.

Pune-l la pantof si reia, impreuna cu cel mic, metoda urechilor de iepuras.


Copilul invata intotdeauna... sa se spele pe dintisori

Ca si pana acum, cel mic are nevoie de exemplul si de cooperarea ta. In primii ani de viata, o sa ii speli tu dintisorii, ca apoi sa invete sa o faca singur. Cum il poti stimula sa devina un obicei?

1. Fa din spalatul pe dinti un joc si o activitate de familie. Daca este placut, amuzant si daca are un exemplu in tine, copilul se va spala pe dinti, de placere. Spalati-va impreuna pe dinti. Puteti alterna: tu 10 secunde, el 10 secunde, tu 10 secunde, el... Daca ai mai multi pici in vizita sau in familie, cheama-i pe toti. Poti face din asta un joculet haios, chiar cand cel mic are musafiri invitati: cum ar fi, de ziua lui, dupa ce au mancat tort.

 

2. Asigura-i conditiile: daca este micut si ajunge greu la chiuveta, adu-i scaunelul de papusi, sa se urce pe el. Sau pastreaza in baie, special pentru aceasta activitate, un scaunel micut. Alegeti impreuna pasta de dinti. Da-i ocazia sa incerce mai multe. Daca ii place aroma pastei de dinti, ii va placea si sa o guste. Cumparati mai multe periute de dinti, care ii plac. Toate, haioase, colorate, ca pentru copii. Lasa-l sa isi aleaga periuta pe care prefera sa o foloseasca in seara asta!

3. Aminteste-i sa scuipe, de fiecare data, pasta de dinti si sa se clateasca bine. Si la sfarsit de tot... sa zambeasca, pana la urechi!

Articolul urmator
Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont
Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am pierdut singurul copil, dar voi fi întotdeauna mama lui
    Mi-am pierdut singurul copil, dar voi fi întotdeauna mama lui

    Nu există durere mai mare pe acest Pământ decât cea a unei mamei care și-a pierdut copilul. Iar în această lume sunt atât de multe mame de îngeri, care...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

    În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

    Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite
    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite

    Stabilirea limitelor diminuează riscul de a ajunge să fii manipulată, dezamăgită, rănită. Dacă anumite persoane se pricep de minune să fixeze limite cu cei din jur și fac tot ce...

    Zodiile care țin întotdeauna garda sus. Nu le găsești niciodată nepregătite
    Zodiile care țin întotdeauna garda sus. Nu le găsești niciodată nepregătite

    Vrei să știi care sunt zodiile cărora nu le vei intra ușor în grații? Analitici, protectori sau misterioși, acești trei nativi își vor proteja punctele vulnerabile,...

    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu
    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu

    Poate știți deja că fiecare copil cu autism este diferit de alți copii cu același diagnostic. Totuși, sentimentele părinților care au un copil atipic, par să fie asemănătoare. 21...

    © 2024 Qbebe