5 abilitati psihice pe care orice copil trebuie sa le invete

5 abilitati psihice pe care orice copil trebuie sa le invete

Formator Ioana-Catalina Pavel

Psihoterapeutul Daniel Fusarea spune ca povestea vietii fiecarui om este, de fapt, o poveste a relatiilor acelui om. A sti sa relationezi este o mare arta care implica atat inteligenta emotionala cat si inteligenta sociala. A sti sa iti cunosti emotiile si sa le exprimi intr-un mod constructiv este un lucru care se invata, in timp, in cadrul relatiilor, inca de la cele mai mici varste. Iata doar cateva abilitati pe care copilul tau are nevoie sa le deprinda pentru a avea un traseu de succes in viata, atat emotional, social, si chiar si profesional.

1. Abilitatea de a sti sa piarda

In interactiunile de orice fel cu ceilalti, se intampla fie sa castigi, fie sa pierzi: de la o disputa in legatura cu un anumit subiect, pana la un meci de fotbal sau tenis. Este foarte important sa stii sa faci fata atat succesului, cat si esecului, sa iti pastrezi prietenii in ambele cazuri, sa relationezi cu partenerul intr-un mod onorabil in ambele cazuri.

Cel mai bun mod de a-l invata pe copil ceva, asa cum am mai spus in articolele noastre, este acela de a fi tu insati un model. Asadar, intreaba-te in primul rand pe tine: "Stiu sa pierd? Stiu sa fac fata unei infrangeri? Stiu sa imi pastrez echilibrul atunci cand lucrurile ies de sub control si iau o intorsura neasteptata?" Copilul invata cel mai multe din cele pe care le faci tu, din reactiile pe care le ai tu in fata anumitor situatii si evenimente, mai mult decat din cele pe care le zici ca vrei sa le faci sau ca ar trebui sa le faci.

Exemplu: Sa zicem ca jucati impreuna un joc. Daca el castiga (sau ai putea sa il lasi pe el sa castige tocmai pentru a construi lectia) ai putea sa spui ceva de genul: "Oau, m-ai batut mar! A fost distractiv! Hai sa mai jucam o data!"

abilitatea de a sti sa piarda 

Prin aceasta atitudine repetitiva, ii arati ca nu este atat de important cine castiga sau pierde in viata, ci ca mult mai important este sa te bucuri de frumusetea jocului. Copilul poate invata ca nu scopul unei activitati este cel mai important, ci activitatea in sine, si ceea ce inveti pe parcursul derularii ei, sau nu ca finalitatea unui drum este fundamentala, ci calatoria. De asemenea, in ceea ce priveste relatiile, poate invata ca preietenia si iubirea sunt mai importante decat a avea dreptate sau a "castiga" intr-o anumita discutie care poate deveni contradictorie.

2. Abilitatea de a se imprieteni

A invata sa nu te insinuezi in mod abuziv sau sa nu stai intr-un colt stingherit intr-un grup de oameni, fie ca este vorba despre un grup de prieteni, un grup de oameni necunoscuti sau de colegi de munca, este, de-asemenea, un efort pe care fiecare om are nevoie sa il depuna inca de cand este mic.

Psihologul Lawrence Shapiro spune ca este necesar ca parintele sa il invete pe copil cum sa "isi faca intrarea" intr-un grup de oameni. De exemplu, daca vrea sa isi spuna parerea si grupul de oameni este mai mare, pentru inceput, ar putea sa isi aleaga o anumita persoana mai sociabila, sau mai prietenoasa, pentru a-i comunica ei ce are de comunicat, a o privi in ochi, a i se adresa ei. In cazul in care vrea sa se alature unui grup de copii care joaca un joc care ii place si lui, se poate apropia de grup, poate privi persoana respectiva in ochi si o poate intreba simplu: "pot sa ma joc si eu?"

 abilitatea de a se imprieteni

  In acest mod, se va asigura ca este auzit si ca va primi un raspuns, fie pozitiv, fie negativ din partea acelei persoane, si va evita sentimentul de inconfort psihic sau chiar rusine pe care i l-ar putea conferi  actiunea de a pune o intrebare si a nu fi bagat in seama.

3. Abilitatea de a lupta pentru ceea ce este corect

A lua apararea cuiva in lumea adulta este un act de curaj si incredere in sine. Aceste calitati se pot dobandi inca din copilarie , mai ales daca sunt incurajate de tine, ca parinte, dar si mai mult, daca micutul observa aceste calitati in reactiile si actiunile tale. Aceste calitati implica altele cum ar fi empatie, adica intelegerea starii "victimei", si abilitatea de a pune la punct o mica strategie pentru a lua apararea cum se cuvine in contextul de viata respectiv.

Acest lucru se poate face, dupa caz: fie poate merge la cel care acuza pentru a vorbi cu el intre patru ochi, fie poate zice in fata celorlalti ceea ce are de zis in apararea "victimei". In caz ca micutul vine la tine si iti prezinta o atare situatie, fie ca este in rolul de "victima", "calau" sau persoana care a luat parte la acest mic eveniment, este bine, in primul rand, sa apreciezi faptul ca a venit la tine sa iti spuna.

Daca este in rolul de "calau".

"Tie ti-ar placea sa ti se spuna "cap de melc"? Cum te-ai simti?" In acest fel il ajuti sa traiasca sentimentul pe care l-a trait "victima" si sa empatizeze cu ea si chiar sa inteleaga ca a gresit.

Daca este in rolul persoanei care vrea sa ia apararea "victimei":

"Cum crezi ca s-a simtit Olivia cand Andrei i-a spus ca nu stie nici sa mearga? Rusinata, nu? Ce-ai fi vrut sa faci ca sa ii iei apararea Oliviei? Crezi ca ai fi ajutat-o daca i-ai fi spus un cuvant urat lui Andrei?"

Este important sa ai aceasta atitudine si acest dialog cu el de fiecare data cand este cazul. Repetitia este mama invataturii, spune un proverb latin.

4. Abilitatea de a juca putin teatru

De fapt aceasta abilitate se refera mai mult la inteligenta sociala, pe care orice copil si orice om o poate dezvolta. A intelege cauza unui anumit conflict, a sti ce sa spui la momentul potrivit si ce sa nu spui sunt lucruri care fac parte din abilitatile care presupun dezvoltarea inteligentei sociale. Copiii tind sa fie putin cam brutali sau agresivi atunci cand este vorba de comunicare verbala, asa ca daca vrei sa auzi adevarul raspicat, neslefuit, intreaba un copil ce parere are despre un anumit lucru. De exemplu daca o matusa care abia s-a coafat il intreaba pe pustiul tau de 4 ani cum ii sta parul, daca acesta a auzit pana acum cuvantul "groaznic" se prea poate sa ii vina cheful sa il foloseasca tocmai atunci! Atunci poti interveni tu... dar nu de fata cu matusa. Ii poti pune orice gen de intrebare care sa faca apel la compasiune si empatie:

"Cum crezi ca s-a simtit matusa?" sau ""Groaznic" este un cuvant "foarte urat"... chiar crezi ca matusei ii statea atat de urat parul?" "Data viitoare cand iti mai vine sa spui cuvantul asta, te rog sa nu il mai spui, ci sa iti pui mana la gura daca nu poti spune ceva dragut."

Daca primeste un cadou pe care nu si l-a dorit de ziua lui, si va reactiona agresiv, din nou il poti lua deoparte pentru a-l lasa sa planga sau sa strige cat vrea el. Dupa ce se linisteste, ati putea incerca urmatorul dialog:

- Data viitoare cand mai primesti un cadou de ziua ta, vreau sa spui "multumesc" chiar daca iti place sau nu, ne-am inteles?

- Dar de ce, daca nu imi place?
- Pentru ca Ionut s-a straduit sa iti caute un cadou care sa iti placa...
- Dar stia ca as vrea altceva...
- Poate nu a reusit sa iti cumpere ce ai vrut tu, sau nu a avut bani. Important este ca ti-a luat ceva, si pentru asta trebuie sa ii multumesti, bine?

abilitatea de a juca putin teatru 

5. Abilitatea de a pune la indoiala autoritatea

Este usurator sa stii ca ai un copil ascultator in toate. Dar sa stii ca un copil care pune intrebari in legatura cu autoritatea, este un copil care va sti sa isi poarte de grija pe termen lung. Daca ai un copil care pune la indoiala autoritatea inseamna ca iti pune intrebari non-stop de genul: "De ce trebuie sa fac asta, la ce este bun?"

Daca ai un astfel de copil, care pune la indoiala tot ce inseamna autoritatea, ai nevoie sa il inveti cum sa devina mai politicos, cum sa ceara ceva pe un ton potolit ceea ce vrea, si nu cu un ton putin agresiv si ordonator ca si cum i s-ar cuvine acel lucru. Asta presupune si ca tu sa ii spui mai des "da" decat "nu". Pentru asta, tu ai nevoie sa stii sa discerni ce este mai important si ce este mai putin important, si sa il lasi pe el sa aleaga atunci cand alegerea nu este atat de importanta. De exemplu, in cazul in care micutul trebuie sa aleaga ce sa poarte intre tricoul cu dinozauri sau tricoul cu maimute, il poti lasa sau chiar incuraja sa aleaga el.

Crezi ca micutul tau si-a dezvoltat aceste abilitati? 

Articolul urmator
Cele 7 abilități care separă copiii de succes de cei care rămân mediocri
Cele 7 abilități care separă copiii de succes de cei care rămân mediocri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani
    15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani

    Nu vă faceți mustrări de conștiință că vă puneți copiii „la treabă”. Este chiar indicat să implicați copiii în activități gospodărești. Iată la ce vă pot...

    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite
    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite

    Stabilirea limitelor diminuează riscul de a ajunge să fii manipulată, dezamăgită, rănită. Dacă anumite persoane se pricep de minune să fixeze limite cu cei din jur și fac tot ce...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

    Terapeuții în probleme de cuplu își oferă sfaturile prețioase cuplurilor care visează la o viață lungă împreună, la o relație frumoasă, bazată pe respect și...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt
    Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt

    Ne dorim ce este mai bun pentru copiii noștri, inclusiv ca aceștia să se iubească pe sine, trup și suflet. Însă noi, părinții, ce relație avem cu al nostru corp? Îl...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    © 2024 Qbebe