6 NU-uri in educatie pe care orice parinte trebuie sa le stie

6 NU-uri in educatie pe care orice parinte trebuie sa le stie

Ioana-Catalina Pavel

Majoritatea mesajelor care ni se intiparesc in minte inca din copilarie, de la parinti, au in componenta pe "nu": de la "nu face...", « nu pune mana..." pana la « nu gandi" si "nu exista", care sunt mult mai subtile, si nu sunt exprimate verbal, ci nonverbal, prin comportamentele si gesturile parintilor. Acest articol nu trateaza aceste mesaje negative, ci atitudinile si comportamentele pe care un parinte este bine sa le evite in educatia copilului sau.

Copilul tau nu are nevoie asa de mult de mancare foarte buna, de jucarii si de haine de firma asa cum poate crezi. El ar da toate acestea pe mai mult timp petrecut impreuna cu tine, pe discutii sau jocuri, iesiri impreuna, intelegere si ascultare. Copilul tau are nevoie sa se dezvolte, sa devina un om adevarat, de incredere, dar ii este foarte greu fara ajutorul tau, de aceea tu esti primul care trebuie sa invete sa isi implineasca nevoile, sa isi cunoasca sentimentele si sa il ajuti si pe el sa o faca.

Sunt foarte multe lucruri pe care un parinte este bine sa NU le faca de fata cu copiii lor (sa nu se certe sotii in fata copilului, sa fie mereu in acord etc.) dar acest articol trateaza 6 atitudini gresite care privesc strict relatia parintelui cu copilul.


1. NU ii tine discursuri nesfarsite!

Unii parinti se simt neputinciosi in fata constrangerii, necesitatii de a da o educatie copilului, mai bine spus se simt speriati in fata responsabilitatii de a creste un copil. De aceea, multi fac lucrurile pe care le considera ei corecte pentru a-si educa copilul, dupa capul lor. Dar pentru a fi parinte este nevoie sa te pregatesti ca si pentru o meserie. Si in primul rand ai nevoie sa lucrezi cu tine.

Atunci cand ii tii discursuri neasfarsite, « morala », asa cum o numesc unii copii, acest lucru nu este decat o manifestare egoista a ta. Poate ti se pare o afirmatie dura, dar acesta este adevarul, tu vrei doar sa te auzi si sa iti faci datoria de parinte, dar fara sa faci efortul de a te implica cu toata fiinta ta in discutie sau in relatia cu copilul tau. El are de cele mai multe ori nevoia sa fie ascultat, iar atunci cand ii insiri niste fraze sterile, aratandu-i de fapt ca nu l-ai inteles, el se va simti singur si neinteles si poate chiar va incerca stari depresive.

2. NU il compara!

Fiecare om are o personalitate distincta, calitati si defecte personale si merita sa fie apreciat pentru acestea. Educatia este bine sa se concentreze pe cum poti folosi potentialul pe care il are deja copilul tau, aptitudinile sale si nu pe incurajarea competitivitatii fata de ceilalti colegi si incurajarea de a fi « mai bun » decat un anumit copil.

Chiar daca nu iti spune, copilul se simte nepretuit si neiubit atunci cand tu il compari cu altcineva si poate chiar nutri dorinta ascunsa de a fi acea persoana pe care tu o dai mereu de exemplu doar pentru a-ti fi tie pe plac, sau dimpotriva, poate dezvolta sentimente negative fata de acel copil, doar pentru ca tu il apreciezi mai mult decat pe el.

3. NU il invinovati fara motiv!

La nervi mai ales, multi parinti isi cearta copiii si chiar ii lovesc fara ca acesta sa aiba cu adevarat o vina. La o privire mai atenta a situatiei, reiese ca nu a fost vorba decat de un rationament gresit al parintelui si ca si-a invinuit copilul doar ca sa se « descarce ».

Gandeste-te bine inainte sa ii induci sentimentul de vina sub orice forma, fie ca i-o spui, fie ca te trezesti vorbind ca « daca nu erati voi, copiii/ daca nu erai tu... » sau « din cauza ta, am facut asa.. .» sau chiar «nu te uiti pe unde mergi/ ce faci ?» daca acesta varsa ceva pe jos, sa zicem. Orice urma de invinovatire exagerata sau fara sa aiba un fundament real reprezinta un mic abuz pasiv pentru copil.


4. NU fi partinitor!

Pentru a se dezvolta armonios, copilul are nevoie sa creasca raportandu-se la o autoritate corecta si dreapta. Atunci cand tu iei partea altei persoane, fie chiar si tatalui lui, cu subiectivitate (de cele mai multe ori se intampla asta din cauza unei relatii bolnavicioase dintre sot si sotie), ceva din demnitatea lui va avea de suferit. Consecintele acestui comportament al tau poate avea consecinte nu tocmai placute: copilul se poate insingura si mai ales, indeparta de tine, simtindu-se neinteles, neiubit, neapreciat.

5. NU il forta!

Nu il forta sa manance « tot din farfurie » daca nu mai poate. Nu il forta sa imparta jucariile, daca nu vrea asta. Nu il forta sa urmeze cursurile unui anumit sport, daca lui nu ii place. Nu il forta sa faca nimic din ce doresti tu, chiar daca stii sigur ca acel lucru este bun pentru copil. In schimb, stai de vorba cu el, si afla de ce opune rezistenta. Unii copii refuza sa faca lucrurile de mai sus din total alte motive decat cele aparente. De exemplu, un copil care nu vrea sa imparta jucaria, poate vrea pur si simplu sa provoace interactiune sau chiar un mic conflict, de obicei inconstient.

6. NU il umili!

   Unul din modurile in care parintii reusesc sa isi umileasca copiii este critica. Tipand le el, comparandu-l cu altii mai buni decat el, aratandu-i dispretul tau pentru fiecare miscare gresita pe care o face, smucindu-l, nu faci decat sa il umilesti.
 

Mai bine pedepseste-l ! Este mult mai buna o pedeapsa motivata decat umilirea constanta care contribuie foarte mult la scaderea stimei de sine. Cea mai buna pedeapsa pe care poti sa i-o aplici atunci cand greseste este sa il privezi de ceea ce ii place cel mai mult pentru o anumita perioada de timp. Asa va intelege ca un anumit comportament al lui este gresit si ca trebuie sa plateasca pentru asta, pana si-l corecteaza.

Ce alte comportamente crezi ca este bine sa eviti in educatia copilului tau?

Articolul urmator
„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta
„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

    Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

    Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

    Terapeuții în probleme de cuplu își oferă sfaturile prețioase cuplurilor care visează la o viață lungă împreună, la o relație frumoasă, bazată pe respect și...

    © 2024 Qbebe