Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

9 lucruri pe care părinții cu copii de succes le au în comun

de Alina Nedelcu

Orice părinte își dorește copiii care să nu fie doar sănătoși, ci și care să se descurce de minune la școală și în relațiile cu ceilalți, să stea departe de comportamente negative, să facă lucruri minunate în viața de adult etc.. Trebuie să știm însă că nimeni nu ne poate furniza o o „rețetă” pentru un copil de succes, dar poate fi la îndemâna noastră să ne ajutăm copiii să aibă succes din mai multe puncte de vedere. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi câteva elemente comune ale părinților cu copii de succes. Acestea îți vor demonstra încă o dată faptul că o combinație între dragoste, pricepere și devotament, poate face adevărate minuni pentru ai noștri copii!

Părinții copiilor de succes i-au încurajat să-și dezvolte abilitățile sociale

Studii efectuate în cadrul „Pennsylvania State University” și „Duke University” au demonstrat că acei copii ce au dobândit tot felul de abilități sociale de la o vârstă fragedă au ajuns să aibă succes încă înainte de a împlini vârsta de 25 de ani. Mai mult, s-a constatat că au reușit să nu aibă „derapaje” de comportament (precum agresivitate, consum de droguri etc.) și că sunt capabili să-i ajute pe ceilalți, să-i înțeleagă și să-și rezolve singuri problemele.
De altfel, experții au afirmat în numeroase rânduri că părinții sunt cei care, încă din primii ani de viață ai copiilor, îi pot îndruma în a se deprinde cu abilitățile sociale. Pe de o parte, ca părinți, este esențial să-i învățăm pe micuții noștri că oamenii sunt importanți, că trebuie să-i înțelegem, să-i respectăm și să ne cerem scuze în cazul în care greșim față de cineva.
Pe de altă parte, părinții sunt primele modele ale copiilor în privința modului în care îi tratăm pe cei din jur. Iată de ce trebuie să avem noi înșine grijă să-i tratăm pe copii cu respect, să nu-i criticăm în fața celorlalți (inclusiv a prietenilor lor) și să le arătăm cum ar putea să soluționeze eventualele conflicte ce ar apărea într-o relație.
Procedând așa, copiii noștri vor deveni mai receptivi la lumea din jur, la nevoile și așteptările celorlalți, știind să comunice mai bine, să-i respecte pe ceilalți și să găsească soluții la diverse probleme. Toate acestea îi vor ajuta, pe viitor, să aibă succes, atât pe plan personal, cât și în relațiile sociale pe care le vor lega.

Parintii cu copii de succes i-au ajutat pe acestia sa deprinda abilitati sociale

Părinții copiilor de succes au așteptări mari de la aceștia

Folosind datele de la un studiu național, efectuat pe un eșantion de 6600 de copii născuți în anul 2001, specialiștii de la „Universitatea California" din Los Angeles au ajuns la concluzia că acei copii de la care părinții au avut așteptări mari au avut mai multe reușite decât cei față de care părinții au avut așteptări mai „modeste". De pildă, copiii din prima categorie urmează studii în colegii mai prestigioase decât ceilalți.
Practic, ne sfătuiesc ei, în momentul în care avem așteptări mari de la copiii noștri, aceștia se vor mobiliza mai bine și vor persevera în a-și atinge un anumit obiectiv.
Aceste așteptări ar trebui să le avem și în privința comportamentului copiilor. Încercând să le transmitem ideea că vor trebui să se comporte respectuos și să fie manierați , copiii se vor obișnui să pună în practică acest deziderat și astfel vor avea șansa să aibă mai mult succes în relațiile sociale, inclusiv în viața de adulți.

Parintii copiilor de succes au asteptari mari de la acestia

Mamele copiilor de succes au, în general, un loc de muncă

Diferite studii au scos în evidență faptul că atât băieții, cât și fetele care au stat în preajma mamelor care lucrează au, ca adulți, joburi mai bune și mai bine plătite decât cei ce au fost crescuți de mame casnice.
Motivul este cât se poate de simplu, așa cum spune și Kathleen L. McGinn, profesor la „Harvard University": acești copii au urmat modelul mamelor lor, pe care le-au văzut constant implicate și în viața profesională, nu numai în activități casnice.

In general, copiii de succes au mame care lucreaza

Părinții copiilor de succes au, de cele mai multe ori, un statut socio-economic ridicat

Această constatare ne-a fost adusă la cunoștință prin mai multe studii efectuate la universități de prestigiu din SUA.
De-a lungul timpului, specialiștii din cadrul acestora și-au dat seama că în acele familii care au o situație bună copiii vor avea acces la o educație ce le va permite, când vor crește, să aibă mai multe performanțe decât cei cu o situație socială și economică precară.

In general, copiii de succes provin din familii cu un statul socio-economic ridicat

Părinții ce au copii de succes au ei înșiși un nivel înalt de pregătire academică

Cercetări recente ale „Universității din Michigan" (SUA) ne arată faptul că mamele care au absolvit instituții de învățământ superior au șanse mai mari ca și ai lor copii să le urmeze exemplul.
Explicația este și în acest caz simplă. Pe de o parte, părinții ce au studii superioare vor avea așteptări mai mari de la copiii lor și, implicit, le vor furniza modelul lor copiilor. Pe de altă parte, acești părinți se vor ocupa mai temeinic de educația copiilor, ceea ce îi va ajuta pe micuți să aibă succes pe viitor.

 Copiii de succes au parinti cu o inalta pregatire academica

Părinți i-au ajutat pe copiii de succes să dobândească abilități matematice de la o vârstă fragedă

Așa cum sunt de părere și experții, noi, în calitate de părinți, îi putem ajuta pe cei mici să deprindă noțiuni matematice de la vârste fragede. Fie că îi vom introduce în lumea formelor, fie că îi vom învăța să numere și să efectueze operații matematice simple, toate acestea îi vor ajuta să deprindă și alte abilități extrem de importante, precum cititul și scrierea.
Conceptele matematice pe care le vom prezenta copiilor prin intermediul jocurilor sau altor activități educative îi vor ajuta pe aceștia să-și dezvolte gândirea logică, să-și îmbunătățească atenția și capacitatea de concentrare, precum și capacitatea de a găsi soluții pentru rezolvarea unor probleme. Toate aceste abilități vor constitui baza succesului lor de mai târziu.

Putem copii de succes daca-i ajutam sa deprinda notiuni matematice de la o varsta frageda

Citește și: Cum iti inveti copilul matematica:idei de activitati pe varste

Copiii de succes au legături strânse cu părinții lor

Psihologii au afirmat și au demonstrat în numeroase rânduri cât este de important să avem o relație strânsă cu copiii noștri.
În primul rând, copilul trebuie să știe că îl vom asculta, că suntem sinceri, că vom răspunde solicitărilor lui și că se poate baza oricând pe noi.
În al doilea rând, noi îi vom oferi un model copilului nostru, inclusiv în relația cu ceilalți. Numai așa copilul va deprinde acele abilități sociale care-l vor ajuta mai ales în viața de adult.
Nu în ultimul rând, este necesar să ne străduim să petrecem, pe cât posibil, cât mai mult timp de calitate cu copilul nostru, în care să interacționăm în diverse moduri (inclusiv prin joc), învățându-l diverse lucruri noi.
Dacă va beneficia de toate acestea, copilul va învăța să aibă mai multă încredere în sine, dar și în ceilalți și va fi capabil să se descurce mai bine în viață.

Copiii de succes au legaturi stranse cu parintii lor

Citește și: 8 Obiceiuri zilnice care intaresc legatura parinte-copil

Părinții copiilor de succes sunt mai puțin stresați

Potrivit unor studii recente, copiii ai căror părinți sunt mai puțin stresați se vor simți mai bine și vor avea șansa să deprindă mai ușor diverse abilități, spre deosebire de cei ai căror părinți sunt permanent stresați.
Explicația oferită de specialiști nu este complicată. Cu alte cuvinte, și în acest caz este vorba despre fenomenul de „contagiune emoțională”. Astfel, dacă noi nu ne simțim în largul nostru și suntem supuși stresului, le vom transmite din stările noastre și micuților noștri. Același lucru este valabil și pentru o situație total diferită: dacă noi suntem binedispuși și relaxați, și copiii vor fi la fel.

Copiii de succes au parinti mai relaxati

Părinții îi invață pe copii o concepție „sănătoasă” despre ideea de succes

De-a lungul timpului, psihologii au constatat că există două mari concepții privitoare la ideea de succes, pe care părinții le-o transmit copiilor lor. Una dintre ele are în vedere succesul ca rezultat al unei inteligențe sau al unor abilități artistice și creative native, și nu al efortului pentru a ajunge la succesul respectiv. Cealaltă concepție consideră succesul un rezultat al efortului, al perseverenței.
Experții ne sfătuiesc să încercăm, pe cât posibil, să-i insuflăm copilului ideea că succesul se obține mai ales datorită efortului și perseverenței îndreptate spre un anumit scop. Astfe, copilul va ajunge să înțeleagă faptul că munca este importantă, va avea o stimă de sine mai ridicată și va putea să gestioneze mai ușor un eventual eșec.

Parintii il invata pe copil ce inseamna ideea de succes

Voi mai știți și alte lucruri comune, pe care le pot avea părinții unor copii de succes?

Surse:
www.ahaparenting.com;www.etllearning.com;www.independent.co.uk; www.momonthemove35.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine? Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?
Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac? Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac?
10 trucuri de crestere a primului-nascut 10 trucuri de crestere a primului-nascut
10 trucuri de crestere a celui de-al doilea copil 10 trucuri de crestere a celui de-al doilea copil

Articole Lifestyle

Luna a blocat trei planete. Cum sunt influențate zodiile Luna a blocat trei planete. Cum sunt influențate zodiile
Tipuri de dureri care apar în cancer Tipuri de dureri care apar în cancer
De ce să nu îți conturezi sprâncenele De ce să nu îți conturezi sprâncenele
Zodii care nu suferă niciodată în dragoste Zodii care nu suferă niciodată în dragoste

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Viața de părinte: lucruri pe care le-am încercat pentru prima dată datorită copilului meuToți părinții au, fie că realizează sau nu, o serie de lucruri pe care le-au făcut pentru prima data datorită sau, după caz, din cauza copilului. Acestea devin astfel nu doar experiențe de viață, ci și clipe memorabile...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Ce sa nu faci in vacanta daca esti insarcinata

Ce sa nu faci in vacanta daca esti insarcinata

Desi majoritatea gravidelor sunt relaxate pe perioada sarcinii, adevarul este ca
MAI MULT

Reportaj: ce lista de cumparaturi recomanda mamele celor care urmeaza sa devina mame

Reportaj: ce lista de cumparaturi recomanda mamele celor care urmeaza sa devina mame

Deoarece toate viitoarele mamici isi pun
MAI MULT

Un video incredibil arata cum se adapteaza corpul mamei in timpul nasterii

Un video incredibil arata cum se adapteaza corpul mamei in timpul nasterii

Pentru toti aceia care s-au intrebat ce se intampla cu corpul mamei in timpul
MAI MULT

Bebee

nume de fete

Nume creștin ortodoxe de fete

Îți prezint mai jos 20 de nume de fete, proveniența și semnificația lor.
MAI MULT

numele Andrei

Semnificația numelui Andrei

Semnificația numelui Andrei se află în strânsă legătură cu Biblia și
MAI MULT

Care sunt cele mai bune teste de sarcină?

Când vine vorba despre testele de sarcină, există câteva lucruri care
MAI MULT

10 tratamente naturiste pentru combaterea răcelii

Fiecare dintre noi ajungem într-un un moment când răceala ne dă mari bătăi
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net