Cum educi un copil in functie de caracterul lui

Cum educi un copil in functie de caracterul lui

Ioana-Catalina Pavel

Caracterul unui om prinde contur in perioada prescolara, mai exact in jurul varstei de 1,2 ani. De aceea, este FOARTE IMPORTANT ca parintii sa isi supravegheze copiii mai ales in aceasta perioada, sa fie foarte atenti la gesturile, mimica dar mai ales la comportamentele lor, pentru a-si putea da seama de caracterul lor, si pentru a le oferi o educatie potrivita.

Cum educi un copil sensibil si chiar hipersensibil


Sigur, poate ai sa spui ca toti copiii sunt sensibili. Da, asa este, copiii sunt foarte sensibili si inteligenti, si atentia lor este aproape in intregime indreptata spre mediul exterior pentru a culege informatii de orice fel, insa exista si copii mai emotivi, inzestrati cu o sensibilitate aparte. Iata cum iti dai seama daca ai un copil hipersensibil:

    - plange cu usurinta la cel mai mic stimul negativ;
-  este introvertit si prefera mai degraba jocurile sau activitatile solitare decat cele in grup;
-  este mai sensibil la durere, de exemplu, durerea unei cazaturi o poate percepe mai puternic decat alti copii;

- pune intrebari profunde si pare ca percepe lumea intr-un alt mod fata de ceilalti copii;

- este constient de schimbarile din jur, de exemplu cand este mutat un obiect dintr-un loc in altul;

- intuieste cu usurinta starile emotionale ale celor din jurul lui, de exemplu cand cineva este trist si ii sare in ajutor;

 

Ce trebuie sa faci tu ca parinte:

Ai incredere in el! 

In primul rand, cel mai important lucru este sa ai in vedere schimbarea ta, si nu a lui. El este perfect asa cum este. Hipersensibilitatea poate fi un defect numai daca o percepi asa, altfel, ea poate fi o calitate si un dar extraordinare. De aceea, ai incredere in el!

Castiga-i increderea!

Aceasta tipologie umana are nevoie, poate mai mult decat celelalte, sa fie "castigate", seduse mai intai, pentru ca apoi sa iti arate o prietenie sincera, autentica, cu adevarat puternica. Ajuta-l sa isi constientizeze si pastreze nivelul de sensibilitate, dar in acelasi timp, ajuta-l si incurajeaza-l sa faca fata si unor situatii mai dificile.

Fii un partener pentru el, incurajeaza-l sa socializeze. Inscrie-l la cursuri de dans, teatru, de asta are nevoie pentru a invata sa relationeze cu oamenii, si sa se confrunte cu diverse situatii. Daca vine la tine si iti povesteste ce s-a intamplat azi la cursul de teatru, fii foarte deschis, asculta-l si spune-i si tu ce parere ai despre asta, pune-i intrebari despre cum s-a simtit, ce-a facut etc.

Ai mare rabdare cu el!

Este vital sa ai rabdare cu un astfel de copil. Un copil hipersensibil are nevoie, poate mai mult decat altii, sa vorbeasca despre ce simte cu cineva care sa fie dispus sa il asculte, sa il inteleaga si nu sa il critice sau sa il bruscheze in vreun fel. Un copil hipersensibil este considerat si un copil dificil, poate uneori chiar sclifosit, alintat sau rautacios. Dar reactiile lui nu sunt din rea-vointa, este doar modul lui de a se manifesta, de a se apara de solicitarea emotionala uneori prea mare la care este supus. Daca stii sa il educi, un astfel de copil poate deveni o adevarata comoara.

 

Cum educi un copil foarte inteligent, un mic geniu

Un copil foarte inteligent poate fi un copil supradotat, adica, un copil cu un IQ peste medie (in jur de 130), cu o capacitate mare de a invata si de a retine. De regula, inteligenta este insotita si de o motivatie intrinseca de a invata. Cea mai completa definitie a supradotarii a fost prezentata in Raportul Maryland, propus de Comisia pentru Educatie a Ministerului Educatiei din Statele Unite (la Congresul pe tema educatiei, 1971). Conform ei, copiii supradotati si talentati sunt "acei copii capabili de performante ridicate, care demonstreaza achizitii si/sau abilitati potentiale, precum: capacitate intelectuala generala, aptitudine academica specifica, gandire creativa sau productiva, capacitate de lider, arte vizuale si reprezentative, capacitate psihomotorie."

  

 

Iata alte trasaturi ale unui copil foarte inteligent:

• prefera compania celor mai in varsta ;
• citeste devreme (este precoce) si este avid de cunostinte;
• este foarte creativ;
• are tendinta de a contesta autoritatea;
• are abilitati in folosirea numerelor;
• rationeaza bine, fiind un bun ganditor;
• are multe idei de impartit cu altii;
• este distrat si neatent la detaliile neimportante;
• deosebeste cu usurinta detaliile importante si relevante de celelalte;
• ofera raspunsuri neobisnuite si neasteptate la probleme;
• poate atinge nivele inalte de gandire abstracta;
• comunica eul propriu prin mijloace variate (verbale, kinestetice, limbajul corpului etc.);
• aduna o mare cantitate de informatii in domeniile de interes;
• isi aminteste rapid fapte;
• este frecvent perceput de altii ca lider;
• este cooperant in grupuri;
• accepta responsabilitati;
• se adapteaza cu usurinta la situatii noi;
• este increzator in colegi si candid in opiniile despre oameni;
• ii plac schimbarile;
• este considerat ca fiind hiperactiv;
• gandeste critic, este sceptic;
• este plin de umor;
• gandeste in afara eului propriu;
• este interesat de ceea ce este bun sau rau, drept sau nedrept;
• invata rapid;
• poate sa-si concentreze atentia un timp indelungat;
• este sensibil sufleteste;
• arata compasiune pentru altii;
• este perfectionist;
• prezinta intensitate a trairilor;
• are sensibilitate morala;
• prezinta curiozitate neobisnuita ;


Ce trebuie sa faci tu ca parinte

Apreciaza-l! 

In primul rand, ai nevoie sa identifici din timp acest fapt, sa il recunosti si sa il apreciezi. Ai un copil super inteligent. Felicitari! De la cine o fi mostenit atata inteligenta, nu stii, poate de la tine, de la sot sau poate de la un neam mai indepartat. Un lucru este cert, copilul tau este special, in sensul bun al cuvantului.

Insufla-i un echilibru! 

In al doilea rand, ai nevoie sa iti gasesti si sa ii insuflii si lui un echilibru, in sensul ca este bine sa il faci sa isi constientizeze calitatea dar, in acelasi timp, sa nu il incurajezi sa se mandreasca cu ea. Acest lucru il poate face distant si chiar dispretuitor fata de ceilalti copii. Deci in primul rand asta, masura in toate!

Daca ai realizat ca este, intr-adevar, vorba despre supradotare, atunci sprijinul profesorilor cat si al medicilor sunt decisive in dezvoltarea talentului copilului supradotat. "Observatiile empirice si studiile de caz sugereaza ca trebuie sa examinam atitudinile parintilor in educatia si dezvoltarea copilului in primii ani de viata. Dezvoltarea capacitatilor stiintifice depinde in primul rand de determinarile individuale, ca si de potentialul intelectual sau de creativitate, de motivatia intrinseca, de curiozitatea cognitiva si de preocuparile pentru un domeniu specific" spun psihologii despre profilul copilului supradotat.


Cum educi un copil vorbaret, sociabil

Trasaturile unui copil sociabil sunt:


- se imprieteneste/intra in vorba usor cu persoane necunoscute;
- le place sa faca cat mai multe activitati, care sa implice si alte persoane;
- se adapteaza cu usurinta la orice nou mediu ;
 

 

Incearca sa ii organizezi activitati si acasa, singur

Invata-l sa se bucure si singur, jucandu-se cu jucariile sau doar cu un prieten. Indeamna-l spre lectura, spre mici descoperiri de unul singur, prin diferite jocuri de constructii, desene sau altele, care nu necesita unul sau mai multi parteneri. 

Invata-l si sa asculte, povesteste-i!

Fii acolo cand vrea sa vorbeasca cu cineva, pune-i tu intrebari, asculta-l, apoi povesteste-i si tu despre tine, despre cum a fost la serviciu. Daca te intrerupe, roaga-l cu calm sa te asculte pana la capat, motivand ca si tu l-ai ascultat pe el pana la capat. De asemenea, foarte potrivit ar fi sa ii dai diferite teme pe care sa le rezolve si apoi sa le prezinte singur, de la invatarea unei poezii pe de rost, pana la rezumarea unei povesti pe care a auzit-o sau a citit-o.

 

Cum educi un copil foarte tacut, timid


Asa cum te-ai gandit deja, trasatura principala aunui copil retras sau foarte tacut este timidiatea, iar comportamentul principal este insingurarea. Timiditatea nu este un defect, ci doar o stânjeneala aparuta in diverse situatii sociale.

 Ce trebuie sa faci tu ca parinte


Invata-l ABC-ul socializarii!

Un copil timid poate fi ajutat de catre parintii sensibili, care incearca sa il incurajeze si sa ii dea incredere in sine, in timp ce un copil extrovertit se poate inchide in sine daca va creste intr-o familie abuziva.
Daca il protejezi in fiecare zi si il tii departe de interactionarea cu alti copii, micutul va continua sa aiba o fire retrasa si ii va fi mai greu sa isi invinga timiditatea mai tarziu. De asemenea, daca ii ignori aceasta trasatura a temperamentului sau, ii stergi si acea urma de incredere in sine pe care o are. Asadar, calea de mijloc ar fi sa il introduci in mod gradual in grupuri sociale, tinand cont de schimbarile prin care trece, in mijlocul copiilor.

Da-i voie sa se exprime!

Lasa-ti copilul sa spuna ce si-ar dori! Asa va invata sa-si spuna opiniile. De asemenea, incurajeaza-l sa gaseasca rezolvari si sa fie creativ! Pasiunile fac orice copil sa se simta special si-l vor ajuta sa intre in vorba cu altii de varsta lui. La inceput poate nu-i va placea hobby-ul pe care il alege, dar trebuie sa-i dai timp sa se razgandeasca, sa incerce pana gaseste ceea ce i se potriveste.

Da-i sarcini diverse!

Da-i sarcini diverse, in special treburi prin casa. Astfel, il vei ajuta sa isi faca griji pentru ceilalti, si isi poate dezvolta cu usurinta aptitudini de socializare.

Este foarte important sa cauti sa te cunosti intai pe tine, si vei sti apoi sa dai o educatie potrivita si corecta copilului tau. Nu trebuie sa faci prea multe pentru a imprima in constiinta copilului mentalitati gresite despre viata, oameni si lume.

ATENTIE!!! Familiarizarea copilului cu mentalitati gresite perpetueaza neputintele si limitarile noastre. Astfel, ii lasam mostenire sabloane care tin doar de realitatea noastra, deformandu-i propriile convingeri si perceptii asupra lumii reale inconjuratoare.

Tu ce fel de copil ai? Si ce fel de educatie ii dai? 

Articolul urmator
Ai un copil bully! Te rog să îl educi până nu ajung să îl îngrop pe al meu
Ai un copil bully! Te rog să îl educi până nu ajung să îl îngrop pe al meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Cât de repede îți va spune „Te iubesc”, în funcție de zodia lui
    Cât de repede îți va spune „Te iubesc”, în funcție de zodia lui

    Simți că el este sufletul tău pereche. Vrei să îți strigi sentimentele în gura mare. Ești pregătită să îi spui, din tot sufletul, „te iubesc”. Oare și...

    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare
    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare

    Ce sentiment e mai frumos decât să primești semne de iubire din partea copilului tău? Uite care sunt modurile prin care copiii își exprimă iubirea, în funcție de...

    Da, am încercat să-mi concep copilul în funcție de zodiac. Mi-am dorit un copil Taur
    Da, am încercat să-mi concep copilul în funcție de zodiac. Mi-am dorit un copil Taur

    În cazul în care ești pasionată de astrologie, în special de horoscop, nu este exclus să-ți dorești să ai un copil într-o anumită zodie. În funcție de...

    Cum să cucerești bărbatul visurilor tale în funcție de zodie
    Cum să cucerești bărbatul visurilor tale în funcție de zodie

    Spune-ne ce zodie este bărbatul visurilor tale, ca să îți dezvăluim cum să îl cucerești pentru totdeauna! Dacă vrei să îi intri pe sub piele și să afli ce...

    Cum îl faci să te iubească pe vecie, în funcție de zodie
    Cum îl faci să te iubească pe vecie, în funcție de zodie

    Te-ai îndrăgostit nebunește și nu știi cum să îi cucerești inima? Sau, pur și simplu, îți dorești ca partenerul tău actual să te iubească pe vecie și să se...

    Cum îl faci să se îndrăgostească de tine, în funcție de zodie
    Cum îl faci să se îndrăgostească de tine, în funcție de zodie

    Spune-ne ce zodie este bărbatul după care ți s-au aprins călcâiele, că să îți dezvăluim trucurile prin care să îl faci să se îndrăgostească iremediabil de...

    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie
    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie

    Iubirea te poate schimba mai mult decât crezi, în numeroase moduri. De pildă, odată ce cunoști dragostea adevărată, poți deveni mai generoasă, mai empatică, mai deschisă...

    © 2024 Qbebe