Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?

Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?

Eva Pirosca

Sau cum te inveti tu sa dormi fara el? Adeseori, nici mama, nici puiul nu isi doresc acest lucru. Si totusi, specialistii insista ca este nevoie sa iti inveti copilul sa doarma singur la un moment dat. Dar cand este momentul potrivit pentru asta? Cand este prea devreme? Ce se intampla daca nu te lasa inima? Ce sa faci daca nu te lasa el? Hai sa le luam pe rand...

De ce sa mai doarma putin cu tine?

Cand bebele este sugar, toata lumea are de castigat din asta. Bebele primeste intimitate si apropierea mamei. Sunt dovezi ca exista si o nevoie biologica a bebelusului pentru contactul fizic, protector, cu cea care il ingrijeste. Cel mic are nevoie sa simta caldura corpului unei alte persoane in timp ce adoarme: se pare ca respiratia si temperatutura corporala i se regleaza asa. Un bebelus care nu este privat de securitate, apropiere si caldura materna va deveni un copil increzator si independent. Dormitul impreuna cu parintii previne anxietatea copilului si pune baza echilibrului emotional al acestuia.

In engleza i se spune co-sleeping. Adica dormitul-impreuna, al celor doi parinti si al bebelului. Mama are beneficii directe: poate alapta copilul direct din pat. Altfel, este foarte obositor sa te trezesti si sa te ridici de cateva ori pe noapte, sa alaptezi, sa il adormi si apoi sa revii in pat pentru o alta perioada scurta. Ai grija, totusi! Alaptatul la orizontala favorizeaza inghitirea aerului in timp ce bebele papa: daca nu il elimina, se poate alege cu colici.

In plus, datorita prolactinei secretate de organism, mama care alapteaza are o nevoie clara si evidenta sa fie aproape de puiul ei, fata de o mama care nu alapteaza. Aceasta din urma se poate sa nu manifeste aceeasi disponibilitate de a dormi cu cel mic.


Si tatal se bucura de prezenta unui pui linistit, de mirosul de copil si de apropierea unei fiinte atat de mici si neajutorate, care ii stimuleaza spiritul protector. Dormitul impreuna cu bebele intareste legaturile emotionale dintre toti membrii familiei.

Cum sa doarma cu tine?

Voi sunteti doi uriasi pe langa el, iar bebele este, intr-adevar, complet neajutorat. Nu are formate nici macar "deprinderi de somn" ca ale voastre, asa ca elementele inofensive pentru un adult ii pot pune viata in pericol. Fii deci foarte precauta cu urmatoarele aspecte:

- Pune-l pe bebe sa dorma pe spate, nu pe burtica si nici nu ii sprijini capul pe perna: se poate sufoca.
- Nu il imbraca prea gros. Corpul tau ii va furniza destula caldura.
- Renunta inainte sa te culci la orice articol vestimentar cu snururi mai lungi de 20 de cm sau la bijuterii, pentru ca micutul se poate rani.
- Nu te da cu parfum - bebelusii sunt foarte sesnibili si le-ar putea provoca o iritatie.
- Salteaua sa nu fie moale, ci dura, din bumbac si sa permita libera circulatie a aerului.
- Starea psihica a parintilor influenteaza somnul copilului, asa ca e nevoie sa va armonizati mediul interior inainte de a merge la somn impreuna.

De ce sa nu mai doarma cu tine?

Pentru ca este riscant pentru el sa doarma cu tine, mai ales in cele primele patru luni de viata: risti sa il lovesti ori sa se sufoce. Intr-un studiu recent, Scoala de Medicina de la Universitatea din St. Louis a descoperit ca riscul de sufocare este de 40 de ori mai mare atunci cand copiii dorm in pat cu parintii, decat atunci cad dorm in propriul patut. Acelasi risc - alaturi de formarea unui obicei prost - il mentioneaza si Academia Americana a Pediatrilor. Intr-un ghid editat de ei, mama care considera necesar sa tina bebele adormit aproape de ea este sfatuita sa aiba un patut portabil pe care sa il poarte dupa ea prin casa.

Cand exista riscul ca bebele sa se sufoce?
- Cand doarme pe burtica sau cu capul pe perna.
- Cu perne, paturi si invelitori moi.
- Cand, din anumite motive (ai luat somnifere, ai consumat alcool), ai somnul atat de greu incat il sufoci chiar tu cu trupul tau, fara sa simti.
- Cand parintele este supraponderal.
- Cand exista spatii suficient de largi intre saltea si cadrul patului sau perete, incat bebele sau capul lui sa ramana prins acolo.

Cum il inveti pe bebe sa nu mai doarma cu tine?

Ai motivele tale sa nu mai dormi cu bebele in pat. Poate fi unul din cele mentionate mai sus. Poate viata de cuplu are nevoie de asta. Poate bebe a crescut indeajuns. Cu cat este mai mare, cu atat este mai dificil sa il dezobisuiesti. Nopti nedormite, a doua zi aveti serviciu, rezerve intregi de rabdare, insistenta lui, tie ti se rupe inima sau te umpli de nervi. Putini parinti au norocul de a scapa usor.

Sa iti inveti copilul sa nu mai doarma cu voi este o adevarata incercare. Hai sa vedem cum ii fac fata cei mai multi parinti.

Copilul are nevoie sa fie invatat sa perceapa deosebirea dintre un program de zi si unul de noapte. Poti incepe inca de cand este atat de mic incat doarme cu tine in pat. Adecveaza-ti comportamentul la scopul pe care il urmaresti. Ziua vorbesti cu el, dar noaptea o faci mult mai putin, chiar daca iti vine greu sa iti reprimi alinturile. Fii mai tacuta si creeaza si un mediu potrivit: mai putin zgomot si lumina discreta.

 

Apoi, invata-ti bebele ca patutul este loc de dormit: nu de mancat, nu de joaca. Nu prin vorbe, ci tot prin comportament. Evita sa diversifici gama activitatilor pe care le desfasoara in patut, in locul in care doarme.

Va trebui sa ii stabilesti un program de somn pe care sa il respecti - in primul rand tu. Bebele trebuie sa doarma mai mult noaptea decat ziua. Daca in timpul zilei are tendinta sa dorma mai mult de 3-4 ore consecutiv, e nevoie sa il mentii treaz. Asa, va fi indeajuns de obosit la noapte. Pe timpul noptii, redu cat poti de mult stimulii alaturati alaptarii. Dupa ce se satura, il mangai putin si il pui la loc in patut. Fara vorbe multe, joculete sau alinturi prelungite.

Foarte importanta este rutina de somn pe care o incropesti pentru bebe. Copilul va sti ca a venit timpul sa doarma, atunci cand: il legeni putin si il pui in patut, ii canti un cantec de leagan, ii faci baita de seara si ii citesti o poveste. E important sa ii oferi mereu aceleasi elemente. Nu doar activitatile, ci si lucrurile: de exemplu, paturica sau jucaria preferata. Un ritual zilnic securizeaza si intareste obisnuinta. Incet, copilul va inceta sa asocieze prezenta ta cu timpul destinat odihnei. Va asocia acestui timp restul de elemente - cele pe care le organizezi tu pentru el. Adica se va invata sa adorma fara tine.

Partea cea mai traumatizanta pentru orice parinte incepe atunci cand incepe si bebele sa tipe. Mai intai ti se rupe inima, in cele din urma te aduce la disperare. Copilul invatat sa doarma cu tine poate fi foarte perseverent. Daca e inca bebelus, va plange neostenit, pana cand il iei in brate. Deci aceasta nu este o solutie... Il iei in brate o data, de doua ori, verifici sa nu existe si alte cauze pentru care plange. Apoi revii langa patutul lui din timp in timp si ii vorbesti. Auzindu-ti vocea, va sti ca nu este singur, chiar daca nu este luat in brate. Urmatorul pas este sa lungesti intervalul dintre aceste asigurari verbale. Si apoi, sa ii adresezi cuvintele din afara camerei lui, fara sa te mai apropii complet de patut. Incet-incet, va incepe sa se linisteasca singurel.

Acest proces dureaza o vreme... Unii parinti nu rezista. Au serviciu a doua zi au pur si simplu nu mai au rabdarea sau nervii necesari. Insa e necesar sa insisti. Si peste o noapte, si peste doua. Cand copilul va creste, iti va fi cel putin la fel de greu. Parintii pustilor de 2 ani stiu asta. Depinde de nivelul de incapatanare. "Il iei si il duci in pat - vine langa tine. Il ei iar si il duci in pat - vine langa tine. La un moment dat faci asta robotic, fara nici un cuvant. Il iei, il asezi in patul lui si te intorci. ...El vine laga tine. Pana cand unul din cei doi cedeaza in fata somnului..."


 

Articolul urmator
Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Copilul preadolescent încă vrea să doarmă cu voi? Ce e de făcut
    Copilul preadolescent încă vrea să doarmă cu voi? Ce e de făcut

    Fiecare familie are propriile reguli atunci când vine vorba de dormit. Unii copii dorm cu părinții mai mult decât ar fi ideal. În cazul în care copilul e deja...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii
    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii

    Discuția despre responsabilitatea banilor este importantă pentru o educație sănătoasă a celui mic, dar, pentru mulți părinți, poate părea dificilă. Experții sunt de părere,...

    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei
    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei

    Mindfulness reprezintă practica de a trăi în momentul prezent cu deschidere și curiozitate. Uite care sunt beneficiile acestui obicei și cum poți să-l înveți pe cel mic...

    © 2024 Qbebe