Cuvinte, gesturi, comportamente pe care sa le eviti in relatia cu copilul tau

Cuvinte, gesturi, comportamente pe care sa le eviti in relatia cu copilul tau

Ioana-Catalina Pavel

O educatie buna pentru copilul tau necesita ceva atentie si mult efort atat din partea ta cat si din partea sotului tau. Cel mai bun lucru pe care il poti face atat pentru tine cat si pentru copilul tau este sa ai grija de copilul tau interior si sa cauti sa lucrezi cu tine insuti. Doar asa comportamentele dorite vor veni de la sine si in relatia cu copilul tau.

Parintii rad pe seama intrebarilor copilului


Aceasta se intampla atunci cand parintii sunt destul de imaturi emotional si nu si-au construit o relatie sanatoasa. Copilul simte nevoia sa puna multe intrebari, pentru a-si forma conceptii despre viata si lumea in care traieste. multe dintre ele sunt chiar naive sau foarte pueril formulate si prima ta reactie s-ar putea sa fie aceea de a pufni in ras. Daca tu sau sotul sau chiar impreuna nu va puteti abtine si radeti sau chicotiti pe seama lui, chiar daca aveti intentii bune (pur si simplu ti se pare amuzant), copilul nu va percepe acest comportament la fel.

Cele mai dragi fiinte si cele de care el este pur si simplu dependent se aliaza impotriva lui fara ca el sa inteleaga de ce. Asa intelege copilul. Este foarte posibil ca el sa aleaga sa creada ca a spus ceva rau/gresit (si nicidecum ca parintii lui au gresit, sunt imaturi sau rautaciosi) si data viitoare sa isi reprime nevoia lui de a afla anumite lucruri. Acest comportament este tot o forma de respingere si raneste foarte mult.   

  

Parintii ironizeaza incercarile stangace ale copilului


Uneori copilul incearca sa faca de la sine o anumita treaba. De exemplu sa prepare, « ca mami » o anumita mancare, fie sa spele un vas fie sa dea cu matura. O face din dragoste pentru mama si pentru tata, ca « sa ii ajute » si el cu ceva. Aceasta este intentia lui si aceasta initiava oricat de stangace ar fi, trebuie sa fie incurajata, si nicidecum ironizata sau luata in ras, chiar si in gluma. O propozitie ca "ia uite la el, cica gateste!" il poate rani.

  

Parintele pune o intrebare copilului si nu mai asteapta raspunsul


Din pacate, majoritatea oamenilor din ziua de azi nu mai actioneaza, cu atat mai mult nu mai gandesc inainte sa actioneze ci mai mult reactioneaza. Acest lucru se intampla pentru ca traim mai mult inconstient decat constient. Vorbim fara sa constientizam ce zicem, facem multe fara sa intelegem foarte clar care este scopul si ce nevoi vrem sa ne implinim prin acele actiuni.

Astfel ca atunci cand parintele vorbeste, intreaba ceva « din reflex » sau doar ca sa isi faca datoria, ca de exemplu « cum a fost azi la scoala? » sau « ce faci ? » sau « cum te simti ? » si se apuca de alta treaba il raneste profund pe copil. El nu poate sa inteleaga ca parintele nu face asta din rautate, ci inconstient, si poate alege sa interiorizeze mesaje ca  "mamei nu ii pasa de mine"  sau "pe mama nu o intereseaza ce se intampla cu mine" sau "nu sunt important pentru mama/tata".

Parintele isi pierde cumpatul si ii arunca un invectiv sau il plesneste

Parintele se poate lasa de multe ori prada emotiilor de moment si mai ales furiei si atunci actiunea va fi, fie o injuratura sau anumite cuvinte de respingere (« Du-te de aici » sau « Lasa-ma in pace ») sau chiar o palma. Daca tot s-a intamplat, este bine sa iti dai seama imediat de comportamentul tau si sa iti ceri iertare, explicandu-i de ce l-ai lovit.

                                                Acces de furie nemotivat="Mami nu ma iubeste"


Parintele se raporteaza la copil ca la un om matur

  Se intampla cel mai adesea parintilor imaturi emotionali care nu s-au intalnit cu copilul interior si pe care l-a neglijat sa ii vorbeasca copilului ca unui om matur, avand pretentia ca acesta chiar sa inteleaga ceea ce ii spune. Cat de paranoic suna? Din pacate, sunt multi parinti care se comporta in acest fel. Copilul tratat astfel, de dragul parintilor bolnavi, isi va dori si va cauta sa se maturizeze cat mai repede pentru a-l putea intelege/ajuta pe parinte.
 

Este adevarat ca nu este singura reactie pe care o poate avea copilul la un astfel de comportament. Copilul poate alege sa ignore aceasta nevoie a parintelui si isi poate vedea linistit de copilaria lui.


Copilul ii povesteste ceva si parintele se gandeste la altceva

Unele dintre nevoile fundamentale ale omului sunt acelea de a exprima si de a fi ascultat. Copilul are mare nevoie sa si le implineasca si pentru asta are nevoie de tine. Este bine ca atunci cand vine langa tine si vrea sa iti povesteasca ceva, sa il asculti, oricat de ocupata ai fi. Nu va dura o vesnicie povestioara lui si il ajuti foarte mult. Daca vine el din propria lui initiativa inseamna ca are nevoie de afectiune pentru ca i s-a intamplat ceva rau sau de neinteles pentru el, fie a avut un mic esec.
 

 

Chiar daca ii acorzi doar cateva minute, asigura-te ca te oferi cu totul, ca ii dai toata fiinta ta, toata intelegerea ta in acest scurt timp. Numai asa il poti ajuta sa ii implinesti nevoile.

Parintele ii induce copilului ce sa simta


Atunci cand copilul tau iti spune « mi-e frig » si tu ii rasounzi : « ei, dar nu-i frig in camera », sau « mami, mi-e frica » si tu ii raspunzi : «n-are de ce sa iti fie frica » sau « esti baiat mare, cum sa iti fie frica ? » nu faci decat sa il indepartezi de tine. El intelege ca trebuie sa se descurce singur, sau ca este el « gresit » daca simte frica, frig sau altceva.


Este greu sa gasesti intotdeauna raspunsurile cele mai bune pentru copilul tau, dar aici nu este vorba de asta, de a fi creativ in a gasi raspunsuri. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti sa il intelegi, sa ii intelegi teama, supararea, SA TE PUI IN LOCUL LUI si sa gasesti tu sau impreuna o solutie. Data viitoare cand copilul tau iti spune asa, incearca sa ii raspunzi: « inteleg ca iti este teama/frica/ca simti neliniste. Uite daca vrei, hai sa stai un pic in patul meu».

Nu este usor sa iti cresti in mod exemplar copilul si sa eviti toate aceste cuvinte, gesturi si comportamente care il pot rani pe copilul tau. Dar eforturile depuse in acest scop sunt de mare pret atat pentru el (sau ei) cat si pentru tine. Tu insati poti deveni un om mai bun avand grija de copilul tau asa cum se cuvine. Tie ce comportamente ti-e cel mai greu sa eviti in relatia cu copilul tau?

Articolul urmator
De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte
De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    7 gesturi de mamă rea de care nu mi-este deloc rușine
    7 gesturi de mamă rea de care nu mi-este deloc rușine

    Să fii mamă este o bucurie imensă, dar presupune și să te confrunți zilnic cu numeroase provocări. Fie că este vorba despre faptul că trebuie să te împarți mereu între...

    13 comportamente de soacră care trebuie scoase în afara legii
    13 comportamente de soacră care trebuie scoase în afara legii

    Ai o relație bună cu soacra ta. Va înțelegeți bine, vorbiți aproape zilnic la telefon, iar când va întâlniți, stați cu orele la taclale. Totuși, sunt unele...

    Copilul meu se blochează adesea asupra unor cuvinte când citește. Să îl ajut sau nu?
    Copilul meu se blochează adesea asupra unor cuvinte când citește. Să îl ajut sau nu?

    Printre progresele pe care le aștepți din partea copilului tău se regăsește și acesta: să îl vezi că reușește să citească din ce în ce mai fluent. Astfel, dacă...

    Dormim în pat cu copilul de când avea un 1 an și jumătate și nu ne-a afectat deloc relația de cuplu
    Dormim în pat cu copilul de când avea un 1 an și jumătate și nu ne-a afectat deloc relația de cuplu

    Dacă anumite cupluri nu acceptă ideea de a dormi în același pat cu copiii lor, altele consideră că un asemenea obicei este firesc și nu vor să renunțe la el. Un exemplu...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    „Mamă, sunt transgender.” Ce ușurare a fost când am auzit aceste cuvinte de la copilul meu!
    „Mamă, sunt transgender.” Ce ușurare a fost când am auzit aceste cuvinte de la copilul meu!

    Sunt mama a două fete, dintre care una este transgender. Iată cum familia noastră a navigat și a supraviețuit procesului de depășire a barierelor societale și legislative!

    © 2024 Qbebe