Educatia copilului: Fraze magice pentru parinti

Educatia copilului: Fraze magice pentru parinti

Psiholog Eva Pirosca

Educatia copilului nu este lucru usor. Si parintii au nevoie de fraze magice, la fel cum copiii isi doresc praful magic al lui Peter Pan. Diferenta este ca frazele magice din educatia copilului chiar exista. Si functioneaza, atunci cand le folosim cu dragoste, sinceritate si rabdare.

Fraze magice pentru parinti: Tu ce crezi?

Mamicile tac, incurcate, atunci cand copilul adreseaza cate o intrebare delicata. Sau macar neasteptata. Apoi, se fastacesc si risca sa dea raspunsuri pe care nu le cred sau explicatii inutile. Cati dintre voi au vazut clipul cu fetita care isi intreaba mamica "Ce inseamna virgin"? Clipul iti da ceva emotii:

 

Eu personal m-as fi simtit destul de stanjenita sa fiu in locul mamei, care se grabeste sa dea explicatii peste explicatii... Ca sa constate, in final, ca intrebarile copilului priveau uleiul de masline.

Inainte sa traga aer in piept si sa caute un raspuns pentru fetita ei, mamica respectiva s-ar fi bucurat sa cunoasca fraza magica numarul 1, pentru parinti. Prima oara mi-a spus-o un prieten tatic, apoi am citit-o in numeroase carti de psihologie, printre care Anii magici, de Selma H. Freiberg (psihoterapeuti si analist de copii). Fraza magica este de fapt o intrebare: Tu ce crezi? Tu ce parere ai? Autoarea o foloseste chiar in contextul subiectului delicat pentru parinti, legat de reproducere si sexualitate. Ea explica, foarte frumos, ca un copil are nelamuriri care cresc o data cu varsta si cu stadiul lui de dezvoltare cognitiva. Daca micutul pune intrebarea "Mami, cum se fac copiii?" sau "Eu cum am aparut?", capusorul lui are nevoie de un raspuns minimal. Cand va fi pregatit (peste o zi, o saptamana, o luna sau un an), va adresa el singur alte intrebari, mai elaborate. Dar cum sa ne dam seama CAT sa ii spunem si CE sa includa acel raspuns minimal?!

 poza copii frumosi

Ei bine, tocmai aici ne ajuta fraza magica. Tu ce crezi? Intreaba-l pe copil, mai intai. Si stii de ce? Pentru ca el are deja o imagine in cap... indiferent cat de putin expus crezi tu ca a fost. Si chiar daca ti se pare ca "este mic, ce sa stie el". Copilul isi creeaza, din franturile de informatii care ajung la el, amestecate cu cele mai indraznete intrebari si cu maaarea lui imaginatie, cate un posibil raspuns. Daca ii dai spatiu si il incurajezi sa ti-l impartaseasca, micutul tau iti va spune chiar el cum crede ca a aparut pe lume.

De exemplu, ca "ouale din burta mamei sunt ca ouale de peste" si ca "mama le inghite cand sunt mici si ele cresc in burta". Pornind de la raspunsul lui, vei sti ce sa adaugi / explici / corectezi. Dar cel mai important este sa vezi daca micutul este satisfacut de propriul raspuns. Pentru copil, conteaza sa inteleaga. Lucrurile sa faca sens. Daca pentru nivelul lui de intelegere, vezi ca lucrurile ii fac sens, daca il vezi multumit, atunci poate fi suficient. El singur va reveni cu intrebari, atunci cand raspunsurile acumulate nu il mai satisfac. Vezi cat de mult poate ajuta in educatia copilului o fraza magica?

Fraze magice pentru parinti: Hai sa aflam!

Mai ales pentru copiii mai marisori, de regula incepand cu varsta de 6 ani, fraza magica Hai sa aflam! se dovedeste mana cereasca. De la aceasta varsta, studiile ne arata cum creierul copilului incepe sa functioneze diferit, mai expansiv. Copilul cauta acum sa descompuna lucrurile, sa faca legaturi, sa afle cum se leaga un detaliu de altul, sa analizeze mecanismele. Nu se mai multumeste cu raspunsuri simple. Devine un cercetator si un explorator. Vrea sa afle despre corpul uman, despre Triunghiul Bermudelor, despre spatiu, despre animale marine, despre numerele romane, despre Razboaiele Mondiale, despre civilizatiile antice, despre organele interne ale broastei, despre parintii lui Pitagora (serios, este o curiozitate reala!), despre recifi, seminte, explozii solare, fenoneme ale naturii si asa mai departe. Ziceti voi, parinti: cunoasteti toate aceste raspunsuri?! Nici motoarele de cautare nu fac fata unor copii care ating pragul cognitiv de 6-7 ani.

 poza copii cauta pe laptop

Ce conteaza sa stim noi este ca un copil nu vrea ca NOI sa ii dam raspunsurile. Un copil asteapta doua lucruri de la adulti. Sa aiba o reactie matura si sa ii indice de unde poate afla aceste raspunsuri. Reactia matura din partea parintilor consta chiar in fraza magica, "Hai sa aflam!". Pentru ca aceasta fraza transmite copilului cateva mesaje pretioase:

- Te pot ajuta, nu ma simt depasit de ceea ce imi ceri. Pot fi alaturi de tine, indiferent de cererea ta.

- Vreau sa te ajut, nu ma agaseaza nevoia ta persistenta de cunoastere. Chiar daca eu am depasit aceasta perioada si imi pun (din pacate) mult mai putine intrebari.

- Putem gasi raspunsuri si solutii, impreuna. Eu nu le stiu pe toate. Adultii nu le stiu pe toate. (Chiar ma ajuti sa aflu mai multe!) Dar, oricand nu stim ceva, putem cauta. Cauta si vei gasi!

Fraza "Hai sa aflam impreuna!" este cu adevarat magica. Il incurajeaza pe copil, ii arata ca ai incredere in curiozitatea si abilitatile lui si ca esti dispus sa il insotesti in expeditia cunoasterii.

Fraze magice pentru parinti: Cum ai facut asta?

O a treia fraza magica in educatia copilului, care ii ofera acestuia aripi si curaj. Cum ai procedat? Cum ai ajuns la rezultatul asta? Cum ai facut asta? Cum ti-ai dat seama? Tom Limbert, un trainer in educatia parentala, din San Francisco, spune ca intrebarea il stimuleaza pe copil sa re-construiasca procesul mental prin care a ajuns la acel rezultat, si de aceasta data sa devina constient de el. Tu ii ceri copilului sa te poarte prin toti pasii pe care i-a facut ca sa ajunga acolo. Ii stimulezi nu doar memoria si limbajul, ci si abilitatile de povestitor.

poza fetita picteaza 

Vei vedea ca, uneori, copiii se simt luati prin surprindere. Se opresc putin. Se gandesc. Ce conteaza este ca tu sa fii atent. Sa ii ajuti pe drum, acolo unde se impotmolesc. Sa intelegi odata cu ei. Sa nu intervii, sa nu corectezi, ca sa nu blochezi procesul. Timpul pentru corecturi vine la sfarsit. Acum, urmeaza-l pe copil in procesul lui de re-constructie a propriului inteles.

La fel de mult conteaza, cand folosesti fraza magica pentru parinti, sa fii autentic. Mira-te! Mirarea ta este cea care il va inspira pe copil sa priveasca atent la ce a obtinut. El isi va spune "Uau, chiar, cum am ajuns aici?!". Va simti ca are puterea sa descopere si mai multe lucruri. Va fi uimit de sine insusi si va capata sentimentul ca este competent. Va aborda in mod curajos problemele si isi va mentine perseverenta. Va vrea sa afle CUM functioneaza el insusi, nu numai lucrurile din jur, atunci cand va vedea in tine un exemplu de uimire.

Fraze magice pentru parinti: Data viitoare...

Fraza magica pentru parinti, mai bine zis expresia magica, pe care sa o folosim mai ales in situatii disciplinare din educatia copilului. Cu alte cuvinte, in loc de "Sa vezi tu ce mama de bataie iti dau!". Trebuie sa intelegem ca "Data viitoare" inlocuieste amenintarea pe care o simte copilul, atunci cand face o greseala, cu o promisiune.

 poza fetita cu papusi

Expresia este elaborata de psihologul clinician si educatorul Elinor Griffin, care aminteste ca educatia copilului implica incurajare si redirectionare, nici pe departe pedepsirea lui. Adultul are rolul de a a-l ajuta pe copil sa inteleaga ce s-a intamplat, care a fost eroarea si ce lectie are de invatat de aici. Totul se face cu blandete si optimism. Greselile sunt oportunitati de invatare, nu condamnari.

Atunci cand copilul greseste, voluntar sau nu, adultul care vrea sa il disciplineze in mod sanatos, netraumatic si eficient, ii ofera o alternativa."Ce facem data viitoare, Matei?" "Folosim cuvintele, in loc de pumni si picioare, ca sa spunem ce anume ne-a suparat..." Ii deschide un drum pe care sa mearga, in urmatoarea situatie de acelasi fel. "Atunci cand aude "Data viitoare...", copilul poate sa se gandeasca la sine ca la un succes (maine), si nu ca la un esec, astazi". (Elinor Griffin)

Fraze magice pentru parinti: In aceasta familie...

Fraza cu adevarat magica pentru parinti (care le place mai ales tatilor sa o foloseasca, iar mamicile incep sa ia lectii de la ei), este In aceasta familie, asa procedam. Expresia inlocuieste oarecum clasicul "Pentru ca asa spun eu", pe care si tata il folosea ca arma suprema. "In aceasta familie, noi facem asa" ramane ultima frontiera, o limita peste care copilul nu va trece, dar prezentata intr-o maniera pozitiva.

Pentru copil este vital sa fie un membru din familie, asa ca expresia apeleaza la sentimentul sau de apartenenta. Face sens ca un obicei /o regula /o cerinta sa fie indeplinita de catre el, de vreme ce "asa se procedeaza in familia mea". Chiar daca nu ii face placere si comenteaza, explicatia este simpla si logica pentru copil. Nu se opune decat din neplacere, si nu pentru ca nu ar intelege.

Voi ce alte fraze magice pentru parinti folositi, in educatia copilului?

 

Bibliografie:

Anii magici: Cum sa intelegem si sa rezolvam problemele copiilor, de Selma H. Fraiberg, editura Trei, Bucuresti, 2009

http://www.parenting.com/article/what-to-say-to-kids?page=0,0

Articolul urmator
Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!
Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!
    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!

    Aceste poze cu mame care alăptează gemeni sau tripleți te vor impresiona până la lacrimi, mai ales dacă și tu treci sau ai trecut printr-o astfel de situație. Alăptarea este,...

    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

    Educația sexuală începe să fie acceptată de părinții care știu că este spre binele copiilor să afle riscurile și pericolele la care se expun atunci când își...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    Provocarea online la modă printre părinți naște controverse! Tu i-ai sparge un ou în frunte copilului?
    Provocarea online la modă printre părinți naște controverse! Tu i-ai sparge un ou în frunte copilului?

    În ultimii ani, auzi tot mai des despre provocări lansate de părinți pe diverse rețele de socializare. De această dată, filmulețele din care se poate sesiza cum părinții sparg...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot
    Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot

    Un tătic s-a enervat teribil după ce a primit un telefon de la învățătoarea fiului sau de 6 ani, care îi cerea să invite toți cei 24 de copii din clasa și pe părinții...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    © 2024 Qbebe