Întrebări pe care să i le pui învățătoarei la o lună de la începerea școlii

Întrebări pe care să i le pui învățătoarei la o lună de la începerea școlii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există o perioadă specifică de acomodare pentru toți copiii la începutul școlii. După aproximativ o lună se poate deja concluziona dacă școlarul s-a adaptat sau dacă se descurcă corespunzător la cerințele noului mediu educațional. Iată aici o serie de întrebări pe care este bine să i le adresezi învățătoarei la o lună de la începerea școlii.

Majoritatea părinților sunt conștienți de importanța pe care o deține o comunicare bună între ei și învățătoare, iar o consultație/ședință cu părinții constituie un exemplu perfect în care ambele părți se pot implica în comunicare. Însă, mai ales din ipostaza de părinte, trebuie să te pregătești temeinic pentru aceasta întâlnire. Nu uita, orice învățătoare apreciază când părinții sunt activi și interesați de evoluția școlarului.

Citește și:Cum alegi invatatoarea copilului tau 

intrebari pe care sa i le pui invatatoarei

Întrebări pe care să i le pui învățătoarei 

1. Ce urmează să învețe copilul meu anul acesta? Inițiază astfel comunicarea și permite-i învățătoarei să îți explice în detaliu în ce constă programa școlară, precum și ce abilități sau cunoștințe va necesita copilul să deprindă până la finalul anului școlar. Urmărește cu atenție conceptele și proiectele care urmează a fi abordate pentru a te asigura că cel mic/cea mică este pe direcția corectă și care îți vor îngădui să adresezi întrebări specifice despre temele abordate la diverse materii disciplinare.
2. Care sunt punctele forte și slabe ale copilului? Cu siguranță în decurs de o lună de la începerea școlii învățătoarea a înțeles unde se descurcă mai bine și unde nu copilul. Părinții își doresc răspunsuri cât mai detaliate cu privire la implicarea copilului, de exemplu apreciază să afle că elevul/eleva își folosește degetele pentru a aduna în loc să i se comunice că nu stă prea bine la matematică. De altfel, informații detaliate te vor îndruma să iei măsuri de îndreptare a punctelor slabe acasă.
3. Cum se comportă copilul la clasă? Răspunde în timpul orelor la întrebări? Colaborează bine cu colegii? Te pot ajuta să înțelegi cum decurge o oră la clasă. Chiar dacă copilul poate să fie acasă extrem de vorbăreț, în clasă poate manifesta un comportament timid. În funcție de răspunsul învățătoarei vei ști în ce domenii are copilul nevoie de sprijin și încurajare.
4. În ce mod învață copilul meu? Nu toți copiii se descurcă excelent la ascultarea unei povestiri, de exemplu. Există copii care învață mai bine pe plan vizual, auditiv sau kinestezic. Întreabă învățătoarea în ce mod se acomodează la diferite tipuri de învățare și încearcă apoi să încorporezi aceste tehnici și în exercițiile de acasă.
5. Cât timp ar trebui să petreacă la teme? Își face corect temele? Dacă băiatul sau fata ta petrece o perioadă excesiv de lungă la efectuarea temelor poate fi o problemă (fie din partea copilului, fie temele sunt prea dificile), iar învățătoarea poate veni cu soluții ajutătoare pentru ca cel mic/cea mică să facă față cerințelor educaționale. La rândul tău, ca părinte, poți căuta diverse cercuri, ateliere, cursuri după școală unde poți consolida anumite cunoștințe.
6. În continuarea întrebării anterioare, trebuie să afli dacă temele sunt mereu făcute de către copil. Există mulți copii care își ascund temele sau care nu le aduc acasă, prin urmare învățătoarea le poate transmite direct părintelui.
7. Cum vă evaluați elevii? Această întrebare este extrem de importantă deoarece vei înțelege pe deplin așteptările învățătoarei cu privire la efectuarea temelor, teste/lucrări, răspunsuri la ora din clasă sau implicarea în diverse proiecte/activități de grup. De asemenea, vei înțelege dacă notele acordate de învățătoare urmăresc nivelul de completare al unei sarcini sau acuratețea acesteia. Fiecare învățătoare dispune de criterii diferite de evaluare pe care, chiar dacă poate nu le agreezi, te pot ajuta să evaluezi unde anume copilul necesită un ajutor pentru a le suplini.
8. Se ridică copilul meu la potențialul său maxim? Mulți părinți își observă copiii muncind intens acasă pentru ca apoi să afle că la școală se chinuie din răsputeri să țină pasul. Vei afla în urma acestei întrebări dacă mediul clasei se potrivește copilului și îi îngăduie să își demonstreze potențialul. În caz contrar, vei afla ce măsuri trebuie să iei. Poți prezenta în acest sens activitățile pe care le desfășoară copilul pe plan extrașcolar pentru a realiza o comparație cu activitatea din cadrul școlii.
9. Cum se descurcă copilul meu în colectivitate? Această întrebare implică de fapt dacă cel mic/cea mică și-a făcut prieteni. În cazul în care nu a reușit să lege niciun fel de prietenie, sunt șanse mari ca cel mic să nu se descurce pe plan școlar. Tu ca părinte alături de învățătoare puteți pune la cale un plan pentru a ușura interacțiunile sociale.
10. Considerați că băiatul/fata mea are nevoie de ajutor suplimentar? Multe învățătoare evită să abordeze acest subiect, mai ales dacă un copil rămâne mult în urmă cu cititul sau în alte domenii. Însă un părinte, ca susținător și reprezentant al acestuia este obligat să afle necesitățile copilului și să se asigure că sunt îndeplinite.
11. Vede bine copilul la tablă? Acest aspect este important deoarece mulți copii au probleme cu vederea, iar învățătoarele pot identifica cel mai bine simptomele asociate.
12. Este copilul organizat? Abilitățile de organizare sunt extrem de importante pe termen lung. Dacă elevul își ține lucrurile bine grupate îi va fi mult mai ușor să se pregătească după începerea orei și nici nu va avea probleme cu teme sau cărți/caiete uitate acasă.
13. Cum pot ajuta? După ce ai aflat asupra căror aspecte mai trebuie să lucrezi, este important ca învățătoarea să îți spună cum te poți implica acasă (de exemplu, pentru a-l ajuta să citească mai bine sau să calculeze corect).

intrebari pe care sa i le pui invatatoarei

Încearcă să te concentrezi asupra propriului copil deoarece nu vei avea foarte multe timp la dispoziție. Stabilește o legătură cu învățătoarea și încearcă să o cunoști. Nu aborda o atitudine defensivă, chiar dacă este normal să fii puțin nervos. Ia cu tine un caiet și un creion deoarece se poate să uiți anumite aspecte. Dacă este cazul anunță învățătoarea despre anumite modificări care au avut loc în familie (mutare, divorț, un nou membru în familie, un deces etc.). În final, indiferent de ce anume ați discutat în timpul consultației, este important ca aceasta să se încheie într-o notă pozitivă. Se poate să nu fiți întotdeauna de acord cu învățătoarea, dar prin colaborare puteți rezolva anumite probleme. De altfel, aveți același scop: de a vă asigura de succesul copilului.

Surse: 

www.education.com; www.howtolearn.com; www.care.com; www.babycenter.com

Articolul urmator
Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante
Tu știi câte întrebări îți pune copilul tău în fiecare zi? Iată ce a dezvăluit un studiu. Rezultatele sunt șocante

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată
    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată

    În România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace pe an. 10% dintre aceştia reprezintă urgenţe neonatale și trebuie operaţi în prima...

    Un băiețel cu autism care nu putea vorbi a fost uitat în autobuzul școlii
    Un băiețel cu autism care nu putea vorbi a fost uitat în autobuzul școlii

    Un băiețel de 8 ani, care suferă de autism, a stat timp de o oră în autobuzul școlar, pe aleea din fața casei șoferului, înainte ca cineva să își dea seama că nu...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Presiunea școlii: un elev s-a aruncat de la etaj, dupa ce a luat un 4. I-a trimis mai întâi un sms profesoarei care i-a pus nota
    Presiunea școlii: un elev s-a aruncat de la etaj, dupa ce a luat un 4. I-a trimis mai întâi un sms profesoarei care i-a pus nota

    Un elev de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Traian din Craiova s-a aruncat de la etaj după ce a primit nota 4 la biologie. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul...

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta
    Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta

    Luna naşterii are o influenţă majoră asupra vieţii unui individ. De la modul de viaţă şi alegerile în carieră, până la riscurile de a se îmbolnăvi, totul este...

    Zeci de elevi de la Colegiul „Gheorghe Șincai” și-au rescris lucrările la o oră după începerea probei de română
    Zeci de elevi de la Colegiul „Gheorghe Șincai” și-au rescris lucrările la o oră după începerea probei de română

    Mai mulți elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București au dezvăluit că au fost nevoiți să-și rescrie lucrările după aproximativ 1 oră de la...

    10 întrebări ridicole care îmi sunt puse ca mamă a 5 copii
    10 întrebări ridicole care îmi sunt puse ca mamă a 5 copii

    Sunt mama a 5 copii. Iubesc familia mea mare și nu îmi pot imagina viața altfel. De-a lungul timpului mi-au fost puse multe întrebări ridicole cu privire la familia mea de 7...

    © 2024 Qbebe