Lucruri pe care spui că nu le vei face ca părinte, dar pe care le faci

Lucruri pe care spui că nu le vei face ca părinte, dar pe care le faci

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii părinte este o provocare permanentă, întrucât trebuie să gestionezi mereu lucrurile astfel încât micuțului să-i fie bine, să se dezvolte din toate punctele de vedere, să deprindă abilități ce-i vor fi utile în viața de adult. De cele mai multe ori însă, deși nu ne dorim să se întâmple așa, diverse situații ne determină să facem lucruri pe care, în mod obișnuit, nu le-am face, mai ales pentru că știm că ele îi pot dăuna, într-un fel sau altul, copilului. Iată câteva dintre ele!

Chiar dacă îți propui, nu reușești să te abții să-ți alinți des copilul

Unul dintre lucrurile pe care promitem că nu le vom face prea mult ca părinți este că nu ne vom alinta mereu copilul. Cu toate acestea, puțini dintre noi reușesc să realizeze un echilibru optim între a face acest demers și a fi oarecum puțin „rezervați” față de copil.
Important este să ne străduim, pe cât posibil, să nu devenim hiperprotectivi față de copil, să nu intervenim prea mult în viața lor, din dorința de a-l proteja.
Psihologii ne indică mai multe semne ce ne arată că suntem hiperprotectivi cu copiii noștri și că îi alintăm excesiv:
• Intervenim de fiecare dată când copilul are și cea mai mică dificultate, fără a-l lăsa să încerce și el să o depășească, prin mijloace proprii
• Odată ce copilul „ridică un deget", ne grăbim să-i venim în ajutor, cât de mult posibil
• Încerci adesea să intervii în alegerile sale, fie că este vorba despre simple activități, fie că este vorba despre relații
• Exagerezi în a-l consola când are o problemă și nu încetezi să-l compătimești
• Îl descurajezi pe copil să se implice în activități care îți displac ție și pe care, la un moment dat, le-ai privit ca fiind prea riscante pentru tine- De exemplu, este posibil ca al tău copil să vrea să joace hochei, dar tu te-ai temut mereu de acest sport. Nu înseamnă că este obligatoriu să fie așa, iar copilul tău poate avea abilități mai bune decât aveai tu în această direcție.
Oricare dintre atitudinile de mai sus pot interfera cu independența copilului , îl vor determina să-i fie mult mai greu să ia decizii, să-și gestioneze problemele, relațiile. Aceste lucruri îl pot afecta considerabil în viața de adult, cu atât mai mult cu cât noi nu vom putea fi oricând prezenți, să-l putem ajuta.

Mama ce isi rasfata baietelul

Citește și: Cum distrugi viitorul copilului tau fara sa-ti dai seama

Le spunem des copiilor „Nu"

Chiar dacă știm că nu este indicat să le spunem des copiilor „Nu", odată ce devenim părinți, iar viața de zi cu zi ne aduce tot felul de provocări, este imposibil să nu avem și momente în care pur și simplu să nu ne putem abține. Fie că este vorba despre simple atenționări către copil, fie că este vorba despre interdicții mai serioase, cuvântul „Nu" poate fi mult prezent în vocabularul nostru.
Psihologii ne îndeamnă să-l utilizăm cât mai puțin și, în loc să recurgem la el ori de câte ori suntem într-o situație de criză, să apelăm la următoarele trucuri:
Încearcă să te bazezi pe afirmații pozitive
Ideea este, în loc să-l spui pe „Nu", să faci o reformulare a enunțurilor din care să reiasă totuși o interdicție. De pildă, în loc să zici: „Nu ai voie să te joci cu mingea pe hol", mai bine vei spune: „Amintește-ți ce ți-am zis, cu mingea ne putem juca numai afară!"

Oferă-i copilului diverse opțiuni
Dacă ți se întâmplă ca al tău copil să insiste că vrea să facă un anumit lucru, cu care tu nu ești de acord, nu-i spune din prima „Nu".
Mai bine oferă-i mai multe opțiuni, care să-l atragă și care să-i distragă atenția de la ceea ce își dorește de fapt. De exemplu, dacă acesta își dorește să poarte costumul preferat de Halloween la grădiniță, alege-i alte haine care-i plac, în locul acelora. Vei vedea că poate fi convins să renunțe la ideea sa, dacă este atras de ceea ce i-ai propus.

Încearcă să-i distragi atenția copilului
Cu atât mai mult cu cât ai un copil mai mic îți va fi mai ușor să faci acest demers.
Spre exemplu, dacă vă aflați într-un magazin și copilul este atras de un obiect foarte fragil, nu-i spune „Nu ai voie să...", ci fă-i rapid o propunere, precum: „Ce-ai zice să mergem la raionul cu rechizite, să vedem ce creioane cu sclipici sunt pe-acolo?"

Ferește-te de locurile care presupun multe interdicții
Pentru a nu fi nevoită să-i spui mereu copilului „Nu", încearcă să-l duci în locuri cât mai sigure sau în unele ce nu au prea multe atracții. Iată câteva exemple în acest sens:
• Dacă mergeți la cumpărături, evită din start locurile cu dulciuri sau cu jucării- Ideal este ca micuțul să fi mâncat înainte să mergeți acolo sau să aibă la el jucăria preferată. De asemenea, poți să-i distragi atenția de la acestea rugându-l să te ajute la cumpărături.
• Când mergeți la joacă, încearcă să-l duci numai în locuri amenajate special pentru copii, unde nu există multe pericole
• Dacă se întâmplă să fii nevoită să-ți iei copilul într-un loc cu totul nou, ce l-ar tenta din mai multe puncte de vedere (cum ar fi un spital, ca să faci o vizită), explică-i de acasă cum va trebui să se comporte acolo

Analizează cu atenție situațiile în care ai vrea să spui „Nu"
Înainte de a repezi să-i spui copilului un „Nu" hotărât, gândește-te dacă un anumit lucru i-ar face într-adevăr rău. Vei vedea că, analizând mai bine o situație, poți ajunge la concluzia că nu este neapărat nevoie să spui „Nu".
Esențial este să încerci să-ți lași copilul să exploreze, să se confrunte cu situații noi, desigur, atâta timp cât este în siguranță. Lasă-l să-și dezvolte capacitatea de adaptare și stimulează-i spiritul de aventură atunci când este posibil!

Mama ce isi cearta baietelul

Dormiți des alături de copil

Probabil că și tu ai afirmat, de mai multe ori, că nu ești de acord cu co-sleepingul, dar odată ce ai devenit mamă lucrurile se schimbă.
Nu de puține ori tu și partenerul tău optați pentru a dormi alături de copilul vostru, cu atât mai mult cu cât te gândești că acest demers are și avantaje precum:
• Copilul se va simți mai în siguranță, va simți din plin căldura, afecțiunea voastră, a părinților
• Dacă se întâmplă ca al tău copil să nu se simtă bine, poți interveni imediat pentru a vedea ce se întâmplă cu el
• Mai ales când este mic, poți să-ți supraveghezi mai bine copilul și să eviți mai ușor accidente precum căzăturile din pat, de pildă
• Voi, părinții, veți avea ocazia să petreceți mai mult timp alături de copil
• Tatăl copilului va putea să-și construiască o relație mai strânsă cu copilul dacă veți dormi și împreună
• Relația dintre voi va putea deveni mai profundă, copilul va înțelege mai bine că se poate baza oricând pe voi.
Cu toate acestea, nu putem să nu aducem în discuție și dezavantajele pe care co-sleepingul le poate avea:
• Copilul poate deveni prea dependent de voi
• Co-sleepingul poate fi periculos pentru copil dacă unul dintre părinți suferă de anumite afecțiuni (cum ar fi diverse infecții)
• Dacă vreunul dintre părinți este fumător, nu va fi sănătos pentru copil să doarmă alături de el
• Nici voi, părinții, dar nici copilul, nu veți putea dormi la fel de confortabil dacă stați toți în același pat
• În cazul unui eveniment precum divorțul, o boală gravă sau deces, copilul va ajunge în situația să sufere de o traumă suplimentară, cauzată și de faptul că a dormit alături de părintele care a plecat sau care a decedat.

Parinti si copii ce dorm impreuna

Citește și: Ce este co-sleepingul și care sunt avantajele acestuia?

Se poate întâmpla să-ți lași bebelușul să se uite la televizor

Nici tu nu faci probabil excepție din rândul mamelor care i-au criticat pe alți părinți că nu se ocupă suficient de copii și că-i lasă în fața ecranului. În realitate însă, i se poate întâmpla oricărui părinte ca, din când în când, să-și lase bebelușul să se uite și la televizor.
Experții ne atrag însă atenția asupra următorului lucru: uitatul la televizor des poate fi deosebit de dăunător pentru un copil mai mic de 2 ani. Să aflăm de ce:
• Uitatul la televizor îl poate îndepărta pe bebeluș de activități precum târâtul, joaca pe burtică, rostogolitul etc. esențiale pentru dezvoltarea sa motrică și senzorială
• Un bebeluș ce se uită la televizor adesea nu va avea suficiente ocazii de a interacționa cu lumea reală, ceea ce îi poate încetini ritmul dezvoltării cognitive și emoționale
• Bebelușul are nevoie să audă vorbindu-i-se direct, nu prin intermediul replicilor de la TV, astfel încât să-și dezvolte limbajul de la o vârstă fragedă
• Bebelușului îi va fi mai greu să se familiarizeze să asculte instrucțiuni, dat fiind că este obișnuit să vadă diverse lucruri prin intermediul ecranului de televizor
Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că un copil ce s-a uitat la televizor încă de când era bebeluș va fi mai predispus tulburărilor de concentrare și comportamentelor agresive, spre deosebire de unul care nu a fost lăsat să se uite la TV.

Îi cumperi copilului tot felul de jucării nepotrivite

Odată ce devii mamă, ești foarte atentă și la jucăriile pe care i le cumperi copilului, în condițiile în care știi că și acestea au un rol în procesul său de dezvoltare.
Cu toate acestea, nu poți spune că nu ți s-a întâmplat, de când ești părinte, să optezi să-i cumperi copilului tău chiar și o jucărie despre care știi că nu îi va fi prea utilă, cum ar fi una care strălucește sau care face zgomote puternice. Motivul tău este unul cât se poate de normal: crezi că jucăria respectivă îl va atrage pe copil și îl va bucura.
Pentru a sta cât mai departe de asemenea tentații, orientează-te cu precădere spre jucării menite să fie folosite în mai multe moduri, cum ar fi:
• cuburi
• mingii
• cutii de tot felul
• căsuțe de păpuși
• seturi de construcție etc.

Nu reusești întotdeauna să te abții și te cerți cu tatăl copilului chiar  în fața acestuia

Desigur, nu este mereu ușor să eviți să te cerți cu partenerul  când al vostru copil este în preajmă,  dar specialiștii ne îndeamnă să facem eforturi în acest sens, pentru binele copilului nostru. Argumentele pe care ni le dau aceștia sunt următoarele:
• Copiii care sunt des în preajma unor părinți care se ceartă nu se vor putea resimți pe deplin relaxați niciodată
• Nu se vor simți în siguranță și de aceea, pe viitor, nu vor avea încredere să se angajeze în diverse relații
• Copiii își vor alimenta sentimente de vinovăție, cu atât mai mult în cazurile în care nu veți avea grijă și vă veți contrazice pe teme precum educația sa
• Copiii vor adopta tot felul de comportamente pentru a se proteja de certurile voastre. De pildă, se vor ascunde, se vor izola, pot intenționa să fugă de-acasă. Uneori pot încerca și să intervină în discuții, din dorința de a reinstaura liniștea în casă.

Așa este că și voi faceți adesea, de când sunteți părinți, lucruri despre care spuneați că nu le veți face?

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.livestrong.com, www.offspring.lifehacker.com,www.raisesmartkid.com,www.raisingchildren.net.au, www.studyvillage.com,www.thriveworks.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
    Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

    „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

    Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

    Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    Sunt o mamă casnică, dar am și bonă full- time. Asta mă face să fiu un părinte mai bun
    Sunt o mamă casnică, dar am și bonă full- time. Asta mă face să fiu un părinte mai bun

    Când vine vorba despre o mamă casnică, lumea din jur se așteaptă să se implice doar ea în activitățile care țin nu numai de îngrijirea copilului, ci și de...

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    © 2024 Qbebe