Reguli in reciclare pe care un parinte responsabil le transmite copilului

Reguli in reciclare pe care un parinte responsabil le transmite copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Parintii isi doresc adesea sa recicleze, insa cand se confrunta cu un program extrem de incarcat, le este dificil sa se implice in activitati suplimentare. Iata insa cateva reguli prin intermediul carora si cei mici constientizeaza importanta reciclarii, care pot fi aplicate intr-un mod educativ si placut.

Poate deveni reciclarea un proiect de familie distractiv? Cu siguranta! In plus, copilul va dezvolta pe langa un obicei benefic pentru mediul inconjurator si un grad sporit de responsabilizare. Odata ce va deprinde notiunile de baza, va urmari si chiar insista sa le respectati si voi; sarcinile sale cu privire la reciclarea, mai ales pentru copiii de varsta mica, nu trebuie sa includa obiecte casante: sunt mult mai potrivite sticlele de plastic si hartia.

1. Nu arunca totul la cosul de gunoi!

Primul pas intr-o reciclare responsabila consta in separarea adecvata a deseurilor. Folosindu-va fie de diverse cosuri speciale, fie chiar de pungi amplasate in propria locuinta, invatati-i pe cei mici ca hartia si alte materiale similare trebuie colectate separat de plastic/metal/sticla. Cand cosurile/recipientele pentru colectare sunt asamblate chiar de copii cu ajutorul vostru, devin si mai atragatoare. Pentru o utilizare facila a acestora, asigurati-va ca sunt etichetate corespunzator fiecare in parte. In cazul copiilor de varsta mica, care nu stiu sa citeasca, puteti apela la fotografii/imagini asociate fiecarui container. Nu incurajati aruncarea la gramada a tuturor ambalajelor folosite (alaturi de gunoiul menajer).

reciclare

2. Curata inainte de a arunca!

Curatati/spalati recipientele din plastic si din sticla si indepartati capacele/doapele. Nu este necesar sa curatati etichetele de pe sticle deoarece sunt distruse/arse in fabrica de reciclare. Aplatizati/tasati cutiile inainte de a la transporta la centrul de colectare. Verificati insa modul in care procedeaza acesta, deoarece uneori nu este necesar sa interveniti voi suplimentar. Va poate scuti astfel de un efort in plus.

Citeste si:

Cum sa cresti un mic ecologist 

3. Nu se recicleaza totul

Reciclarea nu implica toate produsele folosite in gospodarie. Ea se "limiteaza" la conserve de aluminiu si otel, cutii de carton, majoritatea sticlelor de plastic, hartii cum sunt ziare reviste si plicuri, hartie maruntita, sticle si borcane din sticla, pungi de hartie si uneori de plastic. Nu trebuie reciclata folia de plastic pentru ambalat alimente/celofan, produse din polistiren si alte produse din material spumos, doze de spray, obiecte cu reziduuri alimentare (cutii de pizza si recipiente de luat acasa, farfurii pentru microunde), hartie cu lipici sau adeziv. Exista un serviciu special de colectare pentru urmatoarele produse: baterii, computere, electronice, electrocasnice, vopsea, umerase de sarma. Daca nu respectati aceasta regula, angajatii centrului de colectare vor prefera sa elimine/arunce orice produs neidentificabil in loc sa-l verifice.

reciclare

 

4. Nu te chinui prea mult!

In continuarea regulii anterioare, nu va obositi sa inlaturati timbrele de pe plicuri, agrafele, capsule sau spiralele din caiete deoarece vor fi filtrate de un utilaj special. Nu uitati insa de regula 2 si nu reciclati mai ales ambalaje uleioase deoarece pot contamina intregul lot de reciclat (exceptie fac cutiile de lapte). De asemenea, hartia intens colorata, saturata cu vopsea, este dificil de albit intr-o forma utilizabila si unele carti trebuie excluse de pe lista de reciclat (le puteti dona insa unei scoli sau biblioteci locale). In mod evident, nu se recicleaza hartia igienica, servetelele sau scutecele.

5. Fii atent la plastic!

Pentru a sti dinainte daca plasticul poate fi reciclat, puteti afla aici informatii suplimentare legate de etichetarea specifica fiecarui tip. In principiu, o sticla al carei gat este mai ingust decat corpul (bauturi, produse de curatenie, sampoane si unele recipiente alimentare) si dispune de simbolul 2 pe fund, este acceptabila. Nu uitati sa inlaturati capacul (este din alt tip de plastic si poate contamina un intreg lot). Iata ce recipiente sunt in general neacceptate de colectorii de deseuri: ambalaje de iaurt, margarina, cuve pentru delicatese, tacamuri din plastic (plastic tip 5). Aveti la dispozitie alternativa de a le spala si refolosi.  Pentru cei specializati deja in reciclare si coduri ale recipientelor din plastic, codul 4 si codul 6 nu se recicleaza la noi in tara, cel din urma prin incalzire elimina benzen, un compus cancerigen.

reciclare

6. Nu orice sticla se recicleaza

In ceea ce priveste sticla, uneori nu se accepta anumite culori (in special albastru-nu este prea solicitat de fabricile de reciclare) si sticla tratata, cum sunt farfuriile sparte, becurile incandescente, geamul de fereastra si de parbriz, precum si oglinzile.

7. Nu-ti fie rusine sa intrebi! 

Nu in ultimul rand, in cazul in care aveti neclaritati, cereti sfatul unei organizatii abilitate din domeniu. Daca observati incalcari cu privire la procesul de colectare al materialelor reciclabile, sunteti indreptatiti sa va exprimati opinia. Chiar daca nu pare sa mutati muntii din loc, fiecare gest conteaza. Incepe cu pasi mici pentru a ajunge spre realizari extraordinare!

Prietenii nostri de la Eco Rom prin amabilitatea doamnei Lorita Constantinescu, Director Relatii Publice si Comunicare Eco-Rom Ambalaje ne-au raspuns la urmatoarele intrebari:

  • Ce reguli in reciclare poate transmite un parinte copilului?

Familia este o scoala bidirectionala: parintele invata de la copil si copilul invata de la parinte. In ceea ce priveste comportamentul inclinat spre protectia mediului si, in special, spre reciclare, parintele trebuie sa fie in primul rand un model pentru cel mic. El il poate invata pe copil, in functie de varsta, ce si care sunt deseurile de ambalaje, de ce este important sa le colectam separat, ce se intampla cu acestea prin reciclare si de ce este bine sa fim prietenii mediului. O lectie valoroasa pe care o poate oferi copiluluieste modul in care se colecteaza separat deseurile de ambalaje, aceasta putand fi transmisa prin cativa pasi simpli, sub forma unei misiuni de salvare, de exemplu:
- Sa gasim impreuna indiciile: care sunt deseurile de ambalaje pe care le generam acasa
- Sa facem primul pas al misiunii: sa presam deseurile de ambalaje din plastic, metal sau cartoanele, pentru a economisi spatiu
- Sa rezolvam cel de-al doilea pas al misiunii: sa depunem separat, inca de acasa, deseurile de ambalaje de gunoiul menajer
- Sa finalizam misiunea: sa mergem impreuna la containerele colorate din apropierea locuintei si sa depunem deseurile in containerele colorate - plastic si metalla galben, hartie-carton la albastru si sticla la verde.
- Sa ii explicam copilului ca, prin gestul lui, deseurile au fost salvate si vor fi transformate in alte lucruri noi, frumoase si utile.

reciclare
  • Prin ce metode pot fi acestea transmise?

Comunicarea este o metoda esentiala pentru a-l invata pe cel mic lucruri noi. Atata timp cat unui copil i se vorbeste deschis, sincer, adaptat varstei lui, el va intelege si va actiona si va fi si in continuare curios sa afle lucruri noi. O alta metoda educativa sunt jocurile: fie ca vorbim de asocieri intre culorile colectarii separate si elementele naturii sau de realizarea de obiecte din materiale reciclabile. Principalul beneficiu al jocurilor este ca cel mic va invata intr-un mod usor si distractiv aspecte care ii formeaza caracterul, ajutandu-l sa se dezvolte pe mai multe planuri: emotional, social, cognitiv. Alte metode care pot fi cu usurinta folosite de orice parinte sunt observatia, explicatia, lucrul in echipa. Explicati-i copilului ce se intampla cu deseurile de ambalaje dupa ce sunt reciclate si incurajati-l sa transmita si prietenilor sai lucrurile invatate!

Iata doar cateva curiozitati interesante despre materialele reciclate, care ii pot convinge pe cei mici sa colecteze separat.
Stiati ca ....?
Din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou, iar din 50 de Pet-uri se poate face un pulover?
Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie?
Din 80 de doze de aluminiu reciclate se pot fabrica spitele unei roti de bicicleta?

  • Ce sfaturi aveti pentru parinti in acest sens?

Parintii trebuie, in primul rand, sa fie ei insisi un exemplu, trebuie sa fie persoane care sustin protejarea mediului si iau masuri in acest sens. In acelasi timp, este indicat sa se implice mult in educatia copilului, sa ii fie alaturi la fiecare pas, sa ii arate, sa ii explice, sa il indrume si sa ii starneasca interesul si curiozitatea, pe scurt sa ii fie parinte, dar si prieten. Colectarea separata si reciclarea deseurilor de ambalaje nu este doar o practica de mediu, ci un principiu pentru o viata curata si sanatoasa. Insuflat copiilor inca de mici, acest principiu contribuie la dezvoltarea unor caractere puternice pentru societate.

Multumim partenerilor Eco-Rom pentru informatiile oferite.

Surse: 

 

www.fcgov.com; www.parents.com; www.today.com; www.recyclingrulesac.org

Articolul urmator
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

    Când circuli cu mașina și ai o viață atât de fragilă în grija ta, este important să îți iei toate măsurile de siguranță pentru o călătorie lipsită de...

    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv
    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv

    Anxietatea este prezentă în viața noastră în diferite forme. Când este vorba despre cei dragi, anxietatea se poate manifesta ca o grijă persistentă pe care o simțim...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Apel deschis pentru artiștii pasionați de reciclare, la Grădina cu Artiști, ediția cu numărul 35
    Apel deschis pentru artiștii pasionați de reciclare, la Grădina cu Artiști, ediția cu numărul 35

    Pe 1 august se dă startul concursului Viață în plastic – reciclează și transformă în artă, organizat de echipa mini-festivalului urban Grădina cu Artiști, ce...

    Atenție, părinți, la plușul cu dinți Huggy Wuggy și mesajul macabru pe care acesta îl transmite
    Atenție, părinți, la plușul cu dinți Huggy Wuggy și mesajul macabru pe care acesta îl transmite

    Copiii sunt fascinați de plușuri, iar părinții sunt fascinați de copiii lor. Așa că atunci când am întrebat o prietenă ce cadou să îi iau fetiței ei de 7 ani și...

    Părinte de copil Vs. Părinte de animăluț. Pot fi oare comparate?
    Părinte de copil Vs. Părinte de animăluț. Pot fi oare comparate?

    Primul meu copil a fost o cățelușă. Issa a fost parte din familia noastră timp de 17 ani, m-a ajutat să îmi cresc fiica, a fost prezentă la toate evenimentele importante din...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii
    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii

    Discuția despre responsabilitatea banilor este importantă pentru o educație sănătoasă a celui mic, dar, pentru mulți părinți, poate părea dificilă. Experții sunt de părere,...

    © 2024 Qbebe