8 semne că al tău copil nu primește suficientă atenție din partea ta

8 semne că al tău copil nu primește suficientă atenție din partea ta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele zile de viață, copiii noștri au nevoie de toată atenția noastră pentru a avea parte de un start bun. Acest fapt trebuie să continue însă și în anii următori, în condițiile în care atenția și grija sunt cele ce vor facilita o dezvoltare armonioasă. În unele cazuri se poate întâmpla să nu le acordăm copiilor noștri suficientă atenție, ceea ce poate avea tot felul de consecințe negative. Pentru a evita asemenea situații, este necesar să știm acele semne, care ne arată în mod clar dacă al nostru copil nu se bucură de destulă atenție din partea noastră.

De ce are copilul nevoie de atenție din partea noastră

Specialiștii în domeniu consideră că un copil care nu primește atenție din partea părinților, care este neglijat, este de fapt la fel de afectat ca un copil abuzat. Cu alte cuvinte, dezvotarea sa emoțională, cognitivă și sănătatea sa pot fi serios alterate dacă nu are parte de suficientă atenție.
Un studiu publicat de către Asociația Americană de Psihologie a arătat faptul că un copil ce nu beneficiază de atenție va fi afectat de următoarele probleme: va avea o stimă de sine scăzută, va avea tendința să se izoleze sau, dimpotrivă, să se implice în tot felul de activități periculoase pentru a atrage atenția, nu se va putea controla, va fi tentat să adopte comportamente antisociale (precum să fure), va avea tot felul de ticuri și crize emoționale, va fi tentat să-și facă singur rău etc..
În plus, trebuie să știm că neacordându-i copilului nostru suficientă atenție, putem fi responsabili pentru rezultate mai slabe la școală și pentru dificultăți serioase în procesul de învățare.
De asemenea, un copil ce nu a primit atenție din parte părinților în perioada copilăriei riscă să se transforme și el într-un adult căruia îi va fi greu să stabilească o relație „sănătoasă" cu proprii săi copii.

Câtă atenție ar trebui să primească un copil din partea noastră

Ca părinți, cea mai mare problemă pe care ne-o punem adesea, când vine vorba de atenția pe care să i-o acordăm copilului, este dacă nu cumva îi vom oferi prea multă. Din acest punct de vedere, psihologii vin cu următoarea precizare: copilul va căuta atâta atenție câtă îi vom acorda noi. De aceea va fi necesar să realizezi un echilibru între câtă atenție își dorește copilul tău și câtă îi poți da tu. Nu va fi simplu, dar străduiește-te să găsești o abordare care să nu-l provoace pe copil să se transforme într-un „cerșetor" de atenție. Dacă se întâmpla așa, pregătește-te ca acesta să adopte tot felul de comportamente indezirabile, cum ar fi „crize emoționale", insistențe, ticuri, agresivitate față de tine sau față de cei din jur etc.. Explicația pentru acestea este următoarea: copilul se va gândi că dacă nu primește atenție când se comportă bine, atunci poate va beneficia de ea când se comportă negativ.
Există trei abordări în ceea ce privește acordarea atenției:
• Acordarea atenției „pozitive"
• Atenția „negativă"
• Nu se acordă niciun fel de atenție
Atenția „pozitivă" se referă la acea aprobare, la confirmarea pe care i-o oferim copilului nostru când adoptă comportamente pozitive. De fapt, acest tip de atenție este cel ce încurajează asemenea comportamente.Atenția pozitivă se poate materializa prin laude, confirmări, încurajări, îmbrățișări, mici surprize pe care i le facem micuțului (de exemplu, îi vom pune un bilețel în cutiuța pentru gustare).
În schimb, atenția „negativă" presupune să-i acorzi atenție copilului mai ales când observi că a avut un comportament negativ. Cel mai probabil vei fi tentată să-l cerți, să-i pui întrebări, să-l ameninți, să-l pedepșești. Din păcate, o asemenea atitudine nu va face altceva decât să ducă la perpetuarea comportamentelor indezirabile.
Să nu acorzi niciun fel de atenție echivalează cu o neglijare a copilului, care îl va afecta pe termen lung din toate punctele de vedere. Cel mai mult va fi afectată sănătatea mentală a copilului, dar va avea de suferit și comportamentul său față de cei din jur.

Citește și: Ce să faci dacă al tău copil vrea să fie mereu în centrul atenției

Care sunt semnele ce ne arată că al nostru copil nu are parte de suficientă atenție din partea noastră

Copilul este mai mereu furios și agitat

Când un copil nu primește suficientă din partea noastră, el va face orice pentru a avea parte de ea. Explicația este următoarea: nevoile sale emoționale îl vor face să acumuleze tensiuni, care sunt de fapt un „semnal de alarmă". Acestea vor impune adoptarea unei soluții „de urgență", materializată adesea prin apariția a tot felul de comportamente negative. În plus, când se simte ignorat, copilului i se va face teamă, el nu va putea să-și gestioneze singur temerile și nesiguranțele. Cea mai la îndemână soluție va fi să se „elibereze" cumva, ori această eliberare va consta tocmai în „crize emoționale", crize de plâns sau manifestări de agresivitate.
Pentru a nu-i face și mai mult rău unui copil aflat într-o asemenea situație, experții ne sfătuiesc să-i acordăm atenție cât mai repede posibil, dar aceasta să nu fie „negativă". Mai degrabă va trebui să ne menținem calmul și să- demonstrăm că-i putem fi alături în acele momente. Astfel, și copilul se va mai calma și nu va mai simți nevoia să adopte un comportament doar pentru a ne atrage atenția. În plus, procesul de vindecare, de adoptare a unor comportamente pozitive, va putea să înceapă.

Copilul nu se dezvoltă bine din punct de vedere fizic

Dacă sesizezi că al tău copil nu arată precum aceia de vârsta lui, gândește-te că este posibil să nu-i acorzi suficientă atenție. Aceasta ar trebui să se concentreze și asupra unei alimentații sănătoase, care să-l ajute să se dezvolte corespunzător.
Nu mai sta pe gânduri și începe să te preocupi mai mult de dieta copilului tău, precum și să-i monitorizezi comportamentele alimentare. Din păcate, în anumite cazuri de neglijență, copilul poate ajunge să dezvolte chiar și tulburări alimentare (precum anorexia) ce-i vor afecta procesul de creștere.

Copilul se îmbolnăvește adesea

Cercetările din domeniu au demonstrat, de-a lungul timpului, că un copil ce nu beneficiază de suficientă atenție din partea părinților (mai ales din partea mamei) va fi predispui să se îmbolnăvească mai des decât aceia ce au parte de atenția corespunzătoare.
Chiar și o creștere alarmantă a numărului de viroze dintr-un an ar trebui să te facă să te gândești la faptul că nu i-ai acordat destulă atenție copilului și să-ți schimbi atitudinea.

Copilului tău îi este greu să se concentreze și să învețe

Probabil că nu te-ai gândit până acum că inclusiv dificultățile de concentrare și performanțele școlare slabe pot fi o dovadă a faptului că al tău copil nu primește suficientă atenție din partea ta.
Specialiștii consideră că acest fenomen este firesc în contextul în care copilul nu primește acele confirmări ce-i arată că-i ești alături și că apreciezi ceea ce face, plus că nevoile sale fundamentale de afecțiune nu sunt satisfăcute. De aici vor rezulta atitudinile mai degrabă negative față de studiu sau pur și simplu indiferența.
Asemenea probleme ale copilului vor fi sesizate mai ales pe măsură ce acesta crește, cu atât mai mult cu cât știi că este capabil de rezultate mult mai bune.

Copilul nu are poftă de mâncare sau nu se hrănește cu alimente sănătoase

Psihologii ne atrag atenția și asupra următorului lucru: un copil căruia nu i se acordă destulă atenție nu are poftă de mâncare, nu este interesat de aceasta. Acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea și dezvoltarea copilului, mai ales dacă va continua pe o perioadă mai mare de timp.
De asemenea, nu este exclus ca un copil care simte că nu primește atenție să se „refugieze" în mâncare. În special cei mai mari vor fi tentați să recurgă la „junk food" și la dulciuri pentru a se simți mai confortabil, pentru a înlocui lipsa de afecțiune.
Fii foarte atentă la comportamentul alimentar al copilului, întrucât și acesta poate fi un bun „indicator" pentru modul în care îi acorzi atenția ta!

Fetita cu capul pe  masa, ce nu termina de mancat

Copilul este mai mereu somnoros și lipsit de energie

Afecțiunea pe care i-o acordăm copilului nostru poate fi un bun „combustibil" pentru el. În schimb, dacă nu-i acordăm atenție, acesta va fi apatic și nu va avea chef de nimic.
Nu de puține ori va interveni plictiseala, somnolența și tentația de a-și găsi ocupații pentru a umple „golul" lăsat de insuficienta noastră atenție. De pildă, copilul va fi tentat să stea mai mult în fața televizorului sau calculatorului.
Dacă sesizezi că al tău copil este mai mereu somnoros, gândește-te că poate nu i-ai acordat atenția care i se cuvenea.

Copilul întârzie la școală și lipsește adesea

Fie că nu mai este interesat de școală, fie că nu mai are energia și entuziasmul care să-l stimuleze să meargă acolo, oricare dintre aceste două atitudini pot fi o dovadă clară a faptului că al tău copil nu a primit suficientă atenție din partea ta.
În plus, dacă vei primi plângeri de la cadrele didactice legate de lipsa de atenție la cursuri și de o scădere a notelor, ia în calcul că ai putea fi și tu responsabilă de așa ceva, în sensul în care nu i-ai acordat atenția de care are nevoie.

Copilul adoptă tot felul de comportamente indezirabile

Fie că este vorba despre furt, despre mințit etc. oricare dintre acestea pot fi un „strigăt" de disperare al copilului tău, care are mare nevoie de atenția și de dragostea sa.
Obervă cu atenție comportamentele copilului tău, nu te concentra numai asupra celor negative și străduiește-te să-i acorzi afecțiunea și grija de care are atâta nevoie pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere.

Mama si fetita la cumparaturi, fetita uitandu-se urat la mama

Cum să procedezi pentru a-i acorda suficientă atenție copilului tău

Chiar dacă adesea ne simțim copleșiți de multitudinea sarcinilor pe care le avem, pentru sănătatea emoțională și fizică a copilului nostru trebuie să facem un efort și să ne străduim să-i acordăm atenția necesară. Iată ce am putea face în acest sens:

Este nevoie să petrecem timp de calitate alături de copil

Psihologii spun că relația cu copilul nostru trebuie să fie cea mai importantă din viața noastră. De aceea, este esențial să reușim să petrecem timp de calitate alături de acesta.
Timpul de calitate nu presupune doar să stăm și să ne jucăm alături de copil, ci și să discutăm cu el, să-l învățăm lucruri utile, să-i arătăm că ne pasă de el. Orice vom face împreună trebui să-i arate că îi suntem alături, că îl iubim necondiționat, că se poate baza pe noi.
Pentru a reuși mai ușor în această direcție este necesar să facem o distincție clară între lucrurile care sunt cu adevărat importante în viața noastră și cele ce nu sunt și să fim cât mai receptivi la nevoile copiilor noștri. Dacă vom reuși, cu siguranță ne vom ajuta copilul să devină un adult mai încrezător în forțele proprii, mai empatic și mai capabil să aibă relații „sănătoase" cu cei din jur.

Este necesar să răspundem cu entuziasm comportamentelor copilului

Mai exact, este nevoie să-i acordăm copilului atenție „pozitivă". De pildă, dacă suntem într-un parc și vedem că al nostru copil se joacă frumos cu alți copii, putem să ne străduim, prin niște gesturi simple, să-i arătăm că ne pasă de ceea ce face. Poate fi suficient să-i facem cu mâna, să-i zâmbim sau să-i spunem un „Bravo, mami. Îmi place cum te joci!"
Astfel, copilul se va simți mai în siguranță, va simți că este apreciat și validat de către noi , iar comportamentele pozitive vor continua.

Este indicat să ne uităm mereu în ochii micuților noștri

Psihologii sunt de părere că un simplu contact vizual între părinte și copil vor fi o dovadă excelentă de atenție, vor crește încrederea în sine a copilului și va întări legătura dintre voi.
Uită-te cât mai des în ochii micuțului tău și zâmbește-i cât poți de mult, astfel încât să-l faci să se simtă apreciat, dar și să se poată relaxa și să se simtă că-i ești alături.

Stai cât mai mult de vorbă cu copilul

O dovadă a faptului că te străduiești să-i acorzi copilului suficientă atenție este să nu ratezi nicio ocazie pentru a sta de vorbă. Fie că vorbiți despre lucruri serioase sau mai puțin serioase, esențial este să-i dovedești copilului că-l asculți, că îți pasă de el, că vrei să fiți cât mai mult timp împreună.
Nu numai că relația dintre voi se va consolida, dar vei contribui și la dezvoltarea creierului copilului, în condițiile în care acesta va învăța să se concentreze mai bine, își va îmbunătăți atenția, memoria și își va dezvolta limbajul.

Citește și: Copilul tau vrea atentia imediata? Strategii pentru momentele cand esti ocupata

Voi credeți că reușiți să le acordați suficientă atenție copiilor voștri?

Surse:
www.familyeducation.com; www.handinhandparenting.org;www.magforwomen.com;www.psychcentral.com; www.wehavekids.com

Articolul urmator
Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    Atenție, părinți! Nu lăsați copiii singuri acasă! Un copil de 10 ani din Sălaj a murit electrocutat
    Atenție, părinți! Nu lăsați copiii singuri acasă! Un copil de 10 ani din Sălaj a murit electrocutat

    Caz cutremurător în județul Sălaj! Un copil de doar 10 ani și-a pierdut viața după ce s-a electrocutat în timp ce se juca la o priză. Părințîi lui erau plecați de...

    Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon
    Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon

    99% dintre accidentele care au ca și victime copiii sunt provocate de către neatenția părinților. Acesta pare să fie și cazul unui copil de 1 an din Suceava care a înghițit un...

    Atenție, părinți! Copil de 7 ani electrocutat de un stâlp de iluminat dintr-un parc de joacă din Bistrița
    Atenție, părinți! Copil de 7 ani electrocutat de un stâlp de iluminat dintr-un parc de joacă din Bistrița

    Un copil, în vârstă de 7 ani, a ajuns la urgențe după ce a fost electrocutat de firele unui stâlp de iluminat al unui loc de joacă dintr-un cartier din Bistriţa.

    O fetiță de nici doi ani din Vaslui nevăzătoare nu primește certificat și ajutor de handicap de la stat. Motivul? Autoritățile nu pot dovedi că nu vede
    O fetiță de nici doi ani din Vaslui nevăzătoare nu primește certificat și ajutor de handicap de la stat. Motivul? Autoritățile nu pot dovedi că nu vede

    Să ai un copil cu dizabilități reprezintă una dintre cele mai grele provocări cu care se poate confrunta un părinte. Lucrurile devin mai complicate când îți dai seama că...

    Top 5 zodii cu dublă personalitate. Nu știi niciodată la ce să te aștepți din partea lor!
    Top 5 zodii cu dublă personalitate. Nu știi niciodată la ce să te aștepți din partea lor!

    Credeai că singurele zodii cu personalitate duală sunt Gemenii și Peștii? Ei bine, nu! Încă trei zodii se înscriu cu succes pe lista celor mai schimbătoare semne zodiacale,...

    O profesoară din Cluj va primi daune de 30.000 de lei din partea a doi elevi care au distribuit poze defaimatoare cu ea în online
    O profesoară din Cluj va primi daune de 30.000 de lei din partea a doi elevi care au distribuit poze defaimatoare cu ea în online

    „Joaca” a doi copii cu demnitatea cadrului didactic care le era și diriginte va fi plătită scump de părinții lor. 30000 de lei au de achitat adulții pentru...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    © 2024 Qbebe