Sfatul psihologului: cum trebuie să fie comunicarea dintre părinți și educatori

Sfatul psihologului: cum trebuie să fie comunicarea dintre părinți și educatori

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există, în ceea ce privește comunicarea dintre părinți și copii, câteva goluri care dacă sunt remediate în mod corespunzător vor aduce beneficii nu doar nouă ca părinți, ci și copiilor care vor avea rezultate mai bune. Iată cele mai importante informații și sfaturi în acest sens direct de la specialiști, doamnele Urania Cremene și Roxana Stoica.

La realizarea acestui articol au participat doamna Urania Cremene, Master Trainer, Parenting Coach, Facilitator de programe de parenting, www.uraniacremene.ro  și doamna Roxana Stoica Psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie, Regina Maria Rețeaua Privată de Sănătate:

1. Care sunt, în opinia dvs., cele 5 goluri existente în comunicarea dintre părinți și educatori și din ce motive apar?

Urania Cremene: Aș începe cu motivele: cei mai mulți părinți nu își alocă timpul necesar de-a sta de vorbă cu cadrele didactice pe mâna cărora încredințează copilul. Ajung la grădiniță/școală pe ultima sută de metri, lasă copilul în unitatea de învățământ și se grăbesc cât pot să ajungă la timp la serviciu. La întoarcere, cand își iau copilul, timpul este la fel de scurt, pentru că o serie de alți părinți sunt prezenți, comunicarea se face pe fugă sau deloc. Aceeași presiune o au și cadrele didactice, nevoite de multe ori să gestioneze clase cu mult prea mulți copii. Zi după zi se adună extrem de multe evenimente neîmpărtășite, riscând să fie comunicate doar situațiile ieșite din extraordinar și nu întotdeauna cele pozitive. Așadar, ce nu comunică părinții cu educatorii și invers:

- felul în care s-a simțit/se simte copilul și evenimentele cu impact emoțional prin care copilul trece/a trecut
- ce a învățat copilul în ziua respectivă (weekend-ul sau vacanțele petrecute cu părinții)
- relațiile pe care copilul le are cu cei din grupă/clasă și cei din afara școlii
- către ce activități demonstrează copilul pasiune, unde sunt zonele lui de competență maximă și ce pare a nu-i face la fel de multă plăcere
- evenimentele extraordinare sau ieșite din comun, petrecute atât în cadrul grădiniței/școlii, dar și în mediul familial - mai ales cele pozitive

comunicarea dintre parinti si educatori 

Roxana Stoica: În comunicarea dintre părinţi şi educatori pot apărea o serie de disfuncţionalităţi cauzate în mare parte de lipsa unui parteneriat solid. Percepţia diferită asupra rolurilor în procesul educaţional poate determina deseori plasarea responsabilităţii exclusiv în ograda sistemului educaţional sau a sistemului familial. Existenţa unor aşteptări diferite (de cele mai multe ori nedeclarate) conduc la apariţia unor probleme în comunicare (părinţii atribuie educatorilor întreaga responsabilitate pentru comportamentul şi performanţele copiilor, iar educatorii consideră că părintelui îi revine rolul să implementeze o serie de măsuri care să crească performanţa şi să modeleze conduita copilului).

Sincopele în comunicare pot fi consecinţa unor aspecte legate de gradul de încredere scăzut în sistemul educaţional, părinţii se pot simți excluşi din procesul de educaţie al copilului, nivelul scăzut al înţelegerii faţă de preocupările sau îngrijorările părinţilor şi faţă de provocările pe care educatorul le întampină în acest proces.

2. Ce sfaturi aveți pentru părinți în sensul remedierii acestora?

Urania Cremene: Aș propune părinților să facă primii pași în comunicarea cu cadrul didactic, să înțeleagă filosofia acestuia de predare a informațiilor, ce își dorește să obțină în clasă și cum pot ajuta la atingerea acestor obiective, vorbind aceeași limbă. Ce a funcționat acasă și poate funcționa și la grădiniță/școală și invers. Părinții pot comunica cadrelor didactice o listă de lucruri pe care doresc să le știe despre copilul lor și i-aș încuraja ca această listă să depășească puțin clasicele întrebări: a mâncat copilul? A dormit copilul? Ce a învățat astăzi?

Roxana Stoica: Părinţii pot contribui la eficientizarea comunicării în raport cu educatorul prin abordarea colaborativă a acestuia, având în minte faptul că beneficiarul final al acestei relaţii este copilul. Discutaţi deschis despre aşteptările, nevoile şi disponibilitatea dumneavoastră în a susţine demersul educaţional. Manifestaţi interes şi flexibilitate în acordarea sprijinului, poziţionându-vă ca aliat al cadrului didactic în procesul educaţional. Implicați-vă pas cu pas, încă de la intrarea copilului în sistem. Participaţi la întalnirile cu educatorii, stabiliţi împreună periodicitatea întâlnirilor şi canalele de comunicare pe care le veţi folosi în menţinerea legăturii. Fiţi empatici cu educatorul, încercaţi să îi înţelegeţi poziţia şi faptul că se confruntă permanent cu o multitudine de solicitări din partea părinţilor. Acordaţi atenție nevoilor copilului şi căutaţi să aflaţi care sunt strategiile de recompensă şi pedeapsă pe care le utilizează educatorul, discutaţi-le şi aliniaţi-le cu metodele dumneavoastră pentru a preîntâmpina transmiterea unor mesaje contradictorii care pot deruta copilul. Căutaţi să aflaţi care este programul educaţional al copilului şi să descoperiţi în ce zonă educatorul are nevoie de sprijin.

Educatorul este prima figură autoritară din afara sistemului familial, care, la fel ca orice element de noutate, cere un efort de adaptare din partea copilului. Prin urmare, cel mic are nevoie de ajutorul dumneavoatră pentru a stabili un mod de relaţionare optim cu educatorul. Felul în care vă poziţionaţi faţă de educator reprezintă piatra de temelie pentru felul în care copilul se va raporta la acesta şi care implicit va influența dezvoltarea sa, atât din perspectiva acumulării de cunoştinţe, cât şi a modelării comportamentului.

comunicarea dintre parinti si educatori

3. Ce sfaturi aveți pentru educatori în sensul remedierii acestora?

Urania Cremene: Cadrele didactice pot propune la rândul lor întâlniri unu-la-unu cu părinții, măcar trimestrial, în care să se discute evoluția copilului, zonele lui de pasiune, felul în care interacționează cu alți copii, ce anume pot încuraja deopotrivă în cadrul grădiniței/școlii și acasă pentru ca un copil să ajungă la potențialul lui maxim și să fie motivat optim. Cadrele didactice pot sugera părinților activități de fixare și utilizare în mediu real a informațiilor pe care copiii le acumulează în mediul formal.

Roxana Stoica: Pe lângă responsabilităţille bine definite în cadrul rolului său educatorul are misiunea de a combate diferite mituri în relaţia cu părinţii. Unul dintre acesta fiind ideea potrivit căreia este solicitată prezenţa părintelui numai atunci când există probleme (comportamentale, de performanţă) sau aspecte administrative ce necesită contribuţia părintelui. Pentru a îndepărta acest mit este important să comunicaţi în mod regulat despre dezvoltarea şi realizările individuale ale copilului.
Construiţi parteneriatul pas cu pas, susţineţi implicarea familiei în procesul de educaţie încă de la început. Personalizaţi comunicarea folosind un limbaj familiar, prin care să transmiteţi respect şi apreciere. Evidenţiaţi reuşitele copilui atât din perspectiva performaţei şcolare, cât şi a conduitei pozitive, deoarece părintele are posibilitatea să întărească pozitiv aceste comportamente. Oferiţi transparenţă şi abordaţi din timp descoperirea intereselor copilului, a punctelor sale forte sau a anumitor aspecte pe care copilul le experimentează şi are nevoie să le îmbunătăţească.

Adaptaţi-vă abordarea în funcţie de particularităţile şi nevoile părintelui. Evitaţi etichetările, acuzaţiile sau adoptarea unei atitudini defensive dacă simtiţi că sunteţi "bombardaţi" cu întrebări din partea părintelui. Menţineţi atitudinea colaborativă şi eventual puteţi invita părintele să participe la ora de curs. Acelor părinţi care manifestă un interes deosebit de a se implica în educaţia copilului le puteţi oferi câteva sugestii de proiecte pe care le poate desfăşura cu copilul acasă. Atunci când apare o problemă, adresaţi-o părintelui cât mai repede. Începeţi dialogul prin a spune ce face bine copilul pentru a diminua reacţia viscerală a parintelui la veştile negative despre copilul său. Dacă este cazul să puneţi limite, faceţi asta cu blândeţe, într-o manieră suportivă dar fermă.

Tehnologia reprezintă un mijloc util pentru transmiterea în mod regulat a informaţiilor. Este recomandat să evidenţiaţi cât mai bine mesajele pe care doriţi să le transmiteţi, acordând o notă personală şi asiguraţi-vă că părintele citește notificarea.

Kinderunity - prima platformă dedicată comunicării eficiente dintre părinţi şi educatori

Liniştea sufletească a părinţilor trebuie să fi în lista must-have a oricărei grădiniţe, fiind la fel de importantă ca şi siguranţa şi educaţia copilului. Un părinte liniştit înseamnă un copil liniştit. Iar Kinderunity reuşeşte să rezolve această necesitate. În platformă părinţii pot să verifice oricând, cu acordul grădiniţei, ceea ce face copilul acolo, ce va mânca, când şi cât a dormit, când are opţionalele, când pleacă în excursie, când merge la teatru, ce poezii sau cântecele a învăţat. Tot în platformă părinţii pot să discute cu educatorii într-un mediu sigur, să completeze orice informaţie nouă sau care se schimbă despre copil, să vizualizeze fotografii şi filmări cu cel mic. .Totul este adunat în acelaşi loc, pe contul de părinte, astfel încât atunci când copilul este luat de la grădiniţă să schimbăm întrebarea clasică: "Cum a fost azi la grădi" şi să nu mai primim răspunsul la fel de clasic "Bine.", moment în care conversaţia se închide. Să deschidem conversaţiile cu copilul nostru, folosind informaţiile atât de necesare pe care Kinderunity ni le pune la dispoziţie la un click distanţă.  

Testează gratuit Kinderunity, sistemul inteligent de management al grădiniței. Oferă părinților informații despre copiii lor direct pe telefon.

 

Mulțumim colaboratoarelor noastre, doamnele Urania Cremene și Roxana Stoica, pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Articolul urmator
Traumele emoționale „moștenite” de la părinți. Cum le depășim?
Traumele emoționale „moștenite” de la părinți. Cum le depășim?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?
    Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?

    Iubirea "pana cand moartea ne va desparti" nu este usor de atins. Adeseori, dupa luna de miere urmeaza "anii de fiere", iar cei doi soti ajung sa se intrebe ce au vazut unul la altul. Vreau...

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    Divorțul după apariția copiilor NU trebuie să fie regulă! Cum te ajută, de fapt, parentingul să ai o căsnicie sănătoasă
    Divorțul după apariția copiilor NU trebuie să fie regulă! Cum te ajută, de fapt, parentingul să ai o căsnicie sănătoasă

    Apariția pe lume a copiilor nu reprezintă un motiv de divorț. O mamă ne explică cum, după ce ea și partenerul ei au devenit părinți, s-au apropiat mult mai mult. Cursurile de...

    5 zodii care sunt menite să fie părinți
    5 zodii care sunt menite să fie părinți

    Dacă pentru unele dintre noi activitățile care țin de parenting nu sunt văzute ca o experiență pe care ar vrea să o trăiască sau ne spunem adesea: „Nu mă pricep/Nu sunt...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

    Terapeuții în probleme de cuplu își oferă sfaturile prețioase cuplurilor care visează la o viață lungă împreună, la o relație frumoasă, bazată pe respect și...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    © 2024 Qbebe