Singurele jucării pe care trebuie să i le dai copilului tău, potrivit psihologilor

Singurele jucării pe care trebuie să i le dai copilului tău, potrivit psihologilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim mămici, suntem mai mult conștiente de faptul că jocul are un rol esențial în dezvoltarea optimă a copiilor. De aceea, ne străduim să găsim cele mai variate și mai inedite jucării, astfel încât să le oferim ocazia nu numai să se distreze, ci și să învețe lucruri noi. Din articolul de mai jos vom afla spre ce tipuri de jucării ar trebui să ne orientăm, precum și de ce ar trebui să ținem cel mai mult seama când ne apucăm să le achiziționăm.

Care sunt cele mai importante criterii după care ar trebui să ne ghidăm în alegerea jucăriilor pentru copiii noștri

Jucăriile ar trebui să respecte propriul ritm de dezvoltare al copilului
În primul rând, psihologii ne atrag atenția asupra următorului aspect: când alegem o jucărie pentru copilul nostru, este necesar să știm cât mai exact în ce stadiu de dezvoltare se află acesta. De aceea, nu trebuie să ne bazăm pe faptul că, dacă am auzit că o anumită jucărie a fost primită cu entuziasm de către un copil ce este de aceeași vârstă cu copilul nostru, ea va fi o surpriză la fel de plăcută și pentru acesta din urmă. În condițiile în care ritmul de dezvoltare al copiilor diferă foarte mult, jucăriile trebuie selectate cât mai personalizat, în funcție de personalitatea, de abilitățile de care dispune un copil la un moment dat.
În al doilea rând, specialiștii spun că este foarte important să ținem cont și de acest lucru: nu este obligatoriu, când vrem să achiziționăm cea mai potrivită jucărie pentru copilul nostru, să ținem cont cu strictețe că este băiețel sau fetiță. Deși există încă preconcepția că anumite jucării sunt speciale pentru fete (cum ar fi jucăriile ce presupun să se gătească, păpușile etc), iar altele sunt destinate băieților (de pildă, mașinuțe și roboți), în realitate nu trebuie să evităm să cumpărăm anumite jucării din cauza acestui criteriu. Dimpotrivă, trebuie să conștientizăm că și băiețeii pot să se bucure să se joace cu o bucătărie de păpuși, iar fetițele pot fi foarte entuziasmate să-și organizeze propria cursă de mașinuțe.
Cu alte cuvinte, ca să ne asigurăm că alegem jucăria cea mai adecvată pentru copiii noștri, este indicat să le facem cunoștință, într-o primă fază, cu o gamă variată de jucării. Abia după ce îi vom observa cu atenție cum reacționează la ele, dacă au de învățat de pe urma lor, vom putea să decidem pe ce jucării să ne concentrăm mai mult atenția.

Citește și: Idei de jucarii pentru copii potrivite pentru fiecare varsta si buzunar

Jucăriile ar trebui să-i stimuleze pe copii să dobândească diverse abilități
Pentru ca un copil să aibă cât mai multe avantaje de pe urma utilizării unei jucării, aceasta ar trebui să aibă următoarea însușire: să nu-i ofere totul de-a gata copilului, ci să-l provoace să învețe și ceva nou. Acest fapt nu înseamnă că jucăria respectivă va provoca excesiv de mult copilul, conducându-l ușor spre eșec, dar îl va stimula să descopere lucruri noi, să nu se plictisească ușor.
În condițiile în care obiectivul nostru, al părinților, este să ne asigurăm că ai noștri copii vor putea, prin joc, să-și cultive abilitatea de a descoperi, de a rezolva probleme, de a fi creativi, jucăriile cele mai potrivite ar trebui să-i ajute în această direcție.
Nu este neapărat necesar ca acestea să fie unele prea sofisticate sau scumpe ci, așa cum sunt de părere și psihologii, ar putea fi unele simple, oricând la îndemână, cum ar fi cuburi, seturi de construcție, căsuțe de păpuși, plastilină etc..
Un criteriu foarte important de care ar trebui să ținem seama, în vederea achiziționării unor jucării ideale pentru ai noștri micuți, va fi acesta: nu jucăriile ar trebui să le „comande" copiilor ce să facă, ci aceștia ar trebui să le poată „comanda" jucăriilor. Mai exact, este vorba de încercarea de a evita, pe cât posibil, să facem excese de jucării automate, robotizate, prea tehnice. Va fi pentru binele copilului să-i oferim mai degrabă jucării „clasice", menite să-l determine să-și antreneze constant atenția, capacitatea de concentrarea, încurajându-l totodată să creeze.
Deși putem fi tentați să ne bazăm pe jucăriile mai moderne, de teamă că ai noștri micuți nu vor ține pasul cu tehnologiile actuale, specialiștii ne sfătuiesc, pentru ca ei să aibă parte de cele mai potrivite jucării, să ne ghidăm după următoarele sfaturi:
Cele mai adecvate jucării îl vor lăsa pe copil să-și pună în valoare abilitățile de care dispune și să-și dezvolte altele noi
• Jucăriile trebuie să-i lase pe copii să-și folosească imaginația și să le permită să-și creeze propriul univers
Jucăriile ar trebui să încurajeze interacțiunile sociale- Ideal este, când vrei să alegi o jucărie pentru copil, să te gândești ca ea să poate fi împărțită și cu alt copil. Va fi o metodă grozavă de a-l încuraja pe copil să relaționeze, să negocieze și mai ales să împartă.
Pentru ca un copil să poată să se dezvolte armonios, cel mai important este să se bucure de asemenea jucării când se află în așa-numitul „stadiu preoperațional de dezvoltare" (între 3 și 7 ani). Atunci este perioada în care copilul are nevoie să se joace cât mai mult, iar jucăriile ar trebui să-i asigure posibilitatea de a-și folosi creativitatea, de a-și îmbogăți vocabularul, de a rezolva probleme, de a învăța cum să relaționeze cu cei din jur, de a-și gestiona propriile stări, dar și de a deveni dornic să învețe mereu câte ceva nou.

Ce fel de jucării sunt cele mai potrivite pentru copii și din ce puncte de vedere ar trebui să le fie utile acestea

Jucăriile trebuie să-i stimuleze pe copii să fie dornici să învețe, să descopere mereu câte ceva nou
Ca să-i ajutăm pe ai noștri copii să fie tot mai independenți, să rezolve diverse probleme, să gestioneze eșecurile și succesele, este indicat să le pun la dispoziție jucării precum:
• Puzzle-uri
• Seturi de Lego
• Jocuri cu labirinturi și cu depășirea unor obstacole
• Diverse jocuri de masă
• Tot felul de seturi de construcție

Copiii cu seturi de constructie

Citește și: 10 jucării educative perfecte pentru preșcolari

Pentru un copil este esențial să învețe să se calmeze, să-și gestioneze emoțiile negative
Se știe că un copil va învăța mai ușor prin intermediul jocului. Chiar și când este vorba despre cum să-și gestioneze mai bine propriile stări, tot jocul îl poate ajuta considerabil și în acest scop.
Încă de la o vârstă fragedă, copilul are nevoie să învețe cum să depășească stări precum furia, fricile etc. Cu ajutorul jucăriilor potrivite el va înțelege ce îl ajută să-și redobândească starea de bine, să se simtă iar confortabil.
De pildă, oricărui copil îi va prinde să aibă la îndemână:

• Coliere/brățări din materiale comestibile
• Jucării care pot lua cele mai diverse forme, cum ar fi „Modelino" (un balonaș umplut cu făină care întruchipează un omuleț și poate fi modelat în tot felul)
• Pernuțe de pluș sau mingiuțe care să întruchipeze emoticoni ce exprimă diverse stări
• Jucării precum „Slime" (o substanță ce nu este nici plastilină, dar nici gelatină)
• Diverse squishies etc.

Nu trebuie să uităm de jucăriile ce vor dezvolta creativitatea
Este important să-i lăsăm pe copii să-și folosească potențialul creativ și să le dăm oportunitatea să și-l dezvolte cât mai mult, ne îndeamnă specialiștii.
Din acest punct de vedere, există opțiuni nenumărate când vine vorba despre cele mai potrivite jucării. Iată câteva exemple:
• Plastilină
• Nisip kinetic
• Seturi de crafting
• Seturi de acuarele, de creioane acuarelabile, de markere strălucitoare etc.
• „Jucării" create de noi înșine, precum: pahare de plastic care să constituie un „telefon", farfurii, oale și linguri care să ne permită să facem o „orchestră" etc..

Baietei ce se joaca cu pahare de plastic

Jucăriile trebuie să-l învețe pe copil să fie empatic
Un copil își va însuși mai ușor abilitatea de a fi empatic dacă va fi antrenat de mic în tot felul de activități. De pildă, apucați-vă să confecționați diverse obiecte pe care să le oferiți apoi celor ce sunt în suferință, pregătiți felicitări hand-made pentru aniversarea cuiva, confecționați accesorii, faceți jocuri de rol prin care să-i arăți copilului cum este să fii în pielea altcuiva etc.
Nu este nevoie să apelezi la jucării sofisticate, chiar și unele simple îl pot învăța cât este de important să ne gândim și la ceilalți și să-i ajutăm la nevoie.

Bratara comestibila

Voi știați până acum criteriile în funcție de care puteți alege cele mai potrivite jucării pentru copiii voștri?

Surse:
www.mindbodygreen.com, www.familiesforlife.sg, www.sciencedaily.com

Articolul urmator
Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului
Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi
    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

    Veștile care „pică greu” adulților despre evenimente nefericite în familie sau în lume sunt cu atât mai greu de transmis copiilor! Iată cum să abordezi...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin
    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin

    Un bărbat se afla într-un centru comercial împreună cu soția sa, atunci când a auzit un strigăt disperat după ajutor. O mamă striga în stânga și în...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

    Toamna este de departe unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Azi ne răsfață cu temperaturi plăcute, mâine ne forțează să scoatem de la naftalină ghetele și gecile de...

    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

    Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică

    Ca părinți, vrem să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i feri pe micuții noștri de răceli, gripă, viroze respiratorii sau alte afecțiuni care le-ar putea cauza orice fel...

    © 2024 Qbebe