Educatia copilului: experimente istete si distractive pentru dezvoltarea inteligentei

Educatia copilului: experimente istete si distractive pentru dezvoltarea inteligentei

Psiholog Eva Pirosca

Ce experimente istete, distractive si nepericuloase pot incerca acasa, alaturi de copilul meu? Am selectat cateva, pe care le-am incercat si noi, din cartea "365 de super experimente stiintifice". Aflati cat de simplu este sa derulezi la tine acasa activitati educative pentru copii, dar si pentru parinti!

Cele 10 experimente pentru copii, redate in continuare, se pot derula acasa, cu materiale usor de procurat si fara sa necesite o indemanare excesiva. Noi le-am facut impreuna cu scolari de 6-7 ani, dar acestia au mers si le-au prezentat in familie, fratiorilor si verisorilor de 4-5 ani. Filmarile parintilor arata ca cei mici priveau atenti, unii efectiv "cu gura cascata", impresionati de cunostintele "gazdelor".

La randul lor, autorii experimentelor si-au insusit rolul de "om de stiinta", fiind foarte seriosi in reluarea experimentului si explicand cu rabdare ce fenomene se petrec, pe intelesul celor mai mici decat ei. Copiii mici nu sunt interesati de notiuni si de explicatii, dar sunt fascinati de orice schimbare si orice mic fenomen din mediul lor - mai ales daca nu si-l explica! Experimentele le starnesc imediat curiozitatea. In plus, au ocazia sa se joace de-a "oamenii mari". Invatarea are loc indirect si sigur. Odata ce mai cresc, copiii revin singuri asupra fenomenelor, pentru a cauta si explicatiile pe care mai inainte nu le intelegeau.

1. Experimentul "Sticla care se subtiaza"

Experimentul urmator te va ajuta la reciclare, facandu-ti mai mult loc in cosul de gunoi.

Materiale: o sticla de plastic de 2 l, cu capac; apa foarte fierbinte.

Ce ai de facut: Varsa apa fierbinte in sticla, pana cand este pe jumatate plina, apoi agit-o aproximativ un minut. Dupa aceea, varsa apa afara si, repede, pune capacul si rasuceste-l strans!

poza copil bea apa  

Ce se intampla: Peretii flaconului se apropie brusc!

De ce: Apa fierbinte incalzeste aerul din interiorul sticlei. Fara capac, sticla se va umple pana la refuz cu aer cald. Cand apa este varsata afara si capacul sticlei este pus, aerul din interior incepe repede sa se raceasca. Deoarece aerul rece ocupa mai putin spatiu decat cel cald, acum ramane un spatiu liber in sticla. Pentru a umple acel spatiu, peretii sticlei sunt impinse inauntru de forta presiunii aerului din afara sticlei, care actioneaza constant in toate directiile.

2. Experimentul "Construieste o parasuta"

Constructorii de masini de curse realizeaza masinile cu o forma cat mai aerodinamica, pentru ca ele sa strapunga usor aerul si sa atinga cele mai mari viteze. Dimpotriva, constructorii de parasute folosesc multi metri de material, pentru ca parasutele sa ”apuce” cat mai mult aer in timpul caderii si, astfel, sa cada mai incet.

Materiale: o punga de nailon, forfeca, un cui, 8 fire

Ce ai de facut: Taie o portiune patrata, din partea din fata a unei pungi de nailon. Taie colturile pentru a forma un octogon, sau o forma cu 8 laturi. Cu un cui, cu atentie, perforeaza o gaura mica in apropierea fiecarui unghi, asa incat sa ai opt gauri, asezate simetric, pe toata marginea pungii.

Leaga un capat al snururilor de fiecare gaura. Acum, trage celelalte opt capete ale sforilor in acelasi punct si leaga-le intr-un nod strans. Impinge cuiul prin nod, ca sa aiba rolul de greutate - el va fi parasutistul tau. Pentru a-ti testa parasutistul, urca-te pe un scaun rezistent si iesi afara. Folosind ambele maini, tine parasuta in fata ta, mult deasupra capului si da-i drumul.

Ce se intampla: Parasuta de plastic se umfla, pluteste usor in jos si se indeparteaza de tine.

De ce: Una din legile fizicii spune asa: cu cat un obiect are o suprafata mai mare in contact cu aerul, cu atat e mai greu pentru obiectul respectiv sa calatoreasca prin aer. Asa ca, cu cat este mai mare parasuta, cu atat mai incet se misca prin aer - exact ceea ce iti doresti, atunci cand cazi de la inaltime!

Dar parasuta, de asemenea, capteaza aer dedesubt. Iar aerul care iese pe o parte sau alta a parasutei o face sa se indeparteze de tine.

Ce urmeaza: Fa o gaura foarte mica in mijlocul parasutei. Ea va face ca parasuta sa cada mai drept. Acum poti sa alegi o suprafata de aterizare si sa incerci sa-ti faci parasutistul sa atinga tinta.

3. Experimentul "Balonul cantaret"

In general, baloanele se multumesc sa pluteasca in liniste. Acest balon mezzo-soprana arde de nerabdare sa isi dea frau liber si sa cante.

Materiale: baloane

Ce ai de facut: Umfla balonul cat mai tare. Prinde gatul blonului cu ambele maini. Trage incet in directii opuse pentru a elibera lent si constant un fir de aer din balon. Misca-ti mainile inainte si inapoi, intinzand gatul balonului in ritmul muzicii.

 poza copil umfla balon

Ce se intampla: Se aude un sunet de o tonalitate inalta (ascutit). El se schimba in functie de cat de mult tragi de gatul balonului.

De ce: Moleculele de aer din interiorul balonului ies afara cu viteza mare. Iesirea lor provoaca un tremur al gatului balonului, sau o vibratie, care face acel sunet scartaitor. Intinderea gatului face balonul sa vibreze cu viteze diferite, ceea ce duce la sunete diferite. Pentru amuzament, ia-ti cativa prieteni si compuneti Formatia Baloanelor Cantarete!

4. Experimentul "Cap aerian"

Chiar daca nu poti vedea aerul, poti sa il prinzi in capcana si sa vezi ce forma ia. Poti de asemenea sa dai un chip acestei forme.

Materiale: balon, carton, un cui gros, scoci, carioca, foarfeca

Ce ai de facut: Umfla balonul si leaga-l strans la gura.

Ce se intampla: Balonul tau, initial cam flescait, are acum o forma rotunda, dolofana.

De ce: Aerul pe care l-ai suflat in balon prin presiunea aerului din plamani, este acum prizonier in balon. El impinge peretii balonului, facandu-l rotund.

Ce urmeaza: Transfoma aceasta forma dolofana intr-o persoana aeriana. Deseneaza un "W" mare si rotunjit pe o parte a unei bucati de carton, pentru a construi picioarele. Taie rotund marginile cartonului si apoi fa o gaura in mijlocul lui, cu ajutorul unui cui. Cu atentie infige gatul innodat al balonului in cartonul cu rol de picioare. Trag nodul inainte, spre "degetele de la picioare" si lipeste-l bine cu scoci de suprafata cartonului.

Omul tau aerian este acum pregatit sa aiba o fata (ochi, urechi, gura, nas, par, ochelari, mustata si orice altceva doresti), folosind carioca. Si nu uita sa scrii un nume pe cartonasul-picioare. Iar acum, iti poti decora camera sau poti pregati mi mult baloane, ca ornamente pentru o petrecere!

5. Experimentul "Cred ca o sa mananc rame"

Cand acest experiment cu aducerea spaghetelor la viata se va sfarsi, poti sa-ti uimesti prietenii, mancand "ramele". Vor avea un gust asemanator cu al muraturilor.

Materiale: cateva spaghete fierte, un vas adanc de sticla, o ceasca de otet, o ceasca de apa, colorant alimentar rosu si albastru (colorantul este optional), doua lingurite de praf de copt 

poza copil mananca spaghete 

Ce ai de facut: Rupe firele de spaghete gatite in cateva bucati de marimea ramelor. Intr-un vas sau un borcan, amesteca o cana de otet cu o cana de apa. Pasul urmator, adauga trei stropi rosii si doi stropi albastri de colorant alimentar in amestec si agita pentru a obtine culoarea visinie. Adauga incet doua lingurite de praf de copt, apoi pune in amestec bucatile de spaghete gatite.

Ce se intampla: "Ramele" visinii par a se trezi la viata! Inoata inainte si inapoi, ridicandu-se si scufundandu-se in apa!

De ce: Cand otetul si praful de copt se amesteca, formeaza bule mici de gaz. Aceste bule se ataseaza de bucatile mici de spaghete, ridicand aceste "rame" la suprafata si spargandu-le. Bucatile cad apoi la fund, unde, daca se ataseaza in continuare bule de gaz de ele, "ramele" visinii continua sa inoate in sus si in jos.

6. Experimentul "Apa care dispare"

Cand ti-e frig, uneori te cuibaresti incercand sa iti faci trupul mai mic, pentru a pastra caldura. Ce fac moleculele apei, cand este frig afara?

Materiale: borcan, apa, frigider, un ceas

Ce ai de facut: Umple borcanul pana sus, cu apa de la robinet. Pune borcanul neacoperit in frigider. Pune alarma sa sune peste 30 de minute. Cand timpul expira, scoate borcanul din frigider.

Ce se intampla: Nivelul apei din borcan a scazut sub buza borcanului, chiar daca niciun strop de apa nu a curs in afara.

De ce: Pe masura ce temperatura ap ei scade, la aproximativ 4 grade Celsius, moleculele ei se contracta si se cuibaresc una langa cealalta. De aceea ele ocupa mai putin spatiu decat inainte.

7. Experimentul "Moneda care reapare"

Acesta este un truc distractiv, pentru ca tu nici nu vei atinge moneda. Dar mai ai nevoie de un prieten. Cauta-l si intoarce-te cu el!

Materiale: o farfurie, o masa, apa, o moneda

poza copil 

Ce ai de facut: Pune moneda pe o farfurie goala si aseaza farfuria pe masa. Apoi, in timp ce prietenul tau priveste moneda, spune-i sa se indeparteze incet de farfurie, pana cand marginea acesteia blocheaza vederea monedei. Spune-i prietenului tau sa nu se miste, pentru ca in curand vei face moneda sa reapara magic. Apoi, umple incet vasul cu apa.

Ce se intampla: Prietenul tau va vedea moneda revenind treptat. Surpriza!

De ce: Cand torni apa in farfurie, apa curbeaza lumina reflectata de moneda dincolo de marginea farfuriei, si ea ajunge din nou la ochii prietenului tau.

8. Experimentul "Chemarile animalelor salbatice"

Daca iti place sa te joci de-a jungla, uite un mod in care poti face aventura sa sune mai realist.

Materiale: un pahar (de preferat, mare) de plastic de unica folosinta, o sfoara din bumbac greu, un creion sau un cui, scobitoare, servetel de hartie

Ce ai de facut: Foloseste creionul pentru a face o gaura in fundul paharului de plastic, pe mijloc. Strecoara un capat al sforii de bumbac prin gaura, apoi leaga acel capat strans in jurul mijlocului scobitorii. Trage sfoara inapoi prin pahar, astfel incat scobitoarea sa se aseze pe fundul acestuia, sa incapa (rupe capetele ei, daca este necesar). Uda servetelul si stoarce orice exces de apa din el, asa incat sa nu uzi prea tare sfoara de bumbac. Apoi, infasoara servetelul in jurul sforii, aproape de pahar. Acum, cu o mana tine bine paharul si cu una tine strans servetelul in jurul sforii si trage in jos.

Ce se intampla: Se aude un sunet puternic, "scrasnitor".

De ce: Frecarea provocata de tragerea servetelului de-a lungul sforii provoaca vibratii, care transmit miscarea, prin sfoara, catre scobitoarea din pahar. De la scobitoare, vibratiile se propaga in peretii paharului. Nu numai ca aceste vibratii ajung la pahar, dar ele devin mai puternice datorita faptului ca paharul joaca rolul unui megafon, transmitand vibratiile catre moleculele de aer din vecinatate.

Ce urmeaza: Pentru a face mai multe sunete de animale, incearca sa folosesti pahare de plastic de diferite dimensiuni. Poti si experimenta cu sfori din diferite materiale, ca sa obtii niste sunete cu adevarat salbatice!

9. Experimentul "Dulce sau sarat"

Daca cineva ar rupe etichetele de pe cutiile de zahar si sare, ai putea sa spui care este sarea si care este zaharul? Poti sa-ti dai seama si fara a le gusta.

Materiale: ½ lingura de sare, ½ lingura de zahar, 2 tigai, un aragaz (cere permisiune sau ajutor!)

Ce ai de facut: Pune sarea intr-una din tigai si zaharul in cealalta. Incalzeste fiecare tigaie cateva minute la foc mic.

poza copil pune sare in mancare 

Ce se intampla: Cu una din ele nu se intampla nimic. Aceea este cu sare. In cealalta, continutul se topeste si capata culoare bruna. Aceea este cu zahar.

De ce: Toate zaharurile sunt carbohidrati simpli. Toti contin carbon, hidrogen si oxigen. Incalzind aerul, moleculele din el se separa. La circa 189 de grade Celsius, zaharul se topeste, devenind apa (hidrogen si oxigen) si carbon. Carbonul face ca zaharul sa aiba culoarea bruna, adica il caramelizeaza.

10. Experimentul "Do" grav si "Do" inalt

Sunetul este compus din unde care se deplaseaza prin aer ca si cercurile de apa de pe suprafata unei balti linistite, cand o piatra este aruncata in ea.

Materiale: un borcan mic si un borcan mare

Ce ai de facut: Mai intai, tine deschizatura borcanului mare in fata gurii tale si fredoneaza ceva in borcan; apoi, fredoneaza in acelasi fel in borcanul cel mic.

Ce se intampla: Cand fredonezi in borcanul mare, se aude un sunet mai grav, iar cand fredonezi in borcanul mic, auzi un sunet mai inalt.

De ce: Inaltimea sunetului depinde de inaltimea si diametrul borcanului. Datorita spatiului mai mare dintr-unul din borcane, fredonatul tau produce unde sonore mai lungi, asa incat auzi un sunet mai jos si mai adanc in borcan. Undele sunetului in borcanul mai mic au mai putin spatiu, asa ca sunt scurtate, iar frecventa sau inaltimea sunetului pe care il auzi este mai ridicata.

Ce urmeaza: Incearca acelasi lucru cu mai multe borcane goale. Ce sunete emana?

Cum vi se pare experimentele pentru copii? Cu siguranta stiti si voi astfel de activitati istete si distractive, care se pot face acasa. Impartasiti-le cu noi!

Bibliografie:

365 de super experimente stiintifice cu materiale uzuale

Autori: Judy Breckenridge, Muriel Mandell, Anthony D. Fredericks, Louis V. Loesching

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

    Căutarea simptomelor care îi cauzau probleme de sănătate copilului ei a ajutat o mamă să găsească afecțiunea de care acesta suferea cu ajutorul Chat Gpt.

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale
    Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale

    Inteligența artificială a devenit tot mai prezentă în cele mai diverse domenii. Medicina nu face excepție și, în ultima vreme, prin intermediul inteligenței artificiale...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    © 2024 Qbebe