Avantaje ale jocului de baschet in dezvoltarea copilului

Avantaje ale jocului de baschet in dezvoltarea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Intrucat vacanta mare se apropie cu pasi repezi, iti doresti ca micutul tau sa profite de aceasta perioada de timp liber pentru a face cat mai multa miscare. De aceea, te gandesti sa il inscrii la un sport. Pentru a-ti fi mai usor sa te hotarasti, te invitam sa parcurgi articolul de mai jos, in care sunt prezentate cele mai importante beneficii pe care baschetul i le poate oferi copilului tau. Astfel, vei constata faptul ca, pe langa efectele pozitive pe care le poate avea in planul sanatatii, baschetul ii va oferi posibilitatea sa-si dezvolte numeroase abilitati esentiale pentru dezvoltarea sa armonioasa, inclusiv din punct de vedere emotional, social si cognitiv.

1. Avantajele oferite de baschet din punct de vedere fizic

Fiind un sport ce presupune executarea unor miscari variate (alergari, sarituri, driblari etc.), baschetul este considerat un adevarat "fitness cardiovascular", ce mareste rezistenta inimii si a plamanilor, intensificand totodata circulatia sangelui. Acest fapt favorizeaza si accelerarea metabolismului (se intensifica procesul de ardere a grasimilor), impiedicand aparitia obezitatii si tonifierea muschilor.
Baschetul, asemenea altor sporturi de echipa, necesita o coordonare a intregului corp, dar mai ales a coordonarii ochi-mana. Miscarile din timpul driblarilor, prinderile, pasele si sariturile cer planificare, precizie si reactii rapide. Intr-un cuvant, are loc o coordonare complexa, ce implica mintea si corpul deopotriva, presupunand controlul intregului corp. Copilul va reusi sa-si controleze treptat, in mod natural, pozitia corpului in timpul jocului, ca raspuns la miscarile adversarului.
Cei ce aleg sa practice acest sport vor beneficia si de intarirea muschilor si articulatiilor de la nivelul membrelor inferioare (in special de la nivelul gleznelor), ceea ce va preveni aparitia eventualelor accidente in aceasta zona a corpului.
De asemenea, baschetul ii poate ajuta pe copii sa-si dezvolte simtul echilibrului, acest fapt datorandu-se mai ales miscarilor executate in timpul jocului, cand sunt obligati sa alerge cu spatele, sa alerge in timp ce dribleaza mingea si sa fie totodata atenti la ceea ce fac jucatorii.
Nu in ultimul rand, baschetul este un sport ce stimuleaza agilitatea copilului, obligandu-l sa se miste rapid, prompt, sa-si schimbe directia in care se deplaseaza in orice moment.
Tinand cont de cele mentionate mai sus, se poate spune ca baschetul este o activitate complexa, ce antreneaza intregul corp, ajutandu-l pe copil sa se dezvolte armonios, sa devina mai rezistent si sa faca fata mai usor provocarilor ce pot aparea oricand in viata de zi cu zi.

2. Ce avantaje ofera baschetul din punct de vedere al dezvoltarii emotionale si cognitive

Baschetul poate contribui la dezvoltarea unor valori personale si sociale ce ii vor fi de folos copilului pe parcursul intregului proces educational.

In privinta dezvoltarii emotionale, trebuie precizat faptul ca un copil ce practica baschetul va invata sa aiba incredere in sine. Nu este vorba de acea incredere care se refera la faptul ca "sunt cel mai bun, deci neaparat voi castiga" sau "o sa-mi revin sigur in urmatoarele minute ale jocului si voi obtine victoria", ci la increderea in capacitatile sale de a fi un membru valoros al echipei, ce are calitatile si sarcinile sale, care vor fi puse la dispozitia acesteia pentru a-si atinge obiectivul. Increderea in sine trebuie sa se refere la increderea in resursele avute la dispozitie, la un moment dat, pentru a-si indeplini rolul in echipa. Aceasta este deosebit de importanta intrucat ii va acorda copilului siguranta ca poate sa faca fata provocarilor de tot felul.
Increderea in sine este strans legata si de gestionarea succeselor si a esecurilor. Avand incredere in propriile forte, copilul va reusi, in timp, sa realizeze acel echilibru dintre asteptari, realizari, propria sa contributie la acestea si situatiile in care nu s-au obtinut rezultatele asteptate. Va  invata din esecuri si isi va folosi cunostintele acumulate in viitor pentru a preintampina aparitia unor situatii nedorite. In plus, va obtine ceea ce specialistii numesc "o mai buna toleranta in fata frustrarilor" si va invata sa fie perseverent in a-si atinge scopurile.
Perseverenta este o alta calitate pe care si-o dezvolta copiii ce aleg sa practice baschetul. Aceasta se refera la "focusarea puterii si energiei intr-un singur sens, urmarind atingerea obiectivelor propuse". Sa fii perseverent iti va fi de mare ajutor mai ales atunci cand te confrunti cu dificultati (cum ar fi de exemplu, cand ai jucat prost, cand ai facut tot felul de greseli, cand echipa ta a pierdut meciul etc.), care nu trebuie sa te faca sa renunti niciodata la a obtine ceea ce iti doresti, punand in joc toate abilitatile de care dispui.

O alta latura deosebit de importanta in dezvoltarea emotionala a copilului este legata de faptul ca, in baschet, va avea posibilitatea "sa se remarce printr-o multitudine de roluri: poti sa arunci la cos foarte bine, poti sa driblezi foarte bine, poti sa fii atacant sau aparator etc.". Mai mult decat atat, are sansa sa invete sa identifice si sa inteleaga persoana cu care joaca, in functie de "reactiile in situatiile tensionate din timpul jocului". Copilul isi va dezvolta astfel inteligenta emotionala , o calitate ce-i va fi extrem de folositoare pe parcursul vietii, la orice varsta.
Referitor la dezvoltarea cognitiva, trebuie sa stim faptul ca un copil ce joaca baschet invata, in primul rand, "sa acorde atentie si sa se concentreze la diferiti stimuli". Acestia au o intensitate mai mare sau mai mica, dureaza mai mult sau mai putin, iar jucatorii se vor obisnui "sa-si mareasca sau sa-si micsoreze atentia exact in momentele potrivite".
In al doilea rand, baschetul obliga la procesarea rapida a unor informatii din mediul exterior si la luarea unor decizii prompte. Practic, din toti stimulii din mediul lor, copiii trebuie "sa-i selecteze pe cei pe care-i considera relevanti (pentru o anumita situatie) si sa-i asocieze cu informatiile pe care le detin deja". Numai asa vor ajunge sa adopte strategiile de joc adecvate obtinerii succesului.

De asemenea, baschetul, ca sport de echipa, ii invata pe copii sa realizeze echilibrul dintre "actiuni si reactii opuse, alternanta dintre atac si aparare, dintre agresivitate si pasivitate, dintre ascultare si conducere".

 3. Beneficii ale practicarii baschetului din punct de vedere al dezvoltarii abilitatilor sociale

In calitatea sa de sport de echipa, baschetul ii ofera copilului posibilitatea de a intelege si invata ce presupune spiritul de echipa. Antrenamentele, dar si jocul propriu-zis, demonstreaza faptul ca nu poti obtine victoria de unul singur, ca trebui sa cooperezi cu coechipierii pentru a va atinge obiectivul. Copilul va incepe sa inteleaga asa-numitul "fair-play", ca nu poti fii mereu castigator si ca trebuie sa stii si sa pierzi (dar sa faci acest lucru cu fruntea sus).

A fi intr-o echipa presupune sa daruiesti, sa imparti, sa fii amabil cu ceilalti, sa comunici. In plus, lucrul in echipa impune atat respectul reciproc (in ciuda diferentelor dintre membrii ei), cat si stabilirea unor reguli si respectarea lor. Cu alte cuvinte, copilul invata sa se supuna regulilor unui grup, sa-i asculte pe ceilalti, sa-i tolereze si sa-i sprijine.

Tot in acest context copilul va invata ce inseamna angajamentul fata de echipa. Va constata ca, pentru ca o echipa sa functioneze bine, trebuie adesea sa renunti la propriile dorinte si preferinte in favoarea celor avute de colegi. Mai mult, o echipa presupune sa-ti asumi si diverse responsabilitati, pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit, chiar daca ti se par greu de indeplinit. Acest lucru implica si autodisciplina, cu atat mai mult cu cat copilul trebuie sa inteleaga ca nu poti juca baschet daca nu tii cont de regulamente si reguli.

Munca in echipa dezvolta sentimentul solidaritatii, dar si prietenii. Este ideal ca membrii echipei sa ia parte si la alte activitati comune (in afara meciurilor si antrenamentelor de zi cu zi), ce-i vor ajuta sa se cunoasca mai bine. Un exemplu in acest sens este participarea la meciuri caritabile, ce ii vor obisnui inclusiv "sa lucreze pentru societate". Datorita acestora, copiii nu vor invata numai sa interactioneze mai bine in cadrul unei echipe, ci si ceea ce inseamna empatia, sa-i poti intelege si ajuta pe ceilalti.

In concluzie, baschetul este un sport ce contribuie la dezvoltarea complexa a personalitatii copilului, oferindu-i o multitudine de abilitati ce il vor ajuta sa evolueze in mod pozitiv.

Baschet Club Alpha este singura scoala particulara de baschet din Romania realizata pe model american.

 A fost infiintata in 2013 de catre Alexandru Ardelean (acesta a jucat baschet de perfomanta la diferite niveluri, printre care campionatele interne, loturile nationale de juniori, campionatul de licee american), urmarind sa-i ajute pe copii sa se dezvolte armonios, atat din punct de vedere fizic, cat si personal, invatandu-i "arta socializarii".

In cadrul Baschet Club Alpha copiii (de la 6 la 11 ani) nu joaca doar baschet "ca si cum ar fi in lotul national", alaturi de antrenori cu o vasta experienta (atat ca jucatori, cat si ca antrenori), ci, asa cum declara chiar Alex Ardelean, au sansa "sa-si faca prieteni, sa se dezvolte si sa devina persoane mai bune". De aceea, pe langa antrenamentele de zi cu zi (desfasurate in 3 locatii din Bucuresti), petrec cat mai mult timp impreuna (iesiri la teatru, la film, meciuri caritabile), "isi dezvolta spiritul de solidaritate si inteleg ca trebuie sa imparta cu altii lucruri".

Fiecare copil inscris primeste o fisa de dezvoltare, iar antrenorii monitorizeaza in ce masura antrenamentele ii influenteaza cresterea si abilitatile personale.

Mai multe detalii despre Baschet Club Alpha puteti gasi pe http://baschetclubalpha.ro/ si la urmatoarele date de contact:

Str. Ramnicu Valcea nr.24, sector 3, Bucuresti.
Alexandru Ardelean: 0742.38.55.37

ardeleanalexalpha@gmail.com

www.baschetclubalpha.ro

https://www.facebook.com/BaschetClubAlphaRomania

 


Surse:
http://basketball91.com/information/basketball-health-benefits#.VXCYY1KqBrY
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Basket...
http://baschetclubalpha.ro/despre-noi/
www.fiba.com/downloads/v3_expe/coac/bask4YounPlay/english/01.pdf
http://nspt4kids.com/parenting/health-benefits-of-basketball-for-children-north-shore-pediatric-therapy/

Surse poze:
http://blog.step2.com/wp-content/uploads/735700_B3.jpg
http://www.boynton-beach.org/departments/recreation_and_parks/centers/images/boy_playing_basketball.jpg
http://media.masslive.com/sports_impact/photo/kids-hofjpg-338e6da266892d88_large.jpg
http://www.mini-basketball.org.uk/teachers_info/images/mini_basketball_england_sports_hall2_big.jpg
http://www.mini-basketball.org.uk/news/images/duston_hawks2_big.jpg
http://orlc-upwardsports.org/wordpress/wp-content/uploads/2011/12/IMG_8813.jpg
https://runningsuplado.files.wordpress.com/2012/05/dsc_2245.jpg
https://kulitrunner.files.wordpress.com/2012/06/dsc_2242.jpg

 

Articolul urmator
Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    © 2024 Qbebe