8 Deprinderi neplacute pe care copilul le invata la gradinita de la alti copii

8 Deprinderi neplacute pe care copilul le invata la gradinita de la alti copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din momentul in care copilul tau merge la gradinita, va incepe sa acumuleze mai multe cunostinte decat crezi. Acest fapt se datoreaza, intr-o mare masura, contactului direct cu diferiti copii, in contextul in care, la varste fragede, micutii "absorb cunostintele prin observarea si imitarea celorlalti". Practic, vei putea observa atat efectele pozitive ale socializarii cu ceilalti copii, cat si pe cele negative. Intrucat acestea din urma te ingrijoreaza si sunt adesea dificil de gestionat, in cadrul articolului de mai jos vei gasi o trecere in revista a catorva dintre cele mai cunoscute deprinderi neplacute pe care copilul le poate prelua de la gradinita. In acelasi timp insa, vei putea selecta si cateva sfaturi ce vizeaza contracararea acestora, tinand cont, desigur, de varsta si stadiul de dezvoltare ale copilului tau.

1. Muscatul si lovitul

Chiar si pe la 4-5 ani, copiii au inca dificultati in a exprima verbal ceea ce simt. De aceea, exista posibilitatea ca ei sa aleaga sa-si exprime emotiile negative prin gesturi precum muscatul si lovitul. Practic, copilul doreste sa atraga atentia asupra sa, indiferent daca va face acest lucru de fata cu copiii de aceeasi varsta/ de varste apropiate sau fata de adultii din preajma (educatori, membrii familiei etc.).
In colectivitate, aceste obiceiuri pot deveni mai frecvente si datorita tendintei copiilor de a copia ceea ce vad in jur. Nu te ingrijora prea tare, ci incearca sa limitezi astfel de manifestari, recurgand la urmatoarele sfaturi:
• Pe un ton calm, dar ferm, spune-i copilului ca a-i rani pe ceilalti (prin muscat sau lovire) este inacceptabil: "Nu muscam. Nu lovim. Doare cand facem asa. Haide sa incercam sa folosim cuvinte atunci cand suntem suparati/furiosi". Fii alaturi de el/ea si ajuta-l mereu sa-si exprime verbal ceea ce simte la un moment dat, fara a-i reprosa nimic.
• Organizeaza un fel de "time-out". O scurta perioada de izolare/de pauza il va ajuta pe copil sa-si redobandeasca autocontrolul, sa mediteze la ceea ce a facut (cand a muscat/a lovit pe cineva). Dupa aceea, incurajeaza-l sa-si ceara iertare.
• Straduieste-te sa-i distragi atentia de la situatiile care ar putea favoriza muscatul/lovitul, controland, cat de mult poti, factorii externi ce ar fi declansatorii unor asemenea gesturi. De exemplu, daca observi ca este prea obosit/a, vei reduce timpul de joaca petrecut in colectivitate (in parc, la un loc de joaca etc.).

2. "Copilul meu crede ca i se cuvine totul"

Ceea ce sta la baza tendintei copilului de "a face pe seful", de a crede ca totul i se cuvine, este dorinta din ce in ce mai mare de a-si exprima sentimentele si nevoile. In plus, pe masura ce copilul devine tot mai independent, apare nevoia de a da ordine, de a vedea ca este ascultat, de a se afla in centrul atentiei.
Odata ajuns la gradinita, copilul va avea de-a face cu o gama foarte bogata de comportamente, inclusiv cu cei care nu stiu sa foloseasca "Te rog" sau "Imi dai voie?", ci dau doar ordine: "Vreau sa...", "Da-mi..." etc.
In cazul in care constati ca micutul tau nu mai foloseste cuvantul "magic" "te rog", ca vorbeste pe un ton "de sef" si nu mai cere voie atunci cand ar vrea sa faca ceva, este timpul sa iei masuri precum:
• Fii un model pentru el/ea- In loc sa-i dai ordine (de exemplu:"Puneti hainele la loc in momentul asta!") pe un ton radical, mai bine incearca sa-l rogi sa faca lucrul respectiv: "Nu ai vrea sa-ti pui hainele la loc inainte de a ne aseza la masa?"
Invata-l sa ceara permisiunea, nu sa dea un ordin- Mai exact, trebuie sa invete sa spuna "Pot sa iau creionul acum?", in loc de "Creionul, acum!"

3."Copilul meu a inceput sa minta"

In primii ani de gradinita, copiii nu disting inca usor ceea ce este bine de ceea ce este rau, fantezia de realitate. Intrucat, cam pana la varsta de 4 ani, ei nu inteleg ca a minti nu este bine, ce auzi venind din partea lor este adesea pura imaginatie si nu o intentie de a spune o minciuna propriu-zisa.
Cu atat mai mult cu cat la gradinita vine in contact cu alti copii care obisnuiesc sa minta, este de inteles de ce si copilul tau poate prelua acest obicei. Pentru a-ti fi mai usor in a gestiona situatiile in care te minte, poti sa incerci una dintre urmatoarele solutii, ce vor conduce, in timp, la diminuarea acestei deprinderi neplacute:
Nu te astepta ca micutul sa-ti spuna adevarul. Spre exemplu, intrebandu-l "Ai spart lampa atunci cand ai alergat?", cu siguranta ca va nega acest fapt. In loc de aceasta intrebare, mai bine formuleaza o constatare: "Noua lampa s-a spart. De aceea trebuie sa respectam urmatoarea regula: nu se alearga prin casa". Procedand asa, nu numai ca ii dovedesti copilului ca detii controlul asupra unei situatii, dar il vei invata mai usor sa respecte regulile stabilite.
Niciodata nu-ti eticheta copilul: "Esti mincinos". Chiar daca nu va intelege ceea ce implica acest atribut, isi va da totusi seama de conotatiile negative ale cuvantului, obisnuindu-se cu "eticheta" pe care i-ai pus-o . Mai degraba te vei stradui sa stai de vorba cu el si sa-i explici, pe un ton calm, ce inseamna sa te comporti frumos, ce consecinte poate avea gestul de a minti pe cineva.
Indeparteaza, pe cat posibil, eventualele "tentatii" ce l-ar putea provoca pe copil sa te minta. De pilda, nu lasa dulciuri la indemana pentru ca apoi sa-i spui sa nu se atinga de ele.
Nu il pedepsi prea aspru pentru ca a mintit. Daca vei proceda asa, nu vei face altceva decat sa-l "stimulezi" in a gasi minciuni mai bine puse la punct, in incercarea de a evita sa te faca furioasa.
In momentul in care copilul a dat un raspuns sincer legat de ceea ce a facut gresit, lauda-l. Discutati despre ceea ce s-a intamplat, multumeste-i pentru ca ti-a spus adevarul, rezolvati problema impreuna si nu il pedepsi.

4. Copilul iti spune adesea: "Te urasc!"

Folosirea acestui cuvant poate fi intalnita si la copiii mai mici (sub 5 ani), mai ales daca l-au auzit la gradinita. Cuvantul "urasc" este des uzitat in cadrul colectivului de la gradinita, in conversatiile copiilor. Nu inseamna ca trebuie sa crezi ca s-a intamplat ceva rau, ca micutul nu te iubeste sau nu te mai vrea in preajma lui. Pur si simplu gandeste-te ca, atunci cand iti spune asa, cel mai probabil este prea obosit sau nu stie cum sa gestioneze o anumita situatie.
Iata de ce este recomandat sa te "inarmezi" cu calm, cu rabdare si intelegere. In plus, poti pune in aplicare cateva dintre sugestiile de mai jos:
Accepta intensitatea emotiilor/ starilor copilului tau. Spune-i, de exemplu: "Stiu ca vrei sa te mai joci si ca esti suparat pentru ca trebuie sa plecam acum". In acest fel, ii vei demonstra ca se poate baza oricand pe tine.
Spune-i ca intelegi faptul ca uraste o anumita decizie a ta, dar ca te astepti si ca el sa-si exprime nemultumirea pastrandu-si respectul fata de tine.
• Incearca sa nu ii arati ca esti suparata/furioasa pe el/ea sau chiar sa te vada cu lacrimi in ochi. Daca vei reusi, ii vei arata ca te poti stapani si ca nu te va putea "manipula"/ "santaja emotional", spunandu-ti cuvinte care te dor.
Ajuta-l sa inteleaga ca, in ciuda faptului ca esti deranjata de comportamentul sau, il iubesti in continuare. Repeta-i ca ceea ce te supara nu este el, ci cuvintele pe care ti le spune sau faptele sale.
Abtine-te de la a-i adresa si tu o remarca de genul "Si mie imi este atat de rusine cu tine!"

5. Copilul sta prea mult cu degetul in nas

De cand este la gradinita, ai observat ca puiul tau isi baga mai tot timpul degetul in nas. Fie ca acest gest este facut in public, fie cand sunteti acasa, este deranjant si te ingrijoreaza.
Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca bagatul degetului in nas este un obicei care este preluat foarte usor de la un copil la altul, prin imitatie. In acelasi timp, poate fi un indiciu ca, la un moment dat, copilul est plictisit sau ca nu simte confortabil.
Pentru a diminua cat mai mult aceasta deprindere, poti lua cateva dintre masurile de mai jos, nu inainte de a te asigura ca nu este cauzata de alti factori precum: prezenta unor alergii, un aer prea cald sau prea umed, introducerea in nas a unui corp strain sau o infectie respiratorie.
Explica-i cat de important este sa foloseasca o batista sau un servetel. Invata-l sa recurga la acestea ori de cate ori simte un disconfort la nivelul nasului. Totodata, spune-i ca, daca isi baga degetul in nas, va introduce acolo si microbi, ce-l pot imbolnavi.
Tine-i manutele ocupate. Nu uita ca bagatul degetului in nas poate fi semn de plictiseala. Asigura-te ca isi va folosi manutele in diverse activitati, in loc sa fie tentat sa le duca in apropierea nasucului.
Nu il cicali, repetandu-i sa-si scoata degetul din nas. Efectul poate fi exact invers, in sensul in care copilul va continua sa faca acest gest pentru a-ti atrage atentia.
Nu il certa si nu ii spune cat de dezgustator este sa-ti bagi degetul in nas. Ca si in cazul precedent, exista riscul sa apara un alt efect decat cel asteptat, iar copilul sa persiste cu acest gest pur si simplu pentru a te vedea cum reactionezi.

6. "Copilul este aproape mereu cu mana in par"

Copilul poate incepe sa-si tina manutele in par (se trage de par) chiar de cand are sub 4 ani. Practic, acest obicei se poate suprapune cu cel al suptului degetului, mai ales in contextul in care este la gradinita. Desigur, alaturi de imitarea unor comportamente, deprinderea poate fi generata si de alti factori, precum: anxietatea de separare, copilul se simte plictisit, vrea sa atraga atentia etc.
Cand se face mai mare (dupa varsta de 5 ani), problema poate fi considerata mai serioasa, in sensul in care apare nevoia crescanda a copilului de a-si tine mereu mana in par. Atunci se recomanda fie sa discuti mai serios cu el/ea (pentru a afla ce anume ar fi putut declansa intensificarea acestui obicei), fie chiar sa il duci la un medic pediatru sau la un pshiholog. Aceste demersuri sunt deosebit de importante, intrucat specialistii considera ca a sta mereu cu mana prin par si a se trage de el poate fi semnul unei stari depresive sau al acumularii de numeroase frustrari.
Inainte insa de a te ingrijora si a lua masuri mai "radicale", poti sa te bazezi pe unul dintre urmatoarele sfaturi:
Nu-ti pedepsi copilul atunci cand il vezi cu mana prin par si nu il tunde scurt pentru a-l face sa renunte la acest gest. De asemenea, sa il obligi sa poarte manusi pentru a-i ingreuna "accesul" la par, sa il "mituiesti" cu diverse "recompense" sau sa il ameninti (de exemplu, sa-si spui ca nu il mai lasi la televizor cateva zile daca il mai prinzi ca se trage de par) nu va avea finalitatea asteptata, ci, din contra, poate duce la acumularea emotiilor negative si implicit la intensificarea acestei neplacute deprinderi.
Pentru copiii mai mici (sub 4 ani), incearca mai intai sa reduci prezenta unui alt "tic" ce insoteste adesea umblatul prin par: suptul degetului mare. Foloseste mereu un ton calm, explica-i de ce este bine sa nu mai procedeze astfel si apeleaza chiar la eroii preferati, ca exemple de personaje ce nu au astfel de obiceiuri. Practic, vei incerca sa-l provoci pe micut sa renunte la acest gest tot pe baza procesului de invatare prin imitatie.

7. Copilul isi suge degetul mare

Potrivit specialistilor, faptul ca un copil isi suge degetul mare nu este ceva anormal, fiind un gest ce apare inca din primele luni de viata. De aceea, nu este necesar sa intervii in mod special pentru a stopa acest gest, in special in cazul copiilor sub 4 ani.
Cand copilul este la gradinita si observi ca recurge mai des la acest obicei, gandeste-te ce motive ar putea sta la baza. De exemplu, psihologii au constatat ca un copil isi poate suge degetul mare atunci cand este obosit, plictisit, frustrat (cu atat mai mult cu cat sufera ca s-a despartit de tine) etc. Adesea, aceasta deprindere este insotita si de alte gesturi ce il ajuta sa se simta mai confortabil, ce ii aduc alinare, cum ar fi: sa stranga in brate un obiect/o jucarie preferata, sa-si treaca degetele prin par s.a.
Atunci cand obiceiul persista si dupa varsta de 5 ani, expertii sunt de parere ca poate fi vorba despre un semn al unei stime de sine scazute, al unor anxietati. Cu alte cuvinte, s-a observat ca cei ce recurg la acest gest sunt singuratici, mai interiorizati si simt ca nu sunt doriti de cei din jur.
Indiferent de varsta pe care o copilul tau, nu il certa sau pedepsi atunci cand vezi ca isi suge degetul. Din contra, incearca sa iei cateva masuri simple, dar care vor conduce, in timp, la reducerea si chiar la eliminarea acestei obisnuinte. Iata unele dintre ele:
Asigura-i un mediu in care sa se simta cat mai confortabil, implicandu-l in tot felul de activitati, astfel incat sa nu aiba timp sa se plictiseasca. In acest sens, alege-le pe cele care vor presupune folosirea ambelor maini (pentru ca micutul sa nu aiba timp sa-si suga degetul).
Daca micutul are cel putin 4 ani, ofera-i mici "stimulente" pentru a-l face sa renunte la acest obicei. De exemplu, poti sa ii lipesti cate o steluta pe manuta ori de cate ori il vezi ca nu isi mai suge atat de mult degetul.
In cazul in care copilul are peste 5 ani si constati ca, in loc sa se diminueze, aceasta deprindere se intensifica, mergeti la un consult de specialitate (medic pediatru sau psiholog infantil). Poate fi vorba de niste probleme mai serioase (de pilda, copilul isi suge degetul ca efect a unei traume emotionale), care nu trebuie sub nicio forma neglijate.

8. Copilul vorbeste urat si face tot felul de gesturi nepotrivite

Pentru copiii de gradinita, poate fi foarte amuzant atunci cand scuipa cand scot limba, cand mananca zgomotos, cand incearca sa simuleze ca le vine sa vomite sau cand folosesc asa-numitul "vorbit cu prostii". In schimb, pentru noi, ca parinti, sunt comportamente cel putin deranjante sau total dezagreabile, mai ales atunci cand sunt savarsite in public.
Una dintre principalele cauze ale acestor manifestari este, potrivit psihologilor, "inceputul dezvoltarii simtului umorului". De asemenea, dorinta copilului de a fi la fel ca ceilalti, de a fi asimilat intr-un grup, de a-si demonstra independenta (faptul ca poate face tot ce vrea, fara a mai asculta de adultii din jur) sau noile "achizitii" de limbaj acumulate la gradinita, poate fi un alt factor esential in dobandirea unor deprinderi neplacute.
Inainte sa-ti certi si sa-ti pedepsesti copilul atunci cand il "prinzi" facand unele dintre lucrurile mentionate mai sus, nu uita ca folosirea unui ton calm, ferm si adoptarea unei atitudini pozitive vor putea avea efectele asteptate. In plus, stabilirea unor reguli foarte clare cu privire la cum trebuie sa ne comportam atat acasa, cat si in public, precum si expunerea clara a consecintelor ce deriva din incalcarea lor, sunt alte elemente ce iti pot fi de un real ajutor.
Nu in ultimul rand, aminteste-i mereu copilului ca nu este amuzant sa foloseasca un anumit limbaj/anumite gesturi in preajma adultilor, ci doar alaturi de prietenii de varsta lui.

 

Surse:
http://www.dr-mom/blog/bad-habits/
http://www.kidzpoint.com/parenting-articles/preschool-kindergarten/behaviour-problems/view/nose-picking-kid/index.html
http://www.parenting.com/article/breaking-bad-habits
http://www.parents.com/kids/development/behavioral/stopping-bad-influences/

Surse poze:
http://cache3.asset-cache.net/gc/

http://www.familytucsondentist.com/images/services/thumb-sucking.jpg

Articolul urmator
5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță de 13 ani cu leucemie devine înger păzitor pentru alți copii bolnavi. „Dorința mea este ca alți copii să-și poată împlini dorințele”
    O fetiță de 13 ani cu leucemie devine înger păzitor pentru alți copii bolnavi. „Dorința mea este ca alți copii să-și poată împlini dorințele”

    Chiar dacă stau zi de zi sub amenințarea unor boli grave, anumite persoane nu uită să se gândească și la suferința celor aflați într-o situație similară. Printre...

    A fost abandonat de propriul tată dar a devenit tată „virtual” pentru alți copii abandonați. Îi învață noțiuni elementare despre viață
    A fost abandonat de propriul tată dar a devenit tată „virtual” pentru alți copii abandonați. Îi învață noțiuni elementare despre viață

    Un bărbat care nu a avut niciodată parte de iubirea și sprijinul tatălui său a lansat un canal de Youtube prin care dă sfaturi băieților mai mari sau mai mici, îi ajută cu...

    Va împărtășesc povestea mea ca să mă asigur că alți copii nu vor trece prin ce a trecut copilul meu
    Va împărtășesc povestea mea ca să mă asigur că alți copii nu vor trece prin ce a trecut copilul meu

    Disneyland este locul în care visele devin realitate pentru majoritatea copiilor. Pentru o familie de peste hotare, în schimb, o vizită la parcul de distracții s-a transformat...

    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani
    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani

    Ajunsă la vârsta de doar trei anișori într-o casă de tip familial, Cosmina și-a văzut la maturitate visul devenit realitate. La vârsta de 28 de ani, după peste un...

    Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi
    Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi

    Nathalie a fost diagnosticată cu cancer în clasa a 7-a. În timpul unui control de rutină, medicul a descoperit că fata avea un tip de cancer silențios, în stadiul 4,...

    Reacția unui tată după ce a văzut o filmare în care fiul lui este agresat de alți copii
    Reacția unui tată după ce a văzut o filmare în care fiul lui este agresat de alți copii

    În cazul în care copilul tău ar ajunge să fie agresat și jefuit, nu doar că vei fi în stare de șoc și nu ți-ar veni să crezi ce i s-a întâmplat, dar vei...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

    Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

    © 2024 Qbebe