Copilul nu stie sa piarda

Copilul nu stie sa piarda

Irina Olteanu - Redactor Senior

Situatia in care copilul nu stie sa piarda este mai des intalnita decat se poate crede. Cum se comporta copiii cand sunt invinsi, ce anume determina aparitia acestor manifestari si, mai ales, ce pot face parintii pentru a le fi alaturi celor mici veti afla de la doamna Elisabeta Putere, psiholog si psihoterapeut.

Doamna Elisabeta Putere psiholog, psihoterapeut si trainer coach http://psihologdeurgenta.ro https://www.facebook.com/psihologdeurgenta/ a avut amabilitatea de a ne ajuta in realizarea acestui articol:

Din ce motiv nu stiu sa piarda unii copii?

A pierde la un joc sau la o competitie sportiva este ceva dureros pentru un copil.
Exista copii care reactioneaza foarte dur in momentul in care pierd:
- vorbesc urat, tipa
- incep sa planga
- arunca obiectul jocului cu putere mare si cat pot ei de departe, fie ca este vorba despre un joc sau un obiect al vreunui sport pe care il practica (de exemplu mingea)
- daca a fost un joc de grup, va da vina pe ceilalti
- isi acuza partenerul ca nu a respectat regulile
- solicita inca o runda chiar daca sunt foarte obositi.

piarda

Infrangerea prezinta in general consecinte dramatice, dar ea ar putea fi acceptata. In cadrul unui grup, copilul va invata ca este necesar sa coopereze, dar si sa-si respecte adversarul; incet, incet va invata si sa piarda.
In acest context am dori sa facem referire la anumite discipline sportive (karate, lupte, dans, natatie, rugby, fotbal s.a.), in cadrul carora copilul va trebui sa invete sa se autocontroleze, autodisciplineze, sa-si gestioneze emotiile, sa-si asume riscuri, responsabilitati (inclusiv un posibil esec); in acest fel va invata sa inteleaga atat mecanismele infrangerii, cat si consecintele lui.

Iata si cateve motive generale pentru care unii copii nu vor sa piarda:
-pentru ca se considera mai buni;
-pentru ca nu concep ca altcineva poate fi mai bun;
-pentru ca se simt umiliti.

Cum trebuie sa procedeze parintii in aceste situatii?

A accepta, a tolera accesele de furie ale copilului in situatia in care pierde sau a-l lasa intentionat sa castige pentru a evita aceasta situatie constituie doua solutii care nu-l vor ajuta nicidecum in existenta sa ulterioara. In viata, ca si in cadrul jocurilor, trebuie sa ne asumam unele riscuri, nefiind siguri de rezultatul pe care il vom obtine. Sunt copii care se joaca pentru placerea jocului; ei stiu sa se joace necunoscand dinainte rezultatul jocului, stiu sa piarda fara a se enerva si stiu sa castige fara a jigni pe celalalt cu triumful lor. Toate aceste calitati se insumeaza sub denumirea de "spirit sportiv". Aceasta caracteristica ar trebui dezvoltata copiilor; dar ea nu apare in mod spontan si este dificil de cladit inainte de varsta de noua sau zece ani.

piarda

Iata cateva exemple de atitudine pozitiva pe care parintii o pot adopta:
- Chiar daca nu a castigat jocul sau meciul respectiv, cu siguranta ca a avut anumite interventii spectaculoase sau importante in timpul jocului. Spune-i ce aspecte ale jocului lui ti-au placut si subliniaza faptul ca apreciezi efortul depus de copil pe tot parcursul jocului. Rezumand, apreciaza partile reusite ale jocului copilului
- Din esec, o persoana inteligenta stie sa extraga aspectele cele mai importante care l-au facut pe adversar sa castige. In acest fel vei putea identifica lipsurile pe care le ai si vei putea sa-ti imbunatatesti tactica. Explica-i copilului ca esecul trebuie asumat si recunoscut. Si astfel esecul se transforma intr-o modalitate de a se cunoaste si de a afla propriile capacitati. In acest fel ii vei arata copilului ca a pierde reprezinta o ocazie de a invata.
- Parintii reprezinta principala sursa de la care se inspira si de la care invata copiii cum sa se comporte. Modalitatile adoptate de catre parinti pentru a face fata unor stresori vor fi preluate de copilul vostru. De aceea ar fi bine sa gasiti o modalitate cat mai rezervata de a va exprima furia, mania atunci cand pierdeti. Si nu uitati ca sunteti un model pentru propriul copil.
- Cand copilul are un esec, de fapt este o ocazie pentru a intelege ca acest lucru se poate intampla tuturor oamenilor si ca exista diferite modalitati cu ajutorul carora poti trece peste respectiva situatie dificila. Vorbeste-i deschis despre situatiile in care si tu ai pierdut.

Este important sa-l inveti sa piarda. Dar explica-i faptul ca este imposibil sa castige mereu sau sa fie primul in orice situatie.
Cand va jucati impreuna si tu pierzi, spune-i: "Mi-a placut, hai sa ne mai jucam!" In situatia in care el pierde, ii poti spune "De aceasta data am castigat eu, dar era gata-gata sa ma prinzi, sa ma invingi!" In acest fel, avand ca exemplu comportamentul parintelui cu care se joaca, va privi esecul, pierderea lui, ca pe o provocare in sensul de a se mobiliza astfel incat data viitoare sa castige el, dar fara a se manifesta in vreun mod negativ.

Citeste si:

5 trucuri pentru un copil sociabil 

Ce sfaturi aveti pentru parinti?

Nu minimalizati esecul! Unii parinti pornesc de la ideea ca daca nu vor acorda importanta evenimentului, copilul il va uita repede, iar tristetea si supararea vor disparea. Insa, este posibil ca efectul sa fie altul, adica sa simta ca nu i se acorda suficienta atentie si importanta. Dupa aflarea unui rezultat slab la un concurs sau dupa pierderea unei competitii, copilul are nevoie de un interval de timp atat pentru a se obisnui cu ideea esecului, cat si pentru a se echilibra emotional. De aceea, asteapta sa treaca o perioada de timp si mai apoi analizati impreuna situatia care ar fi putut schimba rezultatul. Evidentierea greselilor si oferirea de sfaturi va avea loc dupa trecerea acestei perioade de timp.

Invata-ti copilul sa numeasca emotiile si trairile pe care le are. In acest fel va reusi sa cunoasca mai bine spectrul de emotii si sa le identifice mai usor chiar si la alti oameni. Ajuta-l sa faca deosebirea intre suparare, furie, frustrare, tristete etc. Astfel, ii va reusi sa-i inteleaga pe cei din jur.

In momentul in care copilul a pierdut un joc, un meci, cautati impreuna anumite modalitati prin care sa isi descarce emotiile negative pe care le traieste. Si nu le interziceti copiilor sa isi exprime emotiile negative. Mai ales in cazul baietilor exista stereotipul ca nu trebuie sa planga sau sa isi exprime tristetea.

Lauda efortul depus de copil si nu uita sa evidentiezi faptul ca in orice concurs exista invinsi si invingatori, dar nu rezultatul obtinut este cel mai important, ci dobandirea unor abilitati sau cunostinte in urma participarii.

Multumim doamnei Elisabeta Putere pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță a fost pe punctul să-și piardă viața după un mic incident cu căruțul de cumpărături. Cât de periculos este să plimbi copilul în căruțul de la supermarket?
    O fetiță a fost pe punctul să-și piardă viața după un mic incident cu căruțul de cumpărături. Cât de periculos este să plimbi copilul în căruțul de la supermarket?

    O mămică din Australia avertizează părinții care își pun copiii mici în căruțurile de cumpărături, după ce fetița ei s-a lovit la cap din cauza unui căruț care s-a...

    Zodiile care fug de conflictele amoroase. Se tem să nu-și piardă sufletul pereche
    Zodiile care fug de conflictele amoroase. Se tem să nu-și piardă sufletul pereche

    De teamă să nu își piardă relația cu sufletul pereche, unii nativi ai zodiacului preferă să își asundă nemulțumirile pentru a nu genera conflicte greu de gestionat....

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    A născut copilul altei mame fără să știe! Eroarea medicilor i-a distrus viața
    A născut copilul altei mame fără să știe! Eroarea medicilor i-a distrus viața

    Din dorința de a avea mai mulți copii, unele cupluri aleg să apeleze și la fertilizarea in vitro. Așa a procedat și un cuplu din SUA, părinții confruntându-se cu un adevărat...

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    „Încă fac baie cu copilul meu de 7 ani. Mi se pare normal să știe cum arată un corp de adult”
    „Încă fac baie cu copilul meu de 7 ani. Mi se pare normal să știe cum arată un corp de adult”

    O mamă își expune decizia controversată de a face baie cu copiii ei, inclusiv cu băiețelul în vârstă de 7 ani. Deși este aspru criticată în mediul online,...

    © 2024 Qbebe