Copilul plangacios: cauze, solutii si interpretari de la specialist

Copilul plangacios: cauze, solutii si interpretari de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sunt multi parinti care se confrunta cu diverse situatii incomode cauzate de un copil plangacios. Din ce cauze plange un bebelus, respectiv un copil prescolar sau scolar, la ce solutii puteti apela, alaturi de o multime de sfaturi de la specialist, doamna Elisabeta Putere, psiholog si psihoterapeut, veti descoperi in randurile urmatoare.

Doamna Elisabeta Putere psiholog, psihoterapeut si trainer coachhttp://psihologdeurgenta.ro https://www.facebook.com/psihologdeurgenta/ a avut amabilitatea de a ne ajuta in realizarea acestui articol:

Din ce motive plange excesiv un copil (incadrat drept plangacios)?

Pentru a raspunde cat mai elaborat la aceasta intrebare, trebuie sa defalcam raspunsul conform categoriilor de varsta.
Asadar, referindu-ne la bebelusi, putem arata ca in general ei plang din doua motive: unul dintre aceste motive ar fi lipsa de confort, in momentul in care ii deranjeaza ceva, iar celalat motiv se refera la nevoia de comunicare. Uneori plansul bebelusilor ni se pare foarte stresant, dar trebuie sa subliniem faptul ca pentru ei este exact invers, plansul este un mod de a se descarca, de a-si reveni dupa o perioada stresanta. Insa, motivul principal pentru care un bebelus plange, de cele mai multe ori este din cauza unei probleme de confort.

plange

Referindu-ne la copiii cu varsta de 2 - 3 ani, putem spune ca ei plang pentu ca "le merge". Plansul reprezinta modul lor eficient si rapid de a obtine ceea ce vor, cu riscul de a calca nervii parintilor sau al bunicilor. Copilul cu timpul si-a dat seama ca, daca apeleaza la vocea plangacioasa si stridenta, ii va face pe adulti sa se intoarca rapid spre el si sa se concentreze pe ceea ce are el de spus. Acesta este momentul in care adultul intra in cercul vicios al comportamentului inadecvat si chiar intareste acest comportament. Ideal ar fi ca adultul sa ii spuna "nu te ascult cand vorbesti asa, ci doar daca imi vorbesti cu voce normala"; dupa care, sa isi tina promisiunea. In schimb, majoritatea adultilor bruscheaza copilul sau chiar il plesnesc, ori se lasa manipulati si ii indeplinesc pe loc, orice dorinta.

Comportamentul plangacios si tanguitor al copilului are la baza o frustrare. Pana pe la varsta de 5 ani copilul, chiar daca reuseste sa se controleze, inca nu reuseste sa formuleze o cerere logica; si tocmai pentru ca nu reuseste sa jongleze cu cuvintele, el recurge la ceea ce deja stie ca ii aduce succesul si anume, plansul. Se stie ca atunci cand bebelusilor le este foame, sete sau cand sunt obositi, apeleaza la semnalul lor de alarma: plansul. In acest fel atrag atentia adultilor ca au o problema, iar acesta tactica este adoptata si atunci cand sunt mai mari, in vederea captarii atentiei totale a adultilor.

In jurul varstei de 3 si chiar 4 ani apare cu comportament specific, ce se manifesta in momentul in care copilul isi da seama ca nu mai are succes cu scancetele, gesturile dramatice, plansul fals, vocea nazala etc. Dar daca un copil poate determina adultul sa se razgandeasca asupra aplicarii unei reguli, chiar si numai odata, i se da de inteles ca regulile sunt niste chestii care pot fi ignorate si nu trebuie decat sa se straduiasca suficient pentru aceasta.

Ajuns la scoala, acest copil va manifesta un comportament ostil fata de reguli si de disciplina scolara, va suporta cu greu schimbarile de ritm impuse de scoala. Va avea nevoie de manifestari speciale din partea cadrelor didactice, respectiv manifestari de afectiune; va suferi la fiecare tachinare venita din partea colegilor.

Ce solutii pot aborda parintii in acest sens?

Studiile de specialitate demonstreaza ca 9 din 10 parinti aplica pedepse verbale copiilor lor. Cele mai frecvente pedepse sunt insultele, ridicatul vocii, injuriile, sarcasmele. Dar si pedepsele fizice ocupa inca, un loc important (de peste 70%) in ceea ce priveste comportamentul parintilor fata de copiii lor plangaciosi. Desigur, aceste pedepse trebuie evitate, intrucat ele nu fac altceva decat sa intareasca, sa accentueze atitudinea plangacioasa a copilului.

plangacios

In cazul in care copilul apeleaza la planset pentru a atrage atentia sau de fiecare data cand i se face cea mai mica observatie iata cum ar fi bine sa procedati:

- nu ridica vocea la el, nu te amuza, nu il tachina,
- nu-l menaja prea mult si nu fii prea protectiv daca ceilalti copii din jurul lui (frati, colegi, prieteni etc.) il tachineaza. Daca il menajezi ori de cate ori incepe sa planga sau daca nu-l lasi sa se joace cu restul copiilor de teama sa nu-i raneasca sentimentele, pe termen lung ii vei face mai mult rau decat bine.
- modul in care copii isi pot dezvolta stima de sine este prin activitati si interrelationarea cu colegii lor. Or, daca este cocolosit prea mult, el va sti ca poate iesi din orice situatie neplacuta daca incepe sa planga. Si cand lucrurile nu merg asa cum vrea el, poate sa dea fuga la mami.

Ce sfaturi aveti pentru parinti?

Majoritatea copiilor care trec printr-o faza „plangacioasa" isi revin cu timpul, dar asta doar daca parintii ii invata anumite modalitati eficiente de a face fata circumstantelor negative.

- Prima regula se refera la consecventa de care parintii (adultii din preajma copiilor) trebuie sa dea dovada. Pentru aceasta, cea mai la indemana solutie este aceea de a stabili un set de reguli simple, scurte, enumerate cat mai clar. Apoi, sa va tineti de ele si sa nu le incalcati, sa nu va lasati induplecati chiar daca copilul incepe sa planga. Invata-l si demonstreaza-i ca atunci cand spui o vorba, asa ramane, iar protestele copilului nu va schimba cu nimic situatia. Aplicati regulile in mod consecvent.
- De o mare importanta este acordajul cu partenerul, cu bunicii, cu bona si cu oricine altcineva are grija de copil, care se implica in educatia copilului. Copilul va incerca sa testeze limitele fiecarui adult, pana cand cineva ii va face pe plac. Dar regulile trebuie aplicate intr-un mod sustinut.
- In cazul in care simti tu, ca adult ca o iei razna, ca esti pe cale sa iti pierzi calmul, nu lasa sa se vada asta la exterior. Altfel, nu vei face decat sa inrautatesti situatia. De aceea inspira adanc, numara pana la 5 sau pana la 10 (pana la cat simti tu nevoia ca sa te linistesti) si actioneaza ferm, dar cu blandete. Reactionand cu calm, ii veti oferi copilului un model bun de urmat, pe care copilul il va copia, in cele din urma, in situatiile de furie, de suparare, de stres.
- Daca totusi nu te poti calma imediat, du copilul intr-un loc securizat, pune mana pe telefon si suna-ti partenerul, cea mai buna prietena, o alta mamica de care te simti apropiata. Discutia te va ajuta sa te calmezi.
- Nu reactionti negativ, nu il certati, nu ridicati vocea la el, ci demonstrati-i ca atitudinea lui plangacioasa nu il va ajuta sa obtina ce isi doreste. Consoleaza-l si asteapta pana se calmeaza si abia atunci ofera-i ceea ce cere, bineinteles, daca se poate.
- Determinati-l sa faca altceva, sa rada (strambati-va, gadilati-l), sa uite de plans. Bineinteles ca nu va functiona mereu, dar incercati.
- Cand copilul s-a linistit si este dispus sa va asculte, ghideaza-l in directia corecta si explica-i in termeni pe care el ii poate intelege. Invata-l sa roage politicos, fara tipete, fara mofturi, indiferent ce vrea sa ceara.
- Schimbati decorul, adica iesiti cu el din camera sau din magazin. Astfel se va modifica si comportamentul copilului.

Acestea ar fi cateva sfaturi pentru parintii copiilor plangaciosi. E posibil ca un parinte sau o alta persoana din anturajul copilului sa nu vada ceva in neregula in acest tip de comportament, dar trebuie sa subliniez ca el devine mai vizibil odata cu inaintarea in varsta cand copilul, devenit adolescent, prezinta dificultati de adaptare sociala, de interactiune cu alte persoane sau de realizare a anumitor activitati.

Sensibilitatea este de fapt, o trasatura pozitiva, dar numai daca ii arati copilului tau cum sa-si controleze emotiile si sentimentele si sa nu se lase controlat de acestea. Nu vrei un copil care isi ascunde sentimentele. Vrei un copil care poate prelua controlul in orice situatie si poate reactiona in modul cel mai pozitiv. 

Daca copilul tau vine la tine plangand pentru ca s-a descurcat prost la un test, scoate mai intai in evidenta intrebarile pe care le-a facut bine inainte de a te concentra pe cele pe care le-a gresit. Lasa-l sa stie ca tu intelegi ca aceste intrebari au fost destul de grele pentru el si de aceea esti foarte mandra de el ca a reusit sa le faca pe celalalt corect, apoi sugereaza-i sa petreceti putin timp impreuna si sa incercati sa rezolvati intrebarile la care a gresit.

Multumim doamnei Elisabeta Putere pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

    Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Susține imunitatea cu soluții eficiente și inovatoare
    Susține imunitatea cu soluții eficiente și inovatoare

    Un sistem imunitar puternic care să ne țină cât mai mult departe de răceli în sezonul rece sau să ne ajute să ne recuperăm mai ușor atunci când apar diverse...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist
    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

    Printre cele mai importante provocări cu care te poți confrunta când ești părinte se numără și aceasta: să-ți convingi copilul să meargă seara la culcare. Astfel, pe...

    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

    Usturimea la urinare este o problemă frecvent întâlnită și poate avea multiple cauze, variind de la infecții ale tractului urinar până la afecțiuni mai grave. Este...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

    Printre cele mai cunoscute tulburări de somn la copii se regăsesc udarea patului noaptea (enurezis nocturn), sindromul picioarelor neliniștite, scrâșnitul dinților, mersul...

    © 2024 Qbebe