Jucaria de confort: de ce copilul nu se desprinde de ea?

Jucaria de confort: de ce copilul nu se desprinde de ea?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranta ca te-ai aflat cel putin o data in situatia de a incerca sa-ti separi copilul de un obiect/ de o jucarie pe care le-ar fi vrut in permanenta in preajma, atat in timpul zilei, cat si pe timpul noptii. Trebuie sa stii insa ca nu esti singura, intrucat s-a estimat ca peste jumatate dintre copiii occidentali se ataseaza de o "jucarie de confort", in conditiile in care, de obicei, sunt invatati sa doarma separat de parinti de la o varsta foarte frageda.

Inainte de a-ti certa copilul, de a-i spune in permanenta ca nu are nevoie de o astfel de jucarie, de a o face pierduta sau de a recurge la orice alte metode de a-l face sa renunte la ea, ia in considerare faptul ca nu asisti la un fenomen neobisnuit, ci doar la o "etapa de tranzitie". Mai exact, este vorba despre incercarea copilului de a-si asigura confortul emotional, de a se adapta la schimbari (de exemplu, la mersul la cresa sau la gradinita), in contextul in care nu mai esti tot timpul in preajma sa. Iata de ce nu trebuie sa-ti implici copilul intr-un proces de rupere, de separare brusca si definitiva de "jucaria de confort", ci sa-l ajuti sa-si gaseasca in mod natural resursele pentru a fi capabil sa devina tot mai independent fata de ea.  

I. De cand incepe copilul sa aiba nevoie de o "jucarie de confort"?

Inca de la cateva luni si chiar pana ajung la gradinita sau la scoala, copiii se ataseaza adesea de "obiecte de confort". Conform specialistilor, acestea constituie de fapt "obiecte de tranzitie", ce le ofera o stare de bine si "un sentiment al securitatii, ajutandu-i sa se linisteasca si sa se confrunte cu multitudinea de emotii si experiente noi" din fiecare zi.

In contextul in care copiii descopera din ce in ce mai multe lucruri noi si devin din ce in ce mai independenti de parinti, "obiectele de confort" le usureaza tocmai tranzitia de la dependenta la independenta, de la siguranta permanenta pe care o aveau in preajma lor la necesitatea de a face fata provocarilor venite din exterior (cum ar fi: dormitul separat de parinti, deprinderea cu folosirea olitei, mersul la gradinita s.a). Iata de ce, indiferent ca este vorba de o jucarie de plus, de o paturica sau de orice alte obiecte cu care sunt familiari (de ex: un prosopel, bucatele de diverse materiale, chiar hainele mamei etc.), acestea trebuie sa fie placute la atingere, parfumate si ii sprijina in diminuarea anxietatii de separare si a altor temeri (spre exemplu, teama de intuneric, de monstrii imaginari etc.)

Studiile psihologilor au demonstrat ca peste 70% dintre copii prefera jucariile in locul altor obiecte de confort, iar cei mai multi copii in jurul varstei de 2 ani prefera sa aiba in preajma un asemenea obiect. Uneori, pe langa detinerea unei jucarii, copiii pot apela si la diverse gesturi "de confort", cele mai cunoscute fiind suptul degetului mare de la mana, trecerea mainii prin par sau introducerea degetului in nas.

Chiar daca detinea unei "jucarii de confort" ne ingrijoreaza adesea, expertii precizeaza faptul ca nu avem de-a face cu o problema grava. Atata timp cat copilul isi doreste sa aiba in mediul sau si o asemenea jucarie, dar continua sa isi manifeste interesul si fata de alte activitati, totul este in ordine. Dar in cazul in care copilul este atat de atasat atat de mult de aceasta si chiar renunta la a desfasura activitati pentru a nu renunta nicio clipa la ea sau chiar o prefera in locul unor persoane, atunci avem de-a face cu o situatie ingrijoratoare. Poate fi semnul ca exista ceva ce interfereaza cu sentimentul de securitate al copilului, ca anxietatea este la un nivel profund, ceea ce necesita un consult de specialitate (la medicul pediatru si eventual la un psiholog). Nu in ultimul rand, poate fi vorba si de faptul ca un copil se ataseaza prea puternic de o "jucarie de confort" intrucat nu primeste suficienta afectiune din partea parintilor.
Odata ajuns la gradinita si la scoala (cam intre 4 si 6 ani), copilul isi va arata, in general, din ce in ce mai putin interes fata de "jucaria de confort", din urmatoarele motive: pur si simplu este mai interesat de noile activitati, observa ca ceilalti copii nu detin jucarii de acest tip si ii este rusine sa nu fie luat drept "bebelus", si-a dat seama ca poate face fata noului mediu fara ea. Totusi, nu se va indura inca sa se lipseasca definitiv de aceasta.

II. Cum sa procedezi pentru a-ti ajuta micutul sa apeleze din ce in ce mai putin la "jucaria de confort"

Asa cum am mentionat anterior, cei mai multi dintre copii se ataseaza de o "jucarie de confort" pentru a se simti alaturi de parinti chiar si cand nu se afla in preajma lor, dar si pentru a face fata mai usor momentelor in care sunt "speriati, stresati sau ingrijorati". Mai mult, cu timpul, se vor separa de ea treptat, in mod natural, fara a fi nevoie ca tu sa faci ceva special in acest sens.
Daca ai un copil mai mare de 2 ani si va pregatiti pentru gradinita, iata cum ai putea sa-l sprijini pentru a deveni mai putin dependent de "jucaria" sa de confort, fara a ajunge inca la o separatie brusca, ce l-ar putea afecta puternic. Ia in calcul faptul ca aceasta jucarie este practic un "obiect de tranzitie" spre castigarea unei independente din ce in ce mai mari, care se va obtine insa cu timpul.

1. "Nu incerca sa-l pacalesti spunandu-i ca jucaria s-a pierdut"
Incearca sa ai in vedere faptul ca, pentru un copil, "jucaria de confort" reprezinta o legatura importanta cu universul sau apropiat, in care s-a dezvoltat pana in prezent. Asa ca orice tentatie de a-i sugera ca jucaria s-a pierdut poate provoca multe lacrimi si un stres inutil.
In loc sa-l certi si sa-l cicalesti, spunandu-i ca nu are nevoie de jucaria respectiva, mai bine straduieste-te sa-i arati ca iti pasa si tie de ea. Nu in ultimul rand, ia in calcul si diversi factori ce ar sta la baza unui stres suplimentar pentru copil, determinand, implicit, cresterea nevoii de a avea prin preajma o "jucarie de confort".

2. "Stabileste totusi niste limite"
Precizeaza-i copilului ca poate sa isi petreaca mult timp alaturi de jucaria sa, dar ca nu o puteti lua chiar peste tot. Din acest punct de vedere, invoca faptul ca aceasta este regula familiei voastre.
De pilda, spune-i ca isi poate lua jucaria la o plimbare prin magazin, dar ca nu o puteti lua in masina atunci cand aveti multe cumparaturi, intrucat poate fi strivita sau se poate pierde.
Ii poti mentiona si ca este in regula sa o ia seara in pat daca se simte speriat/a, dar ca ar fi mai bine sa o lase acasa atunci cand va duceti in parc (pentru a nu o pierde acolo).
Cu timpul, vei observa ca micutul va apela la jucarie doar in anumite momente, fara sa mai aiba nevoia de a o avea permanent alaturi.

3. "Nu uita sa achizitionezi si o dublura a jucariei de confort"
Desi ai momente in care consideri ca nu ar fi rau ca jucaria sa se piarda, gandeste-te la cat de trist ar fi copilul daca s-ar intampla brusc asa ceva. In plus, exista riscul ca el sa devina si mai atasat de astfel de obiecte atunci cand nu mai are acces la ele.
Ideal este sa faci rost de o dublura sau de o alta jucarie, evitand astfel ca micutul sa aiba un stres prea puternic. Daca nu reusesti sa faci rost de una identica, macar gaseste una asemanatoare, avand in vedere ca puiul tau isi va transfera afectiunea catre aceasta, incercand sa se simta cat mai confortabil.

4. "Mentine jucaria curata!"
Stim cat de dificil poate fi sa-ti convingi micutul ca si jucaria sa are nevoie sa fie curata si parfumata. Este foarte important sa o mentineti curata, intrucat, mai ales in cazul celor mai micuti, exista posibilitatea ca aceasta sa fie introdusa in gurita.
In cazul in care nu reusesti sa o i-o iei de buna voie pentru a o curata, incearca una dintre urmatoarele solutii:
• da-i-o sa faca baie impreuna sau pur si simplu spalati-o impreuna
• pe furis, cand doarme adanc, ia-o de la locul ei. O vei spala, o vei usca si i-o vei reda cat mai repede, pana se trezeste.

 

5. "Distrage-i atentia de la jucarie"
De cele mai multe ori, copilul simte nevoia sa aiba "jucaria de confort" aproape in special la ora de culcare, cu atat mai mult cu cat a inceput sa doarma separat de tine.
Pentru a-l determina sa nu mai fie atat de dependent de ea in acele momente, poti apela la un "truc" simplu: citeste-i o poveste si prefa-te ca esti unul dintre personajele sale preferate.
Si pe timpul zilei poti reduce timpul pe care copilul il petrece in preajma "jucariei de confort". O modalitate de a face acest lucru este sa petreci cat mai mult timp alaturi de el, daruindu-i atentie si afectiune, implicandu-l in activitati agreabile precum: mersul in parc, joaca impreuna, timpul petrecut impreuna in timp ce tu incerci sa te implici in diverse activitati casnice (de exemplu, sa pregatiti prajiturele).
Incercand solutiile de mai sus, vei reusi sa-ti faci copilul sa uite de "jucaria de confort" pentru un timp si sa desfasoare activitati ce-i vor fi utile.

III. Mersul la gradinita si "jucaria de confort"

Pentru orice copil, mersul la gradinita reprezinta o mare schimbare, fiind prima separare mai serioasa de universul sau apropiat. Iata de ce, oricat ne-am stradui, este o schimbare ce ii provoaca stres copilului, obligandu-l sa se adapteze la o multime de lucruri noi. In aceste conditii, poate simti nevoia sa apeleze la "jucaria de confort" pentru a se alina, pentru a se simti inca legat de tine si de ceea ce inseamna acasa.

Chiar daca te ingrijoreaza faptul ca gradinita se apropie si copilul tau inca nu se poate desparti de "jucaria de confort", nu uita ca nu se va putea separa in totalitate de ea. Ceea ce poti face este doar sa-l ajuti sa treaca mai usor peste momentele in care va realiza singur ca "va trebui sa infrunte lumea" fara jucaria respectiva. Pentru a-ti fi mai usor, inspira-te din variantele de mai jos:

Acorda-i copilului ragazul necesar pentru a se obisnui cu ideea ca nu va mai avea permanent alaturi "jucaria de confort"- Psihologii ne sfatuiesc sa nu ii luam copilului jucaria chiar in apropierea inceperii gradinitei, intrucat o separare brusca ii va provoca temeri si ii va accentua sentimentul de insecuritate. Trebuie sa te ocupi de reducerea timpului petrecut de copilul tau in preajma ei inca din perioada verii, pregatindu-l pentru clipele in care nu va mai putea petrece tot atat de mult timp cu jucaria sa.

Da-i motive concrete pentru a nu mai avea tot timpul o "jucarie de confort" - Este suficient, de exemplu, sa-i explici ca acum este fetita/ baietel mare si ca jucaria poate sa stea mai mult in casuta ei. Nu uita sa adaugi ca jucaria o/il va astepta mereu acasa cand se intoarce de la gradinita. De asemenea, poti sa aduci jucaria sa "isi ia la revedere" de la copil atunci cand va pregatiti de plecarea la gradi.

Aplica "metoda pasilor marunti"- Incepe prin a-si spune copilului ca poate sa stea cu jucaria acasa sau in masina, dar ca nu o poate lua la cumparaturi. In cazul in care iti spune ca o vrea la gradinita, fa un mic compromis: lasa-l sa o ia cu el o saptamana si apoi sa o lase casa cel putin doua zile. Astfel, ii vei acorda ragazul sa inceapa sa se obisnuiasca fara prezenta ei. Nu in ultimul rand, poti sa ii oferi cate un abtibild-steluta pentru fiecare zi in care nu si-a luat jucaria la scoala, iar la sfarsitul saptamanii poti chiar sa ii dai o mica supriza (o jucarioara, de exemplu).

Ofera-i un inlocuitor- In loc de jucarie, ii poti da copilului un alt obiect care sa-l ajute sa treaca mai usor peste anxietatea de separare. De exemplu, unii copii se multumesc cu o fotografie a ta, cu un servetel sau pur si simplu cu o bucatica dintr-o haina veche, toate acestea amintindu-le de casa si de parinti.

Ai rabdare si alege momentul potrivit- In cazul in care copilul a trecut recent printr-o trauma (cum ar fi moartea unuia dintre bunici, un eventual divort etc.), nu are nici un rost sa-i provoci si tu un stres suplimentar, certandu-l si explicandu-i ca nu are nevoie de "jucaria de confort". Gandeste-te cat de greu iti este si tie sa treci prin asemenea lucruri si ca, apeland la jucarie, copilul incearca sa-si aline suferinta. Mai bine ai rabdare, clipele dificile vor trece, iar copilul se va calma si implicit va redeveni capabil sa-si mai diminueze interesul pentru "jucaria de confort".

 

Surse:
http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Transitional-Objects.aspx
http://www.parenthood.com/article/why_kids_need_their_cozy_comfort_objects.html#.VIWxRWfC5SM
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/behavioral/lovey
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/social/6-tips-for-weaning-your-childs-comfort-object/
http://www.todaysparent.com/kids/preschool/object-of-affection-comfort-objects/
http://www.theguardian.com/science/2007/mar/09/psychology.uknews

Articolul urmator
Probleme de socializare: cum le recunoști la copilul tău și ce este de făcut?
Probleme de socializare: cum le recunoști la copilul tău și ce este de făcut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a descoperit mucegai în jucaria de dentiție a fiicei sale
    O mamă a descoperit mucegai în jucaria de dentiție a fiicei sale

    Primii dințișori ai celor mici apar, de obicei, în jurul vârstei de 4-6 luni. Manifestările erupției dentare nu sunt la fel la toți copiii, însă îți poți da...

    Eu sunt sursa constantă de confort a copilului meu
    Eu sunt sursa constantă de confort a copilului meu

    „Fiind mamă singură, nu am reușit să-i ofer fiului meu toate experiențele pe care și le-ar fi dorit, cum ar fi multe vacanțe sau tot felul de aventuri. Însă un lucru...

    Apelul disperat al unei mame care a pierdut jucăria de pluș ce conținea cenușa fiului ei
    Apelul disperat al unei mame care a pierdut jucăria de pluș ce conținea cenușa fiului ei

    Pierderea unui copil reprezintă cea mai dureroasă experiență prin care poate trece un părinte. În aceste condiții, nu este de mirare că se caută cele mai diverse soluții...

    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor
    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor

    Fetița mea de 11 ani nu prea se mai joacă cu jucării de pluș, dar recent a făcut obsesie pentru broscuța sa interactivă de pluș pe care o are de la naștere. Toată ziua se plimba cu...

    Nu aș fi vrut ca fiica mea să se joace vreodată cu o păpușă Barbie, dar jucăria i-a fost alinare în timpul luptei cu cancerul
    Nu aș fi vrut ca fiica mea să se joace vreodată cu o păpușă Barbie, dar jucăria i-a fost alinare în timpul luptei cu cancerul

    Această mamă de peste Ocean era sigură că nu îi va cumpăra fiicei sale niciodată o păpușă Barbie, pentru că nu a fost niciodată de acord cu ceea ce reprezintă această...

    Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!
    Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!

    Știai că inițial, plastilina a fost gândită ca un produs pentru curățarea funinginei de pe tapet? Aceasta a fost creată acum mai bine de 100 de ani, în 1912, de către o...

    O mamă din Galați și-a abandonat copilul de 5 ani pe stradă pentru că nu o asculta.  Ore în șir copilul și-a așteptat mama, plângând
    O mamă din Galați și-a abandonat copilul de 5 ani pe stradă pentru că nu o asculta. Ore în șir copilul și-a așteptat mama, plângând

    O mamă de 29 de ani şi-a abandonat fiul de 5 ani pe o stradă din Galaţi, din cauză că nu o asculta, după ce l-a minţit că pleacă să îi cumpere covrigi.

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    © 2024 Qbebe