Pierogi, piroste sau coltunasii umpluti

Nota: 1.5 / 2 voturi  |  0 reviewuri  |  1183 vizualizari | de Isabela Polnar

Considerati o mancare taraneasca, pierogi sunt originari din Polonia, fiind, de fapt, ceea ce noi numim coltunasi. Sunt, de fapt, niste gogosi umplute, facute din aluat nedospit, care au ca umplutura de cele mai multe ori piure de cartofi, branza, ciuperci, carne sau smantana. In Romania ii umplem mai ales cu gemuri de fructe, si pe langa denumirea de coltunasi prezenta in Bucovina, ii stim si cu titlul de chiroste in Moldova, unde mai sunt umpluti si cu urda cu marar, iar in Transilvania "pirostile" sunt umplute si cu prune uscate fara samburi. Cu orice ai alege sa ii umplu, noi iti oferim reteta de baza pentru pierogi.

Timp preparare: 30 de minute
Varsta: 1 - 2 ani
Nivel dificultate: mediu
Prezent in categoriile: Deserturi, Finger Food, La foc, Fructe, Lactate, Legume, 30-60 minute, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Deosebite
Ingrediente principale: faina, oua




Trimite articolul pe email

Ingrediente pentru pierogi:

Pentru aluat:
3 oua;
230 g de smantana;
360 g de faina;
Un varf de cutit de sare;
1 praf de copt 

Pentru umplutura: 
1. De cartofi: 4-5 cartofi medii, 1 ceapa mica, 50 g de unt, 4 linguri de lapte (se prepara ca un piure, numai ca se adauga si ceapa calita tocata marunt, optional) 
2. De branza: 150 g de telemea de vaca, 3 linguri de smantana, 2 oua (se omogenizeaza toate ingredientele)  
3. De urda: 150 g de urda, 1 legatura de marar verde, 3 linguri de smantana, 1 ou (se omogenizeaza toate ingredientele)
4. Gem: 200 g de gem de fructe

Cum prepari pierogi:

Pentru a face aluatul, bate ouale cu smantana pana la omogenizare. Adauga faina, sarea si praful de copt si amesteca pana cand se formeaza aluatul. Framanta aluatul pe o suprafata pe care ai presarat putina faina. Imparte aluatul in 2 parti. Intinde prima jumatate de aluat cu facaletul si taie in forma si grosimea pe care o doresti. Pune in mijlocul fiecarui pierogi cate o lingurita de umplutura si lipeste marginea cu o furculita. pentru a le lipi mai usor umezeste marginea acestora cu apa. Pune o oala la foc si pune coltunasii la fiert intre 3 si 5 minute pana candincep sa pluteasca la suprafta apei. Scoate-i cu o lingura si serveste-i calzi. Pofta mare!

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 1.5
(2 voturi)

Retete culinare asemanatoare

Ardei umpluti cu branza de vaca Ardei umpluti cu branza de vaca
Cartofi umpluti cu legume Cartofi umpluti cu legume
Ardei umpluti cu orez si carne de curcan Ardei umpluti cu orez si carne de curcan
Dovlecei umpluti pentru bebelusi Dovlecei umpluti pentru bebelusi

Filtre retete culinare

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cu ce să NU te îmbraci dacă eşti mamăFustă sau rochie scurtă Mereu ne dorim sa fim feminine, cu atât mai mult cu cât devenim mame și vrem să ne demonstrăm noi însene că le putem face pe toate. Feminitatea însă, poate să vină și...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net