Culinarby
Qbebe

Rețeta celui mai pufos Cozonac de Crăciun, dezvăluită de experții în cozonaci

Rețeta celui mai pufos Cozonac de Crăciun, dezvăluită de experții în cozonaci

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi asociază Crăciunul cu aroma cozonacilor. Să pregătești un cozonac este o adevărată artă, ce necesită migală și pricepere. Efortul merită însă cu prisosință, astfel încât toți cei dragi să se bucure din plin de cel mai pufos cozonac de Crăciun. Pe parcursul ultimilor șapte ani, întregul Univers Gastronomic Bucate pe Roate s-a învârtit in jurul perfecționării cozonacilor. Istoria rețetei pe care echipa lor ne-o dezvăluie datează de peste 3 generații, dar a suferit multe modificări pentru a ajunge la gustul de azi. Pentru toți iubitorii de cozonaci de casa, această rețetă reprezintă căutarea fanteziei de Crăciun și cea mai potrivită alegere pentru sărbătorile de iarnă.

Rețeta celui mai pufos Cozonac de Crăciun, dezvăluită de experții în cozonaci
Timp preparare Timp preparare:
3 ore
Familie Varsta:
Familie
Nivel dificultate Nivel dificultate:
dificil
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, Finger Food, La cuptor, Iarna, Primavara, Prajituri, Cereale, Prajituri de Craciun, Craciun, Pasti, Pranz, Cina, Faina, Gustoase
Ingrediente Ingrediente principale:
faina, oua, drojdie, zahar, ulei, lapte, mirodenii, stafide, nuci, unt, cacao, coaja de lamaie, portocala

Ingrediente pentru 2 Cozonaci de casă pufoși, cu nucă și cacao

1 kg făină
60 g drojdie
200 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
5 gălbenușuri
500 ml lapte cald
100 ml ulei
100 g unt
1/2 linguriță sare
1 linguriță coajă de lămâie rasă
esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutura de Cozonac de casă pufos

2 linguri cacao
250 g nuci
100 g stafide
150 g zahăr
2 albușuri
1 linguriță rom
1/2 linguriță scorțișoară

Ingrediente pentru glazura Cozonacului de casă pufos

2 albușuri
150 g zahăr pudră
1 portocală
Timp de preparare: 3 ore

Cum se prepară aluatul Cozonacului pufos

 Pasul 1: Cernem făina într-un vas adânc, facem un „cuib" în care punem drojdia (topită cu zahăr într-o farfurie), 1 ou și 1 ceașcă mare de lapte călduț. Amestecăm aceste ingrediente bine, obținând un aluat. Se adaugă și uleiul, frământând aluatul pentru aproximativ 5 minute.
Pasul 2: Aluatul va fi lăsat la dospit și cât acesta va sta așa vom freca 5 gălbenușuri și 2 albușuri cu zahărul, sarea și zahărul vanilat, până când acestea se topesc.
Pasul 3: Turnăm această compoziție peste aluat, împreună cu laptele călduț rămas și frământâm aluatul cam 30 de minute.
Pasul 4: Încălzim untul și uleiul pe care le adaugăm în aluat. Frământăm în continuare. Nu uitați să puneți și coaja rasă de lămâie. Puneți aluatul la crescut, într-un loc cât mai cald.
După ce lăsăm aluatul la crescut, ne ocupăm și de umplutura cozonacilor.

Cum se prepară umplutura pentru Cozonacul pufos

Pasul 1: Nucile se dau prin mașină.
Pasul 2: După aceea nucile se amestecă cu zahărul, albușurile, stafidele, romul și scorțișoara.

Cum finalizăm prepararea Cozonacului pufos

Pasul 1: După ce am lăsat aluatul la crescut pentru aproximativ 1 oră, îl vom împărți în două.
Pasul 2: Întindem aluatul și punem pe el umplutura.
Pasul 3: Aluatul va fi împletit, pentru fiecare cozonac, ce va fi uns cu amestecul de albușuri, zahăr și zeamă de portocală.
Pasul 4: În funcție de tipul de cuptor, cozonacii vor fi dați la cuptor, la foc potrivit, pentru 50-60 de minute.

Cozonac cu umplutura de cacao si nuca

Poți comanda un Cozonac pufos cu nucă și cacao de la bucateperoate.ro.

Pentru Crăciun, comenzile se vor livra între 20 și 23 decembrie, în următoarele intervale orare: 10.00-13.00, 12.00-15.00, 14.00-17.00. Comanda minimă este de 2 cozonaci. De asemenea, cozonacul poate fi comandat online sau telefonic.

Logo Bucateperoate.ro

 

Articolul urmator
Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă
Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (11)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională
    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre
    Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre

    Știi genul acela de desert în care dai iama după o supărare, frustrare sau dezamăgire? Scotocind în străfundurile internetului după una dintre cele mai rapide și delcioase...

    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu
    Nu o suport pe mama celui mai bun prieten al copilului meu

    O mămică de peste granițe povestește, pentru site-ul scarymommy.com, că nu se înțelege deloc bine cu mama prietenului cel mai bun al fiului ei. Femeia spune că deși la...

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    M-am căsătorit cu tatăl celui mai bun prieten al fiului meu la sfatul acestuia
    M-am căsătorit cu tatăl celui mai bun prieten al fiului meu la sfatul acestuia

    Chiar dacă, la prima vedere, ai impresia că o anumită idee a copilului tău nu este realistă și nu are cum să fie pusă în practică, viața îți poate demonstra că te...

    Femeile roșcate simt mai multă durere la naștere? Ce spun experții!
    Femeile roșcate simt mai multă durere la naștere? Ce spun experții!

    Dintre toate culorile de păr, roșcatul natural se întâlnește cel mai rar. Din acest motiv, nu este de mirare că persoanele roșcate stârnesc mai multă curiozitate...

    Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol
    Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol

    Richard Hutchinson avea 0% șanse de supraviețuire când a venit pe lume. S-a născut cu 5 luni înainte de termen și a fost recunoscut de Guinness drept „cel mai prematur...

    © 2024 Qbebe