Sfaturi de la cei mai celebri bucătari din lume, dacă vrei să găteşti bine

Nota: 10 / 2 voturi  |  0 reviewuri  |  310 vizualizari | de Isabela Polnar

Bucătarii celebri ai lumii au căpătat notorietatea în lumea culinară datorită talentului lor, dar şi datorita capacităţii lor de a transmite mai departe informaţie utilă şi pentru bucătarii amatori şi micile gospodine de acasă. Noi am cules cele mai interesante şi mai importante sfaturi de la bucătari renumiţi precum Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Alton Brown, Ina Garten.

Timp preparare: 30 de minute
Varsta: Familie
Nivel dificultate: usor
Prezent in categoriile:
Ingrediente principale: bucurie, implicare si pofta de mancare




Trimite articolul pe email

Sfaturi culinare de la Jamie Oliver: nu există nicio scuză, oricine poate să gătească!

Jamie Oliver a început să gătească în pub-ul părinţilor săi pe vremea când avea numai 8 ani. A lucrat cu mulţi bucătari mari, şi a scris peste 10 cărţi de bucate. El surprinde mereu prin inventivitate dar şi prin simplitatea reţetelor sale. Prin modul său neconvenţional şi nepretenţios de a pregăti mâncarea, a revoluţionat bucătăria englezească şi a ajuns repede să fie cunoscut peste tot în lume. Sfaturile sale pot fi urmate de oricine, oricând şi oricum:

Chiar dacă eşti cea mai ocupată persoană din lume, tot trebuie să mănânci. În mai puţin de 30 de minute poţi prepara cele mai delicioase feluri de mâncare, trebuie doar să îţi doreşti asta. 

La fel ca atunci când învăţaţi să mergeţi pe bicicletă, să conduceţi automobilul sau să faceţi dragoste, s-ar putea ca la început să nu iasă totul bine, dar cu perseverenţă veţi avea rezultate incredibile!

Italian-Store-CupboardÎnainte de a începe să găteşti, redă bucătăriei scopul ei iniţial. Înlătură jucăriile copiilor, bonurile, facturile, cheile, portofelele, genţi sau alte astfel de minunăţii. Şi începe întotdeauna cu o chiuvetă curată şi cu vasele spălate.

Nu ţineţi în bucătărie ustensile pe care nu le folosiţi. Dacă găsiţi oale uriaşe sau dispozitive fanteziste pe care le folosiţi de două ori pe an pune-ţi-le în cămară. Nu aglomeraţi spaţiul de lucru cu ele. 

Lista mea cu ustensilele de care ai nevoie în bucătărie dacă vrei să găteşti bine şi rapid: robot de bucătarie, blender, cuptor cu microunde, mixer electric, ibric, tigaie grill, tigăi neaderente care pot fi folosite şi în cuptor (mare, medie şi mică), oală mare cu capac, cratiţă medie şi mică, ambele cu capac, vas de gătit la aburi cu 3 niveluri, tăvi pentru cuptor (mare, medie şi mică), gătar de sârmă, forme de brioşe din silicon, 3 cuţite de bună calitate (cuţitul bucătarului de 20-30 cm, cu lamă groasă, cuţit pentru decojit, cuţit pentru pâine), 2 tocătoare din plastic, 2 tocătoare mari din lemn, boluri de diferite mărimi, strecurătoare, sită fină, mojar şi pistil, presă de usturoi, cleşte de bucătărie, paletă pentru peşte, linguri de lemn, polonic, spumieră, spatulă, presă pentru cartofi, răzătoare fină de mână, cană de măsurat, cântar de bucătărie, linguri pentur măsurat, tel rotund, deschizător de conserve, lingură pentru îngheţată, folie de alumniu, hârtie de copt, folie de plastic pentru cuptorul cu microunde.

Lista mea cu ingredientele principale pe care trebuie să le ai mereu la îndemână: muştar Dijon, muştar dulce, ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline, ulei de susan, ulei de alune, oţet din vin roşu, oţet balsamic, făină cu agenţi de creştere, mălai, zahăr alb, zahăr brun, cacao, paste, tăiţei, năut la conservă, fasole roşie la conservă, roşii la conservă, orez basmati, migdale, cuburi de supă de pui, legume şi vită, curry, sos de soia, sare de mare, sare iodată, boia, scorţişoară, oregano uscat, frunze de dafin, chimen, mazăre congelată, foi de aluat congelat.

Dacă vrei să prepari mai repede ceva, taie în bucăţi mici. Puiul, de exemplu, dacă este tăiat în cuburi mici, poate fi gata în 10-15 minute.

Pentru a prepara orezul perfect, pune două măsuri de apă la o măsură de orez, puţină sare şi lasă la fiert până ce orezul a absorbit toată apa. Poţi condimenta orezul cu curry, şofran, mentă sau lămâie. 

Ai grijă la sare. Nu sunt un fan al mâncărurilor excesiv de condimentate, aşa cum nu îmi plac nici femeile care exagerează cu machiajul. Trebuie să ştii că este acolo, dar să nu îl observi. Aşa şi cu sarea, pune câte puţină, până ce ajungi la gustul dorit. Dacă faci o mâncare bazată pe brânză sau bacon, nici nu ai nevoie de sare, dacă vrei ca ai tăi copii să mănânce legume, pune sare peste ele. 

Ierburile şi mirodeniile sunt cheia unei alimentaţii sănătoase. Înainte de medicamente şi anitbiotice ele erau cele care vindecau boli. Dacă le lui în mâncare reduci de asemenea şi cantitatea de sare. 

Sfaturi culinare de la Gordon Ramsay: Ieşi afară din zona ta de confort!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d7/63/dd/d763dd3fb724313e9bcb70d9dc1f9629.jpgDacă există cineva pe această lume de la care ne dorim sfaturi culinare, acesta este Gordon Ramsay, un chef talentat care nu încetează să impresioneze cu reţetele sale şi cu trucurile sale ieşite din comun, care duc la rezultate extrem de delicioase. Iată câteva dintre sfaturile sale:

Lasă aluatul de clătite să se odihnească acoperit timp de 15 minute, pentru clătite mai pufoase.

Spală orezul cu apă rece într-o strecurătoare înainte de a-l găti pentru a te asigura că nu se vor forma cocoloaşe.

Ascute cuţitele înainte şi după fiecare utilizare intensivă.

Asezonează apa în care fierbi pastele cu sare şi ulei de măsline, pentru a preveni lipirea lor. 

Înainte de a prepara vinetele, presară sare pe ele şi stoarce-le în mână de apa în exces. 

Când marinezi carnea, despică uşor părţile cu grăsime, pentru a absorbi mai bine grăsimea. 

Adaugă sherry la paella pentru o aromă mai intensă. 

Nu adăuga niciodată sare ouălor înainte de a le găti, pentru că le strică textura şi culoarea. 

Pentru a pregăti friptura perfectă, lasă carnea să ajungă la temperatura camerei pentru 15-20 de minute. Apoi încinge bine tigaia, până ce iese din ea abur. Nu pune ulei în tigaie, unge carnea cu ulei. Apoi frige-o câte două minute şi jumătate pe fiecare parte. Şi gata!

Pentru a decoji mai mulţi căţei de usturoi, sparge-i uşor, apoi pune-i într-un castron şi scutură bine castronul. 

Pentru a menţine suprafaţa de lucru curată ţine lângă tine un castron unde să arunci resturile, pentru a nu fi nevoie să faci zeci de drumuri către coşul de gunoi. 

Nu arunca tulpinile ierburile aromate. Pune-le în uleiul de măsline pentru a-i oferi arome perfecte pentru salate sau paste. Pune tulpinile spălate şi uscate într-o sticla, acoperă cu ulei de măsline cald, sigiliează sticla şi lasă la infuzat câteva zile. 

Nu te speria de bucătărie. Orice eşec este un pas înainte spre mai bine. Dacă nu ţi-a ieşit acum, aruncă şi ia-o de la capăt. Ieşi din zona ta de confort dacă vrei să devii mai bun.

Sfaturi culinare de la Alton Brown: bucătăria este ştiinţă. Dacă ai cunoştinţe elementare de fizică şi chimie, te descurci şi în bucătărie!

Vedeta celei mai mari reţele culinare din lume, Food Network, Alton Brown oferă de zeci de ani cele mai interesante sfaturi internauţilor care vor să exceleze în bucătărie prin intermediul emisiunilor sale Good Eats şi Eat Your Science. Are o mulţime de sfaturi inedite, care pot fi de ajutor chiar şi celui mai nepriceput bucătar amator. Se consideră, mai degrabă, un mecanic al bucătăriei, un om de stiinţă maniac, fiind adeptul evoluţiei, al gadgeturilor, de unde şi baza lui de fani formată în majoritate de bărbaţi.  

Bucătăria este ştiinţă. Dacă ai cunoştinţe elementare de fizică şi chimie, te descurci şi în bucătărie.

 Dacă ai nevoie să pisezi rapid usturoiul, foloseşte tăietorul de ouă.

Foloseşte râşniţa de cafea pentru a face făină de orez pentru tempura sau ce mix de condimente doreşti.

Prăjeşte seminţele de pin, nucile sau alunele în aparatul de făcut popcorn. 

Foloseşte sandviş makerul şi la altceva. Eu prăjesc în el piept de pui în 12 minute, garnisit cu condimente sau prepar bacon, sau brânză, sau legume, sau lipii.

Foloseşte pătura electrică pentru a accelera creşterea aluatului sau pentru a accelera incubaţia iaurtului. 

Îmi place nitrogenul lichid, pentru că pot îngheţa lucrurile pe loc. Poţi face îngheţată instantaneu. Fac piure nişte fructe, pun 1 litru de nitrogen lichid şi într-un minut am îngheţată. Când am un pepene foarte copt, îl găuresc, îi scot zeama şi îl amestec cu nitrogen lichid pentru un şerbet instant. 

Pentru a decoji legumele la grătar, imediat după ce le-ai scos acoperă-le cu un capac şi lasa-le la abur. Se vor curăţa de coajă foarte uşor.

Trebuie să ai mereu în bucătărie cuţite de calitate, bine ascuţite, iar în frigider ouă, unt, ceva verde, hummus, o brânză decentă şi un vin bun.

Sfaturi culinare de la Ina Garten: citeşte o reţetă de la cap la coadă!

Ina Garten este regina lumii culinare. A scris peste 9 cărţi de reţete şi a devenit un nume de referinţă în lumea înfocaţilor bucătari amatori. Ina cunoaşte multe despre bucătarie şi, spre fericirea noastră, nu se sfieşte sî împartă cunoştinţele ei cu noi. Iată cele mai interesante sfaturi ale sale:

 Urmează reţetele de la A la Z. Este important, mai ales în cazul prăjiturilor, unde fiecare gram contează.

Respectă ingredientele. Cu cât este mai simplu, cu atât mai bine, mai ales când foloseşti produse proaspete.

Când eşti în dubiu, adaugă puţină aciditate. Uneori guşti ceva delicios, dar parcă puţină zeamă de lămâie sau puţin oţet i-ar adaugă ce îi lipseşte. 

Când ai musafiri, gustările simple sunt cele mai bune: măsline, covrigei, alune, nuci, beţe de legume. Dacă adaugi şi două tipuri de sosuri, unul alb şi unul roşu, nu ai nevoie de aperitive complicate.

Nu te teme să încerci condimente, până ce ajungi la aroma pe care o cauţi. 

Fulgii de porumb şi ovăz sunt mai buni dacă le adaugi sare. Eu îi servesc cel mai adesea cu iaurt, puţină sare şi stafide. 

Învaţă bine reţetele de bază. Dacă ştii să faci macaroane cu brânză vei ştii să faci şi macaroane cu brânză şi homar. 

Când dai o petrecere, pregăteşte preparatele din timp. Unele preparate chiar sunt mai bune dacă stau să se odihnească înainte de a fi servite. 

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 10.0
(2 voturi)

Filtre retete culinare

Dovlecei Mancaruri cu dovlecei Salate cu maioneza Lamai Prajituri cu lamaie Aperitive din peste Budinca Salate cruditati Salate de post Salate de vara Muraturi gogosari Muraturi in saramura Salate cu ton Salate de fructe Salate cu peste Salate de pui Salate de legume Salate de cartofi Salate cu ciuperci Salate cu orez Salate de telina Salate de vinete Salate cu porumb Salate cu carne Salate de icre Salate de iarna Salate de primavara Salate aperitive Salate dietetice Salate de craciun Salate de revelion Salate reci Salate usoare Salate grecesti Salate turcesti Salate italienesti Salate rapide Salate vegetariene Salate de toamna Salate verzi Salate de boeuf Sosuri pentru salate Salau Paine de casa Salata verde Musaca Fursecuri de casa Prajituri de casa Torturi de casa Orez salbatic Pizza capriciosa Pizza cu salam Branzica de casa Lasagna
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Nu căuta scuze, copilul tău o să te acuze! Du-te şi votează! Contează! Ştii, totuşi, care este cea mai mare responsabilitate a ta, dragul meu părinte? Să te asiguri că al tău copil va trăi, se va bucura şi îşi va întemeia o familie într-o viaţă mai bună ca a ta,...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net