Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?

Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cum desfunzi corect o ureche înfundată cu apă? Parcă nu există o senzație mai neplăcută decât cea de ureche îndundată după o baie sau o sesiune de înot. Pe langa discofortul pe care îl creează, apa în urechi poate cauza și o serie de alte probleme dacă nu este eliminată la timp sau corespunzător.

Află ce probleme se asociază urechii înfundate cu apă alături de soluții la îndemână pentru a elimina corect apa din urechi!

femeie care isi tine mana la ureche

Ureche înfundată cu apă - cauze

După ce faci baie sau înoți în piscină se întâmplă, nu de puține ori, să ajungi să ai o ureche înfundată cu apă, mai ales dacă ai avut capul scufundat. De obicei se întâmplă să nu ii acorzi atenția cuvenită și să o încadrezi drept un inconvenient minor.

Practic atunci când întră apă în ureche de la piscină, de la mare sau după baie, se formează un dop de ceară, care apare atunci când ceară (cerumenul) se acumulează în exces la nivelul canalului auditiv. Acest dop de ceară se mai poate forma și din cauza folosirii bețișoarelor de urechi, care împing ceara spre timpan în loc să o lase să se elimine natural în afara urechii, însă cel mai frecvent apare din cauza acumulării de apă în ureche.

Urechea înfundată cu apă poate afecta orice persoană de orice vârstă și uneori se întâmplă să conducă la afecțiuni medicale grave în lipsa tratamentului corespunzător (inflamație și durere, apărând afecțiunea cunoscută sub denumirea de urechea înotătorului, iar ulterior poate fi afectat timpanul, dezvoltându-se o afectare permanentă sau chiar pierdere a auzului). În plus, dacă apa care rămâne la nivelul urechii este murdară sau conține bacterii poate conduce la o infecție (caracterizată tot de durere, disconfort și pierderea auzului).

Astfel, este important să înveți cum să elimini corect apa din urechi pentru a împiedica apariția complicațiilor nedorite.

Simptome în urechea înfundată cu apă

O întrebare de bază care poate frământa pe orice persoană este cum îți dai seama că ai urechea înfundată cu apă. În timp ce unele simptome pot fi mai evidente, altele sunt mai puțîn observabile.

De obicei este vorba despre o senzație clară de lichid în ureche, dar pot să existe și alte simptome mai puțin specifice, precum: senzație de presiune în urechea internă, sunete similare valurilor în canalul auditiv (în special când îți înclini capul), o senzație ciudată, de furnicătură în urechea internă, un sunet înnăbușit într-o ureche sau în ambele, durere în ureche, umezeală în urechea internă.

Reține faptul că expunerea la apă constituie, în mod evident, cea mai comună cauză a simptomelor, dar dacă nu ai avut contact cu apa și le experimentezi poate fi vorba de o altă afecțiune medicală, precum o infecție a urechii.

Senzația de apă în ureche la copii și bebeluși

mama si fetita la plaja, in costume de baie

Când vine vorba de senzația de ureche înfundată cu apă la copii sau bebeluși, este foarte important să acționăm rapid, dar fără să întrăm în panică.

Apa în ureche la bebeluși se poate acumula frecvent în primele săptămâni de viață, în urma băiței, însă medicii pediatri susțin că foarte rar poate apărea o infecție auriculară. Asta pentru că apa, șamponul sau săpunul folosite nu vor ajunge în urechea medie, la timpan, datorită prezenței trompei lui Eustachio care ține la distanță eventualele microorganisme din nas și din gură. Apa în urechea bebelușului poate să fie periculoasă pentru urechi doar în situația în care există o perforație la nivelul peretelui timpanului.

Citește și: 3 complicații care pot să apară dacă îi intră apă în urechi copilului

Apa în ureche la copiii mai măricei, în schimb, poate provoca:

  • otita externă, cunoscută și sub numele de „urechea înotătorului". Potrivit mayoclinic.org, otita externă afectează mai ales persoanele care practică înotul și poate să apară atunci când copilul înoată în ape în care există un nivel ridicat de bacterii sau când nu există o igienă corectă a urechii, când sunt folosite adesea căști sau când există o eczemă care afectează și zona urechii;
  • pierderea temporară a auzului - care apare atunci când otita externă nu este tratată la timp;
  • otomicoză, o infecție fungica a canalului auditiv extern, care poate apărea după expunerea prelungită la umezeală și căldură. Apa existentă în urechea copilului va crește riscul de apariție a unei otomicoze.

Este foarte important să îi învățăm pe cei mici să își usuce bine urechile după contactul cu apa, dar și cum să procedeze pentru a elimina corect apa din ureche. Atunci când copilul acuză o senzație de ureche înfundată cu apă, mergi cu el la medic pentru a vedea dacă nu cumva are un dop de ceară, care va trebui eliminat.

Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă

Atunci când există lichid la nivelul urechii, la adult sau copil, îți doreșți să eviți dezvoltarea unei infecții sau a unor leziuni la nivelul canalului auditiv. Există din fericire o mulțime de tratamente, remedii pentru urechea înfundată cu apă și metode eficiente ce pot fi realizate chiar acasă, în siguranță și rapid.

  1. Înclină-ți capul - cea mai simplă modalitate de a îndepărta apa din urechi este să te foloseșți de gravitație. Înclinând capul apa se va scurge de la sine. Uneori apa se află în canalul auditiv, dar nu este cu adevărat captivă în acel loc. Dacă îți îndrepți urechea înfundată către podea, apă se va scurge eventual de la sine. Uneori poate dura mai multe minute. În mod evident, dacă îți înclini capul în direcția opusă, apa va avansa suplimentar în ureche și nu-ți doreșți acest lucru.
  2. Aplică presiune/creează vacuum - uneori forța gravitațională nu este suficientă. Un alt mod de a elimina lichidul din ureche este prin folosirea de presiune și crearea de vacuum în canalul auditiv. Cu capul înclinat într-o parte, poți să presezi, să apeși sau să îți acoperi urechea cu mâna, ceea ce contribuie la crearea de vacuum. Îndepărtează palma rapid, iar apa blocată în interior se va scurge. De asemenea, dacă tragi ușor de lobul urechii pot să îți deschizi suficient urechile pentru a permite apei să iasă din ele.
  3. Pocnirea urechilor - o altă modalitate eficientă în scopul desfundării unei urechi înfundate cu apă este prin pocnirea urechilor. Manevră Valsalva te poate ajută în acest sens. Pentru a o folosi, prinde-ți nasul și încearcă să sufli ușor (nu îți doreșți să îți spargi timpanul - dacă expiri prea profund sau prea rapid poate apărea lezarea timpanului). Presiunea creată va conduce la pocnirea urechilor, ceea ce înseamnă că trompa lui Eustachio (un canal ce face legătura între timpan și nazofaringe) s-a deschis. Apa va ieși din ureche extrem de rapid.
  4. Folosește un uscător de păr - o modalitate de a îndepărta apa din urechea medie constă în utilizarea unui uscător de păr. Aerul cald transformă apa blocată în ureche în vapori și vei scăpa rapid de probleme. Pur și simplu ia un uscător de păr, setează-l pe intensitate minimă și menține-l la 30 cm de ureche, îndreptându-l către interiorul urechii. Alternativ, poți trece uscătorul pe lângă ureche, în loc să îl direcționezi doar către interiorul acesteia. În decurs de numai câteva minute apa va începe să se scurgă. Ai grijă să nu setezi uscătorul pe un nivel ridicat deoarece poți cauza arsuri la nivelul urechii; nu atinge uscătorul de pielea urechii.
  5. Aplică o compresă caldă - un alt mod de a deschide trompa lui Eustachio constă în folosirea unei comprese calde. Înmoaie o cârpă în apă fierbinte, rotește-o și apoi menține-o peste urechea afectată. Asigură-te că îți înclini capul către pământ sau ai putea să împingi apa și mai mult în ureche.
  6. Folosește abur - inhalarea de abur reprezintă o altă modalitate de a-ți deschide trompa lui Eustachio și a permite apei să se scurgă. Pur și simplu toarnă apă fierbinte într-un castron, apoi așază un prosop peste cap, înclină-te peste castron și inhalează încet timp de cel puțin 10 minute. Aburul va contribui la deschiderea trompei lui Eustachio și va împinge apa în exterior. Alternativ, poți opta pentru un duș sau o baie cu abur pentru același efect.

Spălături auriculare acasă - sunt sau nu recomandate?

seringa in ureche

În cazul în care se formează un dop de ceară în urma acumulării de apă în ureche, există câteva modalități pentru a-l elimina. Unele tehnici pentru desfundarea urechii, precum spălăturile auriculare, ar trebui făcute doar de către un medic, fiindcă o presiune prea mare a jetului sau temperatura prea scăzută ori prea crescută a lichidului de spălătură pot determina apariția accidentelor.

Dacă ai totuși urechea înfundată și bănuiești că ar putea fi vorba de un dop de ceară, poți încerca să faci spălături auriculare acasă, însă cu foarte multă atenție. Ai nevoie de o seringă (fără ac!) cu apă călduță sau soluție salină. Ai grijă să nu folosești presiune prea mare atunci când apeși pe seringă, altfel vei provoca alte probleme precum traumatizarea timpanului, amețeli și așa mai departe. Tocmai de aceea recomandăm să mergi la medic pentru spălături auriculare!

Citește și: 11 boli ale urechilor pe care trebuie să înveți să le recunoști

Acasă, pentru desfundarea urechii, mai poți folosi picături care să înmoaie ceara și să îndepărteze dopul creat sau spray de desfundat urechi. Ambele produse se găsesc în farmacii. În niciun caz nu folosi bețișoare de urechi, pentru că împing dopul de ceară spre timpan, în loc să îl elimine!

Picături pentru urechi înfundate - preț și mod de utilizare

În cazul în care te confrunți cu o ureche înfundată cu apă, poți folosi picături pentru urechi înfundate care să înmoaie ceara. Se găsesc în farmacii, iar prețurile oscilează între 10 și 40 de lei, în funcție de producător.

Picăturile pentru urechi înfundate sunt, de obicei, pe baza de ulei mineral, peroxid de hidrogen sau glicerină. Acestea se aplică în ureche, se așteaptă un timp că să poată acționa, după care se clătește și se șterge urechea. Această operațiune trebuie repetată o dată pe zi, 3-4 zile consecutive, în funcție de indicațiile de pe prospect.

Spray de desfundat urechi - preț și mod de utilizare

femeie care desfunda urechea unui baietel cu spray auricular

Un spray auricular este recomandat atât pentru desfundarea urechii, cât și pentru păstrarea igienei canalului auditiv. Un spray pentru desfundat urechi este prevăzut cu pulverizator, care se introduce în canalul auditiv extern și se pulverizează conform indicațiilor de pe prospect, pentru îndepărtarea dopului de ceară existent.

De obicei, un astfel de spray pentru desfundat urechi poate fi utilizat atât de către adulți, cât și de către copiii de peste 6 luni. La fel că în cazul picăturilor de urechi, prețul unui spray auricular variază în funcție de producător, compoziție, gramaj și indicații de utilizare. Însă că reper, un spray pentru desfundat urechi costă în jur de 25-30 lei.

Când trebuie consultat un medic în caz de ureche înfundată cu apă

O ureche înfundată cu apă nu reprezintă de obicei o problemă. În cea mai mare parte a timpului, poți scurge ușor lichidul captiv, folosind una dintre metodele menționate anterior. Însă există situații când se impune un consult medical, de exemplu dacă apa a determinat instalarea unei infecții.

Trebuie să mergi la medic dacă observi vreunul dintre următoarele simptome:

  • slăbirea auzului;
  • durere de ureche;
  • scurgere din ureche;
  • presiune în canalul auditiv.

Nu neglija aceste simptome deoarece infecțiile urechii pot conduce la pierderea auzului și nu apela la mijloace artizanale precum introducerea de diverse lichide sau obiecte în ureche deoarece poți cauza complicații.

Așadar, în caz de ureche înfundată cu apă, cel mai indicat ar fi să mergi la un medic specialist O.R.L. pentru eliminarea dopului de ceară format. Nu este indicată extracția dopului de ceară din urece acasă, mai ales în cazul copiilor, fiindcă putem răni timpanul sau conductul auditiv. Tu te-ai confuntat vreodată cu ureche înfundată cu apă? Cum ai procedat pentru a elimina disconfortul?

Citește și: Urechile copilului: totul despre excesul de cerumen

  • Surse: webmd.com, healthline.com, healthyhearing.com, mayoclinic.org
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Cum este corect: geci sau geace?
    Cum este corect: geci sau geace?

    De-a lungul timpul au existat numeroase revizuiri asupra cuvintelor pe care noi le folosim în vorbirea curentă. O confuzie există si asupra substantivului geacă. Poate ai folosit...

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    Castanele fierte: cum le consumi corect?
    Castanele fierte: cum le consumi corect?

    Cu toamna vine și sezonul castanelor, iar gustul lor delicios și aromat nu este doar o plăcere pentru papilele gustative, ci și o alegere sănătoasă. Castanele fierbinți și aromate...

    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

    Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    Cum se prepară legumele congelate corect
    Cum se prepară legumele congelate corect

    O alimentație sănătoasă este asociată întotdeauna cu un consum cât mai ridicat de legume. Acestea furnizează vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și sunt...

    © 2024 Qbebe