Cum poți să îți ajuți copilul să treacă mai ușor peste alergiile de primăvară

Cum poți să îți ajuți copilul să treacă mai ușor peste alergiile de primăvară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe lângă zile călduțe și tot mai lungi, numai bune de stat mai mult pe-afară, primăvara poate veni însoțită și de neplăcutele alergii. Iar când vine vorba despre copiii noștri, parcă am vrea și mai mult să găsim cele mai blânde și mai eficiente metode pentru a le ușura disconfortul provocat de acestea. Iată de ce, în articolul de mai jos, poți găsi câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare în cazul în care și al tău copil se confruntă cu o alergie de primăvară.

Ce înseamnă o alergie sezonieră

O alergie sezonieră este o reacție a corpului la particule precum polenul sau mucegaiurile. Ea se manifestă în acele perioade ale anului în care anumiți copaci, iarba și diverse plante sunt înflorite sau când particule de mucegai, sub forma sporilor, sunt mai mult prezente în aer.
De obicei, polenul și mucegaiurile nu ar trebui să fie dăunătoare, dar copiii și adulții alergici îi vor percepe ca pe niște „invadatori", iar corpul lor îi va trata ca atare, eliberând histamine și alte substanțe ce vor determina reacțiile alergice.

De la ce vârstă un copil poate fi afectat de alergiile de primăvară

Primăvara, cel mai alergic polen provine de la arbori precum stejarul, ulmul sau plopul.
Copiii pot dezvolta alergii de primăvară (cunoscută și sub denumirea de „febra fânului") începând de la vârsta de 2-3 ani. Conform experților, aceste afecțiuni nu apare mai devreme întrucât, până la această vârstă, copiii petrec mai mult timp în casă. De asemenea, se spune că o astfel de alergie durează cam 4-10 săptămâni, după care simptomele încep să se amelioreze și să dispară treptat.
Pentru a ne da cât mai bine seama, înainte de a consulta un medic, dacă al nostru copil este predispus la a se confrunta cu o alergie de primăvară/ se confruntă deja cu aceasta ar trebui să luăm în calcul următorii factori:
Moștenirea genetică- Dacă tu sau partenerul tău suferiți/ați suferit de alergii, eczeme sau astm, al vostru copil va fi mai predispus să dezvolte o formă de alergie sezonieră.
Copilul are secreții nazale ce par că nu îi mai trec și se plânge și că are o iritație în gât- Acestea nu sunt însă însoțite de febră sau de alte simptome caracteristice unei răceli/gripe.
Pe corp are semne de iritație.
• Simptomele  menționate  se înrăutățesc atunci când îl scoți pe-afară.

Citește și: Alergiile de primavara la copii-detalii complete

Care sunt simptomele unei alergii de primăvară

Cele mai cunoscute simptome ale unei alergii de primăvară sunt:
• Congestia nazală și prezența unui mucus abundent și transparent
• senzație permanentă de iritație la nivelul gâtului
• Ochi lăcrimoși sau dimpotrivă, uscați
• Senzația de disconfort la nivelul urechilor

În plus, un copil ce are o asemenea alergie se va simți mai bine în spații în care există filtre ce nu permit particulelor de polen să pătrundă. De exemplu, se va simți mai confortabil când în mașină există aer condiționat sau când stă în casă.
Dacă aceste simptome persistă, este necesar să ajungi neapărat cu copilul la un medic pediatru și după aceea la un medic alergolog, acesta din urmă fiind singurul care poate stabili un diagnostic clar și vă va prescrie tratamentul cel mai potrivit.

Ce poți să faci ca să-ți ajuți copilul să treacă mai ușor peste alergiile de primăvară

Odată ce medicul ți-a confirmat diagnosticul de alergie de primăvară, cu siguranță că ți-a dat și o serie de indicații menite să-l ajute pe copil să se vindece mai repede. Să cunoaștem câteva dintre ele:

Limitează timpul petrecut în aer liber

În fiecare primăvară, milioane de particule de polen circulă în aer. Când copilul respriă, acestea ajung în plămâni și pot declanșa o reacție alergică. Așa că, oricât de mult v-ar plăcea să stați pe-afară, în zilele cu vânt, precum și la primele ore ale dimineții (când concentrația de polen din aer este mai mare), evitați să mergeți în aer liber.

După ce vă întoarceți de-afară, ai grijă să-l speli pe copil pe cap, precum și să-i faci un duș și să-i schimbi hainele

Toate aceste activități sunt necesare pentru a fi sigure că am îndepărtat cât mai mult polenul și că acesta nu va fi inspirat din nou de către copil.

Ai grijă ca polenul să ajungă cât mai puțin în casa voastră

De exemplu, închide bine ferestrele.
Nu uita să-i rogi pe cei ce vin de-afară să se descalțe și faceți și voi la fel.
Dă cât mai des cu aspiratorul (este preferabil să ai unul cu filtru HEPA, despre care se spune că va absorbi un procent foarte ridicat al particulelor fine din aer) și șterge podelele.
În plus, ai grijă și cu uscatul rufelor afară. Acestea se pot umple mai repede decât crezi de polen și astfel acesta va fi din plin prezent în casă.
În ceea ce privește prezența animalelor de casă , ia în calcul faptul că și acestea, dacă ies în aer liber, pot aduce polenul în casă. Încearcă deci să le ții cât mai departe de copil în perioada în care suferă de alergie și spală-le și pe ele bine după ce au fost afară.
Nu în ultimul rând, dacă vrei să faci răcoare în casă, apelează la aerul condiționat în loc de un simplu ventilator. Acesta va filtra mult mai bine aerul (inclusiv de particulele de polen).

Apelează la tot felul de remedii naturale

Medicii  consideră că alergiile de primăvară ale copiilor pot fi ameliorate și cu ajutorul remediilor naturale. Printre acestea, cele mai recomandate în acest scop sunt:

Rădăcina de astragalus

Astragalusul este un tonic al sistemului imunitar și se spune că are capacitatea de a proteja plămânii.
Poți să-i dai copilului rădăcină de astragalus dacă se confruntă cu alergii de primăvară, procedând așa:
• Taie 4 felii lungi de astragalus și pune-le într-o supă sau în apă fiartă pentru 20 de minute.
Dacă ai pus astragalus în apă, atunci îl vei oferi copilului ca pe un ceai (cam 1/4-1/2 de cănuță), de 2-3 ori pe zi.
Dacă îl vei pune în supă, nu uita să adaugi și morcov, astfel încât să se dezvolte o aromă cât mai plăcută.

Radacina de astragalus fasii

Nu te feri de urzici

Urzica este un aliment complex, care acționează și ca antihistaminic. În plus,se spune despre ea că are capacitatea de a reduce secrețiile nazale din alergii.
Primăvara este momentul potrivit să îi oferi copilului urzici, fie dându-i-le sub formă de mâncare (fierte cât mai bine), fie sub formă de ceai sau tinctură. Ai grijă însă că aceste remedii sunt recomandate unui copil mai mare de 4 ani și că pot provoca disconfort abdominal. În acest caz, renunță să i le mai dai !

Poți recurge și la soc

Socul este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, precum și ca un astringent natural ce va usca mucusul atât de supărător din cadrul alergiilor de primăvară.
Pentru copii, socul poate fi administrat sub formă de ceai, tinctură sau sirop. De pildă, siropul se dă o dată-de două ori pe zi. Cu toate acestea, este preferabil să consulți un specialist înainte să-l administrezi copilului.

Fetita ce face spalaturi nazale cu o seringaFolosește-te de apa cu sare

Ideal este să prepari chiar acasă o soluție de apă cu sare pentru copilul tău. Aceasta îl va ajuta să respire mai bine și va mai îndepărta mucusul.
Procedează precum în indicațiile de mai jos:
• 1/4 de lingură de sare neiodată și 1/8 lingură de praf de cop vor fi puse într-o jumătate de cană de apă, ținută la temperatura camerei
• Ia o seringă sau un recipient tip spray și pune-i copilului în nas apa cu sare.
Dacă al tău copil este mai măricel, roagă-l să sufle nasul după ce i-ai administrat apa. Dacă este mai mic, poți să aduni tu excesul de mucus, tot cu ajutorul unei seringi.

Și inhalațiile cu aburi îi pot fi de folos copilului

În caz de alergie de primăvară, chiar și simpla inhalare de aburi poate fi benefică pentru copil.
Pune apă fierbinte într-un lighean sau într-un castron și creează un fel de „cort" dintr-un prosop. Copilul își va băga capul acolo și va încerca să inspire aburii formați cam 10 minute. Vei vedea cât de mult îl va ajuta în ameliorarea congestiei nazale.

Poți să-i faci copilului un masaj facial

Specialiștii sunt de părere că masarea feței poate să asigure un drenaj limfatic mai bun în zonele afectate de alergia de primăvară.
Tot ce vei de făcut este să-ți înmoi degetele în ulei de măsline sau de migdale și să masezi tâmplele, să treci peste sprâncene și să ajungi la „rădăcina" nasului. Coboară apoi spre zona de sub ochi, mergi la obraji și apoi din nou te vei întoarce la nas.

Ai mare grijă la dieta copilului

Experții ne atrag atenția și asupra următorului fapt: o dietă sănătoasă poate contribui la diminuarea reacțiilor organismului copilului la factorii alergeni.
Spre exemplu, urmărește ca în dieta copilului tău să fie prezenți acizii grași esențiali. În condițiile în care aceștia au capacitatea de a reduce inflamațiile din corp, nu ezita să-i oferi semințe de in, avocado, nuci, pește.
În același timp, evită ca în perioada cu alergie să consume mulți carbohidrați, dulciuri sau lactate grase. Oricare dintre acestea vor crește predispoziția spre inflamație, ceea ce va stimula apariția alergiei.
Alte alimente indicate pentru ameliorarea alergiilor sunt cele pe bază de bioflavonoide (compuși din plante, ce asigură pigmentul și acționează ca niște antioxidanți). Dintre acestea, cea mai importantă este quercitina. Se spune despre ea că poate acționa precum un antihistaminic natural. Printre alimentele ce o conțin se numără afinele, strugurii, murele sau merele roșii. Cu toate acestea, astfel de alimente ar trebui oferite numai copiilor mai mari de 4 ani, după consultarea unui medic și în cantități foarte mici.
Nu în ultimul rând, se spune că alimente precum bananene (crude), zucchini, castraveții sau pepenele galben conțin niște substanțe care ar putea încuraja și ele răspunsul corpului la reacțiile alergice. Așa că este mai bine să le ocoliți când copilul se confruntă cu o alergie de primăvară.

Apelează la suplimente alimentare

De exemplu, vitamina C are proprietăți antiinflamatoare, deci poate fi utilizată pentru ameliorarea alergiilor. De pildă, 250 de mg (luate de 2-4 ori pe zi) este o cantitate adecvată pentru un copil mai mare de 4 ani. În schimb, pentru un copil mai mic, începe cu o cantitate de 100 de mg. Dacă se întâmplă să apară diareea, îi poți da copilului o cantitate și mai mică.
 Când alergia începe să se amelioreze, dă-i copilului o singură doză de vitamina C pe zi, dar nu renunța dintr-o dată la ea.
În același timp, nu uita de calciu și de magneziu. Se spune că ambele minerale pot diminua răspunsul corpului la factorii alergeni, atât la nivelul pielii cât și în aparatul respirator.
Pentru un copil mai mare de 4 ani poți să apelezi la 250 g calciu și 125 mg magneziu, luate de 2 ori pe zi în faza acută a unei alergii de primăvară. Continuă apoi cu aceleași cantități, dar administrate doar o dată pe zi, până când alergia va trece.

Îţi recomandăm gama Vitabiotics. 

Ingrediente combinate cu grija pentru un efect maxim
• Formula imbunatatita conform ultimelor studii clinice in domeniu
• Produse testate clinic care si-au dovedit eficienta pe trialurile respective
• Fara conservanti, coloranti artificiali, gluten, proteine din lapte, sare
• Produse create fara a fi testate pe animale

Arii terapeutice cheie, respectand nevoia fiecarui consumator

• suplimente nutritive speciale pentru copii, ce respecta etapele de dezvoltare ale acestora,
• pentru sanatatea si vitalitatea femeilor
• pentru barbati
• pentru diferite etape ale vietii unei femei: sarcina sau menopauza
• pentru sanatate si frumusete deopotriva
• pentru oase si articulatii
• pentru atleti si sportivi de performanta
• pentru cresterea imunitatii

 

Vavian

 

Citește și: Ghidul alergiilor la copii

Voi mai știți și alte metode prin care ne putem ajuta copiii să treacă mai ușor peste alergiile de primăvară?

Surse:
www.babycenter.com; www.health.com; www.livestrong.com;www.mommyser.com; www.parenting.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea
Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

    Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

    Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

    Gestionarea eșecului la copil: cum îl înveți să treacă peste impas
    Gestionarea eșecului la copil: cum îl înveți să treacă peste impas

    Printre provocările pe care le ai de înfruntat când ești părinte se regăsește și aceasta: să găsești soluții pentru a-l învăța pe copilul tău să facă față...

    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

    Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă
    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă

    Dacă pentru anumite persoane despărțirea de ființa iubită reprezintă „sfârșitul lumii”, un moment extrem de dificil, pentru altele înseamnă un semn că nu...

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    © 2024 Qbebe