Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Toxiinfecţia alimentară la bebeluşi

de Corina Naftanaila

Toxiinfecţia alimentară la bebeluşi este o afecţiune care aparent nu dă foarte mari bătăi de cap. Însă, dacă măsurile pentru tratare nu sunt luate la timp, sănătatea bebeluşului poate fi pusă în pericol. Tocmai de aceea, trebuie să te informezi în legătură cu formele toxiinfecţiei alimentare dar şi cum pot fi acestea tratate şi prevenite.

Ce este toxiinfecţia alimentară la bebeluşi?

Trebuie să ştii că toxiinfecţia alimentară este o afecţiune care apare în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu anumite bacterii şi paraziţi. De asemenea, riscul contaminării apare și în urma contactului cu anumite obiecte infectate, dar și cu persoane purtatoare de bacterii care se transmit. Bebeluşii fac parte din categoria persoanelor cu factor de risc destul de mare de a dezvolta o toxiinfecţie alimentară. De ce? Pentru că micuţii nu sunt complet dezvoltaţi şi nu pot lupta cu bacteriile.

Sistemul imunitar al bebeluşilor se dezvoltă odată cu micuţul. Pe măsură ce creşte, corpul acestuia va intra în contact cu diferiți germeni, însă sistemul său va avea tot mai multă putere să lupte pentru a-i combate. Atunci când sistemul este slab dezvoltat există riscul apariţiei unei infecţii.

Important! Dacă bebeluşul a consumat produse contaminate, simptomele vor începe să apară în următoarele 48 de ore. De regulă acestea durează o zi sau două, însă trebuie să te adresezi medicului pentru a evita apariţia unor complicaţii nedorite.

bebelus 1 

Sfatul specialistului

 Dr. Costache Irina - medic primar pediatru - Clinica Regina Maria Lujerului - ne spune: "Toxiinfecţia alimentară reprezintă o patologie severă şi total de nedorit în cazul sugarilor. Toxiinfecţia alimentară urmează întotdeauna ingestiei unor alimente contaminate. Ţinând cont de modalitatea în care trebuie să fie hrăniţi copiii mici (alimente proaspete, bine preparate termic, pregătite zilnic de către părinţi) această patologie nu ar trebui să fie întâlnită la această grupă de vârstă. Dacă regulile de hrănire/diversificare ale sugarilor nu sunt respectate, dacă aceştia sunt lăsaţi să guste din mâncarea adulţilor riscul toxiinfecţiei alimentare creşte nepermis. Riscul, în cazul sugarilor, este mai mare nu doar prin prisma sindromului de deshidratare care urmează simptomelor clasice ale toxiinfecţiei: stare generală proastă, febră, vărsături şi diaree, dar mai ales prin prisma sindromului toxigen care urmează imediat ingestiei alimentului contaminat. Sistemul imun al unui copil mic este imatur, iar reacţiile care urmează într-o astfel de situaţie pot fi mult exacerbate faţă de un adult sau un copil ceva mai mare (preşcolar, şcolar) care pot trece mult mai uşor printr-o astfel de situaţie. Dacă se suspectează o toxiinfecţie alimentară (mai mulţi membri ai aceleiaşi familii dezvoltă vărsături şi diaree) este foarte important ca părinţii să se adreseze medicului imediat ( medicul de familie sau pediatru) pentru a evalua corect starea bebeluşului, în cele mai multe cazuri fiind nevoie de spitalizare pentru tratatent intensiv etiologic (împotriva bacteriei care a declanşat situaţia) şi suportiv ( perfuzie de reechilibrare hidro-electrolitică)."

Atât în cazul bebeluşilor, cât şi al adulţilor există aceleaşi bacterii care provoacă toxiinfecţia alimentară. Salmonella, E-coli şi Campylobacter sunt germenii cei mai întâlniţi în intoxicaţiile alimentare ale bebeluşilor.

Campylobacter. Este cea mai frecventă bacterie întâlnită în toxiinfecţiile alimentare la bebeluşi. Aceasta poate fi prezentă în carnea crudă, laptele nepasteurizat şi apă. De obicei, nu poate fi transmisă de la o persoană la alta, însă dacă bebeluşul tău are diaree, există o posibilitate destul de mare ca tu să fii contaminată atunci când îi schimbi scutecul.

Dacă această bacterie este prezentă în organismul bebeluşului tău, va avea stări de ameţeală şi vomă, dureri abdominale, diaree şi chiar febră. Aceastea durează între 2-5 zile, însă există şi cazuri în care persistă până la 10 zile.

Salmonella. Este prezentă în ouă, carne de pasăre, produse lactate nepasteurizate şi fructe de mare. O toxiinfecţie alimentară cu această bacterie se manifestă prin febră, diaree, crampe abdominale şi uneori, apariţia unor pete mici şi roşii pe pielea bebeluşului.

Perioada de incubaţie este de 48 de ore şi simptomele persistă timp de 2 zile. Atunci când după o săptămână de la apariţia primelor simptome, acestea nu au început să dispară, trebuie să te adresezi în cel mai scurt timp medicului specialist.

Important! Trebuie să ştii că Salmonella poate rămâne în corp timp de mai multe luni atunci când intră în sânge, punând în pericol viaţa bebeluşului.

bacterii

E-coli (Eschierichia coli). Se transmite prin apă şi mâncare contaminată cu toxinele eliminate prin materiile fecale. Odată apărută în organismul bebeluşului, această bacterie poate cauza diaree severă, uneori chiar sângeroasă şi dureri abdominale.

Simptomele încep să-şi facă apariţia după aproximativ 48 de ore de la contaminare şi pot dura între 2-5 zile. Dacă toxiinfecţia alimentară este provocată de E-coli, bebeluşii au nevoie de spitalizare şi permanentă supraveghere medicală.

Este foarte important să urmăreşti simptomele copilului tău şi să te adresezi medicului dacă vezi că lucrurile nu decurg normal. Când trebuie să te adresezi medicului? Iată o serie de situaţii în care intervenţia specialistului devine absolut necesară:

- temperatură mai mare de 38 de grade Celsius la bebeluşul de 2 luni şi peste 39 de grade Celsius la vârsta de 6 luni;
- stare avansată de deshidratare (gură şi buze uscate, piele palidă, lipsa lacrimilor);
- stări de vomă timp de 3 zile;
- stare excesivă de agitaţie;
- urme de sânge în fecale;
- burtică umflată sau tare;
- urină închisă la culoare.

bebelus 2

Tratamentul pentru toxiinfecţia alimentară la bebeluşi

Diagnosticarea toxiinfecţiei alimentare la bebeluşi este destul de dificilă pentru că simptomele pot fi uşor confundate cu cele ale alor afecţiuni. De exemplu, dacă singura simptomă este diareea, toxiinfecţia alimentară poate fi confundată cu gastroenterită.

În primă fază, medicul va face o analiză a materiilor fecale ale bebeluşului. Prin aceasta se va descoperi exact care este bacteria responsabilă pentru toxiinfecţia alimentară.

WELLKID BABY and INFANT sirop
Complex de vitamine, minerale,
seminte de in si extract de malt
(sursa de acizi omega 3)

În funcţie de tipul afecţiunii, medicul va prescrie tratamentul potrivit. Dacă forma toxiinfecţiei este uşoară, tratamentul va consta în hidratare corespunzătoare şi scăderea temperaturii. După ce simptomele au început să dispară, poţi reintroduce în alimentaţia copilului laptele şi alte alimente obişnuite, însă este de preferat să le eviţi pe cele grase sau cele care conţin zahăr.

Dacă toxiinfecţia alimentară este într-o fază mai avansată, există posiblitatea că micuţul să necesite spitalizare şi tratament administrat intravenos.

De cele mai multe ori, organismul are nevoie de un complex de multivitamine pentru a-şi reveni complet. 

Din aceeaşi gamă de produse ce ajută organismul imediat după o infecţie face parte şi Wellkid Baby and Infant Sirop, dedicat în special copiilor mai mici, cu vârste cuprinse între 3 luni şi 5 ani.
Wellkid Baby and Infant sirop are un gust plăcut, fiind uşor de înghiţit şi conţine toate vitaminele şi mineralele corespunzătoare vârstei copilului tău, vitamine precum A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru şi acizi omega 3.

Pentru copilaşii mai mari, se recomandă o serie de vitamine creată special pentru ei, precum Wellkid Masticabil, supliment alimentar pentru copii, ce conţine o gamă variată de vitamine, minerale şi ulei de seminţe de în şi sunt special concepute pentru a oferi copiilor între 4 şi 12 ani sursa exactă de vitamine esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă.

bebelus 3

Prevenirea toxiinfecţiei alimentare la bebeluşi

Este imposibil să îţi protejezi în totalitate micuţul de toate bacteriile și virusurile din alimente. Singurul lucru pe care îl poţi face este să încerci să previi toxiinfecţia alimentară. Cum? Iată o serie de măsuri pe care este indicat să le iei în ceea ce priveşte igiena ta și a bebeluşului tău:

- întotdeauna trebuie să te speli pe mâini cu apă şi săpun, mai ales înainte să începi să pregăteşti mâncarea micuţului; tot atât de des trebuie să speli şi mâinile bebelușului;
- spală foarte bine alimentele pe care le consumaţi, atât tu, cât şi bebeluşul;
- nu pune mâncarea gătită lângă cea crudă;
- nu lăsa alimentele afară din frigider mai mult de o oră, după ce au fost desigilate;
- atunci când faci propriile tale produse alimentare, urmează cu strictețe instrucţiunile de conservare.

Surse: babycenter.com, parents.com, medic8.com, webmd.com, kidshealth.org, raisingchildren.net.au.

vavian pharma

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum reducem la minimum riscul SIDS la bebeluși Cum reducem la minimum riscul SIDS la bebeluși
Totul despre otita seroasa Totul despre otita seroasa
Bronșita la copii: cauze și tratament Bronșita la copii: cauze și tratament
Cum sa elimini dopurile de ceara Cum sa elimini dopurile de ceara

Articole Lifestyle

8 cupluri din zodiac care nu ar trebui să locuiască niciodată împreună 8 cupluri din zodiac care nu ar trebui să locuiască niciodată împreună
„Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere „Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere
Combinația vestimentară care îngrașă pe oricine Combinația vestimentară care îngrașă pe oricine
Culoarea de ojă pe care să nu o porți după 25 de ani Culoarea de ojă pe care să nu o porți după 25 de ani

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Mami, cum să învăț să fiu fericită, dacă tu nu știi să fii fericită?-Mama, ești fericită? mă întreabă Paula. - De ziua ta vrei să-ți răspund dacă sunt eu fericită? Tu ar trebui să-mi vorbești despre fericire și lucrurile pe care ți le propui să le faci pe viitor. -...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Întâlnire cu doamna Annabel Karmel la Târgul GaudeamusDoamna Annabel Karmel are publicate în prezent în România 3 cărți, respectiv Top 100 piureuri pentru bebeluși, Ghidul complet pentru înțărcatul copilului (rapid și ușor); Tot ce trebuie să cunoști...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Linea nigra reprezinta o modificare a corpului subtila, dar care pune pe ganduri
MAI MULT

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

O nastere prematura reprezinta o situatie pe care toate viitoarele mame doresc
MAI MULT

Factori care influenteaza conceptia

Factori care influenteaza conceptia

Conceptia poate fi influentata de o serie de factori care tin de cele mai multe
MAI MULT

Bebee

cezariană

Nașterea prin cezariană – ghid complet

Operația cezariană este o intervenție medicală complexă, cu durata între
MAI MULT

ciclul menstrual neregulat

Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat este cel mai des întâlnit la femeile tinere.
MAI MULT

Află dacă ai voie să faci sex în timpul sarcinii

Află dacă ai voie să faci sex în timpul sarcinii

Este interzis sexul în timpul sarcinii? Poate avea efecte negative asupra
MAI MULT

numele Gheorghe

Semnificația numelui Gheorghe

Numele Gheorghe este cu siguranță unul dintre numele care s-au bucurat și
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net