Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul are arsuri solare

Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul are arsuri solare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Arsurile solare la copii apar drept urmare a unei expuneri necontrolate la radiațiile ultraviolete. Ce factori favorizează apariția acestora, ce recomandări trebuie să respectăm pentru a le preveni, precum și modul în care trebuie să interveniți pentru a le trata corespunzător veți afla de la doamna doctor Anca Vidrighin.

Informații despre arsuri solare 

Simptomele unei arsuri solare apar de obicei într-un interval ce variază de la 15 minute până la câteva ore de la expunere și presupun de obicei durere, înroșire, încălzirea pielii din zona afectată, mâncărime, iar în cazurile mai grave inflamație și pustule. Deoarece o arsură solară poate afecta o mare parte din piele, este posibil ca cel mic să experimenteze durere de cap, febră/frisoane, amețeală și chiar greață. Dacă apar în mod repetat, arsurile solare pot conduce la cancer de piele; în acest sens un risc mai mare prezintă copiii care au alunițe sau pistrui, piele și păr de culoare foarte deschisă sau istoric familial de cancer de piele.

Pașii de intervenție pentru arsuri solare contau în primul rând în hidratarea copilului (cu apă sau suc de fructe) și apoi tratarea simptomelor, respectiv aplicarea de loțiuni pentru calmarea pielii, băi sau comprese, medicație analgezică (dacă este prezentă durerea) și, evident, protejarea pielii de expunere solară. Apelați de urgență la medic dacă: cel mic nu este conștient, are vârsta sub 1 an, suferă de halucinații/convulsii/alte simptome neurologice, blisterele sau pielea este de culoare albă.

Arsuri solare - factori favorizanți

Doamna doctor Anca Vidrighin, medic primar pediatru, Spitalul European Polisano, Sibiu a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații:

A venit vara, anotimpul în care savurăm din plin razele soarelui. Soarele este benefic stării de bine a organismului. Expunerea rațională la razele soarelui este benefică pentru copil, în ceea ce privește întărirea sistemului imun, dar și pentru prevenirea rahitismului carențial. Însă, în cazul în care expunerea la soare nu este făcută cu măsură, pot să apară arsuri solare de o gravitate mai mare sau mai mică. Expunerea repetată incorectă la razele solare poate duce chiar la apariția cancerului de piele.

arsura solara

Apariția arsurilor solare și gravitatea lor e condiționată de o serie de factori cum ar fi:
- factori personali și anume persoanele care au pielea albă, pistrui, sunt blonde sau roșcate și au ochii albaștri sunt mai sensibile la razele solare, acestea putând prezenta arsuri solare mai grave.
- factori care țin de intensitatea razelor solare. Se știe că intensitatea razelor solare este maximă între orele 10 și 16. Nici chiar zilele înnorate nu sunt lipsite de riscuri, razele UV putând trece cu ușurință printre nori. Altitudinea este, de asemenea, un factor de risc, apropierea de razele solare ducând la apariția unor arsuri mai profunde. Există medii capabile să atragă razele solare. De aceea, când ne expunem la soare este bine să purtăm haine de culoare deschisă. La fel, localizarea persoanelor lângă o suprafață capabilă să reflecte razele solare cum ar fi: apa, nisipul alb, gheața sau zăpada potențează intensitatea razelor solare.

În ciuda intenției oamenilor de a-și proteja pielea cu ajutorul cremelor de protecție pot apărea arsuri solare foarte dureroase. Pe lânga aspectul fizic neplăcut al pielii, dat de cojirea stratului ei exterior, poate să apară și febra și în timp să se dezvolte cancerul de piele.

Citește și: Arsurile solare la copii 

Recomandări pentru a preveni arsurile solare 

De aceea, când ne expunem, noi sau copiii noștri la soare este bine să ținem cont de următoarele recomandări:
1. Expunerea la soare să nu se facă niciodată între orele de maximă intensitate ale razelor solare
2. Pielea trebuie protejată folosind creme cu factori de protecție de cel puțin 30. La copii sunt indicate creme cu factor de protecție mai mare, respectiv 50. Crema de protecție trebuie aplicată cu 15 - 30 minute înainte de expunerea la soare. Este indicată repetarea aplicării cremei de protecție solară la interval de 2 ore chiar dacă producătorul ne certifică ca aceasta asigură o protecție de mai lungă durată.

arsura solara

Ce recomandăm pacienților care au suferit o arsură solară?

1. Aplicarea locală de comprese reci sau îmbăierea în apa "călâie"

Există și o serie de măsuri tradiționale în acest sens. Este vorba aici despre iaurt, care se pare ca are efect benefic dacă este aplicat pe arsuri solare ușoare. Se speculează că acidul lactic din iaurt ar putea ajuta la hidratarea pielii. Un alt remediu folosit în popor este ceaiul (sub formă de baie sau răcit și aplicat sub formă de compresă). Se crede că efectul benefic al ceaiului în arsurile solare s-ar datora conținutului lui în acid tanic cu rol de a reduce căldura și a proteja pielea.

2. Folosirea de creme hidratante

Dacă arsurile provocate de soare sunt superficiale și pielea arsă începe să se cojească, este indicată eliminarea acestor "coji" cu blândețe și folosirea în continuare de creme hidratante. Și cremele hidratante cu conținut de hidrocortizon 1% se pare că au efect benefic prin reducerea locală a inflamației.

3. Folosirea de antiinflamatorii sau antialgice pe cale orală

Din această categorie de medicamente fac parte paracetamolul și nurofenul care au rolul de a ameliora durerea și a combate febra, care uneori poate coexista cu arsura solară.

4. Nu se vor aplica pe arsură unt, vaselină sau produse pe baza de ulei, deoarece acestea blochează porii, împiedicând eliminarea căldurii și a transpirației.

5. Nu se vor aplica pe arsură creme care conțin anestezic (benzocaină sau lidocaină). Aceste substanțe pot cauza alergii la unele persoane și pot agrava arsura.

6. Este indicat consumul de lichide din abundență și în special de apă. Ele au rolul de a asigura hidratarea întregului organism, inclusiv a pielii.

7. În caz de arsuri profunde (apariția de bășici dureroare) se recomandă evitarea agresării (în sensul spargerii) acestora. În general, pustulele mici și integre se vindecă spontan, neavând nevoie de un tratament preferențial. De aceea, în cazul apariției bășicilor, acestea nu trebuie să fie acoperite de haine decât în zonele în care există riscul de spargere a lor datorită frecării. În cazul în care se impune acoperirea lor pentru a le proteja integritatea, aceasta trebuie făcută aplicând un bandaj necompresiv, ale cărui mijloace de fixare să fie la distanță de baza pustulei.

Înainte de a atinge pustulele, este indicat ca pacienții să se spele bine pe mâini deoarece acestea se pot infecta foarte ușor. În cazul în care pustulele au dimensiuni mai mari, se indică drenarea conținutului, acordând atenție maximă mijloacelor de asepsie. Drenajul pustulei se face cu un ac steril, la baza acesteia, lichidul scurgându-se prin orificiul creat. În cazul în care nu se scurge tot lichidul, se apasă cu grijă pe pustulă în vederea golirii cât mai complete. Nu se recomandă îndepărtarea membranei de la suprafață nici chiar după drenaj, decât dacă aceasta se rupe sau infectează acumulând puroi sub ea.

Este indicată aplicarea unui unguent pe bază de antibiotic (bacitracină sau polimixină B) cu rol de prevenire a infecției precum și de a împiedica lipirea bandajului de suprafața pustulei. Nu este indicată aplicarea de substanțe iodate sau de alcool medicinal pe suprafața flictenelor deoarece acestea încetinesc procesul de vindecare. Nu se vor folosi substanțe la care pacientul știe că prezintă reacții alergice. Dacă la locul în care a fost aplicat bandajul de protecție al arsurii apar mâncărimi se va întrerupe imediat folosirea unguentului. De asemenea, este indicată schimbarea zilnică a bandajului.

În cazul în care apare febră, suprafața afectată de arsură este mare sau arsura e profundă (apar bășici dureroase) este necesară prezentarea la medic.

Citește și: Tratamente naturiste pentru arsuri 

Surse: http://kidshealth.org; www.webmd.com; www.mayoclinic.org 

Mulțumim doamnei doctor Anca Vidrighin pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior
    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior

    O mamă din Australia avertizează părinții să se bazeze pe instinctele lor, atunci când simt că ceva nu e în regulă, pentru că s-ar putea să le salveze viața. Asta s-a...

    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală
    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală

    Fie că tind permanent spre ceea ce este mai bun, fie că sunt perfecționiste sau pur și simplu nu suportă să vadă cum cei din jur greșesc, anumite persoane au obiceiul să-i judece...

    „Am fost la un pas de moarte”. Ashley Graham, confesiune emoționantă despre nașterea gemenilor ei
    „Am fost la un pas de moarte”. Ashley Graham, confesiune emoționantă despre nașterea gemenilor ei

    Ashley Graham este una dintre cele mai cunoscute și apreciate modele plus size din lume. Ea a reușit să câștige simpatia a milioane de oameni din întreagă lume prin...

    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta
    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta

    O fetiță de doar 2 ani, din Botoșani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost la un pas de a sugruma din cauza căciuliței pe care o purta! Potrivit...

    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale
    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale

    Un nutriționist avertizează asupra pericolului de a hrăni bebelușul exclusiv cu lapte de migdale, după ce un bebeluș a fost pe punctul de a muri din această cauză.

    La un pas de tragedie! Cum a reușit un băiețel de trei ani să-i salveze viața frățiorului mai mic
    La un pas de tragedie! Cum a reușit un băiețel de trei ani să-i salveze viața frățiorului mai mic

    Un băiețel de 3 ani a devenit erou după ce și-a salvat fratele mai mic de la moarte! Întregul moment a fost surprins pe cameră, chiar de mama micuților. Femeia voia să filmeze...

    „A fost ca la Colectiv, era să murim”. 300 de tineri prinși într-un club din București, la un pas de tragedie
    „A fost ca la Colectiv, era să murim”. 300 de tineri prinși într-un club din București, la un pas de tragedie

    Peste 300 de tineri care petreceau, sâmbătă seara, într-un club din București, au trecut prin clipe de coșmar. Aceștia s-au călcat în picioare încercând...

    „Am fost la un pas să plec din maternitate cu alt bebeluș! Nu am fost capabilă să-mi recunosc propriul copil"
    „Am fost la un pas să plec din maternitate cu alt bebeluș! Nu am fost capabilă să-mi recunosc propriul copil"

    Din cauza oboselii, o mamică a fost la un pas de a pleca din maternitate cu alt copil! Supărată că nimic din ce a plănuit pentru naștere nu s-a materializat, confuză și obosită,...

    © 2024 Qbebe