Primul ajutor in caz de hemoragie nazala: ghid pe varste

Primul ajutor in caz de hemoragie nazala: ghid pe varste

Irina Olteanu - Redactor Senior

Hemoragiile nazale, desi destul de frecvente, sperie de fiecare data parintii. Din fericire, rareori constituie motive de alarmare, insa multe persoane uita ce anume au de facut in asemenea situatii. Qbebe va vine in ajutor si va explica cum trebuie sa procedati in cazul unei hemoragii la copii, ce cauze are aceasta, ce complicatii poate cauza, dar si in ce mod pot fi prevenita.

Mod de interventie

Copiii cu varsta intre 3-10 ani se confrunta destul de des cu asemenea situatii care, din fericire, dispar de la sine si pot fi tratate in siguranta chiar acasa. Iata mai exact ce aveti de facut:
- Pastrati-va calmul si incurajati copilul deoarece pentru majoritatea reprezinta un soc vederea sangelui (mai usor in teorie decat in practica). Retineti ca plansul poate agrava problema
- Cu copilul aflat in pozitie verticala fie stand pe un scaun, fie la voi in brate, aplecati-i usor capul in fata (se epistaxisreduce presiunea sanguina de la nivelul nasului)
- Apucati usor partea moale a nasului (imediat sub portiunea osoasa) cu degetele (index si deget mare)/un servetel sau cu o carpa curata. Daca copilul este mai mare poate realiza singur aceasta operatiune, respirand pe gura. Poate fi de ajutor si amplasarea unei carpe reci sau cu gheata
- Aplicati presiune (nu in mod excesiv) pentru aproximativ 10 minute (dureaza o vreme pana sangele se coaguleaza); daca va opriti prea curand, sangerarea poate reveni, asadar nu verificati constant daca a disparut
- Nu asezati copilul pe spate si nici nu-i aplicati capul in aceasta directie (desi de multe ori asa sunteti tentati); in acest mod sangele va curge in jos pe gat si poate cauza inecare, tuse sau varsatura. Este de ajutor sa oferiti copilului ceva de baut si sa-l incurajati sa scuipe sangele din gura (daca este destul de mare)
- Sfatuiti copilul sa stea linistit o perioada dupa episodul hemoragic. Descurajati suflatul nasului, scobitul sau frecatul sau si joaca mai energica/alergatul timp de cel putin 2 ore; incercati sa ii distrageti atentia cu carti, desene animate

Apelati la medic daca: copilul are hemoragii nazale frecvente (mai des de 1 data pe saptamana), exista posibilitatea sa isi fi introdus ceva in nas, tinde sa se invineteasca usor, prezinta sangerare masiva/insotita de ameteala/slabiciune in urma unor raniri minore sau sangerare din alt loc (gingii, urina, materii fecale), a inceput recent sa urmeze un tratament medicamentos, sangerarea apare ca urmare a unei lovituri la cap sau a unui pumn in nas (poate exista o fractura), continua dupa doua incercari de a aplica presiune timp de 10 minute, este insotita de febra/tahicardie/urticarie sau probleme cu rspiratia.

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro/:

"Primul ajutor in cazul unei hemoragii nazale ar fi urmatorul: copilul se aseaza pe pat sau pe un scaun, in fund, se linisteste, il asezam cu capul usor aplecat in jos (nu in sus- pentru ca sangele va curge in spatele nasului, va ajunge in stomac si mediccopilul il va varsa si va singera din nou) si se va explica copilului ca acesta sa apese si sa faca presiune cu pulpa indexului pe nara care sangereaza timp de 15 minute (timpul minim de formarea a cheagului de sange). Dupa 15 minute se departeaza degetul si daca s-a produs un traumatism usor, sangerarea s-a oprit si nu se mai repeta; daca nasul este infundat inseamna ca s-a produs un cheag de sange si acesta trebuie suflat in afara, pentru ca daca il mentinem acolo poate sa provoace din nou sangerare. Daca aceasta manevra nu reuseste si sangerarea continua, atunci se poate aplica in interiorul nasului un tampon (o buleta mica de vata) imbibat in solutie vasoconstrictoare gen Rinofug sau hemostatice gen Adrenostazin sau niste bureti hemostatici speciali= Gelaspon. Acest tampon se poate mentine in nas 30 min si apoi se indeparteaza si se mai pooate repeta manevra de 2-3 ori pe zi cateva zile pana gasim si rezolvam cauza epistaxisului. Dupa aplicarea acestui tampon se pot aplica si picaturi de vitamina A local pe mucoasa nazala pentru a o regenera." 

Tipuri de hemoragii nazale

De obicei sangerarea apare dintr-o singura nara, in cazuri extreme sangele ajunge in orofaringe si curge din ambele fose nazale. Cea mai frecvent intalnita hemoragie nazala este cea localizata anterior (in proportie de 90%), respectiv cu originea in partea frontala a nasului. Capilarele (mici vase de sange) din interiorul nasului se pot sparge si sangera (sunt fragile si se afla aproape de epiderma) cauzand acest tip de hemoragie. O hemoragie posterioara provine din partea cea mai profunda a nasului; sangele curge in spatele gatului chiar daca pozitia corpiului este verticala. Aceasta forma nu apare de obicei la copii, ci la adulti, hipertensivi si cei care au leziuni la nivelul nasului sau al fetei. Aplicarea de oxigen prin intermediul unui tub nazal poate creste riscul de hemoragie nazala. De asemenea, boli ale ficatului, ale rinichilor sau tulburari de coagulare si chimioterapia reprezinta alti factori predispozanti.

Cauze

Cea mai frecventa cauza a hemoragiilor nazale este reprezentata de aerul uscat; un climat interior uscat sau incalzit irita si usuca membranele nazale cauzand aparitia unor cruste ce confera senzatie de mancarime si sangereaza cand sunt atinse sau extrase. Frigul, pe de alta parte, irita in egala masura mucoasa, sangerarea aparand in urma suflarii repetate a nasului; uscaciunea este un factor suplimentar. De asemenea, si alergiile (la epistaxisacarieni sau febra fanului) sunt factori cauzatori, mai exact medicamentele de tip antihistaminic si decongestionant care cauzeaza mancarime nazala, coriza sau rinoree; usuca evident membranele. O lovitura sau suflare a nasului poate cauza hemoragie nazala, insa de obicei nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Exista si situatii in care o hemoragie nazala indica o infectie (la nivelul nasului, gatului sau sinusurilor), dar si raceala/gripa sau chiar prezenta unui corp strain (introdus de copil in nas). Unele medicamente pot include aceasta problema ca efect advers (antiinflamatorii de tip ibuprofen sau spray nazal). Desi este mai rar intalnit, si efortul excesiv (cum se intampla in constipatie) poate determina sangerare.

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro/

"EPISTAXIS= Sangerare nazala. Aceasta o intalnim destul de frecvent la copii intre 2-8 ani, foarte rar la bebelusi. Aceasta sangerare se produce din portiunea anterioara a fosei nazale, mai exact dintr-o zona situata in portiunea anterioara a septului nasal numita pata Kisselbah. Aceasta zona, este formata dintr-o mucoasa foarte subtire si sensibila si este situata la intrarea in fosa nazala. De aceea la copii cauza cea mai frecventa a aparitiei hemoragiei nazale este trauma digitala, adica scarpinatul in nas cu degetul. Acest lucru se intampla datorita faptului ca pacientul copil simte ca il mananca ceva in nas sau ca are muci adesea uscati pe care trebuie sa ii scoata afara. Mancarimea din nas poate fi data de prezenta unor secretii nazale alergice (rinita alergica), prezenta unor viermisori-oxiuri sau a unor bacterii: Stafilococ Auriu, Streptococ B hemolytic, Heamophilus Influenzae.
medicHemoragia nazala mai poate avea si urmatoarele cauze:
- rinita acuta = infectia acuta a mucoasei nazale (prezenta unor secretii in nas erodeaza mucoasa nazala, mucoasa si asa fragilizata de raceala in sine),
- abuzul de sprayuri nazale cu corticostroizi si vasoconstrictoare;
- corpi straini intranazali (acest lucru se intimpla frecvent la copii- sa isi bage tot felul de obiecte prin nas; boabe, nasturi etc.)
- traumatisme la nivelul capului: in casa, in parc etc.
- anatomia vaselor de sange (unii copii pot sa aiba mici excrescente venoase la suprafata mucoasei nazale si sunt deci mult mai susceptibili la hemoragie)
- efortul fizic intens
- expunerea la soare (caldura favorizeaza dilatarea vaselor de sange, consecutiv sangerare), caldura
- factori chimici respiratori: pulberi, faina, pudra de zahar
- cauze generale: tulburari de coagulabilitate (cel mai frecvent boala Rendu-Osler)"

Citeste si:

Sangerari nazale la copii: cauze, simptome, tratament 

Particularitati bebelusi

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro/:

"In rarele cazuri cand apare sangerarea nazala la bebelusi, acest lucru se poate intampla ori datorita unui traumatism (lovitura) la nivelul capului sau temperatura crescuta in camera (de exemplu multi parinti fac cald in camera bebelusului 25-26 grade Celsius, inchid usa la camera uscandu-se aerul din camera= acest lucru este o cauza plauzibila de sangerare). Cu cat temperatura in camera bebelusului este mai mica, cu atat el doarme mai bine si are sanse mai putine de sangerare. 

Nu exista metode diferite de a opri sangerarea nazala in cazul bebelusilor si al copiilor, doar o singura mentiune: la bebelusi acea presiune asupra aripii nazale pentru a opri sangerarea o va face un adult. Daca sangerarea nazala nu este oprita la timp, copilul se va speria si mai tare, va sangera mai mult si va ajunge la lesin; daca sangerarea nazala este minima dar zilnica copilul poate ajunge la anemie si stare generala proasta."

Tratament si prevenire

Cand capilarele nazale sunt iritate si nu se vindeca (in special la copiii cu alergii frecvente sau raceli) medicul va poate recomanda o solutie in acest sens. Cand sangerearea nu are drept cauza o infectie a sinusurilor, alergii, capilare iritate, medicul va verifica interiorul nasului cu un instrument special cu o lumina atasata (pentru a identifica sursa hemoragiei) si poate recomanda testari suplimentare (care uneori indica o problema de sangerare, cancer sau anormalitati ale vaselor de sange). In cazuri speciale se poate apela la cauterizare (curent electric, nitrat de argint sau laser) ce implica inghetarea/arderea vasului de sange sau la captusirea foselor nazale cu un tampon cu tifon special sau cu un balon gonflabil de latex (care se pastreaza timp de 24-48 ore; deseori se asociaza antibiotic pentru a preveni infectii bacteriene; nu incercati sa il extrageti singuri decat cu acordul medicului). Daca sangerarea este masiva, se poate recomanda un test sanguin pentru a verifica cantitatea de sange pierduta (poate cauza anemie-hemoglobina scazuta); de obicei este cazul cand hemoragia dureaza mai multe saptamani sau luni. Retineti ca pentru adolescentii care urmeaza un tratament cu aspirina sau warfarina, se poate indica ajustarea dozajului.

Spre deosebire de tipul de hemoragie anterior, cel posterior este destul de inconfortabil si necesita administrarea frecventa de sedative si analgezice. De asemenea, sunt asociate complicatii, inclusiv infectie si blocarea traseuluiepistaxis respirator, prin urmare spitalizarea si monitorizarea se impun. Tampoanele intranazale trebuie mentinute timp de 48-72 ore. Cand hemoragia nu inceteaza, se apeleaza la proceduri chirurgicale sau radiologice. Din fericire, acest tip de hemoragie este rar intalnit, aparand indeosebi la adulti sau in urma operatiilor de polipi la copii.

Pentru a preveni reaparitia epistaxisului (uneori persista procesul de vindecare), verificati frecvent unghiile copiilor pentru a preintampina leziuni in urma scobitului de nas, mentineti interiorul nasului umed fie cu spray cu solutie salina sau cu unguent antibiotic tamponat in jurul narilor dar si pe baza de petroleum (cu ajutorul unei dischete de bumbac; nu se recomanda la copii sub 4 ani deoarece nu coopereaza), umidificati incaperile de dormit cu un vaporizator (umidificator) care trebuie curatat frecvent, oferiti copilului echipament de protectie daca participa in activitati sportive periculoase. Uneori medicul poate prescrie medicamente ce incetinesc fluxul sanguin nazal. Este indicat sa evitati sa oferiti copiilor bauturi/alimente fierbinti, precum si bai fierbinti cel putin 24 ore si instruiti-i pe cei mici sa nu se scobeasca in nas sau sa sufle cu putere nasul pe aceasta perioada. Timp de cateva ore urmariti ca nivelul capului sa fie deasupra inimii. Daca cel mic sufera de constipatie, oferiti-i un aport suplimentar de lichide (apa sau suc de prune) si cresteti cantitatea de fibre din alimentatie (fructe proaspete si cereale integrale). Este bine sa-i invatati sa stranute cu gura deschisa.

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro/

"Daca nici manevra mentionata mai sus nu reuseste se poate ajunge la cauterizarea locului epistaxisului cu nitrat de argint medicsub anestezie locala cu spray cu lidocaina. Toate aceste metode de tratament sunt locale, ca sa ajutam corpul sa vindece mai repede mucoasa nazala lezata trebuie luat pe cale generala vitamina C + Ca, antihistaminic si eventual in sangerarile recidivante se poate ajunge si la hemostatice pe cale intravenoasa (vitamina K, adrenostazin).

Prevenirea reaparitiei hemoragiei nazale se poate face prin eliminarea tuturor cauzelor care pot provoca sangerarea (le-am expus mai sus) si prin curatarea zilnica a nasului prin acea spalare a nasului cu ser fiziologic sau spray cu apa de mare. Daca facem acest lucru, mucoasa nu mai este iritata de prezenta unor eventuali muci, noxe, pulberi, alergeni, bacterii."

 

Multumim doamnei doctor Ana Maria Apostol pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.mayoclinic.org; http://kidshealth.org; www.medindia.net; www.rch.org.au; www.webmd.com

Articolul urmator
Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

    Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

    Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

    Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

    © 2024 Qbebe