Arnica Montana: proprietăți și mod de utilizare

Arnica Montana: proprietăți și mod de utilizare

Carmen Toma

Arnica montana este una dintre plantele cele mai pline de virtuți terapeutice. Ea poate fi valorificată în diverse forme, de la pastile, tincturi, ceaiuri, până la creme, geluri și remedii homeopate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce merită să apelezi la Arnica montana ori de câte ori tu sau cei dragi vă aflați în situații mai dificile.

Arnica montana- ce este

Arnica Montana este o plantă cu flori aurii ce crește în zonele de munte, în sol nisipos și pietros. Este răspândită mai ales în Europa, Asia și America de Nord, iar în popor  mai este cunoscută și sub numele de Margareta Munților, Podbalul de Munte, Carul Pădurilor, Cujdă, Ciudă sau Carul Zânelor.
În jurul secolului al VI-lea s-a descoperit că florile acestei plante au proprietăți calmante datorita conținutului ridicat de colină și uleiuri volatile. În plus, din florile de Arnică se prepara o tinctură care, diluată cu apă, se folosește ca pansament, antiseptic și cicatrizant al rănilor. Până acum s-au descoperit aproximativ opt varietăți ale plantei, însă nu toate au proprietăți de vindecare.

Arnica montana- ce conține

În urma studiilor biochimice realizate, în această plantă au fost identificate peste 70 de substanțe din care mai mult de jumătate sunt biologic active. Arnica montana conține principii active cu acțiune biologică recunoscută în întreagă lume.
Totuși, există doar trei substanțe care dețin rolul cel mai important în Arnica Montana: helenalina, flavonoizii și polizaharidele. Helenalina este unul dintre cei mai importanți compuși, cu un puternic rol antialgic și antiinflamator, flavonoizii au acțiune antioxidantă, scopul lor fiind de a scădea permeabilitatea vasculară, iar polizaharidele au rol în creșterea imunității, stimularea fagocitozei (un proces care presupune capturarea, ingestia și distrugerea a unei părți dintr-o celulă sau a întregii celule de către o altă celulă) și reducerea spasmului vascular.

Arnica montana- indicații terapeutice

Cele mai importante însușiri ale acestei plante țin de efectele antiinflamatorii și analgezice. Acestea se leagă, în primul rând, de prezența unei substanțe numită helenalină. De aceea, Arnica montana este deosebit de utilă în următoarele situații:

În caz de inflamații și de dureri provocate de traumatisme
Fie că este vorba despre traumatisme minore (cum sunt vânătăile de exemplu), fie că este vorba despre cele mai complexe (precum sunt traumatismele sportivilor de pildă), Arnica montana este de un real ajutor. Poți să o folosești sub formă de cremă, de gel, de pastile sau de granule homeopate. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, vor fi suficiente câteva doze pentru ca organismului să-i fie stimulate procesele naturale de vindecare.
Practic, trebuie să știi că este indicat să apelezi la Arnica montana și dacă este vorba despre entorse, luxații, fracturi, întinderi sau mușchi obosiți.

Citește și: Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor

Pentru ameliorarea durerilor din diferite afecțiuni
Un studiu a ajuns la concluzia că Arnica montana este la fel de eficientă ca Ibuprofenul. 204 pacienți, diagnosticați cu osteoartrită (afecțiune care presupune lezarea cartilajului protector al articulațiilor) la nivelul mâinilor, au primit, timp de 21 de zile, două tipuri de tratamente. O parte dintre ei au folosit un gel pe bază de Ibuprofen, iar alții s-au folosit de tinctură de arnică (utilizată extern).

După cele 21 de zile, s-a constatat, la pacienții care au recurs la gelul cu Ibuprofen, că nu au avut parte de o ameliorare mai bună a durerilor decât aceia care au avut parte de tinctură. În plus, la aproximativ 6% dintre cei care s-au tratat cu gel, s-au observat unele reacții adverse. În schimb, cei care s-au tratat cu arnică nu au avut niciun fel de reacții adverse.
De altfel, specialiștii recomandă Arnica montana pentru ușurarea unei game variate de dureri, de la cea de umăr, de spate, de mușchi sau durerile unei artrite minore. Pentru oricare dintre ele poți să apelezi atât la creme, geluri, cât și la tincturi sau la remedii homeopate.

Este binevenită pentru unele afecțiuni ale pielii
Arnica montana are și proprietăți antimicrobiene, ceea ce o face adecvată inclusiv pentru psoriazis, acnee sau diferite eczeme. Mai mult, datorită proprietăților antiinflamatorii, ea este binefăcătoare și în caz de mâncărimi ale pielii.
Dacă vei amesteca uleiul de Arnica montana cu alte uleiuri esențiale (precum este cel de lavandă), vei scăpa inclusiv de pielea uscată.

Are grijă de sănătatea părului
În cazul în care sesizezi că îți cade mai mult părul, că ai scalpul mai uscat și cu mătreață, nu ezita să apelezi la uleiul de Arnica montana. Nutrienții din el vor hrăni părul și vor stimula apariția de noi foliculi.

Arnica montana- mod de utilizare

Ca să beneficiezi din plin de efectele pozitive aduse de arnică, o poți folosi sub mai multe forme:
Capsule și pastile
Conțin cantități mici de extract de arnică, acesta fiind puternic diluat. Asigură-te că vei consulta un specialist înainte să iei pastile, astfel încât să nu cumva să ajungi să depășești cantitatea optimă pentru tine, iar arnica să ajungă să fie toxică pentru tine.

Creme și geluri
Așa cum s-a precizat deja, ambele sunt de mare ajutor în caz de inflamații și de leziuni ale pielii. Condiția este să nu le aplici pe răni deshise.
Gelul are avantajul că se va absorbi mai ușor decât o cremă.

Ulei
Să ai la îndemână ulei de Arnica montana este ideal întrucât acesta ameliorează diferite traumatisme ale pielii (vânătăi, cucuie, întinderi etc.), inclusiv pe cele suferite în urma unei intervenții chirurgicale. Puterea sa vindecătoare constă în proprietățile antiinflamatorii și analgezice.
Nu uita că uleiul de arnică este util și pentru recuperarea de după activități fizice intense, diminuând oboseala musculară.

Tinctură
Potrivită pentru uzul extern, tinctura de Arnica montana îți va veni în ajutor ori de câte ori tu sau cei dragi vă confruntați cu vânătăi, entorse, întinderi musculare sau dureri articulare (inclusiv cele din artrită).
Nu aplica de prea multe ori tinctura, întrucât utilizările repetate pot conduce la inflamații și iritații ale pielii. Vei evita această situație dacă te vei consulta cu un specialist.
Tinctura de Arnica montana poate fi utilizată și într-o baie pentru picioare, înlăturând oboseala.

Ceai
De fapt, trebui să știi că nu este vorba despre un ceai obișnuit, ci de o infuzie. Aceasta se va prepara din flori uscate de Arnica montana, dar nu se va administra sub nicio formă intern, întrucât principala substanță activă (helenalina) este toxică.
Vei putea sesiza efectele pozitive ale ceaiului de Arnica montana pentru:
• Îngrijirea părului (aplicat pe scalp, ceaiul va reduce uscăciunea, mâncărimile, mătreața și va stimula apariția a noi fire de păr)
• Îngrijirea pielii (ameliorează acneea, iritațiile și mâncărimile)
• Reducerea durerilor (inclusiv în cazul celor produse de artrită sau a durerilor musculare)
• Reducerea stresului (dacă vei face o baie de picioare cu ceai de Arnica montana, tensiunile din corp acumulate ca urmare a stresului se vor mai diminua)

Remediu homeopat
Înainte de toate, trebuie să știi că un tratament homeopat cu arnica trebuie individualizat în funcție de simptomele prezentate.De obicei, se administrează sublingual granule cu concentrație cuprinsă între 5 și 30, de câteva ori pe zi, în funcție de indicația unui medic homeopat. Durata tratamentului este și ea variabilă, de la câteva zile la câteva luni.
Arnica montana este remediul principal pentru efectele traumatismului, suprasolicitare sau răni provocate de obiecte neascuțite. Mai mult, ea facilitează inclusiv vindecarea de răni vechi și este utilă și pentru leziuni ale ochilor sau pentru durerile legate de naștere sau de după efectuarea de intervenții chirurgicale.

Granule de arnica montana

Arnica montana- interacțiuni cu medicamente

Specialiștii avertizează asupra următorului fapt: Arnica montană are o interacțiune moderată cu medicamente care încetinesc procesul de coagulare a sângelui. Printre acestea se află: aspirina, medicamente pe bază de diclofenac, de ibuprofen, de naproxen (substanță cu rol antiinflamator și analgezic, folosită în medicamentele destinate unor afecțiuni precum: osteoartrite, spondilite, reumatism, nevralgii etc.), de heparină (folosită pentru a stopa creșterea în dimensiuni a cheagurilor de pe vasele de sânge), warfarină (utilizată pentru tratarea trombozei venoase de exemplu), dalteparin, enoxaparin (ambele previn formarea cheagurilor de sânge) etc.

Arnica montana- precauții

În general, dacă este administrată pe cale orală în dozele recomandate de către un specialist, Arnica montana este sigură. De asemenea, ea este sigură și dacă va fi aplicată pe piele, sub formă de diferite produse (cum ar fi creme, geluri, tincturi), cu condiția ca pielea să nu aibă leziuni.

În cazul în care se va face un exces în ceea ce privește administrarea pe cale orală, Arnica montana este periculoasă. Ea are potențial toxic și de aceea, dacă va exista un abuz, vor interveni reacții care de care mai serioase (precum iritarea gurii și a gâtului, dureri de stomac, vărsături, erupții cutanate, accelerarea pulsului, respirație întretăiată, hemoragii interne etc.).

Arnica montană se regăsește și în remedii homeopate, dar este perfect sigură dacă este astfel administrată, în condițiile în care concentrația ei este foarte mică. Din acest motiv, este bună inclusiv pentru copii și persoanele vârstnice.
Cele mai importante precauții care țin de utilizarea plantei se referă la:
Sarcină și alăptare
Nu se recomandă să se ia Arnica montana pe cale orală în timpul sarcinii sau alăptării. Excepție face remediul homeopat care o conține, dar chiar și așa este nevoie să ai aprobarea unui specialist.
Totodată, nu va fi interzis să aplici mici cantități de gel cu arnică, dar tot cu condiția să ai recomandarea unui medic.

Posibilitatea de apariție a reacțiilor alergice
Dacă ești alergică la anumite plante, este foarte posibil să ai o reacție alergică și la Arnica montana. Printre aceste plante se numără: daliile, margaretele, păpădiile, floarea-soarelui.

Creșterea predispoziției spre hemoragii în timpul intervențiilor chirurgicale
Întrucât Arnica montana va amplifica riscul de hemoragii în timpul sau după intervențiile chirurgicale, ea nu va mai trebui folosită cu cel puțin 2 săptămâni înainte de efectuarea acestora.

Nu este indicată pe leziunile pielii
Niciodată Arnica montana nu se va aplica pe o piele cu răni deschise!

Poate să amplifice afecțiuni digestive deja existente
Întrucât Arnica montana are potențialul de a irita sistemul digestiv, nu va trebui sub nicio formă să ți-o administrezi dacă suferi de: sindromul colonului iritabil, boala Crohn (o afecțiune inflamatorie a intestinului), ulcer etc..

Crește ritmul cardiac
Arnica montană nu este indicată dacă ai tulburări de ritm cardiac.

Predispune la creșterea tensiunii arteriale
Nu este indicat să iei medicamente pe bază de Arnica montana dacă suferi de hipertensiune arterială.

Tu ai apelat până acum la Arnica montana?

Surse:

www.wikipedia.org, www.arnicare.com, www.healthline.com,www.arnica.com, www.britishhomeopathic.org, www.organicfacts.net,www.prohealth.com, www.webmd.com,  www.naturallivingfamily.com

Surse poze:
www.facebook.com, www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Maca: beneficii și proprietăți
Maca: beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

    Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și...

    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți
    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

    În Europa, siminocul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri, pentru că stimulează producția secreției biliare și eliminarea acesteia în duoden. De cele mai...

    Ceai de salvie: beneficii și utilizare
    Ceai de salvie: beneficii și utilizare

    Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De...

    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum
    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum

    Surse de vitamine, de minerale, de fibre și de apă, fructele tropicale pot contribui la asigurarea unei diete echilibrate. Deși nu este la fel de cunoscută precum mango, ananasul sau...

    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți
    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

    Chiar dacă nu are gustul inconfundabil al zmeurei coapte, ceaiul din frunze de zmeură se distinge prin aroma similară unui ceai negru, ușor fructat. Mai mult decât atât,...

    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete
    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete

    Laptele de măgăriță nu este o nouă tendință alimentară, ci un produs consumat de mii de ani. A redevenit popular odată cu creșterea interesului populației pentru consumul unor...

    Glucomannan: beneficii și mod de administrare
    Glucomannan: beneficii și mod de administrare

    Fibrele sunt carbohidrații pe care enzimele digestive nu îi pot digera. O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, digestive,...

    © 2024 Qbebe