Cuperoza: cauze, simptome si tratamente naturiste

Cuperoza: cauze, simptome si tratamente naturiste

Roxana Cristea

Cuperoza este o afectiune a pielii foarte des intalnita. Se estimeaza ca 45 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de cuperoza, desi foarte multi nu stiu. Tratamentele naturiste pentru cuperoza amelioreaza si imbunatatesc aspectul tenului inrosit. Afla ce este cuperoza si care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru cuperoza.

fata de femeie cu problemeCuperoza: ce este cuperoza, care sunt cauzele si cum o recunosti

Cuperoza, numita si boala obrajilor rosii, sau acneea rosie este o boala cronica (pe termen lung) netratabila, care poate sa apara si apoi sa dispara o perioada pentru ca mai apoi sa reapara. Cuperoza inseamna inrosirea tranzitorie a nasului, obrajilor, fruntii si barbiei. Aceasta se observa mai usor la persoanele cu tenul deschis la culoare, desi cuperoza afecteaza orice tip si culoare de ten. Cuperoza inseamna dilatari permenente ale capilarelor sanguine superficiale. In aceasta situatie circulatia sangelui nu este bine echilibrata.
Cuperoza se caracterizeaza printr-o inrosire intermitenta a pielii, datorata unor pusee congestive, care duc la aparitia unor blistere rosii, dure sau granuloase si la vinisoare (rosu-violacee) vizibile. Roseata cuperotica poate fi agravata de spalatul fetei cu apa dura, prea calda sau prea fierbinte. Fenomenul se manifesta in special la femeile trecute de 30 de ani si se pare ca dispare de la sine dupa 50 de ani. Insa, roseata provocata de cuperoza poate fi ameliorata cu ajutorul unor creme si tratamente naturiste.
Cuperoza nu este legata direct de consumul de alcool, dar alcoolul, tutunul, poluarea, alimentele picante sau foarte fierbinti, stresul emotional, caldura excesiva (expunerea prelungita la soare), dar si gerul din iarna sunt factori declansatori ai cuperozei. De asemenea, sunt anumite afectiuni si stari care pot „incuraja" cuperoza sa apara: menopauza, tulburarile endocrine, diferite afectiuni gastrointestinale, unle infectii, dar si viata sedentara, tenul obosit si neingrijit.
Cuperoza nu este contagioasa sau infectioasa.

Cum prevenim cuperoza?

Igiena si ingrijirea corecta a tenului sunt aspecte foarte importante cand vorbim de cuperoza.
Schimbarile bruste de temperatura nu sunt bine primite de tenul cuperotic.
Expunerea prelungita la soare, la ore nepotrivite nu pot face decat rau unui ten cu astfel de probleme.
Evita mesele condimentate, grasimile, alcoolul, cafeaua si ceaiul care dilateaza vasele de sange.
Consumul de apa este foarte important. Trebuie sa bei 2l de apa pe zi.
Ar trebuie sa faci cateva exercitii fizice zilnice care sa te ajute la imbunatatirea circulatiei.
Consuma multe fructe si legume.
Imbogateste-ti dieta cu uleiuri presate la rece care au omega-3 si oamega-6.
Sunt recomandate cure de detoxifiere cu ajutorul ceaiurilor de urzici, salvie, musetel si cicoare.
In cazul tenului cuperotic, alege numai produse cosmetice de calitate, fara alergeni sau iritanti.
Sunt recomandate cremele din plante cum ar fi: hamamelis, sulfina, castane de India.

Tratamentul medicamentos pentru cuperoza

In general, cuperoza poate fi controlata cu anumite creme antibacteriene si anti-inflamatoare. Cuperoza grava poate fi tratata cu laser sau electrocoagulare in clinici de specialitate. Daca ai semne ca tenul tau ar fi cuperotic mergi la medic pentru reteta, medicamentele luate „dupa ureche", pot face mai mult rau. In schimb poti incerca tratamentele naturale pentru cuperoza.

Cuperoza: cele mai eficiente tratamente naturiste

Uleiul de jojoba, cu proprietati antibiotice, nu are reactii alergice sau recatii adverse pentru ca imita foarte bine sebumul. Este un excelent adjuvant in tratarea cuperozei.
Ceapa este plina de minerale, nutrienti, vitamine si compusi antiinflamatori unici. Aceasta leguma trateaza foarte multe afectiuni printre care si cuperoza. Poti aplica pe zonele afectate cataplasme cu suc de ceapa amestecat in parti egale cu ulei de porumb sau de masline. Se aplica de trei-patru ori pe zi timp de o saptamana. Acest tratament naturist este foarte eficiente pentru formele usoare de cuperoza.
Laptuca este eficienta in ameliorarea cuperozei. Frunzele contin acizi organici, fibre, flavonoide, pectine, vitamine (A, B1, B2, PP, C, E) si minerale. Planta are actiune antiinflamatoare, antioxidanta, calmanta, emolienta si sedativa. Se recomanda cataplasme cu frunze oparite, se aplica de 2-3 ori pe zi. De asemenea, poti face o lotiune prin zdrobirea tulpinilor in piulita sau infuzie din 100 g planta, taiata marunt peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute apoi se strecoara si se aplica pe ten folosindu-se un tampon de vata, dupa care, se pune cu aceeasi solutie o compresa folosindu-se un pansament steril.
Levantica are proprietati de vindecare miraculoase pentru pielea ta. Aceasta planta este foarte buna pentru mentinerea sanatatii pielii. Tenul cuperotic poate fi tratat cu infuzie din 10g levantica peste care se toarta 200 ml (o cana) apa clocotita. Se acopera timp de 30 de minute, se strecoara si se aplica, folosind un tifon steril, comprese pe fata de 3 ori pe zi.
Castanul de India este un regulator al circulatiei sanguine periferice. Extractul din aceasta planta are asupra pielii efecte astringente si tonice, redand claritatea tenului pacientilor cu cuperoza. Aplica extractul pe tenul curatat, inainte de culcare. Lasa-l sa actioneze 5-10 minute. Ai grija sa nu atingi ochii. Extractul de castan poate fi iritant pentru ochi.
Nalba mare este de mare ajutor in tratarea bolilor dermatologice. Pentru un tratament naturist cu efecte imediate, incearca sa pui la macerat in 200ml apa rece, 15g radacina de nalba. Se lasa 3-4 ore, se strecoara si apoi se aplica pe fata comprese. Acelasi efect il are si nalba creata. Unguentele cu extract de flori de nalba sunt foarte utile in tratarea cuperozei. Se aplica pe fata masand usor. Ceaiul de radacina de nalba mare se foloseste pentru uz extern sub forma de comprese pentru tratarea cuperozei. Pentru comprese se prepara un decoct din 20 g radacina la 100 ml de apa.
Florile de portocal au un continut bogat in flavonoide, recunoscute pentru actiunea lor antioxidanta, floarea de portocal favorizeaza circulatia sanguina. Pentru cuperoza se poate face o infuzie din 10 g flori la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute si se strecoara. Se aplica pe fata folosindu-se un tampon de vata, apoi se pun comprese cu aceeasi solutie folosindu-se un tifon (rezultate bune pentru nasul rosu). Se pot pune si cataplasme cu flori proaspete pisate intr-o piulita. Pasta obtinuta se aplica pe fata.
Rozmarinul este folosit si pentru tratarea problemelor legate de circulatia sanguina periferica, are proprietati de stimulare a circulatiei sangelui, intarire a capilarelor si de regenerare celulara. Protejeaza structurile celulare de actiunea radicalilor liberi, tocmai de aceea face minuni in cazul tenului ridat si cuperotic. Se face infuzie din 20 g planta peste care se toarna un litru de apa clocotita, se lasa acoperita 20-30 de minute si se strecoara. Se pun comprese pe fata, dupa ce in prealabil s-a sters fata cu un tampon folosindu-se solutia obtinuta.
Vita de vie, mai exact, frunzele de vita-de-vie contin saruri minerale, flavonoizi, lecitina. Intern, tratamentul cu frunze de vita de vie este bun pentru tratarea simptomelor menopauzei. Extern ajuta la tratarea cuperozei. In acest caz se pun pe fata cataplasme cu frunze proaspete oparite.
Otetul alb actioneaza ca un dezinfectant natural si reduce numarul de bacterii si ciuperci existente la nivelul pielii. Poti face o solutie de curatare faciala din 6 parti apa si o parte otet. Se sterge fata cu un tampon inmuiat in aceasta solutie. Testeaza mai intai pe un coltisor de fata. Pentru unele persoane acest amestec poate fi foarte dur.
Ceaiul verde reduce roseata si inflamatia in cazul tenului cuperotic. Ceaiul verde este considerat a avea proprietati anti-inflamatorii. Acest ceai este folosit si in industria cosmetica, multe produse, existente pe piata au ca ingredient activ ceaiul verde.
Camforul (Cinnamonum camphora) este bun pentru zonele cuperotice. Se aplica dupa spalarea fetei. Camforul este usor absorbit prin piele si are efecte calmante, analgezice si antimicrobiene.
Musetelul sub forma de ceai, unguent sau crema de fata, poate face minuni in cazul tenului cuperotic. Ingredientele active din musetel includ terpenoide (bisoprolol, matricin, chamazulena) si flavonoide (apigenina, luteolina). Musetelul poate avea efecte calmante si anti-inflamatorii.
Uleiul din arbore de ceai are proprietati antiseptice si anti-inflamatorii, ucide germenii rezistenti la meticilina, vancomicina, si alte antibiotice. Este foarte bun pentru tratarea cuperozei si poate fi gasit in farmaciile naturiste.
Fulgii de ovaz se aplica prin masaj pe zonele afectate ale pielii. Fulgii de ovaz hidrateaza, vindeca iritatiile, amelioreaza senzatia de mancarime si actioneaza ca un anti-inflamator in tratamentul cuperozei.
Tratamentele naturiste pentru cuperoza ajuta la indepartarea aspectului de obraji rosii, dar cuperoza tinde sa reapara. In consecinta, specialistii recomanda sa fii foarte atenta cu tenul tau, sa nu-l maltratezi, sa aplici numai creme si produse cosmetice bune, bio, fara alcool si daca dai peste un tratament naturist pentru cuperoza care functioneaza foarte bine sa-l folosesti constant. Un ten frumos inseamna... mai multa incredere in tine.

Surse: altmedicine.about.com; medicinenet.com; gradina-online.ro; wikihow.com
Articolul urmator
Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
    Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

    Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    © 2024 Qbebe