Tratamente naturiste pentru candida

Tratamente naturiste pentru candida

Roxana Cristea

Tratamentele naturiste pentru candida sunt o modalitate de a trata candidoza in conditii de siguranta si fara efecte secundare. Pentru ca aceste tratamente sa dea rezultate trebuie sa fii sigura ca suferi de aceasta afectiune. Sunt multe alte boli care pot provoca simptome asemanatoare candidozei. Trebuie sa stii ce este candida, din ce cauza apare si ce tratamente naturiste pentru candida poti folosi cu succes.

Candida: Cauze si simptome

Corpul uman este in general gazda pentru o mare varietate de bacterii si ciuperci care joaca un rol neutru sau  chiar pot fi de ajutor organismului. Candida apare atunci cand una dintre bacteriile existente in corp, Candidacandida albicans albicans, scapa de sub control. Cresterea exagerata a acestei bacterii duce la candidoza. Candida devine periculoasa atunci cand bacteriile „bune”, cum ar fi Lactobacillus acidophilus se diminueaza, slabesc. Candidoza sistemica este o crestere exagerata a candidei pe tot corpul. In cazurile cele mai grave, Candida se poate raspandi pe tot corpul cauzand un fel de otravire a sangelui numita septicemie candidozica. Aceasta afectiune poate sa apara atat la femei cat si la barbati. Se poate transmite si sexual (mai rar). O mama infectata poate transmite candidoza nou-nascutului. Cel mai frecvent, candida apare la persoanele cu sistemul imunitar compromis sau la persoanele care au luat multa vreme un antibiotic. Aceasta ciuperca (Candida albicans) elibereaza toxine care slabesc in continuare sistemul imunitar.

Candidoza poate afecta multe zone ale corpului dintr-o data si poate provoca o varietate de tulburari si smptome. In gura: poate produce afte sau placi albe (care pot sa apara si pe gat). La femei aceasta este o sursa de vaginita, care produce mancarime, arsura si o secretie alba sau galbena si lipicioasa. Cresterea exagerata a candidei poate sa afecteze unghiile, sa provoace infectii ale pielii, marcate prin roseata sau inflamatie si senzatie de mancarime, sau poate provoca probleme digestive cu dureri abdominale, constipatie, diaree, arsuri la stomac, iritatie rectala si colita. Candida se poate dezvolta si in uter sau in zona sinusurilor.

Alte simptome: oboseala, pierderi de memorie, modificari ale dispozitiei, dureri musculare si articulare, tuse sacaitoare, amorteala sau furnicaturi in degete, eruptii cutanate in zona scutecului (la copii), infectii ale vezicii urinare si chiar depresie. Candida poate fi responsabila si de unele cazuri de impotenta si prostatita.
Cresterea Candidei este stimulata de mai multi factori. Antibioticele cu spectru larg pot ucide bacteriile bune care tin aceasta ciuperca sub control. Cei care iau medicamente cu corticoizi sunt predispusi la candidoza. Candida albicans este mare iubitoare de zahar, astfel ca aceasta candidoza poate fi agravata de consumul exagerat de zahar, sau de nivelul ridicat de zahar din sange asociat cu diabetul zaharat. In cazul in care sistemul imunitar este scazut ( in special persoanele care sufera de infectii grave care afecteaza sistemul imun, ex. HIV) candida isi poate face de cap. La fel si daca exista un dezechilibru la nivelul PH-ului din organism. O cauza probabila poate fi si oboseala cronica.

Tratamente naturiste pentru candida

Practicienii medicinei alternative recomanda programe individualizate care combina, de obicei, dieta cu suplimente alimentare. Suplimentele sunt introduse treptat, pentru a evita o inrautatire temporara a simptomelor. Acest lucru apare din cauza ca atunci cand candida este distrusa, aceasta elibereaza fragmente de proteine si toxine care pot declansa un raspuns de la sistemul imunitar. Ameliorarea simptomelor vor fi observate dupa 2 pana la 4 saptamani. Iata cateva tratamente naturiste:
1. Lactobacillus si suplimente probiotice bifidus. Aceste bacterii prietenoase se inmultesc si formeaza o captuseala de protectie a tractului digestiv, care impiedica formarea coloniilor de candida. Pentru infectiile vaginale poti pune capsulele cu probiotice in vagin, inainte de culcare, in fiecare seara, timp de doua saptamani.
2. Ia 1.000 pana la 2.000 de miligrame de acid caprilic in fiecare zi. Acest acid gras natural este un antifungic eficace pentru tratamentul candidozei. Acidul caprilic este rapid absorbit de intestine. Asa ca, este bine sa iei capsule acoperite enteric, astfel incat acest supliment sa fie eliberat treptat prin tractul digestiv.

3. Evita zaharul rafinat, mierea, siropul de artar si sucurile de fructe. Evita mestecarea gumelor cu aroma de xilitol. Evita antibioticele, steroizii si anticonceptionalele (daca nu recomanda medicul altfel).
4. Fibrele. Se recomanda: o lingurita de fibre solubile care poate contine guma de guar, coji de psyllium , seminte de in sau pectina, amestecata cu 8 ml de apa, de doua ori pe zi, pe stomacul gol.
5. Uleiuri esentiale. Capsulele cu ulei de oregano, ulei de menta si alte uleiuri volatile previn inmultirea candidei. Se recomanda consumul acestor capsule timp de cateva luni. O doza standard este de 2 capsule pe zi, intre mese. Uleiurile volatile in stare lichida nu trebuie ingerate (pot fi toxice), iar capsulele nu ar trebui sparte inainte de ingerare. Uleiul de oregano - uleiul esential de oregano lupta impotriva fungilor care apar in timpul candidozei si este chiar mai eficient decat acidul caprilic pentru inhibarea infectiei fungice.

6. Usturoiul contine o serie de compusi antifungici care distrug rapid candida. Acesta stimuleaza functia imunitara si este benefic in tratamentul pe termen lung, pentru manifestarile candidozei cronice. Daca nu suporti gustul de usturoi, exista capsule cu usturoi care au fost acoperite enteric pentru a actiona atunci cand ajung in intestine.
7. Alte tratamente naturiste pentru candida sunt acidul caprilic din nuci de cocos, acid oleic din uleiul de masline, ulei de oregano.
8. Candidoza vaginala poate fi tratata cu ajutorul iaurtului, intrucat in urma descompunerii bacteriilor acestuia rezulta peroxid de oxigen care distruge candida. Inmoaie  un tampon cu iaurt baga-l in vagin. Lasa-l sa actioneze peste noapte.
9. Ceiul din salvie si rozmarin, concentrat, aplicat pe zona afectata poate reduce simptomele candidozei.
10. Daca aceasta afectiune se manifesta in cavitatea bucala poti clati cu un amestec de otet si cidru de mere (in cantitati egale).

11. Maseaza usor zona afectata de candida, cu cateva picaturi de ulei de nuca de cocos, o data pe zi.
12. Goldenseal este o planta care poate fi utilizata cu succes pentru tratarea si prevenirea candidozei. Aceasta contine berberina, un alcaloid care are actiune directa antifungica impotriva candidei.
Dieta este o parte importanta a tratamentului naturist pentru candida. Urmatoarele alimente trebuie excluse din dieta persoanei afectate de candidoza: zahar, fructe, drojdie, otet, alimente care contin gluten, ciuperci. Iata cateva alimente care trebuie consumate cu limita de persoanele care sufera de candidoza: laptele de vaca si produsele lactate bogate in lactoza. Tratamentele naturiste pentru candida nu tin locul medicului. In cazul candidozei trebuie sa ceri si sfatul specialistului.

Surse: sfatulmedicului.ro; altmedicine.about.com; wikihow.com; homemademedicine.com
Articolul urmator
12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat
    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat

    Candidoza mamară este o problemă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Candida este o ciupercă prezentă în mod natural în organismul...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    © 2024 Qbebe