Virusul gripal de tip B

Virusul gripal de tip B

Raluca Margean - Redactor

Spre deosebire de virusul gripal tip A, gripa tip B se găsește doar la oameni și de obicei cauzează o reacție mai puțin gravă la nivelul organismului. Virusurile tip B nu sunt clasificate prin subtip și nu cauzează pandemii. Iată care sunt simptomele prin care se caracterizează, tratamentul care este necesar, precum și alte informații importante despre gripa de tip B.

Ce este gripa?

Gripa este o infecție respiratorie foarte contagioasă, care apare în urma contaminării cu mai multe tipuri de virusuri gripale. Ea poate apărea în orice perioadă a anului, în emisfera nordică fiind remarcată îndeosebi spre finalul toamnei și până în primăvară. De obicei, perioada cu cele mai multe cazuri de gripă este cuprinsă între lunile decembrie și martie. Deși toate grupele de vârstă pot fi afectate, copiii, vârstnicii și cei cu sistemul imunitar slăbit sunt cei mai susceptibili și au șanse mari să se confrunte cu complicații grave.

Gripa de tip B: cauze și alte informații generale

Există trei tipuri principale de gripă: A, B și C. Tipurile A și B sunt similare, principala diferență între ele fiind faptul că gripa de tip B se poate transmite doar de la om la om. Virusul gripal de tipul A se poate regăsi la păsări sau porci, iar unii cercetători au descoperit virusul și la foci. Totodată, de obicei virusul de tip A afectează de obicei persoanele la începutul iernii, pe când gripa de tip B poate apărea în orice perioadă a anului. De asemenea, virusurile gripale de tip B evoluează mai lent decât virusurile gripale de tip A, dar mai rapid decât virusurile gripale de tip C, care sunt cele mai ușoare forme ale gripei.

femeie-bolnava-cu-fular-portocaliu-care-bea-sirop-de-tuse-si-care-are-langa-ea-un-ursulet

Din punctul de vedere al mutațiilor pe care le realizează, gripa de tip B se modifică la un nivel de 2-3 ori mai lent decât tipul A. La nivel global, acest tip de virus cauzează un grad semnificativ de mortalitate, afectând în principal copiii și adolescenții. Există mai multe tipuri de tulpini virale și deseori apar mutații ale acestora. Din acest motiv oamenii pot să se îmbolnăvească de mai multe ori de același tip de gripă. Gripa de tip B este extrem de contagioasă, răspândindu-se foarte ușor.

Cele mai rapide modalități de transmitere ale virusului gripal de tip B sunt prin:

  • tuse și strănut (astfel se elimină particule de salivă din gură, respectiv din nas)
  • contact direct (strângeri de mână sau îmbrățișări)
  • salivă (sărut sau folosirea în comun a paharelor)
  • atingerea unor suprafețe contaminate (clanțe de ușă sau robinete)

Virusul se răspândește atunci când o persoană inhalează secrețiile respiratorii sau atinge obiectele contaminate de o persoană infectată și apoi își atinge nasul, gura sau ochii. Se consideră că o persoană este contagioasă începând de la o zi înainte de apariția simptomelor și până la 5 zile după îmbolnăvirea efectivă. Așadar, este posibilă răspândirea virusului chiar înainte ca persoana infectată să știe de existența acestuia.

Citește și: Care este diferența dintre răceală și gripă

Simptomele virusului gripal de tip B

Virusul gripal durează 4-5 zile, deși simptomele se pot perpetua până la 2-7 zile. Unele dintre ele pot fi similare răcelii, inclusiv:

  • congestie nazală (apare mai rar în cazul gripei)
  • tuse
  • rinoree (nas care curge)
  • mâncărime la nivelul ochilor (ochi apoși)
  • durere de gât
  • oboseală
  • temperatură corporală redusă.

Diferența cheie dintre simptomele de răceală și cele de gripă constă în gradul de gravitate. O răceală tinde să debuteze lent și să se agraveze gradual pe parcursul câtorva zile; simptomele pot să determine o stare generală proastă, însă nu sunt atât de grave încât să afecteze semnificativ stilul de viață. Gripa, pe de altă parte, afectează pacientul sever, făcându-l incapabil să își urmeze rutina zilnică.

În general, simptomele comune ale virusului gripal includ:

  • febră mare 
  • dureri de cap
  • dureri corporale
  • oboseală extremă

Există și simptome specifice ale virusului gripal tip B, iar acestea includ:

 

1. Simptome corporale

Febra reprezintă unul dintre simptomele timpurii ale acestui tip de gripă. Aceasta poate să se instaleze brusc și să atingă până la 41 grade Celsius. Ea poate fi însoțită de:

  • frisoane
  • dureri de corp și mușchi
  • durere abdominală
  • oboseală și o stare de slăbiciune generală

2. Simptome respiratorii

Odată cu dispariția febrei încep să se dezvolte simptomele respiratorii ale gripei, care constau în:

  • nas înfundat
  • rinoree
  • tuse și congestionare
  • durere de gât

Aceste simptome pot să se agraveze în decursul timpului și să apară complicații. De exemplu, dacă ai astm, o infecție respiratorie îți poate agrava simptomele și poate provoca chiar un atac. De asemenea, dacă este lăsată netratată sau în cazuri mai severe, gripa de tip B poate provoca:

  • pneumonie
  • bronşită
  • insuficiență respiratorie
  • insuficiență renală
  • miocardită sau chiar inflamație a inimii

3. Simptome la nivelul stomacului

Există situații în care virusul gripal de tip B poate afecta și stomacul, motiv pentru care acesta este cunoscut și denumirea de enterovirus. Simptomele localizate la nivelul stomacului pot fi:

  • senzație de greață și vărsături
  • pierderea apetitului

În cazul în care crezi că ai acest virus sau există riscul ca tu sau o persoană apropiată să dezvolte complicații, trebuie să consulți un medic specialist, imediat ce prezinți simptomele descrise mai sus. Medicul va efectua un test gripal sau va pune diagnosticul în baza simptomelor, stabilind metoda optimă de tratament pentru fiecare pacient.

Tratament și prevenție

Chiar dacă există medicament care ameliorează simptomele, în acest moment nu există nici un tratament pentru gripă. Cel mai indicat este ca în perioada de convalescență să ai parte de odihnă corespunzătoare pentru ca organismul tău să aibă ocazia de a se reface. Pe lângă somn, trebuie să bei multe lichide care să prevină deshidratarea și să eviți să ieși în colectivitate.

medic-care-vaccineaza-o-femeie-ce-isi-tine-maneca-tricoului-negru-cu-mana

Persoanele care au cel mai ridicat risc de complicații sunt copiii sub 5 ani, adulții de peste 65 de ani, femeile însărcinate sau care au născut de curând și în general, persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu anumite afecțiuni cronice. În cazul în care ești expus riscului de complicații sau ai dezvoltat o infecție secundară, trebuie să fii consultat de urgență de medic.

Gripa de tip B la copii este foarte periculoasă. Copii pot avea simptome foarte grave. Părinții trebuie să meragă de urgență la medic dacă cel mic are sub 5 ani. Sistemul imunitar la unui copil atât de mic este foarte vulnerabil și predispus la complicații serioase, printre care laringită acută, pneumonie, sinuzită sau bronșită acută. Totodată, copiilor mai mari de 5 ani le trebuie administrat tratament rapid dacă au simptome precum febră care durează mai multe de 3 - 4 zile, dureri de cap severe, slăbiciune musculară care nu se ameliorează sau rinoree care nu trece în 4 zile.

În unele cazuri de gripă, poate prescrie calmante și medicamente antivirale pentru a reduce perioada de convalescență și a preveni complicațiile ulterioare. De asemenea, medicii ar putea recomanda vaccinul antigripal care oferă protecție împotriva tulpinilor comune ale virusului. De obicei, vaccinul este menit să protejeze atât împotriva tulpinii de tip A, cât și a gripei tip B.

Vaccinul sezonier anual este menit să protejeze oamenii de tulpinile care sunt considerate cele mai probabile să determine îmbolnăvirea în timpul sezonului gripal. Vaccinul antigripal cvadrivalent conține două tulpini B, iar vaccinul tradițional trivalent conține o singură tulpină. Însă, cu toate beneficiile vaccinului antigripal, acesta nu te protejează într-o proporție de 100% deoarece virusul prezintă mutații în mod frecvent.

Citește și: Gripa și vaccinarea antigripală la copil și la adult

Perioada de incubație gripa tip B

Gripa de tip B se manifestă brusc la orice persoană. Primul semn de gripă este starea generală de rău. Veți avea o senzație de letargie, oboseală continuă și poate chiar durere musculară. Perioada de incubație pentru gripa de tip B este cuprinsă între 1 – 3 zile. După această perioadă de incubație, apar și unele simptome pentru gripa de tip B, anume febră ce ajunge rapid între 38℃ - 40℃, frisoane, transpirații și slăbiciune musculară. În anumite cazuri, pot să mai apară durerile de cap și fotofobia (sensibilitatea la lumină puternică). Din cauza organismului vulnerabil la orice microb, gripa de tip B la copii poate avea simptome și mai puternice, precum durere în gât, tuse seacă care se agravează cu trecerea orelor, nas înfundat, dureri osoase severe, greață, vărsături sau diaree. Copii sunt mai predispuși la contactarea gripei de tip B, deoarece își petrec majoritatea timpului în colectivitate.

femeie-tine-un-termometru-in-mana-si-cealalta-mana-o-are-pe-fruntea-unui-barbat-care-este-bolnav-si-are-o-patura-albastra-pe-umeri-si-o-cana-in-mana

Ce este gripa de tip B?

Gripa de tip B afectează în principal copii și vârstnicii. Virusul gripal de tip B apare, de obicei, după gripa de tip A, anume la începutul primăverii. Gripa este foarte contagioasă și este cu atât mai problematică pentru cei mici care au un sistem imunitar slăbit. Peste 70% dintre pacienții cu simptome au avut gripă de tip B în 2020, restul de 30% au luat virsul gripal de tip A.

Într-un studiu amplu desfășurat între anii 2002 – 2012, s-a descoperit faptul că și focile pot purta virusul gripal de tip B. Pentru a vedea dacă focile sunt infectate cu gripa de tip B, au fost prelevate probe de la peste 600 de animale. În anul 2010 au fost găsiți anticorpi la anumite exemplare, dintre care 9 probe au fost prelevate de la foci cu probleme respiratorii grave. S-a aflat faptul că ele au contactat virusul gripal în sălbăticie. Nu s-au găsit dovezi care să sugereze faptul că virusul gripal de tip B poate fi transmis de la focă la om, având în vedere că este vorba de ramuri diferite ale bolii.

Tratament gripa de tip B

Medicamentele antivirale reprezintă tratament recomandat pentru gripa de tip B. Antiviralele sunt menite să stopeze în cel mi scurt timp, răspândirea virusului gripal la nivelul tuturor celulelor organismului. Există mai multe medicamente antivirale, cum ar fi: oseltamivir, peramivir, zanamivir și baloxavir. Cea mai folosită substanță dintre toate este oseltamivirul, cunoscut pe piață sub numele de Tamiflu.

femeie-bolnava-sta-cu-plapuma-pana-pe-cap-are-un-termometru-in-gura-o-cana-alba-intr-o-mana-iar-in-fata-ei-sunt-multe-folii-cu-medicamente

Tamiflu este un tratament pentru prevenirea și tratarea gripei atât la copii, cât și la adulți. Se găsește în multe farmacii sub formă de capsule sau pulbere. Tamiflu trebuie administrat doar așa cum v-a recomandat medicul, deoarece se eliberează doar pe baza unei rețete emise de către acesta. Prețul pentru Tamiflu capsule este de 82 de lei. Tratamentul cu Tamiflu durează între 4 – 10 zile, în funcție de starea pacientului.

Trebuie să țineți cont, însă, de faptul că Tamiflu nu înlocuiește vaccinarea. Față de medicamentele antivirale, vaccinul antigripal ajută organismul să producă anticorpi care protejează împotriva gripei, pe tot parcursul sezonului de viroze.

Dr. Don Shiffrin: „Cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii este să se vaccineze, întrucât este singura protecție pe care și-o pot oferi”

„Gripa este pretutindeni în mai toate statele și este periculoasă. Gripa de tip B afectează cel mai mult copiii până în 4 ani și bătrânii de peste 65 de ani. Cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii este să se vaccineze, întrucât este singura protecție pe care și-o pot oferi. Sunt două ramuri ale gripei de tip B, anume Victoria și Yamagata. Aproximativ 65% din persoanele spitalizate cu gripa de tip B suferă de ramura Victoria. Vaccinul antigripal este făcut pentru ambele ramuri și dacă se întâmplă ca o persoană vaccinată să ia virusul gripal, sunt șanse mult mai mici să apară complicații și să fie nevoie de spitalizare. De asemenea, se reduce la minim și riscul de deces.”

Cât durează gripa de tip B la adulți

În mod normal, gripa de tip B nu ține mai mult de 7 zile în cazul adulților ce nu au alte probleme medicale. Pentru vârstnici și copii, însă, starea de rău poate persista și până la 14 zile. Femeile însărcinate sunt o altă categorie foarte vulnerabilă în fața gripei. Dacă starea generală nu se îmbunătățește în maximum 14 zile de la debutul simptomelor, este necesar să mergeți la medic. Printre complicațiile gripei se numără pneumoniile virale și bacteriene, otita sau sinuzita.

Simptome răceală-diferența dintre răceală și gripa tip B

Gripa și răceala fac ambele parte din categoria infecțiilor virale, care afectează în mare parte căile respiratorii și sinusurile. Din anumite puncte de vedere, gripa și răceala sunt diferite. Multe simptome de gripă apar brusc și se caracterizează prin episoade cu febră peste 38℃, frisoane alternate cu transpirații, stare de rău, rinoree și dureri musculare. În schimb, simptomele răcelii apar gradual, iar acestea sunt congestia nazală, strănutul, durerea în gât, tusea seacă, ochii roșii sau durere de cap de intensitate medie. Sunt rare cazurile în care apare febra. Gripa persită până la 14 zile și poate avea complicații grave, dar răceala comună trece cu decongestionante nazale și siropuri de tuse în 3 – 4 zile.

femeie-blonda-care-stranuta-are-pulover-mov-sta-pe-canapea-invelita-cu-o-patura

Răceala este cauzată de peste 200 de viruși, dar majoritatea produc doar simptome ușoare la adulți și copii. Pe de altă parte, gripa este provocată la oameni de 3 virusuri gripale, respectiv A, B și C. Tipurile A și B cauzează epidemiile anuale, de aceea este recomandată prevenția, prin administrarea vaccinului antigripal. Pentru răceală nu există vaccinuri, dar oamenii sunt sfătuiți să aibă grijă în ceea ce privește igiena mâinilor și alimentația. Fructele și legumele sunt foarte bune pentru întărirea sistemului imunitar.

Gripa de tip B este foarte contagioasă și afectează, în principal, copii și vârstnicii. Deși există medicamente antivirale pe piață, vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de prevenție împotriva gripei. Aceasta se ia foarte ușor prin vaporii de la strănutul unei persoane infectate, prin strângere de mână, îmbrățișare sau atingerea unor suprafețe contaminate. Simptomele gripei de tip B apar brusc, după cele 1 – 3 zile de incubație, iar aceastea sunt reprezentate de episoadele cu febră peste 38℃, rinoree, durere musculară, dureri corporale și oboseală extremă. Atenția trebuie concentrată pe epidemiile anuale, iar pentru oamenii care prezintă complicații ale gripei, precum pneumonie sau sinuzită, se impune vizita de urgență la medic. În cazurile grave în care nu se administrează un tratament medicamentos, gripa poate să provoace decesul.

Surse: webmd.com, verywell.com, livestrong.com, wikipedia.org, reginamaria.ro, angelini.ro, medicover.ro, healthline.com, smartmedic.ro, mayoclinic.org, bioclinica.ro, medicaleconomics.com

Surse foto: pixabay.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Hepatita E: cauze, simptome și tratament
Hepatita E: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție! Spanac contaminat cu virusul hepatitei A retras din magazinele Profi din România
    Atenție! Spanac contaminat cu virusul hepatitei A retras din magazinele Profi din România

    Profi retrage de la vânzare un lot de spanac la pungă de 500 de grame din cauza contaminării cu virusul hepatitei A. Anunțul a fost făcut miercuri de Autoritatea Naţională...

    Atenție, părinți! Peste 50 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. Ce măsuri trebuie să luați
    Atenție, părinți! Peste 50 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. Ce măsuri trebuie să luați

    Virusul West Nile transmis de țânțari a făcut primele victime pe teritoriul țării noastre. Afecțiunea este destul de agresivă, astfel încât poate surveni chiar...

    „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV
    „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV

    În afară de faptul că au de înfruntat boli incurabile, unii adolescenți nu au parte nici de dragostea părinților, de căldura unei familii. Prin așa ceva trece în...

    Avertismentul disperat al unei mame a cărei fetiță a murit după ce a înghițit o baterie de tip pastilă
    Avertismentul disperat al unei mame a cărei fetiță a murit după ce a înghițit o baterie de tip pastilă

    O fetiță de doar 2 ani a murit la câteva ore după ce a înghițit o baterie tip pastilă de la o telecomandă. „Mami, am nevoie de tine”, au fost ultimele cuvinte...

    Acest tip de parenting poate cauza depresie la copil
    Acest tip de parenting poate cauza depresie la copil

    Părinții își doresc întotdeauna cele mai bune lucruri pentru copiii lor. Însă, teama de a nu da greș în acest rol îi face pe foarte mulți dintre ei să...

    Ce tip de mamă poți fi, în funcție de luna nașterii
    Ce tip de mamă poți fi, în funcție de luna nașterii

    Fie că ești tot timpul cu ochii pe copilul tău pentru a te asigura că-l disciplinezi, fie că îl urmărești clipă de clipă pentru a-l știi în siguranță, fie că preferi...

    Studiu: un anumit tip de terapie are o rată mare de succes în cazul depresiei postnatale
    Studiu: un anumit tip de terapie are o rată mare de succes în cazul depresiei postnatale

    Depresia postnatală face tot mai multe “victime“ în rândul părinților care nu știu cum să gestioneze amalgamul de emoții, anxietate, bucurie și teamă care...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    © 2024 Qbebe