Noua tendinta in alimentatia sanatoasa: food coaching-ul

Noua tendinta in alimentatia sanatoasa: food coaching-ul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un domeniu relativ nou si putin cunoscut pentru romani, food coaching-ul a inceput sa prinda amploare in ultima perioada datorita rezultatelor rapide si planurilor alimentare personalizate. In ce consta acesta, de ce sa optati pentru un food coach si care este diferenta dintre un food coach si un nutritionist/dietetician veti afla in continuare chiar de la specialisti.

Aspecte importante

Mancam de aproximativ cinci ori pe zi, insa nimic nu creeaza mai multa confuzie sau angoasa decat mancarea pe care o introducem in gura. Citim deseori sfaturi de nutritie care se contrazic deoarece fiecare persoana are un obiectiv aparte si porneste de la o constitutie aparte. Informatiile sunt in general corecte, insa se poate sau nu sa vi se aplice si voua; exista astfel anumite principii nutritionale valabile tuturor cum sunt consumul de alimente curate si de alimente cultivate/recoltate. Food coach-ul recurge la aceasta filosofie drept premisa si va personalizeaza planul de alimentatie in baza obiectivelor propuse si a necesitatilor biochimice. Insa nutritia este mai mult decat mancare, caci apar in plan si constientizarea, motivarea, organizarea, fiind esential ca acesti factori sa fie inclusi intr-un program de alimentatie pentru un succes pe termen lung. Indiferent cat de bine este calibrat un plan de mese pentru voi, va fi util doar pe termen scurt daca nu-l puteti urma din cauza programului sau daca nu va puteti infrana...poftele. Si aici intervin din nou notiunile de coaching; specialistul va poate ajuta sa constientizati alimentele si obiectivele si sa apelati la strategii organizationale pentru a va asigura ca planul este usor de implementat. Iata si pilonii pe care se fundamenteaza filosofia food coach: nutritie fundationala, nutritie personalizata, constientizare, motivatie, organizare.

Se doreste indepartarea oricarei obsesiei cu mancarea si eliberarea mintii de numaratul caloriilor si de diverse dileme...alimentare deoarece necesita cantitati mari de energie care poate fi utilizata mai bine in alt scop. foodMancatul bine inseamna sa ne pese de noi si de hranirea noastra; veti ajunge sa stiti ce alimente sa mancati, cum sa le mancati, ce nevoi biochimice aveti si care este rata metabolica bazala. Retineti ca nu se creeaza doar un plan de mese, ci se dezvolta strategii pentru gestionarea situatiilor sociale, a mancatului emotional, a contemplarii frigiderului si multe altele. De asemenea, se ofera si o evaluare nutritionala, astfel daca un anume aliment va inhiba slabirea, va cauzeaza sindromul colonului iritabil sau depresie puteti afla. Nu in ultimul rand, food coach-ul va face tot posibilul pentru a va ajuta sa atingeti obiectivul de sanatate propus, fie ca e vorba de scadere in greutate, mai multa energie, dispozitie mai buna, stres digestiv, imbatranire gratioasa, sarcina sanatoasa sau performanta sportiva imbunatatita.

Misiunea unui astfel de specialist este sa informeze, sa inspire si sa implice oamenii pentru a invata ca mancarea buna si sanatoasa poate avea un gust grozav si sa le ajute sa recunoasca ca viata este mai buna cand mananca bine. Veti invata nu doar ce sa mancati (inclusiv sa recunoasteti alimentele cu adevarat sanatoase; mancarea ingerata conteaza pana la nivel celular, iar alimente neprocesate vor oferi corpului sansa de a se curata si in consecinta a asimila mai bine nutriementele si vitaminele, crescand ca urmare fluxul sanguin din creier, masa musculara si sanatatea in ansamblu), ci si cum sa gatiti, la ce idei sa apelati si veti fi sprijiniti si motivati pentru a va schimba (control al portiilor, suprimarea naturala a poftelor, controlul asupra momentului cand mancati, al cantitatii si al produselor) intr-un mod responsabil. Se va tine cont de: istoricul vostru, relatia cu mancarea, provocarile de viata si aseptarile pe care le aveti.

Iata ce raspunsuri au oferit doamna doctor Mihaela Costin, Nutritionist si NLP Practitioner, www.nutrishape.ro si Ana Naie specialist food coach www.easypeasy.ro la intrebarile Qbebe:

1. In ce consta food-coaching-ul?

Mihaela Costin: "Food coachingul sau coachingul nutritional reprezinta metoda perfecta de a imbina pilonii de baza ai unui proces de corectare a unor comportamente alimentare. Practic, alaturi de planul de dieta elaborat de o persoana avizata, se acorda suport motivational pentru a atinge obiectivele stabilite. Coachingul nutritional se raporteaza la particularitatile fiecarui individ si se evidentiaza prin explicarea graduala a proceselor care stau la baza organismului uman. In plus, prin coroborarea tehnicilor utile prin care se pot depasi barierele mentale si gestionarea eficienta a planului alimentar, rezultatele se ridica intotdeauna la inaltimea asteptarilor."

Ana Naie: "Food coachingul este intalnirea, providentiala uneori, dintre un om care doreste sa isi schimbe paradigma alimentara si un altul care ii poate facilita aceasta treaba. Este o munca de echipa, un drum fain si, cel mai adesea, deloc anevoios. Un efort de deprindere a unor principii alimentare sanatoase, ce nu seamana absolut deloc cu ceea ce se intelege prin "dieta". Prin food coaching, un om se redescopera pe sine in relatia cu mancarea si solutioneaza, in totalitate sau partial, o sumedenie de probleme pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului in aceasta relatie."

2. Care e diferenta fata de un nutritionist/dietetician?

Mihaela Costin: "Diferenta dintre un food coach si un nutritionist/dietetician este reprezentata de faptul ca primul se ocupa de partea de preventie a bolilor, iar cel din urma de partea reactiva. Romania nu a ajuns inca la o maturitate din punctul de vedere al acestor nomenclaturi, iar legislatia nu delimiteaza aceste concepte, de aceea confuziile apar la tot pasul. Spre deosebire de nutritionist/dietetician, pe langa cunostintele avizate de nutritie, food coach-ul, fooddetine o formare care sa-i cizeleze aptitudinile de coaching."

Ana Naie: "Nutritionistul abordeaza relatia cu clientul sau (si mancarea in general) dintr-o perspectiva medicala sau medicalizata. Food coach-ul, pe de alta parte, este un om care iubeste mancarea si porneste de la asta in toate demersurile sale. Nutritionistul lucreaza, sa spunem, cu "pacienti", de a caror vointa uzeaza, in vreme ce food coach-ul lucreaza cu "oameni", a caror vointa nu este pusa la incercare, compensata fiind cu multa imaginatie in conceperea planurilor alimentare. Nivelul de customizare este, si el, mult mai mare atunci cand alegi sa lucrezi cu un food coach. In plus, dupa intalnirea cu un food coach, orice om ar trebui sa capete in scurt timp abilitatea de a-si concepe singur propriile planuri alimentare corecte, care sa-l aduca la obiectivul sau, oricare ar fi acela. Relatia cu un food coach este, de cele mai multe ori, intensa si de scurta durata:)) Este, daca vreti, un schimb de energie si un transfer de cunostinte, pe cat de valoroase, pe atat de simple. Food coachul este acela care iti simplifica, practic, relatia cu mancarea."

3. Ce schimbari pe termen lung poate aduce acesta in alimentatie?

Mihaela Costin: "Food coaching sau coachingul nutritional implica multiple castiguri. In primul rand insusirea unor reguli alimentare care sa ne ajute sa ne gestionam corespunzator planul alimentar. Asta se traduce in reale beneficii in viata cotidiana: randament maxim, aspect fizic placut, incredere in sine. Totodata, prevenim eventuale boli cu radacini in alimentatie. In plus, reusim sa depasim unor bariere mentale, sa stopam dependentele fata de anumite alimente etc."

Ana Naie: "Un food coach te ajuta sa-ti descoperi propriul stil alimentar, sustenabil pe termen lung. E, sa spunem, un soi de stilist al bunelor obiceiuri nutritionale. La finalul colaborarii cu un food coach bun, orice client ar trebui sa simta ca a facut o schimbare durabila si in bine a felului in care se raporteaza la mancare."

4. Cui se adreseaza? Pot fi ajutati si copiii?

Mihaela Costin: "Food coachingul sau coachingul nutritional se adreseaza tuturor persoanelor care vor sa corecteze anumite comportamente alimentare. Fie ca este vorba de un proces de slabire sau ingrasare ori de a aduce la forma optima alimentatia de zi cu zi, food coachingul este solutia perfecta! In societatea in care traim, multi oameni au nevoie pur si simplu sa faca un transfer de autoritate catre un factor extrinsec in ceea ce priveste gestionarea planului alimentar. Acolo intervine un food coach, ca un ghid in calatoria pe care o au de parcurs. Pot fi ajutati si copiii, cu conditia ca parintii sa fie cel putin la fel de receptivi ca acestia."

Ana Naie: "Se adreseaza oricarui om care are o apasare din punct de vedere alimentar si e dispus sa faca acest soi de commitment fata de propria persoana. Copiii pot fi ajutati mai degraba prin intermediul parintilor lor, care trebuie sa isi insuseasca si sa practice in familie principii corecte de alimentatie."

5. Cum se aplica principiile in dieta copilului si cum il ajuta?

Mihaela Costin: "In primul rand, e important ca parintii sa fie dispusi sa sprijine copilul pe aceasta traiectorie si sa fie pe aceeasi foodlungime de unda cu food coach-ul. Principiile vor fi adaptate in functie de stilul de viata al copilului, astfel va folosindu-se o varianta personalizata.
Beneficiile sunt implicite, copilul insusindu-si (chiar mai rapid decat un adult) informatii referitoare la un stil alimentar sanatos, care pe termen lung se va transforma intr-un stil de viata. Asadar, invata sa se fereasca de probleme de greutate si de sanatate."

6. Exista diferente de coaching pentru sarcina, alaptare, slabire dupa nastere?

Mihaela Costin: "Abordarea coachingului nutritional este calibrata in functie de interlocutor. Principiile alimentare variaza in functie de diversele categorii (sarcina, alaptare, slabire etc.), iar abordarea este pliata pe individ."

Ana Naie: "Nevoile nutritionale ale gravidei si ale femeii care alapteaza sunt usor diferite pe perioadele cu pricina. Insa vestea buna este ca nu exista mai multe feluri de a manca bine si corect, variatiunile sunt minimale. Obiceiurile alimentare proaste sunt proaste si in sarcina, si in alaptare, si in afara acestor perioade, sa spunem, atipice. Dupa nastere, o femeie cu o alimentatie corecta si fara alte probleme de natura medicala va slabi domol si firesc. Dupa cum o femeia cu o alimentatie incorecta va continua sa se ingrase."

Multumim specialistilor nostri Mihaela Costin si Ana Naie pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.foodcoachexpert.com; www.thefoodcoach.com.au; www.foodcoachnyc.com

Articolul urmator
Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Moda de bunicuță: noua tendință pentru mămicile moderne
    Moda de bunicuță: noua tendință pentru mămicile moderne

    Așa îmi era dor să mai scriu un articol de modă și nu vreți să știți cât de fericită am fost când am dat de o poză cu Jennifer Lawrence, care doar ce a născut,...

    Îi dau fetiței mele fast-food de când era bebeluș
    Îi dau fetiței mele fast-food de când era bebeluș

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să îi facă pe copiii lor să accepte să mănânce fructe și legume, o mămică de peste granițe recunoaște că...

    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

    Consumul de alimente fast-food nu este recomandat de către medici, cu atât mai puțin în sarcină. Pe lângă kilogramele acumulate din cauza unei asemenea alimentații,...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare
    Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare

    Conflictul din Ucraina a avut un impact puternic asupra copiilor refugiați, zeci de mii având nevoie de asistență psihologică și socială! Conform unui sondaj realizat de World...

    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente
    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente

    Aproape opt din zece (78%) părinți le citesc copiilor lor aceleași cărți care le-au fost citite și lor în copilărie, sugerează un nou studiu. Un sondaj recent efectuat...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    © 2024 Qbebe