Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Tabel: timpul de congelare al alimentelor

de Irina Olteanu

Congelarea poate reprezenta o modalitate excelenta de a prelungi valabilitatea pentru anumite produse, insa durata de timp variaza de la un aliment la altul. Iata care este intervalul recomandat pentru fiecare in parte, dar si ce alimente nu ar trebui introduse la congelator, alaturi de sfaturi specializate.

Urmatorul tabel se bazeaza pe intervale de timp recomandate de diverse organizatii guvernamentale cum sunt Administratia de Alimente si Medicamente, Departamentul SUA al Sanatatii si Departamentul de Stat din Victoria. In pricipiu, alimentele ar trebui inghetate la momentul optim de coacere/prospetime; unele produse cum sunt ouale, salatele si cartofii nu se congelaza bine. In cazul in care congelati un lichid, acesta se va dilata la temperaturi scazute, prin urmare aveti grija ca recipientul sa fie mai mare decat volumul lichidului.

Brutarie si deserturi

Paine si chifle coapte

2-3 luni

Placinta de fructe necoapta

2-4 luni

Paine si chifle necoapte

1 luna

Placinta cu dovleac sau nuci pecan coapta

1-2 luni

Fursecuri coapte

6-8 luni

Placinta cu branza

2-3 luni

Aluat de fursecuri

3 luni

Briose coapte

6-12 luni

Prajitura coapta, fara glazura

2-3 luni

Clatite

3 luni

Fursecuri coapte, cu glazura

1 luna

Vafe 

1 luna

Placinta de fructe coapta

6-8 luni

 

 

Carne

Miel si vitel

9 luni

Vanat

3-4 luni

Cotlete de porc

4-6 luni

Sunca (gatita)

2 luni

Friptura de porc

4-12 luni

Sunca conservata (deschisa)

1-2 luni

Fripturi

6-12 luni

Hamburger crud

3-4 luni

Cotlete de vita

4-6 luni

Slanina

1 luna

Friptura de vita

Pana la 12 luni

Carnati

1-2 luni

Pui si curcan (intreg)

12 luni

Carne gatita

2-3 luni

Pui si curcan (parti)

9 luni

Crenvursti (ambalati)

1-2 luni

Curcan, porc

3-4 luni

Pui prajit

4 luni

Vita, pui

3-4 luni

Preparate din pui gatit

4-6 luni

Limba, ficat, rinichi, inima

3-4 luni

Pui prajit

1-3 luni

carne

Fructe de mare

Peste fara grasime

6 luni

Crab

10 luni

Peste gras

2-3 luni

Creveti proaspeti, scoici

3-6 luni

Peste gatit

4-6 luni

Calamar, scoici

3-6 luni

Peste afumat

2 luni

Scoici, midii, stridii (vii)

2-3 luni

Crustacee

2-3 luni

Fructe de mare conservate (scoase din conserva)

2 luni

Homar

12 luni

 

 

Lactate si oua

Unt

6-9 luni

Branza moale

6 luni

Margarina

12 luni

Inghetata

2 luni

Branza de vaca

1 luna

Iaurt

1-2 luni

Branza maturata

6 luni

Oua (crude)

1 luna

Fructe si legume Supe, fierturi si tocane

Fructe citrice

3 luni

Tocana de carne

2-3 luni

Alte fructe

9-12 luni

Supa de carne

2-3 luni

Nuci

3 luni

Mancare de carne

3-4 luni

Legume

8-12 luni

Supa si mancare de legume

2-3 luni

legume

Bauturi (nu in recipiente din sticla)

Lapte

3-6 luni

Suc (facut in casa)

6 luni

Suc (concentrat)

12 luni

Diverse

Caserole (gatite)

3 luni

Masa de pranz

1-2 luni

Caserole cu oua

1-2 luni

Pizza

1-2 luni

Orez gatit

3 luni

Condimente si ierburi aromate

12 luni

Paste gatite

3 luni

Cina

3-4 luni

Nu se congeleaza:  mezeluri, produse ambalate in vid, oua in coaja, oua fierte tari, cafea, maioneza, smantana, lapte batut, branza topita, budinca, placinte cu crema, salate (pui, sunca, ton, macaroane, oua), sosuri pentru salata (la sticla), conserve de sunca nedesfacute, peste la conserva, paste/orez negatit, cereale, mere, pepene, anghinare, vinete, salata, cartofi (care nu sunt pasati), ridichi, varza de Brussels, bauturi carbonatate, bere.

Sfaturi

Prin congelare, cand este realizata corect, se poate conserva o mare cantitate din nutrimente si, in plus, se stopeaza proliferarea bacteriana (insa nu se distrug bacteriile existente, prin urmare daca aveti dubii cu privire la un aliment, este mai bine sa il aruncati). In teorie, alimentele congelate pot fi utilizate pe termen nefefinit, insa din experienta generala, calitatea alimentelor se altereaza odata cu trecerea timpului. Carnea si produsele din carne trebuie pastrate in ambalajul original pana la utilizare, iar daca se depasesc 2 luni de congelare, trebuie impachetate suplimentar cu folie speciala de plasic/introduse in pungi. De asemenea, temperatura congelatorului trebuie setata la -18 grade Celsius si pachetele cu alimente bine etansate (nu trebuie sa patrunda aer in ele).

Inainte de a le introduce la congelator, alimentele trebuie racite, in caz contrar va creste temperatura generala si se pot topi alte alimente. Nu recongelati niciodata un aliment decongelat si incercand sa divizati in mai multe portii alimentele pentru optimizarea consumului. Nu uitati sa le etichetati corespunzator, fiind esentiala datarea corecta pentru a nu depasi intervalul recomandat (pentru un consum lipsit de probleme). Nu in ultimul rand, curatati constant cogelatorul de depuneri de gheata si nu va ingrijorati deoarece in cazul unei intreruperi de curent, daca pastrati usa inchisa, alimentele ar trebui sa ramana inghetate.

congelare

Doamna doctor Gabriela Man, Specialist asigurarea sanatatii populatiei si siguranta alimentului pe care o puteti gasi la: contact@slabestimancand.ro, fainagabrielaman@gmail.com, telefon: 0748 630 999 ne ofera urmatoarele sfaturi privind congelarea alimentelor: 

"- Alimetele dezghetate se prepara si se consuma cat mai repede cu putinta, deoarece temperatura scazuta nu distruge microbii; odata alimentul dezghetat, microorganismele devin active si incep se se multiplicemedic
- Orice aliment se poate congela, insa, datorita punctului anterior, intotdeauna congelati alimente foarte proaspete, cat mai putin contaminate de diversi agenti patogeni sau procese de fermentatie etc.
- Alimentul isi pastreaza mai bine proprietatile prin congelare rapida, la -25-35 grade.
- Cea mai corecta este dezghetarea lenta, in frigider - evita reactivarea microorganismelor daunatoare
- Legumele si fructele se gatesc fara decongelare; pentru a le congela este bine sa le oparim - desi pierdem din enzime, castigam nutrienti"

 

Multumim doamnei doctor Gabriela Man pentru informatiile oferite.

Surse: 

www.bbcgoodfood.com; http://twistedsifter.com; www.fda.gov

 

Articole asemanatoare

Stevia ca indulcitor Stevia ca indulcitor
Noua tendinta in alimentatia sanatoasa: food coaching-ul Noua tendinta in alimentatia sanatoasa: food coaching-ul
Top 10 fructe cu cele mai putine calorii Top 10 fructe cu cele mai putine calorii
Top 10 legume cu cele mai putine calorii Top 10 legume cu cele mai putine calorii

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cu ce să NU te îmbraci dacă eşti mamăFustă sau rochie scurtă Mereu ne dorim sa fim feminine, cu atât mai mult cu cât devenim mame și vrem să ne demonstrăm noi însene că le putem face pe toate. Feminitatea însă, poate să vină și...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Cum sunt biscuiții Bickiepegs: verdictul unui bebelușAm primit în dar un pachet promoțional cu biscuiți Bickiepegs, mai exact niște biscuiți unici, cu compoziție naturală, special concepuți pentru apariția dinților de lapte. Dat fiind faptul că, după cum este...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

Cat costa o nastere in 2016 in Romania

Cat costa o nastere in 2016 in Romania

O nastere in 2016 in Romania poate avea chiar in cadrul aceleiasi institutii
MAI MULT

Nasterea naturala: 8 beneficii pentru bebelusul tau

Nasterea naturala: 8 beneficii pentru bebelusul tau

Nasterea naturala este o modalitate de nastere plina de beneficii din multe
MAI MULT

9 secrete care iti pot creste sansele sa nasti natural fara probleme

9 secrete care iti pot creste sansele sa nasti natural fara probleme

Multe viitoare mamici isi doresc sa poata naste natural fara probleme si iata
MAI MULT

Bebee

Săptămâna douăzeci și cinci de sarcină

Saptamana 25

Ai început deja să te gândești la un nume pentru copil? Săptămâna
MAI MULT

Indemnizaţia-pentru-creşterea-copilului-pentru-anul-2016

Indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru anul 2017

De curând, s-a  anunţat public faptul că pentru anul 2017 valoarea
MAI MULT

Ce să luăm când ne doare stomacul în timpul sarcinii

Ce să luăm când ne doare stomacul în timpul sarcinii?

Află cauzele durerii de stomac în timpul sarcini și ce remedii sunt
MAI MULT

nastere

Travaliul şi naşterea

Naşterea începe cu travaliul. Acesta grupează o serie de stări şi procese
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net