Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Top 10 tipuri de carne cu cele mai putine calorii

de Cosmina Ionita

Atitudinea fata de ceea ce consumam este foarte importanta pentru sanatate! Ce este recomandat: file de peste sau coaste de cea mai buna calitate? Ce este mai sanatos: pieptul de curcan sau pulpa de vita? Care dintre ele au cele mai putine calorii? Dupa mediatizarea cazurilor de alimente contaminate cu salmonella sau E. coli, nu prea mai stim ce sortiment de carne sa consumam. Totusi, carnea si pestele reprezinta principala sursa de proteine. Daca vrei sa slabesti sau, pur si simplu, sa mananci sanatos, iti recomandam 10 tipuri de carne fara calorii. Nu trebuie decat sa verifici eticheta!

Chiar daca dieta vegetariana acopera necesarul de substante nutritive, proteinele vegetale nu contin aminoacizii atat de importanti pentru organism. De aceea, nutritionistii recomanda consumul moderat de proteine din carne si peste sarace in calorii. Dar nu este chiar atat de simplu sa faci alegerea potrivita. Carnea poate fi o sursa de grasimi nesanatoase, pestele si fructele de mare pot fi contaminate, iar carnea de pasare sau cea de porc poate fi injectata cu antibiotic si hormone de crestere.

 Consumatorii trebuie sa stie: carnea reprezinta o sursa excelenta de proteine si alti nutrienti, precum zinc, fier si tiamina. Dar multe sortimente de carne pot fi bogate in grasimi, mai ales din cele saturate, care conduc la cresterea colesterolului rau si a bolilor de inima. Ghidul nostru de carne hipocalorica te va ajuta sa faci alegeri mai sanatoase.

Cifrele sunt aproximative, carnea din farfuria ta avand un continut diferit fata de cea "masurata" pentru determinarea valorilor. De asemenea, calitatea carnii depinde in mare masura de alimentatia animalului sau a pasarii in cauza, dar si de modul de preparare.

carne de iepure

1. Carnea de iepure

100g carne de iepure: 137 de calorii, 22g proteine, 5g grasime

Desi nu se consuma frecvent la noi in tara, nutritionistii recomanda carnea de iepure pentru continutul redus de grasime (doar 5g la 100g) si continutul ridicat de vitamine B, E si minerale. In plus, carnea de iepure este bogata in seleniu, zinc, fier, potasiu, fosfor, calciu si magneziu si saraca in sare si colesterol. O portie de 100 de grame de carne de iepure contine 32g de proteine, indispensabile pentru sanatatea tesuturilor.

 2. Carnea de porc - piept sau muschi

100g carne de porc slaba: 143 de calorii, 20g proteine, 6,3 g grasime

Cu un continut bogat de proteine, carnea de porc reprezinta, totodata, o sursa de vitamine si minerale, precum: complexul de B-uri si acid nicotinic (vitamina PP), fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. Continutul de grasimi al carnii de porc depinde de unde provine: in timp ce muschiul contine 6g de grasime si 143 de calorii per 100g, o portie de 100g de cotlet are 14g de grasime si 240 de kcal, iar ceafa de porc contine 35g de grasime si 378 calorii la 100g.

Specialistii in nutritie considera carnea slaba de porc mult mai sanatoasa decat carnea de pui sau de curcan. De aceea, recomanda cu caldura muschiul si, eventual, cotletul de porc, de doua-trei ori pe luna. Mai mult decat atat, consumata cu moderatie, carnea de porc poate fi o buna sursa de antioxidanti, cu beneficii asupra sistemului osos, nervos si imunitar.

 3. Carnea de pui

100g carne de pui: 114 calorii, 21g de proteine, 2,6 grame grasime

Inclusa in dieta zilnica, dar si in regimuri, carnea de pui este consumata frecvent in bucataria romanerasca. Bogata in proteine si vitaminele B3 si B6, dar si seleniu, carnea de pui protejeaza impotriva cancerului, afectiunilor genetice si bolilor cardiovasculare. De asemenea, are un continut ridicat de triptofan, care contribuie la inlaturarea anxietatii si a insomniei.

Valoarea energica difera in functie de preparatele consumate. Astfel, 100 g piept de pui fara piele furnizeaza 114 de calorii, pieptul cu piele ajunge la 177 de calorii. Pulpa de pui cu piele numara 153 de calorii, in timp ce pulpa de pui fara piele - doar 109 calorii.

carne de strut

4. Carnea de strut

100g carne de strut: 114 calorii, 25g de proteine, 1,5 grame grasime

Daca buzunarul iti permite, nutritionistii considera strutul, unul din cele mai sanatoase sortimente din carne. Saraca in grasimi, calorii si colesterol, dar bogata in micronutrienti, carnea de strut reduce nivelul colesterolului rau si il creste pe cel bun. Cu un continut ridicat de calciu si seleniu, fosfor, potasiu si acizi grasi omega-3, strutul trebuie inclus in alimentatia zilnica, fiind considerat o sursa a longevitatii si garantia dezvoltarii sanatoase a copiilor.

Carnea de strut se aseamana la gust celei de vita, in special de vitel, dar este mult mai frageda si net superioara calitativ si nutritional.

 5. Carnea de curcan

100g carne de curcan: 110 calorii, 22 g de proteine, 1,6 grame grasime

Sursa de vitamina B3, B6 fier, zinc, magneziu, calciu, potasiu si seleniu, carnea de curcan se digera usor si se asimileaza rapid in organism. O portie de 100 g de carne de curcan contine aproximativ 25 g de proteine, sursa importanta de aminoacizi esentiali. Consumul frecvent ajuta la reducerea colesterolului, in combaterea insomniei si intarirea sistemului imunitar.

Cat despre valoarea energica, aceasta difera in functie de ce preferi: pieptul de curcan fara piele contine 110 calorii, iar cel cu piele - 179; pulpele de curcan furnizeaza 140 de calorii, spre deosebire de pulpa cu piele - 180. Bogata in calorii, pielea trebuie indepartata inainte de preparare sau macar inainte de consum, recomanda nutritionistii.

 6. Carnea de vita

100g muschi de vita: 137 calorii, 21g proteine, 5g grasimi

Carnea slaba de vita este bogata in vitaminele D, B12 si acid folic, calciu, fier si zinc. Nivelul ridicat de zinc ajuta la mentinerea imunitatii, vitamina D impiedica aparitia problemelor osoase, iar vitamina B12 are un rol insemnat in prevenirea cancerului de colon. De asemenea, carnea de vita contine acid linoleic conjugat (CLA), care contribuie la arderea grasimilor.

Valoarea calorica face diferenta. Daca o suta de grame de antricot de vita furnizeaza 236 calorii, o portie de 100g de muschi are 137 calorii, iar o felie de pulpa de vita (200g) contine 249 calorii.

 7. Carnea de caprioara

100g carne de caprioara: 100 calorii, 20g proteine, 1,9g grasimi

Carnea de vanat are valorile nutritionale similare carnii de vita, dar este mai slaba in grasime si mai bogata in vitamine si minerale. Carnea de caprioara este o sursa buna de vitamine B1, B2, F si minerale - crom, fier, seleniu, zinc.

Sarac in grasimi, vanatul - fie el caprioara, cerb, mistret, prepelita, iepure de camp sau fazan - este bogat in proteine, prin urmare, greu de digerat. De aceea, nutritionistii recomanda ca, inainte de a fi preparat, sa fie tinut in pene, respectiv blana o perioada pentru fragezire.

carne de capra

8. Carnea de mistret

100g carne de mistret: 114 calorii, 22g proteine, 2,4g grasimi

Carnea de mistret este mult mai slaba si saraca in calorii decat cea a porcului domestic. Daca o portie de 100g carne de porc slaba contine 143 de calorii, 22g proteine si 6,3 g grasime, aceeasi cantitate de porc salbatic furnizeaza doar 114 calorii, 22g proteine si numai 2,4g grasimi. Cu toate acestea, specialistii in nutritie sunt de parere ca stratul de grasime ar trebuie indepartat inainte ca mistretul sa fie gatit. De asemenea, recomanda mistretul matur, a carui carne este mai frageda.

Carnea de mistret are o cantitate considerabila de aminoacizi esentiali, vitaminele B12 si D, dar si fier, zinc, seleniu. Acest sortiment de carne este foarte bogat in substante extractive, care stimuleaza secretia sucurilor gastrice si substante hidrosolubile, ce potenteaza gustul.

 9. Carnea de capra

100g carne de capra: 109 calorii, 20g proteine, 2,3g grasimi

Asemanatoare celei de vanat, carnea de capra se remarca prin valoarea nutritionala mare datorata aminoacizilor esentiali si a sarurilor de fier si potasiu, care ajuta la formarea hematiilor si prevenirea anemiei feriprive. Nivelul ridicat de proteine protejeaza organismul importiva infectiilor prin sinteza anticorpilor.

Cu un continut scazut de colesterol si unul ridicat de fier, carnea de capra este mai slaba si cu o valoare calorica mai mare decat cea de pui, mai frageda si mai usor de digerat, sustin cunoascatorii.

 10. Carnea de peste

100g carne de peste: 80- 250 calorii, 18-22g proteine, 0,4-2,8g grasimi in functie de specie

Unul din cele mai nutritive alimente, carnea de peste nu contine colagen fibros, ceea ce o face usor de digerat si este o sursa de aminoacizi esentiali (metionina, izoleucina, lizina, histidina), proteine, dar si sodiu, potasiu, calciu, iod, fosfor, fier si seleniu, care ajuta la buna functionare a organismului. Dintre toate speciile de peste, cel alb (salau, pastrav) este bogat in acizi omega-3, ce scad nivelul de colesterol si previn bolile cardiovasculare.

Valoarea energica si cantitatea de grasime din carnea de peste difera de la o specie la alta: pestele slab (stiuca si salaul) contine doar 0,8g lipide si furnizeaza 78 de calorii per 100g, pestele semigras (crapul) are 5g grasime si 111 calorii, iar pestele gras (somnul si nisetrul) contine 10g grasime si 170 de calorii.

Cu exceptia femeilor insarcinate, a celor care planuiesc o sarcina ori care alapteaza, adultii pot consuma doua portii de peste pe saptamana. Evitati, insa, pe cat posibil, pestele de prada (rechin, ton sau pestele-spada) care poate contine niveluri ridicate de mercur, substanta extrem de toxica.

Cum sa consumam carnea

Prin prelucrare termica, o parte din grasimi se topeste, unele microorganisme si paraziti se distrug, dar, la fel de usor, se pierd si unele vitamine. Totodata, insa, prin fierbere, spre exemplu, continutul de proteine scade, iar prajirea si reincalzirea favorizeaza aparitia compusilor toxici care suprasolicita pancreasul. De aceea, nutritionistii recomanda carnea pregatita la gratar sau, cel mult, fiarta.

Orice tip de carne ai prefera, evita excesul! Alaturi de hiperaciditate si constipatie, carnea in exces favorizeaza eliminarea unor toxine care cauzeaza guta sau cancer de colon. Specialistii ne sfatuiesc sa consumam maximum 500g de carne pe saptamana, adica cel mult doua-trei portii.

Si inca un sfat de la specialistii in nutritie: indepartati pielea de pe carne atunci cand o preparati. Aceasta contine cel mai mult colesterol!


Surse:
http://www.womenandweight.com/weight-management/weight-loss/low-calorie-meat-poultry-fish-and-seafood-100-calories-or-less/
http://www.livestrong.com/article/346355-what-meats-are-high-in-protein-low-in-calories/
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3720/The-good-meat-guide.html
http://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=1710

 

Articole asemanatoare

Stevia ca indulcitor Stevia ca indulcitor
Noua tendinta in alimentatia sanatoasa: food coaching-ul Noua tendinta in alimentatia sanatoasa: food coaching-ul
Top 10 fructe cu cele mai putine calorii Top 10 fructe cu cele mai putine calorii
Top 10 legume cu cele mai putine calorii Top 10 legume cu cele mai putine calorii

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Louise Tanase
Am 36 de ani şi nu sunt foarte sigură că vreau copiiSunt conştientă că până la această vârstă nu numai că ar fi trebuit să ştiu dacă vreau sau nu copii, ci ar fi trebuit să îi şi am. Însă ştiu, de asemenea, că viaţa nu se desfăşoară la fel...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Cum sunt biscuiții Bickiepegs: verdictul unui bebelușAm primit în dar un pachet promoțional cu biscuiți Bickiepegs, mai exact niște biscuiți unici, cu compoziție naturală, special concepuți pentru apariția dinților de lapte. Dat fiind faptul că, după cum este...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

De ce regret ca mi-am nascut fiica prin cezariana planificata

De ce regret ca mi-am nascut fiica prin cezariana planificata

Lisa Ling, o jurnalistă de origine americană, prezentatoare tv și autoare,
MAI MULT

Care a fost cea mai neplacuta experienta a ta de la nastere: de vorba cu mamicile

Care a fost cea mai neplacuta experienta a ta de la nastere: de vorba cu mamicile

Cea mai neplacuta experienta de la
MAI MULT

Nastere naturala sau cezariana? Ce aleg mamicile din Romania si de ce

Nastere naturala sau cezariana? Ce aleg mamicile din Romania si de ce

La intrebarea nastere naturala sau cezariana ne-au raspuns extrem de multe
MAI MULT

Bebee

Ghid pentru schimbarea scutecului

Ghid pentru schimbarea scutecului – pentru tătici

Schimbatul scutecului, în mod clar nu este îndatorirea cea mai incitantă din
MAI MULT

Livia

Semnificația numelui Livia

Având o tradiție care s-a format pe parcursul mai multor ani, Livia este un
MAI MULT

dureri de cap

Ce să luăm când ne doare capul în timpul sarcinii?

Durerile de cap în timpul sarcinii sunt un simptom normal, însă ce putem lua
MAI MULT

Ce schimbări fizice se produc când suntem însărcinate

Ce schimbări fizice se produc când suntem însărcinate?

În timpul sarcinii, corpul viitoarei mămici trece prin diverse schimbări,
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net