Ce trebuie sa stii despre miopie

Ce trebuie sa stii despre miopie

Irina Olteanu - Redactor Senior

O problema extrem de des intalnita ce presupune o dizabilitate in privirea obiectelor aflate la distanta, miopia este usor de diagnosticat, insa variantele de tratament sunt in prezent multiple. Sa aflam care sunt acestea, alaturi de alte informatii importante legate de miopie.

Ce este?

Miopia este cel mai comun viciu de refractie si afecteaza un numar semnificativ din populatie (aproape 30%; statisticile indica o crestere a prevalentei) si presupune intampinarea dificultatilor in observarea obiectelor aflate la distanta; nu exista insa probleme in ce priveste obiectele aflate in apropiere (sunt clar vizibile), de exemplu o persoana miopa nu poate citi semnele de circulatie decat daca se afla la cativa metri de ele. Gradul de afectare variaza de la o persoana la alta, astfel unii nu pot vedea clar obiectele decat de la cativa cm distanta. Boala poate avansa gradual sau rapid, adeseori inrautatindu-se in copilarie si adolescenta (din cauza cresterii rapide a corpului).

Exista un tip de miopie avansata care reprezinta o forma grava a afectiunii, in care globul ocular se intinde si devine prea lung, ceea ce poate conduca la gauri sau rupturi in retina si chiar dezlipirea acesteia (intre 20-30 ani se stabilizeaza). De asemenea, vase anormale de sange pot creste in jurul retinei si pot cauza modificari in vedere. Persoanele cu miopie avansata necesita examinari oculare mult mai dese, iar depistarea precoce alaturi de tratamentul specific pot preveni pierderea vederii.

Cauze

Cauzele medicale concrete ale miopiei sunt fie ca globul ocular este prea lung (comparativ cu puterea de focalizare a corneei si a cristalinului) sau corneea are o curbare prea mare (fata de lungimea ochiului), astfel incat lumina care patrunde in ochi nu este focalizata corect (in fata retinei- portiunea sensibila la lumina din ochi si nu direct pe retina), determinand vedere incetosata.miopie

Exista o componenta ereditarea semnificativa in aparitia bolii (aveti risc crescut daca si parintii sufera de miopie), care este mai des intalnita in copilarie; se pare ca poate fi intalnita mai des si in cazul persoanelor care au profesii ce implica cititul sau necesita privitul de aproape. In majoritatea cazurilor se stabilizeaza la maturitate, dar poate si continua sa progreseze odata cu varsta.

Simptome

Simptomele miopiei pot include vedere incetosata cand priviti obiecte aflate la distanta, nevoia de a strange sau inchide partial pleoapele pentru a vedea clar, dureri de cap cauzate de efort ocular excesiv, dificultati la vedere in timpul conducerii unui vehicul, in special noaptea (miopie nocturna) si chiar oboseala in timpul activitatilor ce implica privitul la departare sau efort fizic. In schimb, miopii nu intampina probleme in cititul cartilor si in utilizarea computerului (depinde bineinteles de gradul de avansare al miopiei). Daca purtati deja ochelari/lentile de contact si experimentati simptomele mentionate, este posibil sa necesitati o alta prescriptie pentru ochelari/lentile.

Dupa cum am mentionat, de obicei este identificata in copilarie si diangosticata in primii ani de scoala pana la adolescenta (8-12 ani). Un copil cu miopie poate strange din ochi persistent, simte nevoia sa stea aproape de televizor, ecran sau in fata clasei, tine cartile foarte aproape cand citeste, pare sa nu fie constient de obiectele aflate la distanta, clipeste excesiv sau isi freaca frecvent ochii. Cei mici care sufera de miopie pot citi usor o carte, insa nu pot citi la tabla.

Diagnostic

O persoana mioapa poate citi cu usurinta tabelul Jaeger (pentru apropiere), insa nu-l poate citi pe cel Snellen (pentru distanta). O examinare generala a ochilor include de obicei: masurarea presiunii oculare (tonometrie), test de refractie (pentru a determina prescriptia corecta de ochelari), examinarea retinei, examinare cu lampa cu fanta a structurilor din partea frontala a ochilor, test de vedere a culorilor (pentru a identifica eventuala pierdere a vederii), teste ale muschilor care misca ochii, acuitate vizuala atat pentru distanta, cat si pentru apropiere.

Tratament

In prezent, tratamentul presupune o serie de variante din care puteti alege, in functie de posibilitati. Astfel, ochelarii de vedere reprezinta cel mai simplu si sigur mod de corectie al miopiei (prescriptia medicala indica un numar negativ). Apoi, lentilele de contact reprezinta prima suprafata refractiva pentru razele de lumina ce intra in ochi, miopiedeterminand o refractie mai precisa/focalizare; reprezinta o solutie eficienta si sigura daca sunt folosite corect (nu sunt insa potrivite pentru oricine). Mai este posibila si corectarea miopiei prin interventie chirurgicala care schimba definitiv forma corneei, putand scadea/elimina dependenta de ochelari/lentile de contact si imbraca mai multe forme:

-keratectomie fotorefractiva (PRK) utilizeaza un laser pentru a indeparta un strat din tesutul corneal (aplatizeaza corneea si permite razelor de lumina sa se focalizeze mai aproape de sau egal pe retina)
- keratomileusis in situ asistata de laser (LASIK); chirurgul utilizeaza un laser pentru a taia si a indeparta tesut corneal - inele corneene. Sunt indicate daca suferiti de o problema denumita keratoconus-corneea dispune de o forma gresita; medicul implanteaza inele de plastic in ochi ce remodeleaza forma corneei. Avantajul consta in faptul ca pot fi lasate in acel loc permananent, pot fi indepartate in cazul unei probleme sau pot fi ajustate.

Alte variante sunt: ortokeratologia, o proceduraa non-chirurgicala in care purtati lentile de contact rigide noaptea care remodeleaza corneea in timpul somnului; cand le indepartati dimineata, corneea retine temporar noua forma incat puteti vedea clar ziua fara ochelari sau lentile de contact; este folosita in corectarea miopiei usorare-moderate mai ales pentru cei care nu au varsta necesara pentru interventia cu laser. Mai exista si implant intraocular phakic in special pentru persoanele cu miopie mare sau corneea mai subtire decat e normal, in cazul carora poate creste riscul de complicatii in cadrul altor proceduri de corectie. Acest procedeu seamana cu lentilele de contact care sunt insa pozitionate in ochi si sunt permanente (nu este inlocuit cristalinul ochiului care ramane intact).

Retineti ca optiunile mentionate de tratament trebuie stabilite impreuna cu medicul si pot fi diferite in functie de particularitatile individuale, dar si de gradul miopiei.

Complicatii

Diagnosticul timpuriu al miopiei este important deoarece copiii pot suferi la nivel social si educational daca nu pot vedea bine la distanta. Complicatiile pot aparea in cazul persoanelor care poarta lentile de contact si presupun ulcere si infectii corneene. Complicatiile corectiei vederii prin laser sunt mai rar intalnite, insa pot fi grave. In cazuri rare, miopii pot dezvolta dezlipiri ale retinei sau degeneresecenta retiniana.

O complicatie poate fi reprezentata si de miopia degenerativa (maligna sau patologica) care apare rar, in special in copilarie (este ereditara), si este principala cauza a orbirii. In cazul sau, elongatia globului ocular apare rapid, miopia crescand rapid si grav si aparand pierderea vederii. Persoanele afectate prezinta si un risc crescut de dezlipire de retina si alte modificari degenerative in fundul ochiului (inclusiv sangerare din cauza cresterii anormale a vaselor de sange-neovascularizatie), dar si de cataracta. Tratamentul presupune o combinare intre medicamente si procedura de tip laser denumita terapie fotodinamica (folosita si pentru degenerescenta maculara). Un medicament descoperit recent 7-metilxantina (7-mx) se pare ca poate incetini elongatia ochiului la copiii miopi cu varsta intre 8-13 ani.

Prevenire

Desi in prezent nu s-a constatat vreo modalitate de prevenire a miopiei, este important sa mergeti regulat la control oftalmologic si sa monitorizati starea de sanatate in ansamblu (diabetul si hipertensiunea pot afecta vederea), sa nu intarziati cu vizita la medic daca remarcati vreun simptom, sa va protejati ochii de soare (prin purtarea ochelarilor de soare cu filtru UVA si UVB), sa aveti o alimentatie sanatoasa (cu vitamina A, beta-caroten si legume cu frunze verzi), nu fumati, folositi ochelarii/lentilele potrivite (indicate de medic) si, nu in ulimul rand, sa folositi o sursa adecvata de lumina (pentru o vedere optima). Retineti ca cititul si privitul la televizor nu cauzeaza miopie si purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact nu influenteaza progresarea sa.

O noua tehnica a fost incercata recent in Noua Zeelanda, asupra copiilor si implica lentile de contact moi speciale denumite focalizare dubla; s-a constatat o reducere a miopiei cu 30% in cadrul a 70% din copii ce au purtat aceste lentile.

Doamna doctor Mihaela Simion, medic primar oftalmolog WEST EYE HOSPITAL ofera urmatoarele completari:

"Pacientul cu miopie nu vede bine la distanta, dar vede bine la aproape (citit, scris).
In ceea ce priveste tratarea miopiei, in adolescenta consta in lentile aeriene (ochelari de vedere) sau lentile de contact, iar daca dioptria are o evolutie rapida mai exista o metoda la adolescenti, de incercare a stoparii, lentilele de ortokeratologie (lentile dure gaz permeabile care se aplica noaptea si se scot dimineata). In cazul pacientilor adulti cu dioptrii stabile de medicminim 1 an, corectia miopiei se poate face cu ajutorul chirurgiei refractive (tratament laser iLASIK-tehnologie care duce la un nou nivel metodele de interventie de tip Lasik). In ceea ce priveste pacientii adulti cu miopie mare (>-9/-10Dsf) se poate recurge la un implant phakic.

Complicatiile pot fi unele relativ usor remediabile, de exemplu daca pacientul nu poarta ochelarii cu dioptrii corespunzatoare ii poate creste mai usor dioptria sau unele de o gravitate mult mai mare care sunt ruptura retiniana sau dezlipirea de retina care se insotesc de pierderea vederii si necesita tratament chirurgical de urgenta.

Preventia este realizata prin consultul regulat la oftalmolog, anual, din primul an de viata si apoi in functie de existenta unor probleme sau nu, la indicatia oftalmologului.

Miopia la copii foarte mici este rara, poate apare la copii care au parinti sau bunici miopi mult mai frecvent. Ea apare mai frecvent la copilul scolar care incepe sa spuna ca nu mai vede la tabla. Pentru a evita acest lucru trebuie efectuate consulturi oftalmologice regulate."


Multumim doamnei doctor Mihaela Simion pentru informatiile oferite.

Citeste si:

Probleme de vedere ale copilului: semne ingrijoratoare

Ochelarii de vedere la copii - informatii utile 

Dependenta de calculator - un pericol pentru copilul vostru! 

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor 

Ochii bebelusului: etape de dezvoltare si ingrijire 

Surse:
www.allaboutvision.com; www.webmd.com; www.geteyesmart.org; www.nei.nih.gov; www.medicinenet.com; www.nlm.nih.gov; www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    © 2024 Qbebe