Remedii naturiste pentru deshidratare

Remedii naturiste pentru deshidratare

Corina Naftanaila

Apă, apă și din nou, apă! Aceasta este cunoscuta "rețetă" pentru a te menține hidratată tot timpul. Este parțial corectă și poate da rezultatele asteptate, însă trebuie să știi că există și alte remedii pentru a păstra echilibrul lichidian din organismul tău. Află care sunt semnele și cauzele deshidratării, dar și ce remedii naturiste poți încerca pentru a o combate.

Specialiștii spun că în proporție de 75% suntem apă. Însă, există situații în care apare un dezechilibru în ceea ce privește cantitatea de fluide din corp, ceea ce conduce la apariția deshidratării. Este destul de simplu, te deshidratezi atunci când pierzi mai multe lichide decât consumi, însă trebuie să știi și cauzele acestui fenomen.

Simptome și cauze ale deshidratării

Celulele din organimul tău au nevoie de oxigen și apă pentru a funcționa la capacitate maximă. Cum corpul este într-o continuă mișcare, trebuie să știi că elimini apă atunci când urinezi, transpiri și respiri. Cantitatea eliminată trebuie înclocuită și procesul se reia de fiecare dată. Cum îți dai seama că ești deshidratată? Pe lângă starea de sete apar și alte semne care trebuie să-ți tragă un semnal de alarmă. Acestea sunt:
- stare de amețeală și slăbiciune;
- crampe musculare;
- urina concentrată;
- lipsa transpirației;
- stări de vomă;
- gură uscată;
- ochi uscați;
- palpitații.

deshidratarea

Deshidratarea este un subiect amplu, care trebuie tratat cu seriozitate pentru a nu dezvolta alte probleme de sănătate și chiar decesul, în cazul deshidratării severe. Pierderea lichidelor în cantități mari poate fi influențată de anumiți factori, care odată pierduți de sub control te pot trimite de urgență la spital.

Diareea. Este cea mai comună cauză a deshidratării și cea mai periculoasă pentru copiii. Anual, circa 1 milion de copii mor din cauza deshidratării induse de această problemă medicală. Trebuie să ceri părerea unui specialist dacă diareea persistă mai mult de 2 zile.

Vărsăturile. Acestea presupun expulzarea forțată, pe nas sau pe gură a conținutului stomacal, implicit a unei cantități mari de lichide. Mai mult decât atât, sensibilitatea care rămâne în stomac nu permite consumul normal de fluide. Medicul trebuie să intervină atunci când ai de-a face cu vărsături constante mai mult de o zi.

Febră. Presupune creșterea temperaturii corpului și provoacă transpirații abundente și implicit, eliminarea unei cantități mari de lichide. Dacă temperatura trece de 38 de grade trebuie să te prezinți la medic.

Arsuri solare sau răni. Orice rană sau afecțiune la nivelul pielii nu mai permite pielii să-și îndeplinească funcțiile la capacitate maximă. Astfel, porii nu mai pot controla evaporarea apei din organism.

Exerciții fizice. Atunci când îți suprasoliciți corpul vei transpira mai mult și vei pierde astfel mai multă apă. Prin urmare, atunci când pierderile nu sunt completate este posibil să te afli în pericol de deshidratare.

Remedii naturiste pentru deshidratare

Deshidratarea poate fi de două feluri: minim moderată și severă. În cazul celei severe, măsurile de rehidratare implică hidratarea intravenoasă pentru a oferi organismului substanțele nutritive de care are nevoie într-un timp scurt. În ceea ce privește deshidratarea minim moderată, echilibrul lichidian poate fi restabilit prin intermediul consumului de apă, dar și a altor remedii naturiste la care poate nici nu te-ai gândit.

Apa. Apa este primul remediu recomandat pentru deshidratare. Cantitatea acesteia trebuie să depășească limita normală cu care ești obișnuită. Pentru a te menține hidratat, este nevoie de 2 l-2,5 l de lichide pe zi. Dacă nu obișnuiești să consumi multă apă este indicat să începi treptat, în cantități mici și de preferat să adaugi puțină lămâie.

remediu pentru deshidratare

Iaurt sau brânză de vacă. Atunci când ești deshidratat scade nivelul sodiului și al potasiului din organism, minerale de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa. Astfel, este indicat consumul de iaurt sau brânză de vaci, care sunt bogate în cele două minerale și te pot ajuta în lupta cu deshidratarea.

Apa de cocos. Proprietățile uleiului de cocos sunt arhicunoscute însă nici apa de cocos nu se lasă mai prejos. Pe lângă proprietățile antioxidante și detoxifiante, aceasta întărește sistemul imunitar, înlătură bacteriile dar asigură și hidratarea pielii.

Banane. După cum ai aflat, atunci când echilibrul fluidelor din corp suferă modificări, resursele de potasiu scad. Astfel, o modalitate bună prin care să-ți iei dozele necesare de minerale și să te rehidratezi este să consumi banane. Deși nu par, sunt fructe care conțin multă apă și se transformă astfel într-un remediu natural pentru deshidratare.

Fructe și legume pe bază de apă. În această categorie intră pepenele roșu, căpșunele, castraveții, roșiile, citricele, strugurii, varza și ardeii. Acestea sunt doze naturale de vitamine și minerale, tocmai de aceea nu trebuie să lipsească din alimentația ta, cu atât mai puțin când ai de-a face cu deshidratarea.

Lapte bătut cu ghimbir. Un remediu bun pentru deshidratare este laptele bătut combinat cu ghimbir. Tot ce trebuie să faci este să adaugi într-un pahar cu lapte bătut o jumătate de linguriță de ghimbir uscat și să bei compoziția de 2 sau 3 ori pe zi. Amestecul minune va restabili echilibrul lichidelor din organism și va întări sisteml imunitar și digestiv.

Băi cu oțet. Deshidratarea vine de regulă la pachet cu dureri sau spasme musculare. Astfel, pentru a le calma poți face băi calde cu oțet de mere. Adaudă 200-300 de g de oțet de mere în apa caldă și permite muschilor tăi să se relaxeze și vei scăpa astfel de orice stare de tensiune.

Supe/ciorbe. Consumul de lichide nu se referă doar la apă. În familia fluidelor intră și supele și ciorbele, tocmai de aceea trebuie să le inviți și în alimentația ta. Fie că este vorba despre supe cu o consistență mai cremoasă, fie despre cele lichide acestea sunt un bun remediu pentru deshidratarea survenită în urma problemelor digestive.

Surse: romedic.ro, webmd.com, emedicinehealth.com, findhomeremedy.com, top10homeremedies.com, searchhomeremedy.com.

Articolul urmator
Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea
Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?
    Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?

    O femeie din SUA a trecut în anul 2012 printr-o mare dramă după ce primul ei copil, un băiețel, a decedat pe când avea doar 19 zile. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

    Un copil de 2 ani a murit în brațele tatălui său, care a decedat în urma unui infarct. Băiețelul ar fi murit de foame și deshidratare
    Un copil de 2 ani a murit în brațele tatălui său, care a decedat în urma unui infarct. Băiețelul ar fi murit de foame și deshidratare

    Destinul unui băiețel a fost frânt brusc, după ce tatăl lui a decedat din cauza unui infarct, iar micuțul s-a stins din cauza foamei și deshidratării. Descoperirea a fost...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    © 2024 Qbebe