Remedii naturiste pentru stimularea intelectului copilului

Remedii naturiste pentru stimularea intelectului copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toti parintii isi doresc ca cei mici sa dispuna de performante intelectuale sporite, sustinute pe termen lung si apeleaza in acest sens de cele mai multe ori la tot felul de medicamente. Aflati insa ca exista si o multime de metode mult mai simple pentru a-i ajuta pe copii, acestea aflandu-se de cele mai multe ori chiar in alimentele consumate uzual.

Desi nu toate remediile propuse in continuare pot spori capacitatea cognitiva, vor oferi cu siguranta o putere sporita de concentrare, insotita de atentia si energia necesara pentru a faca fata cu brio provocarilor intelectuale. Multe dintre alimente pot sa nu fie atat de apreciate de copii, insa nutrimentele continute le indica pentru consum constant si, cu putina rabdare din partea voastra, dar si cu un strop de imaginatie veti obtine cu siguranta rezultate benefice. Nu uitati sa le ingaduiti celor mici sa aleaga intre variate alimente sanatoase, pe care le vor accepta in acest mod mult mai usor.

Micul dejun

Auziti adeseori despre importanta micului dejun, dar iata ca si cercetari stiintifice au demonstrat faptul ca cei mici obtin rezultate academice mai bune si prezinta mai putine probleme comportamentale daca vor consuma constant prima masa a zilei (se pare ca 37% din copiii din SUA sar peste mic dejun). Retineti insa ca alimentele bogate in zahar au ca repercusiuni scaderea nivelului energetic dupa primele ore ale programului scolar/prescolar, mesele ideale constand in proteine si carbohidrati complecsi care sunt digerati mai lent (mentin stabila energia si imbunatatesc coordonarea motorie conform medicului Steven Zeisel din cadrul Universitatii Duke). Puteti apela si la cereale fortifiate, o sursa buna de vitamina B12 asociata imbunatatirii memoriei, conform Institutului National de Sanatate.
oua

Oua

Colina (o substanta asemenea unei vitamine se gaseste din abundenta in oua dar si in nuci) fiind vitala pentru crearea celulelor stem ale memoriei, care apar in profunzimea creierului - cu cat avem mai multe, cu atat se imbunatateste memoria. Expertii considera acest nutriment vital pentru femeile gravide si pentru cele care alapteaza deoarece sustine dezvoltarea creierului bebelusilor. Se pare ca un consum sporit al sau ajuta si adolescentii sa dispuna de o memorie mai buna conform doctor Steven Zeisel (un studiu de laborator asupra rozatoarelor). Ii puteti convinge pe cei mici sa le manance apeland la friganele cu paine integrala si asezonate cu fructe. Retineti insa ca ouale prezinta potential alergen ridicat iar bebelusii nu trebuie sa le consume pana la varsta de 1 an.

ovaz

Ovazul

Un studiu efectuat de o companie de cereale alaturi de Univeristatea Tufts asupra unui grup de copii cu varsta de 9-11 ani a demonstrat ca cei care au consumat cereale de ovaz au inregistrat performante sporite in cadrul sarcinilor de tip memorie spatiala (orientare geografica pe harta). Se considera ca ovazul care dispune de un continut bogat in fibre (se digera lent) ofera copiilor o sursa stabila de energie, dar si de proteine. In cazul in care cei mici sunt mofturosi, puteti adauga fulgi de ovaz alaturi de fructe uscate (stafide, caise sau afine) sau chiar nuci pentru o textura inedita, indulcindu-i cu zahar brun sau sirop de artar (fara a exagera).
capsuni

Capsuni si afine

Aceste fructe zemoase sunt pline de antioxidanti, esentiali pentru creier (pot fi gasiti si in spanac) au demonstrat ca este imbunatatita functia cognitiva in cadrul studiilor de laborator, conform cercetatorilor de la Universitatea Tufts, luandu-se in considerare si rolul important detinut de acestia in prevenirea efectelor pe termen lung al stresului oxidativ. Le puteti congela oferindu-le celor mici sub forma de gustari sau adaugandu-le in smoothie-uri delicioase.

Pranzul

Revenim din nou asupra importantei meselor zilnice in alimentatia unui copil, subliniind si de data aceasta importanta calitatii lor. Astfel, daca aveti scolari, trebuie sa le oferiti la indemana surse de calorii, vitamine si minerale sanatoase (1/3 din acestea trebuie sa se regaseasca in masa de pranz), fie sub forma unui sandvis cu paine integrala (bogata in folati-un tip de vitamina B folosita in crearea celulelor de memorie din creier, regasite inca din timpul sarcinii, ajuta si la imbunatatirea vigilentei) alaturi de un suc de portocale. Puteti apela la sandvisuri cu unt de arahide si dulceata/branza semidegresata sau biscuiti din cereale integrale.
peste

Acizii grasi Omega 3

Nu puteam uita, desigur, de binecunoscutii acizi grasi omega 3 ale caror beneficii sunt sustinute de multi ani de cercetare; alaturi de acizii grasi omega 6 sunt considerati esentiali deoarece corpul nu-i poate crea fara ajutor. Ei pot fi gasiti in somon, nuci si kiwi, dar si in seminte de in, chia si canepa si, mai ales, in peste (somon si sardine in special-contin cei doi acizi grasi esentiali pentru creier DHA si EPA), fructe de mare si alge, dar si in laptele matern (variaza cantitatea si in functie de alimentatia mamei). DHA este important pentru dezvoltarea creierului si a ochilor pe toata durata copilariei, dar in particular in primii doi ani de viata, deoarece pana la varsta de 5 ani marimea creierului creste de aproximativ 3,5 ori in volum; DHA sustine functia cognitiva normala, dar si sanatatea inimii. Studiile recente sugereaza ca pentru copiii cu varsta de 7-9 ani cu rezultate slabe in citit, o dieta ce include 600 mg de DHA zilnic poate promova ameliorari in citit, memorie si comportament (pe durata a 4 luni-copiii au demonstrat rezultate cu 20% in primele 3 saptamani). Un alt studiu din 2000 (Birch et al) a demonstrat imbunatatirea performantei mentale la varsta de 18 luni (in urma unor teste specifice) datorata suplimentarii cu DHA a formulei de lapte in primele 4 luni de viata. Profesorul Fernando Gómez-Pinilla (specialisti in neuroghicurgie si pshihosociologie) considera ca: "defcienta de acizi omega 3 din alimentatie este asociata cu risc crescut de boli mentale, inclusiv de deficit de atentie, dislexie, depresie, tulburare bipolara si schizofrenie" (de aceea multe studii cu privire la omega 3 implica efectul lor asupra tratarii ADHD). Retineti ca sursele naturale sunt mult mai bine asimilate de corp decat suplimentele. Deoarece pestele nu este agreat de toti copiii, puteti apela la diverse aranjamente culinare pentru a le stimula celor mici apetitul.
lapte

Laptele

Laptele degresat constituie o sursa excelenta de proteine, vitamina D si fosfor, insa calciul din el poate afecta modul in care corpul se echilibreaza din punct de vedere energetic. Astfel, acesta joaca un rol important in producerea de insulina, de aceea trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica a celor mici, conform doctorului Naomi

Neufeld (pediatru si endocrinolog), exceptand situatiile de intoleranta/alergie la lapte. O alimentatie ce include lactate cu putina grasime protejeaza copiii de obezitate. Puteti apela la trucuri cum sunt adaugarea de ciocolata sau la siropul de capsuni in lapte.

Fructele

Desi nu toate fructele confera beneficii pe plan intelectual pot oferi un avantaj in invatare deoarece multi copii se confrunta cu constipatia, conform Academiei Americane a Pediatrilor; copiii cu aceasta problema se simt letargici si in cazuri severe anxiosi si usor de distras. Prin urmare, fructele alaturi de exercitii fizice si aport sporit de apa ii pot ajuta. Oferiti-le gustari portionate in casolete, mai usor de consumat, eventual oferindu-le scobitori (portocale, prune, mere, pere si pepene).

apaApa

Desi multi parinti nu sunt constienti de aceasta problema, conform medicului Naomi Neufeld, acest lichid lipseste de multe ori din alimentatie si cei mici ajung deseori intr-o stare de deshidratare relativa; in consecinta apare o stare de letargie si irascibilitate, creand chiar un sentiment fals de foame (apar alegeri alimentare nepotrivite). Oferiti copiilor apa dupa fiecare masa, mai ales in decursul unei zile active sau toride.

Exercitii fizice

Cunoasteti binecunoscuta zicala: mens sana in corpore sano, insa trebuie sa stiti ca activitatea fizica, inclusiv cea sportiva, stimuleaza circulatia sanguina din toate partile corpului, inclusiv din creier; daca acesta primeste sange proaspat oxigenat, concentrarea, timpul de reactie si mecanismele asociate gandirii complexe sunt activate. Sunt imbunatatite de asemenea si: creativitatea, invatarea, energia si concentrarea, apar modificari pozitive in corp care contribuie la respectul de sine (sustine invatarea), aptitudinile motorii si coordonarea, este redusa depresia prin cresterea nivelelor de substante din creier (scazute in depresie). Copiii activi au inregistrat performante scolare mai bune, conform studiilor desfasurate in ultimii 50 ani.

 Alte alimente care sporesc capacitatea cognitiva: citrice cum sunt portocale si grapefruit (prin continutul de vitamina C care imbunatateste memoria si performanta intelectuala), fructe si legume verzi, portocalii, galbene si mov (bogate in antioxidanti care protejeaza neuronii impotriva radicalilor liberi si potasiu care previne oboseala mentala), carne slaba (vita si pui) care contine fier (carentele de fier afecteaza invatarea si memoria). Dimpotriva, conform profesorului Gómez-Pinilla, mancarea de tip junk food si fast food afecteaza negativ sinapsele cerebrale, dar si mai multe tipuri de molecule legate de invatare si memorie.

Renumitul dr. Phil considera ca imbunatatirea dialogului cu cei mici, practicarea exercitiilor de respiratie controlata, exercitii de gimnastica mentala (sah, scrabble, rebus), sporirea interactiunilor verbale ca familie, incurajarea citirii repetitive, crearea unui mediu stimulant si introducerea muzicii si a ritmului contribuie semnificativ la imbunatatirea performantelor intelectuale ale copiilor.

Nu uitati sa le permiteti celor mici si o perioada adecvata de odihna, deoarece tiparele de somn sunt legate de ciclurile circadiene si de secretia adecvata de melanina, respectiv de gandire, concentrare, memorie si dispozitie. Jocurile video si privitul la televizor se pare ca pot cauza dimpotriva nivele reduse de serotonina (dar si la localizarea fluxului sanguin in zone primitive ale creierului- este afectata dezvoltarea creierului sau cresterea cortizolulului-legat de probleme cognitive, comportamentale, dar si de sanatate), necesara pentru calm, stare generala de bine; apare in plus si o suprastimulare a creierului prin expunere la scene rapide, miscare excesiva si luminozitate intense, dar si o afectare a scutului biologic natural (legat de multe planuri ale organismului-unde cerebrale, ritm cardiac, impulsuri nervoase, canale ale membranelor celulare, vibratii ADN si conexiunea inima-creier).

Citeste si:
Cele mai bune 4 exercitii ca sa cresti un copil inteligent emotional 
Sfatul psihologului: Cum sa ai un copil premiant, si la scoala si acasa  
6 semne alarmante in dezvoltarea copilului 

Surse: www.theguardian.com; www.lifesdha.com; www.psychologytoday.com; www.omega-3.se; www.prevention.com; http://drphil.com; www.sciencedaily.com

Articolul urmator
Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

    Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

    Cum influențează cititul creierul copilului
    Cum influențează cititul creierul copilului

    Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

    © 2024 Qbebe