Tratamente naturiste pentru bataturi

Tratamente naturiste pentru bataturi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea persoanelor se confrunta la un moment dat cu aceasta problema inestetica si deloc confortabila a bataturilor. Pentru a intervene in mod efficient asupra acestora, puteti apela la o serie de remedii naturiste, fiind indicat sa tineti cont insa si de cauzele care conduc la aparitia lor.

Aspecte importante

Principala functie, daca o putem numi astfel, a bataturilor este de a proteja zonele sensibile de pe picior, prezentandu-se in doua forme: dure sau moi. Primele sunt identificate de obicei pe varful degetelor sau pe portiunea exterioara a degetelor mici, unde pantofii intra in contact cu pielea. Uneori se pot forma si la nivelul articulatiilor conducand la o durere ascutita, localizata, prezenta cand mergeti. Bataturile moi, care au un aspect umed si cauciucat apar intre degete, unde oasele acestora exercita presiune asupra celor invecinate. Ambele forme de bataturi au o forma conica, cu varful spre picior (portiunea vizibila reprezinta baza conului), iar in momentul aplicarii presiunii, se resimte o senzatie de durere in testutul epitelial.Spre deosebire de batatura, calusul se formeaza pe o suprafata neteda si nu are varf (apare pe portiunile care poarta greutatea piciorului: calcai in general sau portiunea plantara; mai multe straturi groase, intarite de piele; pot aparea si pe maini). Odata cu imbatranirea, invelisul portiunii din fata a piciorului incepe sa se subtieze si calusurile apar ca un mecanism natural de protectie. Si in cazul lor fiecare pas conduce la senzatie de intepatura, durere sau arsura.

Este bine sa stiti ca principala modalitate de tratament a bataturilor este reprezentata de tratarea cauzei. Astfel, in primul rand trebuie sa purtati incaltaminte potrivita (si nu pantofi mai mici/mai mari decat trebuie si chiar pantofi cu toc deoarece este imprimata presiune, respectiv frictiune asupra piciorului). Aveti sanse mai mari de a dezvolta bataturi daca mergeti frecvent pe suprafete dure, daca suferiti de platfus, daca pielea de pe talpa este mai subtire sau daca sunteti diabetici (sau suferiti de alte probleme circulatorii)-in acest ultim caz nu trebuie sa neglijati problemele picioarelor deoarece pot aparea complicatii. In cazul bataturilor de pe maini, daca lucrati des cu instrumente manuale puteti creste sansele de aparitie.

Bicarbonatul de sodiu si sarea Epsom

Una din cele mai eficiente metode de tratament consta in inmuierea picioarelor in apa calduta (va ajuta la indepartarea pielii moarte si la vindecare) in care puteti adauga 3 linguri de bicarbonat de sodiu (intr-o cada). saruriO alternativa la fel de buna consta in masarea bataturilor cu o pasta din 3 parti de bicarbonat si 1 parte de apa. Aceeasi procedura poate fi utilizata introducand sare Epsom timp de 20 de minute in apa calduta (reduce inflamatia de sub piele); poate fi gasita la magazine specializate.

Ceai de musetel

Va puteti inmuia picioarele in ceai de musetel diluat pentru a calma si a relaxa picioarele, temporar modificandu-se si pH-ul pielii (ajuta in reducerea transpiratiei). Ceaiul va poate pata temporar picioarele, insa este usor de curatat cu apa si sapun.

Amidon de porumnb

Presarati-l intre degete pentru a mentine zona uscata si a proteja decompunerea pielii. Retineti ca umezeala poate agrava durerea resimtita in cazul bataturilor si poate constitui un mediu propice pentru infectii fungice.

Otetul de mere si piatra ponce

Inmuiati o discheta de bumbac in otet de mere si tamponati-o pe batatura/bataturi, lasand-o sa actioneze pe timpul noptii, iar dimineata curatati zona cu o piatra ponce (exfoliere). Piatra ponce poate fi utilizata si dupa scufundarea picioarelor in apa calduta timp de 20 de minute (pentru a usura indepartarea pielii moarte). Aveti posibilitatea de a crea o mixtura din otet de mere si ulei din arbore de ceai pe care o aplicati direct cu o discheta de bumbac timp de 5 minute (pentru a inmuia batatura) dupa ce ati cufundat picioarele in apa cu bicarbonate mentionata mai sus. Lasati apoi sa se usuce la aer timp de aproximativ 1 minut, aplicand presiune; batatura ar trebui sa se usuce si sa cada usor in decurs de cateva zile. Puteti apela si la otet simplu pe care il lasati sa actioneze timp de 24 ore (daca este posibil), acest remediu ajutand la extragerea bataturii chiar din radacina.

Gheata

Bataturile dure pot fi extrem de dureroase, iar gheata este foarte utila in ameliorarea acestei probleme. Puteti aplica o punga de gheata direct pe zona afectata, fiind astfel redusa si inflamatia.

Suc de lamaie

Creati o mixtura dintr-o lingura de suc de lamaie si 5-6 pastile de aspirina zdrobite. Aplicati pasta direct pe batatura si bandajati piciorul intr-o punga de plastic, lasand sa actioneze timp de 10 minute (pentru ca aciditatea lamaiesa inmoaie bataturile) si curatati apoi cu piatra ponce. Exista si varianta de a aplica o felie de lamaie direct pe batatura pe timpul noptii (cu ajutorul unui plasture) care poate ameliora durerea in decurs de cateva zile. Daca doriti, creati si o mixtura folosind cantitati egale de bicarbonat de sodiu, suc de lamaie si apa pe care o aplicati direct timp de 5-7 zile pe timpul noptii; bataturile se vor usca in mod natural si vor cadea. Trebuie insa sa aveti grija ca nu cumva sa intre solutia in contact cu zonele din jur, putand apela in acest sens la o discheta de bumac.

Ulei de ricin

Poate fi achizitionat de la magazine, plafar sau farmacie. Inainte de a merge la culcare, inmuiati o discheta de bumbac in acest si aplicati-l pe zona afectata (pana la 3 ori pe zi), bandajand apoi cu plasturi si purtati o pereche de sosete pentru a preveni patarea cearsafurilor. Va grabi intarirea bataturilor, fiind mai usor apoi de indepartat cu piatra ponce. S-a dovedit una din cele mai rapide metode, timpul de vindecare durand numai 3-4 zile. Retineti insa ca nu trebuie aplicat pe piele fisurata/crapata.

Galbenele

Hidratarea constanta cu crema sau ulei pe baza de galbenele poate mentine pielea moale si va preveni formarea fisurilor dureroase in piele. Puteti regasi aceasta planta si sub denumirea de calendula. In cazul in care nu o puteti gasi sau nu doriti sa o folositi, aveti la dispozitie varianta lotiunilor cu continut de acid lactic sau de uree care inmoaie si galbeneledizolva pielea intarita.

Coaja de ananas

Contine anumite enzime ce ajuta in inmuierea si indepartarea bataturilor. Puneti o mica bucata de coaja proaspata de ananas pe zona afectata si bandajati-o cu o carpa; realizati operatiunea in fiecare noapte timp de o saptamana. Exista si posibilitatea aplicarii de suc de ananas pe bataturi.

Papaya

Are proprietati naturale de vindecare si descuamare care combat orice batatura. O bucata mica de papaya proaspata sau putin suc din acest fruct aplicata pe timpul noptii va determina batatura sa se desprinda singura.

Creta

Desi pare neobisnuit, se pare ca daca zdrobiti o bucata de creta intr-o pudra fina si amestecati cu putina apa calda pentru a forma un fel de pasta, puteti scapa rapid de bataturi. Aplicati pasta pe bataturi pentru a indeparta durerea si a dizolva batatura cu delicatete.

In final, este bine sa stiti ca majoritatea acestor remedii nu sunt 100% eficiente si ca este de preferat sa apelati si la sfatul medicului pentru un tratament specific. De asemenea, este important sa nu va taiati niciodata bataturile (puteti cauza infectii), sa va curatati zilnic picioarele cu sapun, apa si perie abraziva aplicand apoi o crema emolienta (pentru hidratare), sa va achizitionati incaltamintea dupa pranz (picioarele tind sa se umfle pe parcursul zilei), sa va schimbati zilnic sosetele, sa taiati unghiile constant si sa folositi regulat o piatra ponce (fara a insista excesiv).

Citeste si:

Incaltamintea copilului: 10 criterii obligatorii

Balerinii - Cum si de ce sa ii porti 

Surse:

www.wikihow.com; http://altmedicine.about.com; http://health.howstuffworks.com; http://adithgeorge.hubpages.com; http://voices.yahoo.com

Articolul urmator
Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională
Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat
    Candida mamară: de ce apare infecția pe sfârc și ce tratamente o combat

    Candidoza mamară este o problemă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Candida este o ciupercă prezentă în mod natural în organismul...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    Vești proaste pentru părinți! Un medicament pentru copii a dispărut din farmacii
    Vești proaste pentru părinți! Un medicament pentru copii a dispărut din farmacii

    În plin val de viroze, de pe rafturile farmaciilor din România a dispărut un medicament pe care mulți părinți se bazau atunci când copiii lor răceau, făceau febră...

    Copil uitat de mamă, bătut crunt de tatăl său. S-a salvat fugind la bunica, dar tot a ajuns în stare gravă la spital
    Copil uitat de mamă, bătut crunt de tatăl său. S-a salvat fugind la bunica, dar tot a ajuns în stare gravă la spital

    Un copil de 10 ani din Galați a fost internat în spital, în stare gravă, după ce fost bătut crunt de tatăl sau. Agresorul a fost inițial reținut pentru 24 de ore,...

    © 2024 Qbebe