4 Reguli pentru o alimentatie sanatoasa in sarcina

4 Reguli pentru o alimentatie sanatoasa in sarcina

QBebe

Aparitia unei sarcini presupune, in majoritatea cazurilor, o schimbare semnificativa in stilul de viata al oricarei viitoare mamici. Astfel, pe langa transformarile fizice prin care corpul trece, sarcina implica si modificari ale regimului alimentar, astfel incat nutrimentele preluate din hrana zilnica sa fie suficiente pentru a hrani doua organisme: al tau si al copilului pe care il porti in pantece. De aceea, este esential sa stii care sunt principalele reguli pe care trebuie sa le respecti pentru ca fatul sa se dezvolte normal, iar tu sa iti pastrezi sanatatea.

Ce mananci in timpul sarcinii?

Orice femeie insarcinata are nevoie in dieta sa alimentara de un aport crescut de proteine, calorii, pentru mai multa energie si de vitamine si minerale precum: acid folic, fier, calciu, pe care sa le preia zilnic, din diferite grupe de alimente. De aceea, varietatea alimentara este esentiala pentru dezvoltarea sarcinii, avand in vedere ca alimentele pe care le consumi sunt principala sursa de nutrimenti pentru viitorul nou nascut. In acest sens, trebuie sa cunosti proprietatile nutritionale ale fiecarei grupe de alimente:

  • Legume si fructe. Surse importante de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele trebuie sa se regaseasca zilnic in alimentatia unei viitoare mamici si sa ocupe un procent semnificativ din aceasta. Citricele, conopida, broccoli, varza, rosiile, ardeii si legumele cu frunze verzi iti vor oferi doza necesara de vitamina C. Morcovii, cartofii dulci, spanacul, dovleacul, pepenele galben, caisele, sunt foarte bogate in vitamina A. Acidul folic, cu rol esential in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat, se regaseste in broccoli, spanac, fasole, mazare.
  • Lactatele. Fie ca obisnuiesti sa consumi iaurt, lapte sau diferite tipuri de branzeturi, este indicat sa mananci zilnic macar unul dintre aceste produse lactate. Cu un continut bogat de calciu, derivatele din lapte previn aparitia carentelor in structura osoasa si contribuie decisiv la formarea sistemului osos al fatului.
  • Peste. Bogat in acizi grasi Omega 3, pestele (indeosebi somon, pastrav, ton) asigura dezvoltarea activitatii cerebrale a viitorului nou nascut.
  • Cerealele integrale sunt, de asemenea, esentiale in alimentatia unei femei insarcinate, deoarece ofera organismului o doza importanta de fibre, acid folic si fier.
  • Oua. Surse importante de aminoacizi si proteine, ouale nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar din timpul sarcinii.

Ce alimente eviti cand esti insarcinata?

Pe langa faptul ca trebuie sa ai mereu in vedere alimentele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta mai ales cand esti insarcinata, nu trebuie sa uiti ca ezista si cateva restrictii, atat in privinta produselor alimentare, cat si in ceea ce priveste bauturile. Iata care sunt acestea:

 

  • Evita carnea rosie, deoarece este bogata in grasimi animale, care iti pot creste nivelul de colesterol din sange. Pune accentul pe carnea de pasare, deoarece este mai saraca in grasimi, chiar daca are aceleasi proprietati nutritionale.
  • Limiteaza cantitatea de zaharuri sintetice, care se regasesc indeosebi in produsele de patiserie si in dulciurile din comert, deoarece pot afecta placenta si pot pune in pericol dezvoltarea fatului.
  • Evita branzeturile moi, precum feta sau Camembert, deoarece sunt adesea nepasteurizate si pot produce toxiinfectii alimentare. In schimb, poti consuma linistita cascaval, branza topita, crema de branza sau branza de vaci.
  • Limiteaza consumul de cafea, deoarece cafeina poate provoca dureri de cap si in cantitati mai mari, chiar avort spontan.
  • Renunta la consumul de alcool in timpul sarcinii, deoarece de cele mai multe ori acesta a fost asociat cu nasterea prematura, malformatii congenitale, probleme emotionale si greutate scazuta a fatului la nastere.

 

Ce fac daca ma ingras in timpul sarcinii?

In majoritatea cazurilor, orice femeie insarcinata ia in greutate in timpul celor noua luni de sarcina, fapt absolut normal. De aceea, chiar daca te ingrasi mai mult de 10 kilograme, nu este cazul sa iti faci griji, cu atat mai putin sa incerci sa tii vreo cura de slabire, deoarce poti pune in pericol dezvoltarea optima a fatului. Dimpotriva, kilogramele in plus, castigate progresiv in timpul sarcinii trebuie sa reprezinte un motiv de bucurie, avand in vedere ca acest lucru este unul dintre semnele care iti spun ca vei avea un copil sanatos. Pune accentul pe consumul de fructe, legume, lactate, peste si cereale integrale si silueta ta nu va avea foarte mult de suferit.

Cum previn carentele nutritionale din timpul sarcinii?

Avand in vedere ca sarcina aduce odata cu ea si chinul greturilor de dimineata si al starilor de ameteala, este foarte probabil ca mai ales in primul trimestru de sarcina sa nu te poti alimenta corespunzator, astfel incat organismul tau sa primeasca doza optima de nutrimente. De aceea, suplimentele prenatale de vitamine si minerale sunt necesare in cazul oricarei femei insarcinate. Principalele suplimente de care ai nevoie sunt cele de fier, vitamina D, acid folic si calciu.

Celia mama

 Celia mama este un preparat nutritiv din lapte, ce iti ofera toate vitaminele si mineralele enumerate mai sus. Celia mama este recomandat:

- inainte de a ramane insarcinata pentru a-ti pregati corpul in vederea sarcinii,
- in timpul sarcinii pentru o dezvoltare corecta si o crestere armonioasa a fatului
- si pe toata durata alaptarii, cand laptele matern trebuie sa asigure toate nutrimentele necesare nou-nascutului.

Produsul este dezvoltat in Franta special pentru femei insarcinate si mamici care alapteaza. Nu ingrasa, este degresat, fara colesterol, cu Omega 3 si Omega 6 intr-un echilibru ideal, in conformitate cu recomandarile specialistilor, cu 13 vitamine si 13 minerale atent dozate.

 Celia mama este un adevarat cocktail de vitamine si minerale invelite intr-un preparat cu aroma delicioasa de vanilie: acid folic, fier, calciu, seleniu, zinc, vitamina C, vitamina D, Biotina, toate extrem de importante pentru evolutia corecta a sarcinii si pregatirea organismului mamei pentru nastere si alaptare.

1 pahar de Celia mama (200ml) pe zi asigura:

- 50% din necesarul zilnic de Zinc si Biotina al unui adult, importante pentru buna functionare a sistemului imunitar si a sistemului nervos;
- 100% din necesarul zilnic de Acid Folic al unui adult. In functie si de obiceiurile tale alimentare (dieta bogata sau nu in fructe si legume), medicul iti va recomanda sa cresti aportul de acid folic, avand in vedere ca necesarul zilnic al femeii insarcinate se poate dubla sau chiar tripla in timpul sarcinii.
- Un aport semnificativ de Vitamina C, care contribuie la metabolismul energetic si creste absorbtia fierului;
- Vitamina D, care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos, a sanatatii dintilor si a nivelului normal de calciu in sange;
- Fier - cu rol extrem de important in formarea globulelor rosii si combaterea anemiei;
- DHA - cu rol in dezvoltarea normala a creierului si a ochilor bebelusului;
- Seleniu - care contribuie la buna functionare a tiroidei
- Calciu - care contribuie la procesul de diviziune si diferentiere celulara
- Omega 3 si Omega 6
- Fibre - pentru a veni in ajutorul digestiei si tranzitului.

Cantitatea recomandata de Celia mama este de 1 pahar pe zi (200ml) integrat intr-o dieta echilibrata, la micul dejun sau ca o gustare.

Mod de preparare: adaugati 4 linguri rase (masura dozatoare din cutie) de Celia mama intr-un pahar cu 180ml de apa plata sau fiarta in prealabil si amestecati bine inainte de a consuma.

Ideal este sa incepi utilizarea Celia mama inainte de a ramane insarcinata, pentru a aduna un surplus de vitamine in corp. Dupa nastere, chiar daca nu poti sa iti alaptezi copilul, continua sa bei Celia mama pentru a-ti reface organismul.

Consulta-ti medicul de familie sau medicul specialist pentru recomandari de specialitate.

Articolul urmator
„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea
„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

    Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

    Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”
    Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”

    Niamh și Caleb sunt împreună de mai mulți ani și tot de atât timp și-au dorit un copil, însă soarta nu a fost mereu de partea lor. Niamh a pierdut două sarcini și a...

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    © 2024 Qbebe