Acidul folic in sarcina

Acidul folic in sarcina

Roxana Cristea

Acidul folic in sarcina este esential atat pentru sanatatea gravidei cat si pentru dezvoltarea bebelusului aflat in burtica mamei. Gravidele care nu au suficient acid folic in organism pot naste bebelusi prematuri sau sub greutatea normala. In plus, bebelusul se poate naste cu defecte congenitale. Afla ce este acidul folic, care este rolul acidului folic in sarcina si care este doza zilnica de acid folic in sarcina.

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o vitamina B (vitamina B9). Aceasta poate fi gasita, sub forma de folati, in produsele alimentare, cum ar fi legumele cu frunze verzi, portocale, cereale integrale, leguminoase, drojdie, carne de vita.

Unele sortimente de paine si cereale pentru micul dejun au adaos de acid folic.

De ce este nevoie de acid folic in sarcina?femeie insarcinata

In anii ’60, cand din frunzele de spanac a fost extras acid folic, se credea ca acesta reduce doar anemia in randul femeilor insarcinate, ulterior observandu-se ca acidul folic are efecte benefice evidente si asupra tubului neural al fatului.

In sarcina, necesarul de vitamine si minerale ale organismului sunt mult mai mari, pentru ca fluxul sanguin si uterul cresc considerabil, iar bebele are nevoie de aceste "bunatati" pentru a se dezvolta.

Acidul folic in sarcina este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului (tub neural – creier – maduva spinarii) si are un rol important in producerea globulelor rosii (alaturi de vitamina B 12).

Cu alte cuvinte vitamina B9 sau acidul folic protejeaza bebelusul de anomalii congenitale, cum ar fi splina bifida, palatoschizisul, anencefalia si encefalocelul.

* Splina bifida apare atunci cand invelisul de protectie, care creste in jurul maduvei spinarii unui copil aflat in burtica mamei, nu se inchide corect. Aceasta malformatie congenitala poate duce la deteriorarea permanenta a nervilor si chiar la paralizie.

* Palatoschizisul (despicatura valului palatin) este o anomalie congenitala caracterizata printr-o despicatura la nivelul palatului dur si a valului palatin.

* Anencefalia este o anomalie congenitala incompatibila cu viata, caracterizata prin absenta cerebelului si a encefalului, asociata cu absenta oaselor plate ale cutiei craniene.

*Encefalocelul reprezinta o hernie a meningelui si tesutului cerebral din cauza unui defect osos cranian.

Foarte important de stiut este ca acidul folic  este vital in dezvoltarea ADN-ului, deoarece contribuie la sinteza adeninei si timinei, acestia fiind acizi nucleici care intra in compozitia genelor, cromozomilor si ADN-ului.

Cercetatorii au observat ca acidul folic, pe langa toate celelalte beneficii, micsoreaza si rata infectiilor, acestea fiind o cauza des intalnita a nasterilor premature.

Prea putin acid folic in sarcina

Lipsa cantitatii optime de acid folic in sarcina creste riscul pentru mama de a avea un tip de anemie (mai exista un tip de anemie care apare din cauza carentelor de fier).

De asemenea,  lipsa acidului folic din organismul mamei poate duce la avort spontan sau nastere prematura.

Asa cum am subliniat deja, lipsa acidului folic in timpul sarcinii poate duce si la malformatii congenitale  si chiar la defecte neurale severe pentru bebelus. Mai mult decat atat, se pare ca lipsa acidului folic cauzeaza sau agraveaza si alte afectiuni cum sunt ateroscleroza, osteoporoza, Alzheimer si boli cardiovasculare.

In plus, bebelusul ar putea avea probleme de crestere dupa nastere (creste mai lent) in cazul in care mama nu a primit suplimente de acid folic in sarcina.

Lezarile majore ale tubului neural au loc in prima luna de sarcina, cand, de cele mai multe ori, femeia nici nu stie ca a ramas insarcinata. De aceea, este important ca orice femeie activa din punct de vedere sexual si dornica sa ramana insarcinata, sa aiba neaparat in vedere aportul zilnic de acid folic, mai ales ca aproape jumatate dintre sarcini sunt neprogramate. Cu mult mai stringenta este nevoia suplimentelor de acid folic, in cazul in care femeia, care doreste sa devina mama, ia anticonceptionale. Pilulele contraceptive reduc cantitatea de acid folic din organism.

Care este doza recomandata de acid folic in sarcina?

Specialistii sfatuiesc femeile sa ia un supliment zilnic de 400 micrograme (mcg) de acid folic, daca decid sa faca un copil. Aceeasi cantitate este recomandata a fi luata si in primele 12 saptamani de sarcina. Asta nu inseamna ca va ignora alimentatia sanatoasa... ba din contra, este sfatuita sa manance multe alimente bogate in acid folic.

Daca mama a mai avut un copil cu defecte de tub neural, riscul de a avea un alt copil cu anomalii congenitale este mai crescut asa ca medici vor recomanda o doza mai mare de acid folic – 5 miligrame zilnic.

Daca viitoarea mamica ia anumite medicamente, cum ar fi pentru epilepsie, medicul ii va prescrie o doza mai mare de acit folic, din cauza ca aceste medicamente pot impiedica absortia de vitamine, in special acid folic.

In caz de supraponderabilitate sau diabet zaharat, mama va lua o doza mai mare de 5mg acid folic. Si asta pentru ca, femeile supraponderale au niveluri scazute de acid folic in organism si prezinta risc crescut de a naste un copil cu defecte de tub neural.

In cazul in care se respecta indicatiile medicului si graviduta primeste zilnic suplimentele de acid folic, riscul aparitiei defectelor de tub neural scade cu pana la 70%. Consumul zilnic inainte si in timpul sarcinii este necesar deoarece acidul folic este o substanta hidrosolubila, ceea ce inseamna ca nu ramane in organism pentru mult timp.

Alimente bogate in acid folic

Pentru o sarcina sanatoasa si un bebelus perfect trebuie ca graviduta sa manance alimente bogate in folati. Aceste alimente contin si alte vitamine, minerale si nutrimente de care are mare nevoie copilul aflat in burtica. Iata care sunt alimentele bogate in acid folic:

- varza de Bruxelles;

- fasole (neagra);

- sparanghel;

- broccoli;

- cartofi copti;

- oua fierte tari;

- extract de drojdie;

- orez brun;

- portocale sau suc de portocale;

- conserva de somon;

- grau incoltit;

-spanac;

- stevie;

- ficat;

- ciuperci.

Este bine de stiut ca folatii (acidul folic din alimente) se dizolva in apa. In consecinta ar fi bine ca alimentele enumerate sa fie gatite la abur sau la cuptor, mai degraba decat sa fie fierte. Ar fi bine ca aceste alimente sa nu fie gatite prea mult pentru ca astfel folatii vor fi distrusi.

In sarcina, la fel de important este ca o femeie insarcinata sa-si mareasca aportul de vitamine si minerale  cu 50%, pentru ca bebe sa se dezvolte perfect. Alaturi de acidul folic, foarte importante sunt si fierul, calciul, vitaminele B, C, D si E, seleniul, iodul, zincul, potasiul, magneziul, cuprul si betacarotenul.

De retinut: Acidul folic, cunoscut si cu numele de folat, este de fapt vitamina B9, extrem de importanta inainte de sarcina, in primele doua luni de sarcina, dar si ulterior. Acidul folic in sarcina este esential in producerea de noi celule, indeosebi in timpul sarcinii si vietii de bebelus. Ea functioneaza impreuna cu vitamina B12 si este necesara pentru prevenirea anemiei la gravide. Viitoarele mamici care nu au suficient acid folic in organism pot naste bebelusi prematuri sau sub greutatea normala. De asemenea, lipsa acidului folic din organismul mamei poate duce la nasterea unui copil cu anomalii congenitale. Surse bogate de acid folic sunt legumele cu frunze verzi (spanac, brocoli), dar acesta poate fi gasit si in fructe, fasole, cereale integrale, ficat si ciuperci. In sarcina, alimentele bogate in folati nu sunt suficiente, gravida are nevoie de suplimente de acid folic.

In timpul sarcinii, femeile au nevoie de 400 mcg de acid folic, iar cele care alapteaza – de 280 mcg.

Surse: babycentre.co.uk; nhs.uk; webmd.com.

Articolul urmator
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram
    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram

    Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de origine britanică, Jessie J, trece prin momente cumplite. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că a pierdut o...

    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină
    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină

    Ești însărcinată sau tocmai ai născut și deja te gândești ce să faci ca să scapi cât mai repede de kilogramele în plus acumulate în sarcină? În...

    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște
    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște

    Îți amintești perfect momentul în care ai aflat că ești însărcinată. Ai fi vrut, încă de la primul test de sarcină pozitiv, să strigi în gura mare că...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    © 2024 Qbebe