Alimentatia corecta a gravidei

Alimentatia corecta a gravidei

Raluca Cristea

    Alimentatia gravidei este extrem de importanta pentru ca de ea depinde dezvoltarea fatului, dar si buna desfasurare a sarcinii. Sarcina este o stare fiziologica foarte solicitanta din punct de vedere al alimentatiei, care trebuie sa fie cat mai diversificata. Din acest motiv, gravidele trebuie sa consume in fiecare zi si la fiecare masa alimente din toate grupele, pentru a oferi organismului tot ceea ce este necesar si anume: proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale, dar si apa si fibre.

Niciun aliment consumat individual nu isi face efectul maxim si nu este eficient decat daca este asociat cu un aliment dintr-o grupa diferita, pentru a se asigura un echilibru alimentar adecvat.

    In timpul sarcinii, necesitatile nutritionale fiind mai mari, gravida trebuie sa fie foarte atenta nu asupra cantitatii ci a calitatii alimentelor consumate. Chiar daca necesitatile bebelusului devin mai mari, pe masura ce sarcina evolueaza, asta nu inseamna ca trebuie sa se manance “pentru doi”, ci este nevoie doar de o atentie sporita asupra unui ritm de alimentare regulat, fara sa se sara peste mese si fara a fi rontaite produse dulci sau grase intre mese. Sunt recomandate trei mese pe zi, acestea putand fi completate cu doua gustari usoare.

    Femeia insarcinata nu trebuie sa uite sa varieze alimentele si sa consume cat mai multa apa. La fel de importanta este si evitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat, dar si reducerea consumului de cafeina. De asemenea, este recomandata folosirea unor suplimente prescrise de medic (vitamina D, fier, acid folic), insa este interzisa administrarea oricaror polivitamine fara consultarea medicului.

    Nevoile alimentare ale gravidei difera in functie de etapa sarcinii in care se afla. Astfel, in primele patru luni, organismul mamei construieste o rezerva de proteine si energie. O restrictie alimentara in aceasta perioada ar include pericole reale pentru dezvoltarea fetusului. Dupa primele patru luni de sarcina, fatul utilizeaza rezervele acumulate de mama, 95% din cresterea sa avand loc in aceasta perioada, insa acest lucru nu inseamna ca viitoarea mamica trebuie sa nu mai aiba grija de alimentatia sa. Din nou, o restrictie fata de anumite alimente ar putea dauna serios fatului, chiar si in ultimele 15 saptamani de sarcina. Asadar, este recomandata o alimentatie echilibrata pe tot parcursul sarcinii, dar cu o atentie sporita in primele patru luni.

    Iata un mic calendar alimentar al gravidei care le poate ajuta viitoarele mamici sa isi impuna o alimentatie corecta:

Alimentatia gravidei pe luni: recomandari pe luni

Alimentatia in luna a doua de sarcina

   Un rol important in aceasta luna il are calciul. Calciul este elementul principal in dezvoltarea oaselor si a dintilor bebelusului. In plus, ajuta si la tratarea depresiei post-partum a viitoarei mamici. Pentru refacerea rezervei de calciu, gravida trebuie sa consume produse lactate ( branza, lapte, iaurt etc.), fructe, legume uscate ( fasole, mazare) sau proaspete (spanac, varza). Totusi, organismul asimileaza mai bine calciul provenit din produsele lactate.

Alimentatia in luna a treia de sarcina

   Trebuie pus accentul pe lipide, pentru a construi rezerva de energie esentiala in dezvoltarea bebelusului. Lipidele sunt foarte importante pentru dezvoltarea cerebrala si a tesuturilor nervoase ale fatului. Alimentele cu un continut ridicat de lipide sunt untul, smantana, uleiul de masline sau de floarea soarelui, dar si unele tipuri de peste cum ar fi somonul, sardina si macroul.

Alimentatia in luna a patra de sarcina

   Bebelusul se dezvolta, iar cantitatea de sange din organismul sau este tot mai mare, ceea ce inseamna ca luna aceasta trebuie consumat mai mult fier. Fierul reduce riscul de anemie, oboseala si cel mai important, pe cel al nasterii premature. Alimentele bogate in fier sunt ficatul de porc si pui, carnea rosie (care trebuie preparata termic), spanacul, galbenusurile de oua.

Alimentatia in luna a cincea de sarcina

   In aceasta perioada gravida trebuie sa continue alimentatia echilibrata si integrarea elementelor esentiale: calciu, vitamine, proteine, lipide si glucide. Glucidele contribuie serios la formarea tesuturilor fatului si ajuta gravida sa acumuleze energie, pentru a evita oboseala produsa inevitabil de sarcina. Alimentele ce contin glucide sunt: cerealele, orezul, pastele fainoase, cartofii, zaharul, legumele uscate.

 Alimentatia in luna a sasea de sarcina

    Pe masura ce bebelusul se dezvolta, stomacul si intestinele gravidei sunt comprimate si aceasta incepe sa intampine dificultati in alimentatie. Sunt puternic recomandate mesele mici si dese, completate de plimbari la fel de dese, pentru a usura digestia. Luna aceasta trebuie pus mai mult accent pe proteine, numite si “caramizile vietii”. Alimentele bogate in proteine sunt carnea, pestele, produsele lactate, ouale.

Alimentatia in luna a saptea de sarcina

   Odata cu intrarea in cel de-al treilea trimestru de sarcina, miscarile gravidei sunt tot mai dificile. Acum trebuie pus accentul pe vitamine. Se poate folosi si un supliment prescris de medic, insa cu cat alimentatia gravidei este mai echilibrata si implicit corecta, cu atat necesitatile bebelusului si ale gravidei sunt acoperite mai bine. Iata alimentele cele mai bogate in vitamine:

     Vitamina A: lapte integral, legume verzi, ficat, peste, morcovi, portocale;
     Vitamina B: cereale integrale, legume verzi, carne, oua;
     Vitamina C: fructe si legume proaspete;
     Vitamina D: peste (macrou, somon, sardina), oua, unt;
     Vitamina E: uleiuri vegetale, spanac, varza;
     Un pahar zilnic cu lapte iti asigura si aportul optim de vitamina B2 si B12.

Alimentatia in luna a opta de sarcina

   Bebelusul ocupa tot mai mult spatiu, presand vasele sangvine ale tubului digestiv, ceea ce poate provoca mamicii constipatie. Din aceasta cauza, trebuie consumate multe fibre. In plus, gravida trebuie sa bea multa apa sau suc natural de fructe, lapte si ceai. Alimentatia trebuie completata cu exercitii fizice usoare, mai ales gimnastica special pentru gravide. Alimentele bogate in fibre sunt cerealele, cartofii (fierti in coaja), painea, fructele si legumele.

Alimentatia in luna a noua de sarcina

   Niciun aliment nu poate oferi tot ceea ce viitoarea mamica si bebelusul ei au nevoie, asa ca trebuie consumat cate putin din toate. Miscarile gravidei sunt anevoioase acum, oboseste repede, iar momentul nasterii se apropie, astfel ca are nevoie de energie si sustinere nu doar din partea celor dragi, dar si din dieta alimentara. Trebuie continuat aportul de vitamine, calciu, glucide, lipide, proteine si fibre, prin cele trei mese principale si cele doua gustari usoare.

   Bebelusul este deja format si pregatit sa vina pe lume, insa asta nu inseamna ca mamica nu trebuie sa mai aiba grija de ea in ultima luna. Puiul ei trebuie sa se nasca in cele mai bune conditii!
Articolul urmator
Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor
Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

    Dacă pentru anumiți părinți este important să le impună și copiilor anumite obiceiuri alimentare, pentru alții contează mai mult să-și lase micuții să-și exprime preferințele....

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”
    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

    Ai putea să mănânci ceva care odată s-a târât pe podea sau ți-a bâzâit în ureche? Ei bine, o mămică de peste Ocean nu a introdus insectele doar...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    © 2024 Qbebe