Studiile privind alimentatia mamei in timpul sarcinii au demonstrat: calciul este esential pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor bebelusului, fierul produce globulele rosii care transporta oxigenul la tesuturi, vitamina C joaca un rol important in absorbtia fierului si in construirea sistemului imunitar. Proteinele ajuta la dezvoltarea normala a fatului si la dezvoltarea optima a uterului si a lichidului amniotic, iar lipidele sustin dezvoltarea sistemului nervos.
Un regim restrictiv este total gresit, spun specialistii. Orice restrictie dauneaza copilului. "Este absolut obligatorie o alimentatie echilibrata, suficient de energica, diversificata si bogata in fructe si legume, care sa aduca impreuna ansamblul de vitamin necesare. Fara a uita lactatele, pentru aportul lor de calciu. Carnea si pestele vor furniza fierul. Corpii grasi sunt si ei indispensabili, in cantitati rezonabile, desigur, si nu oricare", recomanda Maryse Wolinski si dr. Laurent Chevallier in "Armonia din farfurie".Nucile
Nevoia de proteine este importanta pentru formarea diferitelor tesuturi ale fatului si poate fi acoperita printr-o alimentatie variata. Avand in vedere ca dezvoltarea fatului presupune formarea de tesuturi si organe noi prin numeroase reactii chimice care se desfasoara rapid, proteinele sunt un element indispensabil in alimentatia gravidei. Nucile, alaturi de ciuperci, branzeturi si viscere (ficat, rinichi, inima), soia, mazare si fasole sunt o sursa bogata de proteine. Totodata, nucile contin si vitamina E, care micsoreaza simtitor riscurile de preeclampsie si de nastere prematura.
Mere
Cromul ajuta acumularea de proteine in tesuturile in dezvoltare ale fatului. De asemenea, acest mineral regleaza nivelul de zahar din sange. Cromul ajuta organismul sa descompuna si sa depoziteze grasimile, carbohidratii si proteinele. Consumul a doua mere acopera doza zilnica recomandata de crom.
Spanac
Frunzele verzi ale spanacului contin o cantitate considerabila de acid folic, deosebit de important in primul trimestru de sarcina. Vitamina B9, cunoscuta si sub denumirea de acid folic, ajuta la formarea de globule rosii si la prevenirea malformatiilor congenitale si scade riscul de avort spontan.
Cu un nivel ridicat de acid folic, spanacul reduce riscul apartiei marformatiilor de tub neural si a unor tulburari genetice. Studiile au dovedit o scadere a incidentei cazurilor de malformatii de tub neural in randul femeilor care au primit acid folic. In urma cercetarilor, specialistii in nutritie au recomandat fortificarea alimentatiei gravidelor cu acid folic.
De aceea, medicii recomanda femeilor care planuiesc o sarcina sa consume inainte de a concepe minim 0,4mg acid folic pe zi. De la concepere si pana in a 12-a saptamana de sarcina, gravidele ar trebui sa ia 4 mg supliment de acid folic, la recomandarea specialistului.
Dovleac
In timpul sarcinii, mama trebuie sa se asigure ca regimul zilnic este bogat in fier, deoarece ii este necesar copilului pentru rezerva de sange. Fierul este un constituient important al hemoglobinei care intra in compozitia celulei sangvine si are rol in transportul oxigenului la tesuturi. De asemenea, fierul ajuta la intarirea sistemului imunitar si combaterea anemiei.
Deficitul de fier manifestat prin anemie creste riscul de malformatii congenitale si nastere prematura. Foarte multe femei insarcinate au lipsa de fier. Specialistii recomanda gravidelor sa monitorizeze nivelul de fier si, la nevoie, sa ia suplimente.
Dovleacul contine un nivel ridicat de fier. Daca nu este pe placul mamei, carnea de vita, ficatul, rata, fasolea si germenii de grau sunt alte surse bogate in fier. Fierul din sursele animale se absoarbe mult mai bine decat cel din surse vegetale.
Ardei gras rosu
Vitamina C este esentiala pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor in perioada de sarcina si sporeste capacitatea organismului de a absorbi fierul. Un ardei gras rosu de marime medie contine 209 miligrame de vitamina C, de trei ori mai mult decat intr-o portocala.
Totodata, ardeiul gras este o sursa importanta de vitamina B6, ce ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si a maduvei osoase si la formarea hemoglobinei si a anticorpilor.
Iaurt grecesc
Copilul are nevoie de calciu pentru dezvoltare, in special pentru oase si dantura puternice. Un deficit de calciu in lunile de sarcina afecteaza atat dezvoltarea fatului, cat si sanatatea mamei. Si asta pentru ca fatul isi va lua necesarul de calciu din organismul matern. Pentru o buna absorbtie, calciul trebuie echilibrat cu fosforul. Surse alimentare bogate in calciu si fosfor sunt: lactate (lapte integral, iaurt), branzeturi, fructe si oua.
Iaurtul grecesc se deosebeste de alte iaurturi existente prin consistenta cremoasa, continutul crescut de proteine, calciu si nivelul scazut de carbohidrati.
Oua
Galbenusul de ou contine colina, un nutrient esential in dezvoltarea creierului bebelusului. Gravidele ar trebui sa consume minimum 450 miligrame de colina zilnic. Ouale, carnea de vita, laptele si soia sunt surse importante de colina.
In afara de cele 12 vitamine si minerale, ouale contin o cantitate mare de compusi de saruri, care ajuta la dezvoltarea fatului si sanatatea creierului. Unele contin chiar acizi grasi Omega 3, importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos si ocular.
Mango
Vitamina A are un rol important in dezvoltarea fatului: ajuta la dezvoltarea oaselor, dintilor, a inimii, ochilor, auzului si a sistemului imunitar. Mama trebuie sa consume 700 ug/zi din aceasta vitamina in ultimul trimestru de sarcina, cand dezvoltarea fetala este mai accelerata, iar necesarul de vitamina A este mai mare.
Atentie, insa! Vitamina A in exces dauneaza fatului avand un efect teratogen (defecte morfologice). De aceea, gravide trebuie sa evite consumul de alimente bogate in vitamin A: ficat si preparate din ficat.
Studiile au demonstrat insa efecte pozitive ale carotenului - o forma a vitaminei A - asupra dezvoltarii sarcinii. Carotenul se regaseste in fructele si legumele verzi, portocalii si galbene: mango, morcovi, caise sau rosii.
Sardine
Sardinele, somonul, dar si crevetii, midiile si crabii sunt pesti bogati in acizi grasi Omega 3 care pot fi consumati in timpul sarcinii. Acidul docosahexanioc - DHA, un component important al creierului - este esential in ultimele trei luni de sarcina, cand creierul bebelusului creste exponential. Atunci are loc dezvoltarea neurala si vasculara.
Datorita dimensiunilor mici si a dietei din plancton, sardinele nu acumuleaza metale grele. Cu toate acestea, sardinele conservate tind sa fie bogate in sodiu (20% din DZR) si in colesterol.
Surse:
"Armonia din farfurie", de Maryse Wolinski si dr. Laurent Chevallier
http://prodieta.ro/alimentatie-gravide-dieta-ce-mancam-in-timpul-sarcinii-acid-folic/
http://www.raisesmartkid.com/pre-natal-to-1-year-old/2-articles/19-babys-brain-development-during-pregnancy
http://lang.meuhedet.co.il/en/featured-articles/nutrition-guide-for-pregnant-women.aspx
http://www.babycenter.com/0_pregnancy-nutrients-you-need-to-help-your-baby-grow_4540.bc