Ce să nu mănânci în sarcină ca să nu ai un copil gras

Ce să nu mănânci în sarcină ca să nu ai un copil gras

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ai impresia că, dacă ești însărcinată, trebuie să mănânci mult mai mult ca de obicei, experții ne spun că, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Dimpotrivă, așa cum vei afla și din articolul de mai jos, nu vei avea nevoie de un surplus de calorii decât pentru ultimul trimestru de sarcină. De asemenea, trebuie să știi că este necesar să fii foarte atentă la ceea ce mănânci și să nu faci exces de alimente ce pot favoriza predispoziția bebelușului tău de a se transforma într-un copil gras. Ține cont de indicațiile specialiștilor și evită cât poți asemenea alimente!

Femeie gravida ce doreste sa manance pizzaAlimente ce conțin prea mulți carbohidrați și prea multe calorii

Când ești însărcinată și vrei să-ți satisfaci pofta de un aliment bogat în carbohidrați, precum cartofii prăjiți, medicii te sfătuiesc să-i înlocuiești cu un aliment mult mai sănătos, gen o salată verde. Argumentul lor se leagă de următoarea constatare a unui studiu recent: femeile care au consumat în timpul sarcinii hrană cu un conținut mare de grăsimi și cu un indice caloric ridicat, au dat naștere unor copii cu probleme legate de metabolismul lipidelor și glucozei. Acestea se traduc fie în obezitate, fie în apariția unor maladii grave, precum diabetul.
Studiul despre care s-a precizat a fost efectuat pe șoareci și s-a observat că grăsimile și carbohidrații ingerați de mame s-au transmis, prin intermediul placentei, la pui. În plus, din cauza acestui tip de alimentație a mamelor, copiii pot să dezvolte, încă din copilărie, astm (în condițiile în care lipidele pot ajunge în plămânii bebelușului și le pot afecta funcționarea optimă).
De asemenea, în urma aceluiași studiu s-a ajuns la concluzia că, deși la naștere bebelușii ai căror mame au avut în timpul sarcinii o dietă bazată pe carbohidrați și grăsimi au avut o greutate mai mică decât cei ai mamelor care au avut o dietă echilibrată, ei s-au confruntat cu obezitatea mai târziu, în adolescență sau chiar în viața de adulți.
Cu alte cuvinte, metabolismul unui copil se formează încă din viața intrauterină și dacă nu vei avea grijă și vei consuma grăsimi și carbohidrați pe timpul sarcinii, va crește considerabil riscul de a avea un copil gras mai târziu.

Gravida ce mananca tort de ciocolataEvită, pe cât posibil, hrana intens procesată și prea bogată în zahăr și grăsimi

Experții din domeniu avertizează mamele, chiar dacă poftesc în timpul sarcinii la astfel de alimente, să le evite cât pot de mult.
Motivul pentru care se insistă asupra acestui fapt este că oricare asemenea alimente, odată ce ajung la placentă și la făt, nu vor face altceva decât să afecteze serios funcționarea metabolismului acestuia, dar pot să influențeze în mod negativ și dezvoltarea creierului acestuia (de pildă, s-a constatat că bebelușii care  au primit în timpul vieții intrauterine o hrană bogată în zaharuri și grăsim au ajuns să aibă abilități cognitive mai reduse și o mai mică rezistență la stres decât aceia ai căror mame au avut o nutriție echilibrată în perioada sarcinii).
Una dintre recomandările specialiștilor, dacă nu vrem să avem un copil gras și cu probleme la nivel cognitiv, este să ne hrănim cu șase mici porții de hrană pe zi, dintre care doar una să se bazeze pe proteine. Iar dacă se întâmplă să ajungem să consumăm totuși hrană procesată, să nu facem excese și să avem grijă să ne echilibrăm mereu aportul de hrană bazată pe proteine și carbohidrați cu cel bazat pe alimente bogate în  nutrienți valoroși (precum legumele și fructele). În felul acesta, nu numai că vom reuși și noi să ne menținem o greutate normală pe parcursul sarcinii (și în felul acesta vom fi ferite de complicații precum preeclampsia, diabetul gestațional sau hemoragie postpartum), dar nici bebelușul nostru nu va primi calorii în exces.
De noi depinde să nu fim adeptele principiului că, în sarcină, este nevoie „să mâncăm cât pentru doi". Este recomandabil să ascultăm opiniile medicilor care ne spun că, în timpul sarcinii, vom avea nevoie de un supliment de calorii de abia în trimestrul al treilea de sarcină (cam de 350-500 calorii pe zi).

Nici hrana bazată pe îndulcitori artificiali nu este indicată în perioada sarcinii

Și acest tip de hrană se încadrează în rândul celei intens procesate, care este de evitat pe timpul sarcinii.
O echipă de medici din cadrul „The Cleveland Clinic" și „West Virginia University" afirmă, în urma unui studiu, că fructoza de exemplu (aceasta este unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali), va afecta nu numai metabolismul mamei însărcinate, ci și pe cel fătului. Astfel, va crește riscul ca acesta să fie supraponderal sau obez pe parcursul copilăriei.
Aceștia recomandă insistent ca viitoarele mame să renunțe la a consuma alimente cu îndulcitori artificiali (chiar și cele care știu că au un bun metabolism) și să țină permanent legătura cu un specialist pe timpul sarcinii, întrucât numai acesta le poate recomanda o dietă adecvată.

Citește și: Alimentele interzise in sarcina

Ocolește băuturile carbogazoase dulci

Un alt studiu, de data aceasta al Universității din Manitoba (Canada) a arătat că mamele care au consumat băuturi carbogazoase dulci pe parcursul sarcinii au înregistrat o creștere semnificativă a indicelui masei corporale, ceea ce i-a predispus și pe bebelușii lor la un exces ponderal. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 3033 de perechi de mame și copii.
În cadrul studiului, s-au constatat următoarele: 29,55% dintre ele au consumat constant băuturi carbogazoase dulci pe timpul sarcinii, cel puțin 5,1% dintre ele au făcut acest lucru zilnic și cel puțin 5,1% dintre copiii lor au devenit, încă de când erau bebeluși, supraponderali sau obezi.
Astfel, mamele consumatoare de asemenea băuturi au avut un surplus de greutate și ai lor copii, chiar dacă nu s-au născut supraponderali, au avut tendința de a deveni așa în perioada copilăriei.
Iată de ce băutururile carbogazoase dulci trebuie neapărat evitate pe timpul sarcinii, întrucât consumul lor ne va afecta copilul pe termen lung.
De altfel, așa cum ne recomandă și cercetătorul din domeniul obezității Nicole Avena în cartea sa „Ce să mănânci când ești însărcinată", o dietă corectă din timpul sarcinii își va pune indiscutabil amprenta asupra stării de sănătate a copilului nostru.
Desigur, ea nu ne îndeamnă să ne abținem mereu când ne este poftă de oricare dintre tipurile de alimente menționate mai sus, ci doar să le gustăm ocazional, în timp ce dieta noastră de zi cu zi  să fie una echilibrată, formată din alimente sănătoase, benefice și nouă, și copilului nostru.
În concluzie, opinia specialiștilor este unanimă: dacă vrem să avem un copil sănătos, care să nu fie gras și să aibă tot felul de probleme de comportament, trebuie să avem mare grijă la hrana noastră din timpul sarcinii.

Citește și: Obezitatea la copii

Voi ați auzit până acum de alimente pe care ar trebui să le eviți în timpul sarcinii pentru a nu avea un copil gras?

Surse:
www.authoritynutrition.com; www.fitpregnancy.com;www.momjunction.com; www.theguardian.co
m

 

Articolul urmator
Este sigură aspirina în sarcină?
Este sigură aspirina în sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Așa arată acum cel mai gras copil din lume! Avea 192 de kilograme la numai 11 ani
    Așa arată acum cel mai gras copil din lume! Avea 192 de kilograme la numai 11 ani

    Cunoscut cândva ca fiind cel mai gras copil din lume, Arya Permana, din Karawang, Java de Vest, Indonezia, este acum un adolescent activ căruia îi place să joace badminton cu...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    „E ok să fii gras!” Fiul meu mi-a scris acest mesaj și a fost ca o palmă dureroasă
    „E ok să fii gras!” Fiul meu mi-a scris acest mesaj și a fost ca o palmă dureroasă

    O femeie din Australia vorbește despre felul în care un singur desen al fiului ei a impulsionat-o să își schimbe stilul de viață. Ea a reușit să slăbească jumătate din...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

    Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

    Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

    Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”
    Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”

    O mamă a dezvăluit că medicii au forțat-o să îți pună bebelușul la dietă pentru că fiica ei ar fi prea grasă și prea mică pentru vârsta ei.

    © 2024 Qbebe