Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Proceduri medicale interzise în timpul sarcinii

de Irina Olteanu

Există o serie de proceduri medicale care implică radiațiile ce trebuie evitate de către femeile gravide din cauza riscului pe care-l presupun asupra lor și a copilului. Iată care proceduri medicale sunt interzise în timpul sarcinii alături de informații detaliate și sfaturi din partea specialistului.

Informații despre procedurile medicale care implică radiații

În primul rand, în cazul în care sarcina este cunoscută de către medic, acesta va cântări beneficiul pe care îl oferă procedura comparativ cu riscul pe care îl presupune luând în considerare și istoricul medical al mamei. De asemenea, există uneori și posibilitatea de a recomanda un alt tip de procedură, cum ar fi o ecografie. În cazul în care urmează să beneficiați de o asemenea procedură este bine să comunicați sarcina specialistului care urmează să o efectueze.

proceduri medicale interzise in sarcina

Riscul de iradiere este direct proporțional cu stadiul de sarcină la care apare expunerea, precum și cu cantitatea de radiații (doza de radiații pe care o presupune). În principiu, RMN-ul și ecografia sunt singurele proceduri de diagnostic de tip imagistic care nu întrebuințează radiații, în timp ce radiografia, tomografia, fluoroscopia, mamografia, tomografia computerizată cu emisie pozitronică folosesc. Pericolul pe care îl poate presupune expunerea repetată la radiații poate afecta celulele corpului și în consecință crește riscul de a dezvolta cancer, însă trebuie subliniat că același risc al procedurilor imagistice de diagnostic există și pentru femeile care nu sunt gravide. Din acest motiv la radiografii dozajul este întotdeauna cât mai mic posibil, iar riscul de expunere al copilului nenăscut ajunge de fapt unul infim.

Procedurile medicale ce utilizează radiații nu constituie o rutină, dar uneori sunt necesare constituind situații de urgență; în aceaste cazuri fătul este protejat prin intermediul unui șorț aplicat peste abdomenul mamei (cu scopul de a acoperi uterul). În ceea ce privește radiografiile dentare, majoritatea nu vor afecta abdomenul sau zona pelviană (când este posibil, se recomandă amânarea acestora până după naștere sau cel puțin după primul trimestru de sarcină); conform Colegiului American de Radiologie nicio radiografie dentară de diagnostic nu dispune de o doză suficient de mare de radiații pentru a cauza efecte adverse asupra unui embrion în dezvoltare sau unui făt. De asemenea, conform Asociației Americane Dentare și Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor, radiografiile dentare sunt considerate sigure când se folosește protecția menționată anterior.

Citesște și: Ce ai voie si ce trebuie sa eviti in timpul sarcinii

Lista produselor cosmetice si de curatenie interzise in sarcina 

Riscurile explicate în detaliu

Trebuie să știți că razele X fac parte din viața noastră de zi cu zi existând în multe dintre obiectele care ne proceduri medicale interzise in sarcinaîncojoară (în alimente, apă, aer, sol, material de construcții etc.) Când traseul unei raze X este întrerupt de contactul cu un obiect, razele X depun o parte din energie pe obiect (inclusiv pe corpul uman), depozit desemnat drept doza de radiații.

- Pe termen scurt: pericolul pe termen scurt include arsuri ale pielii și/sau pierderea părului pe zone ale corpului care au fost expuse la cantități foarte mari de radiații. De obicei se observă după tomografii computerizate lungi și complexe sau proceduri intervenționale de tip fluoroscopic realizate asupra pacienților grav bolnavi. Trebuie depășit un anumit prag de radiații pentru a apărea aceste reacții adverse, ceea ce nu se întâmplă în mod normal

- Pe temen lung: acest pericol este denumit risc stocastic. Există o creștere extrem de mică în probabilitatea de cancer sau leziuni genetice ca urmare a radiațiilor medicale. Acest rsic este exprimat sub forma unor șanse la un milion, prin urmare este infim. De asemenea, trebuie să înțelegeți că riscul nu poate fi estimat pentru fiecare persoană care beneficiază de o procedură medicală care implică radiațiile, ci este calculat raportat la o anumită populație sub forma unei medii. Fiecare persoană prezintă un grad diferit de sensibilitate la efectele radiației ca urmare a caracteristicilor genetice sau moștenite, acest grad neputând fi cuantificat sau estimat. Majoritatea datelor care există în sensul demonstrării efectelor adverse ale radiațiilor (apariția cancerului) se bazează pe datele colectate de la supraviețuitorii în urma bombelor atomice din Japonia (1945) din cel de-al doilea război mondial, precum și de la cei expuși la nivele mari de radiații în urma fluoroscopiei. Astfel, riscul poate fi mult mai mic în ceea ce privește procedurile medicale. Până în prezent însă nu a fost desfășurat niciun studiu care să verifice efectele pentru o populație numeroasă expusă la procedee imagistice.

Opinia specialistului

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie, reprezentant în România al Clinicii Genesis Atena (Grecia), membru al Societății Elene de Obstetrică și Ginecologie și al Federației de Medicină Fetală din Londra (Marea Britanie) www.vythoulkas.ro a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări: 

1. Care sunt, în opinia dvs., procedurile medicale care nu sunt recomandate gravidelor (radiografie, tomografie etc.)?

Sunt foarte multe proceduri medicale care nu sunt indicate în timp ce femeia este gravidă, pentru că pot face rău mai cu seamă fătului. Radiografia, tomografia, anestezia generală, anumite tipuri de anestezii locale, radioterapiile, chimioterapiile nu sunt permise în timpul sarcinii. De altfel, orice procedură, fie ea și minim invazivă, nu trebuie făcută în timpul perioadei de sarcină decât cu acordul medicului care urmărește sarcina.

2. Ce probleme de sanatate pot cauza mamei, respectiv fătului fiecare dintre acestea?

Toate aceste proceduri pot cauza probleme mai cu seamă pentru făt și aici vorbim despre malformații grave, unele dintre ele pot fi chiar incompatbile cu viața.

3. În ce condiții trebuie totuși efectuate aceste proceduri pe perioada sarcinii și în ce mod trebuie să decurgă pentru a preveni eventuale probleme de sănătate?

Protocolul în lumea medicală este că, atunci când trebuie ales, dintre mamă și făt este aleasă în primul rând mama. Există așadar cazuri când aceste proceuduri sunt iminente pentru salvarea vieții mamei și atunci ele trebuie făcute, fără a mai ține seama și de celelalte urmări. Dar acestea sunt cazuri excepționale, care implică o anume gravitate.

4. Ce sfaturi aveți pentru gravide în acest sens?

Cel mai important sfat este să nu faca nici un fel de intervenție, nici un fel de procedură fără acordul medicului curant. Este extrem de important acest lucru în timpul sarcinii. Dacă în afara perioadei sarcinii ne mai permitem uneori să luăm o aspirină fără să întrebăm medicul, în sarcină nici măcar așa ceva nu este permis. Automedicația este exclusă, ea poate face mult mai mult rău decât bine. 

Riscul procedurilor medicale pentru făt

După cum am menționat, testele dispun de un nivel mult prea mic de radiații pentru a prezenta o preocupare reală. Însă, dacă este posibilă evitarea lor în sarcină, este de preferat. Trebuie subliniat faptul că nu este vorba de terapia cu radiații folosită pentru tratarea cancerului (dozele sunt de mii de ori mai mari). Riscul adus copilului nenăscut depinde de: partea corpului mamei expusă la radiații, stadiul de sarcină și doza de radiații.

proceduri medicale
- pe termen scurt acest tip de risc (deterministic) este diferit pentru un făt sau embrion comparativ cu un copil sau adult. Acesta include deces, întârzierea creșterii/dezvoltării normale, creștere anormală (diformități) și retard intelectual sau emoțional. Comisia Internațională de Protecție Radiologică susține că riscul deterministic nu ar trebui să apară la un embrion/făt expus la mai puțin de 100 mGy de radiații (de exemplu, tomografia pelviană sau și a abdomenului sau cea computerizată ajunge la 10-50 mGy, riscul de cancer fiind de 1 la 1000 până la 1 din 200).
- pe termen lung acest tip de risc nu potate fi estimat. Există riscuri teoretice de cancer la un timp după naștere (copilărie sau maturitate), precum și de transmitere al unor boli ereditare către urmași. În acest sens, datele disponibile pentru primele 3-4 săptămâni de sarcină indică un risc foarte mic comparativ cu o expunere mai târziu în sarcină. Există astfel un risc ca 1 din 500 cppii să dezvolte cancer în copilărie (chiar și în absența expunerii la radiații), precum și un risc potențial adițional (dacă fătul este expus la nivele ridicate de radiații dupa primele 4 săptămâni gestaționale riscul de cancer crește la 3 din 500). Indiferent de situație, riscul pentru făt este de obicei unul mic și nu reprezintă o indicație de întrerupere a sarcinii.

În final trebuie reținut faptul că, dacă o femeie beneficiază de o procedură de tip imagistic și descoperă ulterior sarcina, trebuie să discute cu medicul deoarece poate evita îngrijorări inutile sau posibilitatea de terminare a sarcinii ca urmare a temerii sale de expunere a fătului la radiații.

Multumim domnului doctor Andreas Vythoulkas pentru informațiile oferite.  

Surse: 

 

www.insideradiology.com.au; www.pregnancybirthbaby.org.au; www.msdmanuals.com; http://americanpregnancy.org

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum alegi un medic obstetrician Cum alegi un medic obstetrician
Sarcina si factorul Rh-negativ Sarcina si factorul Rh-negativ
Lista completa cu analizele din timpul sarcinii Lista completa cu analizele din timpul sarcinii
Ultrasunetele: tot ce trebuie sa stii! Ultrasunetele: tot ce trebuie sa stii!

Articole Lifestyle

3 femei din zodiac care nu au defecte. Perfecțiunea lor pune bărbații pe fugă! 3 femei din zodiac care nu au defecte. Perfecțiunea lor pune bărbații pe fugă!
3 culori de păr pe care să nu le porți dacă ai ochii căprui 3 culori de păr pe care să nu le porți dacă ai ochii căprui
Metoda prin care o femeie a reușit să slăbească 45 de kilograme Metoda prin care o femeie a reușit să slăbească 45 de kilograme
Alege un fulg de nea: testul de personalitate care iti dezvaluie ce te face unica Alege un fulg de nea: testul de personalitate care iti dezvaluie ce te face unica

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Mami, cum să învăț să fiu fericită, dacă tu nu știi să fii fericită?-Mama, ești fericită? mă întreabă Paula. - De ziua ta vrei să-ți răspund dacă sunt eu fericită? Tu ar trebui să-mi vorbești despre fericire și lucrurile pe care ți le propui să le faci pe viitor. -...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Întâlnire cu doamna Annabel Karmel la Târgul GaudeamusDoamna Annabel Karmel are publicate în prezent în România 3 cărți, respectiv Top 100 piureuri pentru bebeluși, Ghidul complet pentru înțărcatul copilului (rapid și ușor); Tot ce trebuie să cunoști...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Factori care influenteaza conceptia

Factori care influenteaza conceptia

Conceptia poate fi influentata de o serie de factori care tin de cele mai multe
MAI MULT

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

O nastere prematura reprezinta o situatie pe care toate viitoarele mame doresc
MAI MULT

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Linea nigra reprezinta o modificare a corpului subtila, dar care pune pe ganduri
MAI MULT

Bebee

Cum alegem cel mai bun scutec

Cum alegem cel mai bun scutec?

Nu cred că te-ai fi gândit vreodată că alegerea unui scutec pentru cel mic
MAI MULT

Care sunt primele 7 semne că ești însărcinată?

Încă nu ți-a întârziat menstruația, dar ceva pare totuși diferit. Iată
MAI MULT

Săptămâna 34

Pe măsură ce săptămâna treizeci și patru vine și trece, probabil că te
MAI MULT

Tratamente naturiste pentru fibromul uterin

Există tratamente naturiste și pentru fibromul uterin. Astfel, pe lângă
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net