7 lucruri de evitat cand incercati sa concepeti

7 lucruri de evitat cand incercati sa concepeti

Louise Tanase - Contributor

Stilul tau de viata, la fel precum starea ta de sanatate, pot afecta sansele de a concepe, dar si de a avea o sarcina lipsita de griji si un bebelus sanatos. Afla care sunt lucrurile, obiceiurile sau situatiile de care trebuie sa te feresti atunci cand incerci sa ramai insarcinata.

Stii deja ca daca iti doresti sa ramai insarcinata si sa ai un copil sanatos, trebuie sa schimbi cateva dintre obiceiurile tale, dar si partenerul tau va trebui sa modifice cate ceva in comportamentul si stilul sau de viata. Nu trebuie sa privesti aceste schimbari ca pe sacrificii pe care le faceti pentru viitorul vostru copil: toate sunt benefice si pentru voi ca indivizi, dar si pentru cuplul vostru. Specialistii subliniaza ca anumite schimbari in stilul tau de viata trebuie facute inca dinainte de conceptie, prin urmare Qbebe ti-a pregatit o lista cu lucruri si obiceiuri pe care este bine sa le eviti atunci cand incerci sa concepi.

 Cuplu stand pe canapea cu laptop in brate

Alcoolul dauneaza sanatatii viitorului bebelus

Medicii recomanda sa eviti bauturile alcoolice inainte de a concepe si in perioada in care incerci sa ramai insarcinata. Bebelusul se dezvolta foarte repede in primele saptamani de sarcina, chiar in saptamanile in care tu nici nu vei sti ca esti insarcinata.

Studiile au demonstrat ca alcoolul, chiar si in cantitati mici, este foarte nociv pentru bebelus si in plus, creste riscul unui avort spontan. In cazul in care incerci sa ramai insarcinata, este de preferat sa nu bei alcool (indiferent cat de slab alcoolizate ar fi bauturile preferate) in a doua jumatate a ciclului menstrual.

Dupa ovulatie, consumul de alcool trebuie evitat, deoarece alcoolul ajunge la embrion si poate afecta dezvoltarea acestuia. Daca nu poti renunta la alcool, bea un pahar sau doua in timpul menstruatiei si in perioada imediat urmatoare.

 Cuplu bea vin rosu

Alimentele periculoase pentru conceptie

Probabil ca in incercarea de a concepe un bebelus ati incercat sa aflati deja care sunt alimentele care ajuta sa va mariti sansele. Trebuie sa stiti ca exista si unele alimente care trebuie evitate atunci cand incercati sa concepeti.

In primul rand, este important sa evitati consumarea unor specii de peste bogat in mercur, cum ar fi pestele-spada, rechinul sau macroul regal, deoarece mercurul poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.

De asemenea, trebuie sa evitati soia sau alimentele obtinute din soia. Specialistii in infertilitate au aratat ca proteinele din soia, consumate in exces, pot ingreuna conceptia. Daca mananci doar ocazional tofu sau alte produse din soia, nu trebuie sa te ingrijorezi.

Este bine sa eviti si consumul produselor care contin carne, peste sau oua in stare cruda, deoarece te poti imbolnavi de boli cauzate de Salmonella, Listeria sau alte bacterii.

 Peste-spada la gratar cu soia

Reduceti consumul de cofeina

In ciuda faptului ca specialistii nu au ajuns inca la un consens, unii medici sfatuiesc femeile care incearca sa ramana insarcinate sa renunte la cafea si la produsele care contin cantitati insemnate de cofeina. Desi nu s-a stabilit inca o legatura certa intre consumul excesiv de cofeina si infertilitate, unii cercetatori sunt de parere ca maturizarea ovulelor are de suferit in urma consumului de cafeina, iar ovulele insuficient dezvoltate nu pot fi fertilizate.

In cazul in care bei numai o ceasca de cafea pe zi, nu sunt motive sa iti faci griji, insa fii atenta la cofeina ascunsa in alte produse, cum ar fi bauturile tip cola, bauturile energizante, anumite pastile sau ceaiuri pentru slabit, ciocolata. Trebuie sa mai stii si ca specialistii au ajuns la concluzia ca mai mult de 200 mg de cafea consumate pe zi in tmpul sarcinii cresc sansele de avort spontan.

 Ceasca cu cafea

Renuntati la fumat inainte de conceptie

In cazul in care tu sau partenerul tau sunteti fumatori, stiti deja ca una dintre schimbarile majore pe care trebuie sa le faceti in stilul de viata este tocmai acest obicei. Fumatul nu numai ca dauneaza grav sanatatii voastre, dar reduce sansele de conceptie, iar in cazul in care conceptia are loc, nicotina si celelalte substante inhalate odata cu fumul de tigara afecteaza dezvoltarea intrauterina a bebelusului.

Fumatul afecteaza fertilitatea femeii direct, prin alterarea functionarii ovarelor, perturbarea ovulatiei si scaderea nivelului de estrogen, unul dintre hormonii feminini. In plus, partenerul tau trebuie sa renunte si el la fumat, nu numai pentru ca fumatul pasiv iti poate dauna atat tie, cat si bebelusului, dar trebuie sa stie ca studiile au demonstrat ca fumatul reduce drastic numarul spermatozoizilor.

 Tanara fumand

Medicamentele interzise inaintea conceptiei

Stiai deja ca in timpul sarcinii nu trebuie sa iei medicamente fara prescriptia medicului, nici macar o banala aspirina sau un analgezic pentru o durere de cap. Trebuie sa stii insa, ca nici in perioada in care incercati sa concepeti nu trebuie sa abuzezi de medicamente, ba chiar exista anumite substante de care trebuie sa te feresti cu indarjire.

Cele mai periculoase medicamente sunt: antiinflamatoarele nesteroidiene, tetraciclina, accutane (contra acneei), medicamentele contra epilepsiei, medicamente care contin propranolol, medicamente anti-malarie, anticoagulante si steroizi (precum cortizon si prednison).

Interdictia se refera strict la tine in anumite cazuri, dar in ceea ce priveste anumite medicamente nici partenerul tau nu are voie sa le ia in timpul sau inaintea conceptiei. O lista detaliata si personalizata va poate face medicul de familie, mai ales in cazul in care unul dintre voi ia tratament medicamentos pentru anumite boli.

De asemenea, suplimentele care contin vitaminele A, C si D in cantitati mari trebuie evitate.

 Tanara si medicamente

Lubrifiantii dauneaza conceptiei!

Probabil ca viata voastra sexuala a suferit anumite schimbari de cand ati hotarat ca va doriti un copil. In incercarea de a concepe ati renuntat la orice metoda contraceptiva, ati incercat sa adoptati un stil de viata cat mai sanatos si sunteti mai atenti la perioadele fertile ale ciclului tau menstrual.

Se pare, insa, ca nu este indicat ca in perioada in care incercati sa concepeti sa folositi lubrifiantii. Specialistii au descoperit ca lubrifiantii artificiali afecteaza spermatozoizii si interfereaza cu rolul pe care lubrifiantii vaginali naturali incearca sa il indeplineasca.

In mod normal, aciditatea secretiei vaginale ar ucide spermatozoizii, insa in perioada ovulatiei mucusul cervical este alcalin si protejeaza spermatozoizii. Lubrifiantul artificial impiedica spermatozoizii sa ajunga la timp in mediul alcalin protector oferit de mucusul cervical si acestia mor in mediul acid al vaginului, fara a mai ajunge in uter.

Nu uitati ca cel mai bun lubrifiant ramane cel natural, iar pentru a-l obtine este suficient sa acordati mai multa atentie preludiului.

 Lubrifianti sexuali

Stresul poate intarzia conceptia!

Fara indoiala, stresul poate afecta conceptia, iar acest lucru se intampla deoarece stresul perturba functionarea hipotalamusului - o glanda in creierul tau care iti regleaza apetitul si emotiile, dar si hormonii care le spun ovarelor tale sa elibereze ovulele.

Atunci cand esti stresata, ovulatia ar putea fi amanata sau chiar anulata in perioada respectiva, prin urmare daca faci sex in jurul ovulatiei sperand sa concepi vei esua.

Este important sa faci diferenta intre stresul constant si cel acut, brusc. Organismul tau se va adapta la stresul cotidian si ovulatia va fi normala, insa stresul brusc (cum ar fi un deces in familie, pierderea slujbei sau un accident) poate deregla dramatic ovulatia.

De asemenea, stresul "pozitiv" (cum ar fi nunta, o mutare, o calatorie) poate perturba ciclul menstrual si, implicit, ovulatia. Totusi, nu uita ca fiecare femeie reactioneaza diferit, prin urmare stresul poate fi sau nu o cauza care sa amane sau sa impiedice conceptia.

Unul dintre semnele pe care ti le va da organismul tau ca stresul perturba ovulatia, este alternanta intre zilele in care vei secreta lubrifianti din abundenta si zilele de "seceta" absoluta.

 Tanara stresata

Voi ce ati incercat sa evitati in perioada conceptiei? Care credeti ca sunt factorii care pot perturba conceperea unui bebelus?

Articolul urmator
Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo
Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    Preotul Marian Tudor este îngerul păzitor al copiilor și mamelor în nevoie. Are grijă să împartă bucurie și credință celor greu încercați de soartă
    Preotul Marian Tudor este îngerul păzitor al copiilor și mamelor în nevoie. Are grijă să împartă bucurie și credință celor greu încercați de soartă

    Un preot din județul Vrancea este înger pentru copiii și mamele aflate în nevoie sau gonite de acasă. Părintele face fapte mari pentru suflete mici și aduce zâmbete pe...

    Au rămas fără tată, fără casă, iar mama lor este grav bolnavă. Cum poți ajuta 7 copii greu încercați de viață
    Au rămas fără tată, fără casă, iar mama lor este grav bolnavă. Cum poți ajuta 7 copii greu încercați de viață

    Mariana Naghiu este o femeie puternică, dar greu încercată de viață. Și-a pierdut acum 5 ani, în urmă unui accident vascular cerebral, fiind astfel nevoită să...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit
    7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

    Experiența pierderii unui copil este una dintre cele mai dure prin care poți trece. Durerea atinge cote inimaginabile, îmbinându-se, de cele mai multe ori, cu sentimentul de...

    © 2024 Qbebe