Cauze ale infertilitatii la femei

Cauze ale infertilitatii la femei

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cauzele infertilitatii la femei sunt descoperite de multe ori tardiv transformand astfel o interventie in acest sens intr-una fie inutila, fie extrem de anevoioasa. Haideti sa aflam impreuna care sunt cel mai des intalnite cauze ale infertilitatii si cum putem proceda in fiecare situatie.

10% dintre femei au probleme cu infertilitatea sau cu pastrarea sarcinii. Acesta este un procent realmente descurajant cand ati decis sa ramaneti insarcinate. Insa problemele cu care se confruta aceste femei sunt destul de variate, deoarece infertiliatea poate avea cauze din cele mai diverse.

Cauze ale infertilitatii la femei

Doamna dr. Ionela Anghelescu - medic specialist obstetrica - ginecologie al Clinicii de Fertilitate Gynera ne mentioneaza urmatoarele aspecte:

"Infertilitatea este o problema a cuplului. Poate avea cauze feminine, masculine sau mixte. Exista si situatii frecvente, pana la 20% din cazuri, in care nu se poate identifica o cauza. De aceea, nu putem evalua si trata o femeie din punct de vedere al infertilitatii, decat in contextul unui cuplu.

Atunci cand se identifica o problema feminina, aceasta poate fi legata de functia ovarelor (lipsa ovulatiei sau rezerva ovariana redusa de celule reproductive) sau de permeabilitatea tractului genital, in special afectarea trompelor uterine (absenta, obstructia sau inflamatia cronica a acestora). O alta afectiune asociata cu riscul de infertilitate este endometrioza, mai ales in stadii avansate."


  

1. Varsta

Cea mai mare scadere a ferilitatii se inregistreaza in jurul varstei de 35 de ani - aproximativ 95% din femei raman insarcinate dupa 3 ani de relatii neprotejate, iar in cazul celor de 38 de ani, doar 75% vor ramane insarcinate dupa aceeasi perioada de timp. Acest lucru se intampla deoarece ovarele produc mai putine ovule si de calitate scazuta, crescand insa riscul de aparitie a celor cu anormalitati cromozomiale (in acest caz fiind vorba de avort spontan sau sarcini cu complicatii). In plus, odata cu inaintarea in varsta apar si anumite probleme de sanatate care interfereaza cu fertilitatea.

2. Greutatea

Greutatea prea mica sau prea mare reprezinta o alta cauza a infertilitatii la femei. Explicatia medicala consta in faptul ca aproape tot estrogenul de la femei se afla in ovare, 30% fiind produs in celulele grase printr-un proces in care hormonii masculini sunt transformati in estrogen. In acest caz este necesar un echilibru hormonal pentru ca procesul de concepere sa fie eficient.

Supraponderea - daca se depaseste greutatea ideala (comparativ cu statura) cu 10-15%, creste si riscul infertilitatii. Obezitatea este in plus asociata cu sindromul ovarian polichistic (PCOS), o problema endocrinologica ce poate de asemenea cauza infertilitatea.

Subponderea - daca greutatea este cu 10-15% sub nivelul normalitatii atunci corpul, fiind lipsit de nutrimente, poate determina stoparea procesului de ovulatie. Femeile care sunt supuse acestui risc sunt:

- cele care au probleme cu alimentatia - fie sunt anorexice, fie bulimice;
- femeile care ingereaza o cantitate mica de calorii sau care se supun unor diete restrictive (in special daca menstruatia este neregulata);
- vegetarienele "radicale" pot avea dificultati deoarece pot prezenta carente de vitamine si minerale importante - vitamina B12, zinc, fier, acidul folic ;
- femeile care participa la maraton, danseaza si toate cele care practica un sport la nivel profesionist;

3. Fumatul

Fumatul poate afecta atat tratamentul de fertilitate (in cazul in care urmati unul) dar creste si riscul de avort spontan, nastere prematura si copii cu greutate mica la nastere. Se pare ca sansele de a procrea scad cu o treime in cazul in care fumati, fiind afectate ovarele si, respectiv, scazand productia de ovule. In plus, tigarile pot influenta aparitia prematura a menopauzei.

4. Alcoolul

Poate conduce la sarcini cu anomalitati (copii cu defecte din nastere), iar in cantitatii foarte mari poate duce la sindromul fetal de alcool - daune permanente ale sistemului nervos central, dificultati in crestere si dezvoltare ale copilului (din cauza faptului ca alcoolul traverseaza bariera placentara).

5. Stresul

Desi pare greu de crezut, reprezinta o alta cauza a infertilitatii la femei. In hipotalamus, o portiune a creierului ce controleaza nivelul de hormoni de reproducere si de stres din corp, pot actiona anumiti mesageri chimici. Acestia vor determina producerea unui nivel mare de hormoni de stres, peste standardele acceptabile, ce poate conduce la oprirea ciclului menstrual. De asemenea stresul poate cauza scaderea libidoului si, prin urmare, si a frecventei raporturilor intime.


   


Cauze medicale ale infertilitatii femeilor

In afara de acesti factori, exista si aumite cauze medicale ce contribuie la aparitia infertilitatii si anume:

1. Boala inflamatorie pelvina (BIP)

BIP este cauza majora a infertilitatii femeilor din intraga lume. Cuprinde o serie de infectii cauzate de diferite bacterii ce afecteaza organele reproducatoare, apendicele, parti ale intestinului din zona pelvina.
Cauze - exista mai multe conditii pot determina aparitia BIP:
-bolile cu transmitere sexuala- Chlamydia trachomatis (75% din cazurile femeilor infertile), gonoreea,
-tuberculoza pelviana,
-avorturi nesterile,
-ruperea apendicelui.
Efecte- poate provoca formarea de abcese si tulburari in functionarea trompelor uterine,
-creste riscul de sarcina ectopica (ovulul nu se implanteaza in uter, ci in trompa uterina)
Trebuie retinut faptul ca gravitatea infectiei, nu numarul de infectii creste riscul infertilitatii, statisticile indicand faptul ca 20% dintre femeile care dezvolta BIP devin infertile.

2. Endometrioza

Afectiune non-canceroasa in care celulele care in mod normal acopera uterul (celulele endometrice) cresc si in alte parti ale corpului (la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, in afara suprafetei uterului, la nivelul intestinelor sau a altor organe abdominale) provocand durere si sangerari neregulate. Rar cauzeaza o inabilitate absoluta de a concepe, insa afecteza fertilitatea in mod direct si indirect.

Chisturile endometrice favorizeaza aparitia infertilitatii in situatiile urmatoare:
-daca tesutul apare in trompa uterina, poate bloca calea de trecere a ovului, deci acesta nu mai poate fi fertilizat,
-daca tesutul creste in ovare, atunci eliminarea ovului este impiedicata,
-endometrioza, in cazurile grave, poate forma o embrana de tesut celular rigid intre uter, ovare si trompa uterine, impiedicandu-se transferul ovuluilui catre trompa.
Statisicile indica faptul ca 30% dintre cazurile de infertilitate la femei se datoreaza acestei boli.

3. Sindromul ovarelor polichistice

Afectiune in care ovarele produc o cantitate mare de hormoni masculini androgeni (hormoni barbatesti), in special testosteron.

Nivelul ridicat de hormoni androgeni provoaca un nivel mare de hormoni LH (hormon luteinizant) si nivel scazut de hormoni de stimulare a foliculului - FSH. Acest lucru determina foliculul sa impiedice producerea de ovule mature, si in cazul in care nu se produc ovule, foliculul se umple cu fluide si se transforma in chist. De fiecare data cand este eliminat un alt ovul fara folicul, se formeaza un alt chist iar ovarul se umfla, ajungand chiar si de marimea unui grapefruit. Nivelul mare de hormoni androgeni (hiperandrogenism) are ca efecte obezitatea, cresterea parului facial, acnee, insa nu toate femeile prezinta aceste simtome. Acest sindrom creste riscul pentru rezistenta la insulina, adica aparitia diabetului de tip 2 - jumatate din pacientii cu sindromul ovarelor polichistice sufera si de diabet, in general 6% dintre femei sufera de aceasta afectiune.

4. Menopauza timpurie

Reprezinta epuizarea timpurie a foliculului inainte de varsta de 40 de ani, constituindu-se intr-o cauza importanta a infertilitatii la femei - doar 5-10% dintre femeile care sunt diagnosticate cu aceasta problema au sanse sa ramana insarcinate fara tratament pentru fertilizare. Inainte de a prezenta menopauza timpurie, femeile au un ciclu menstrual neregulat pe o durata de cativa ani.

Cauze:
- deficiente ale glandei suprarenale, ale glandei pituitare si ale glandei tiroide,
- afectiuni genetice: sindromul Turner, sindromul "X" (sindromul metabolic),
- tratamente pentru cancer: radiatii, chimioterapie,
- afectiuni autoimune: diabetul de tip 1, lupus, hipotiroidism autoimun sau boala Addison.
Statisticile indica faptul ca 1% dintre femei sunt afectate de aceasta problema.

5. Fibromul uterin

Tumoare benigna fibroasa, comuna pentru femeile cu varsta de 30 de ani. Daca fibroamele sunt mari vor determina slabirea peretelui uterului, blocand trompa uterina sau distrugand forma uterului (altereaza pozitia colului uterin).

6. Hiperprolactinemia (nivel ridicat de prolactina)

Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara care stimuleaza dezvoltarea sanilor si producerea laptelui. Un nivel mare de prolactina reduce cantitatea hormonilor gonadotrofici si inhiba ovulatia. Hiperprolactinemia la femeile care nu sunt insarcinate sau nu alapteaza are drept cauza hipotiroidismul sau adenomul pituitar - tumori benigne ce secreta prolactina, insa cantitatea mare de prolactina in corp mai poate fi produsa si de medicamente (contraceptivele orale sau medicamentele antidepresive).
Efecte: galactoreea - secretii ale sanului fara a avea legatura cu sarcina sau alaptarea.

7. Probleme stucturale - infundarea trompelor uterine

Anormalitati innascute - canale genitale anormale de la nastere ce nu pot permite fertilizarea: ageneza Mulleriana - malformatie in care nu se dezvolta nici vagin, nici uter.

Anormalitati uterine - grupuri de tesut ce se unesc dupa o operatie abdominala sau pelvina sau dupa o infectie; acest aspect conduce la restrangerea activitatii ovarelor si a trompelor uterine.

Un exemplu in acest sens este sindromul Asherman - apare in uter si poate fi cauzat de operatie, leziuni repetate sau de alti factori.

8. Esecul implantarii ovulului

Se caracterizeaza printr-o defectiune in luteum - se produce o mare si inadecvata cantitate de progesteron (ajuta la ingrosarea si prepararea peretelui uterului), ovulul ajunge sa se implanteze in endometru.

Alte cauze ale infertilitatii la femei: boala lui Crohn (inflamarea intestinelor), epilepsia, boala celiaca (pacientul nu tolereaza glutenul - un produs chimic alimentar), probleme ale foliculului (sindromul foliculului luteinizat nerupt) - apare cand femeile produc un folicul normal (cu un ovul normal in el) insa acesta nu reuseste sa se rupa ovulul ramanand in ovar si ovulatia normala nu apare.

In plus, exista o serie de medicamente care pot afecta fertilitatea (ibuprofen, aspirina, chimioterapie), expunerea la pesticide, plumb sau radiatii, precum si multe alte care nu au fost identificate. Procedura medicala folosita initial presupune teste de sange sau biopsie a endometrului si ulterior, histerosalpingogragie (radiografie a trompelor uterine prin evidentierea cu substanta de contrast) sau laparoscopie (un tub subtire e introdus in buric pentru a permite observarea uterului, ovarelor si a trompelor uterine).

Iata si variantele de tratament indicate de doamna dr. Ionela Anghelescu - medic specialist obstetrica - ginecologie al Clinicii de Fertilitate Gynera:

"Tratamentele depind de cauza depistata. Daca problema este o disfunctie ovariana, se recomanda medicatie de stimulare ovariana, asa numita medicatie pentru fertilitate. Bolile infectioase se pot trata cu antibiotice dar, din nefericire, majoritatea lasa sechele si fertilitatea ramane afectata. In anumite situatii, se pot efectua interventii chirurgicale pentru indepartarea endometriozei sau dezobstructia trompelor uterine. Efectul operatiei nu este pe termen lung, ci temporar. Desi fertilitatea poate creste in primele luni dupa operatie, problemele pot recidiva in scurt timp. In cazurile mai severe sau care nu dau rezultate cu tratamentele conventionale, se apeleaza la tehnici de reproducere asistata, fertilizarea in vitro. Aceasta este indicata si in cazurile in care nu se poate identifica o cauza, daca infertilitatea este mai veche de 3 ani. De asemenea, in cazul femeilor cu varsta de peste 38-40 ani, se recomanda direct tehnici de reproducere asistata, orice alt tratament avand sanse foarte reduse de succes."

Cum putem preveni infertilitatea la femei

Doamna dr. Ionela Anghelescu - medic specialist obstetrica - ginecologie al Clinicii de Fertilitate Gynera ne ofera urmatoarele sfaturi:

"Infertilitatea nu poate fi complet prevenita, dar pot fi evitati unii din factorii de risc. Oarecum surprinzator, cel mai important factor de risc pentru infertilitate si cel mai greu de tratat este varsta. O femeie sanatoasa si fertila poate deveni infertila doar prin avansarea in varsta. Fertilitatea scade rapid dupa varsta de 35 ani, in special datorita reducerii calitatii ovulelor, celulele reproductive feminine. Pentru a creste sansele de a avea un copil, o femeie ar trebui, in primul rand, sa nu amane sarcina. Nici tratamentele de fertilitate nu au sanse mari de succes dupa 40 ani, singura optiune cu sanse reale ramanand fertilizarea in vitro cu ovule prelevate de la donatoare tinere.

Dintre factorii de risc ce pot fi evitati, putem mentiona: fumatul, bolile cu transmitere sexuala, chiuretajele uterine. Un stil de viata sanatos si educatia sexuala si contraceptiva pot contribui la pastrarea potentialului fertil pana la varsta la care acesta incepe sa scada in mod natural."

Multumim doamnei doctor Ionela Anghelescu pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Surse:
www.medicalnewstoday.com; www.nhs.uk; www.webmd.com; www.stanford.edu; www.mayoclinic.com; www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
„A fost alegerea mea să fiu mamă singură și nu regret nicio secundă"! Mărturia sinceră a unei femei de 29 de ani
„A fost alegerea mea să fiu mamă singură și nu regret nicio secundă"! Mărturia sinceră a unei femei de 29 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Teste necesare pentru descoperirea infertilităţii
    Teste necesare pentru descoperirea infertilităţii

    Infertilitatea este definită drept incapacitatea unui cuplu de a concepe, chiar dacă are o activitate sexuală regulată şi nu utilizează nicio metodă de contracepţie. Dacă aveţi sub...

    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice
    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice

    Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului (10 decembrie), centrul FILIA a publicat datele ultimului raport de monitorizare a acțiunilor de violență împotriva...

    5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
    5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

    În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

    De la bunică la divă! Transformările șocante ale unei femei au cucerit internetul
    De la bunică la divă! Transformările șocante ale unei femei au cucerit internetul

    Alicia, o femeie de peste hotare care pe TikTok este cunoscută drept „Princess Glitterhead”, a devenit extrem de populară online după ce a postat mai multe clipuri în...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”
    Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”

    În anul 2018, compania Mattel lansa o colecție de păpuși Barbie inspirată de femei celebre din istorie, intitulată „Inspiring Women” (trad.: Femei care inspiră)....

    Consumul a 3 pahare de lapte pe zi este daunator pentru femei
    Consumul a 3 pahare de lapte pe zi este daunator pentru femei

    Consumul a 3 pahare de lapte pe zi este daunator pentru femei, afirma un studiu, desfasurat in Suedia.

    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

    Usturimea la urinare este o problemă frecvent întâlnită și poate avea multiple cauze, variind de la infecții ale tractului urinar până la afecțiuni mai grave. Este...

    © 2024 Qbebe